INFARCTUL

Gilda Fildan
* Primele semne * Primul ajutor *

Pentru majoritatea victimelor infarctului, accidentul vine ca un trasnet din cer. Cine nu isi pierde brusc cunostinta simte un junghi puternic in piept, senzatie de sufocare, transpiratie brusca, frica de moarte, ameteli, inconstienta. Conform ultimelor statistici, o treime din victimele infarctului mor. In ciuda faptului ca rata deceselor a scazut in ultimul timp, datorita ingrijirilor medicale de urgenta, infarctul ramane cea mai frecventa cauza de deces in tarile europene industrializate.
Ceea ce ucide intr-o secunda se dezvolta in ani. Sub influenta unor factori de risc, printre care prezenta crescuta a grasimilor in sange, hipertensiune, grasime in exces in zona abdominala, stres si lipsa miscarii, vasele de sange si arterele coronariene se ingusteaza. Cata vreme 30-40% din spatiul lor poate fi penetrat de sange, nu sunt practic probleme. Dar cel mai mic inconfort poate sa duca la un deznodamant fatal. De pilda, o cina foarte imbelsugata. Dupa masa, sangele stagneaza in zona abdominala, inima trebuie sa pompeze mai tare, si astfel se produce infarctul. Un conglomerat format din colesterol si depuneri de calciu blocheaza vasul de sange si tesutul muscular din dosul blocajului moare. Numai atunci cand medicii reusesc, cu ajutorul unui defibrilator, sa reporneasca cordul, salvarea este posibila.
In ce priveste cauzele grave ale infarctului, medicii sunt unanim de acord: fumatul si stresul sunt cei doi dusmani de temut ai inimii. Din pacate, majoritatea oamenilor nu constientizeaza aceste pericole, iar cei care le cunosc, totusi, le minimalizeaza. Semne discrete, precum o senzatie de lipsa de aer sau mici intepaturi in inima la efort, sunt trecute cu vederea, puse pe seama oboselii. Cand infarctul se produce fara semne de avertisment, mai mult ca sigur ca victima nu a stiut sa le observe, afirma specialistii. Mai ales persoanele ale caror rude apropiate au suferit un infarct trebuie sa se lase urgent controlate de un medic, pentru a afla daca nu sunt ele insele amenintate. In general, stadiul actual al cercetarilor medicale afirma ca riscurile de infarct pot fi inlaturate destul de simplu prin schimbarea stilului de viata (vezi pagina alaturata). Conform unor statistici realizate in Germania, o alimentatie sanatoasa, sportul si renuntarea la fumat reduc in proportie de 80% riscul infarctului.

Semnele infarctului

* Dureri puternice in cosul pieptului, care dureaza mai mult de 5 minute. Ele iradiaza in brate, umeri, gat, maxilare si abdomen.
* Senzatie puternica de sufocare, arsuri sau presiune intensa in cosul pieptului.
* Senzatie de ameteala (si fara dureri).
* Fata palida, sudoare rece.
* Desteptarile nocturne din cauza unor dureri in piept sunt un semnal grav de alarma.
* La femei, senzatia de lipsa de aer, ameteala, durerile in zona superioara a abdomenului si senzatia de lesin sunt cele mai frecvente simptome.

Primul ajutor

Nu pierdeti timpul si, in cazul unei banuieli de infarct, chemati urgenta. Daca sunteti martorul unui atac de cord, culcati pacientul cat se poate de comod. Descheiati-i nasturii si centura, incercati sa-l linistiti. Nu-l lasati nici o clipa singur, pana ce nu soseste salvarea.
Daca victima devine inconstienta, vorbiti tare cu ea, scuturati-o. Daca nu reactioneaza, si vi se pare ca nu mai respira, incepeti imediat un masaj pe zona inimii. Preluati astfel functia cordului.
Inainte de a incepe masajul pe inima, culcati bolnavul pe podea, cu fata in sus. Eliberati-i caile respiratorii, ridicandu-i capul, cu barbia in sus. Ingenuncheati alaturi de el, asezati-va palmele, puse una peste alta, pe mijlocul pieptului si apasati pe stern (osul pieptului) puternic, circa 5 cm in adancime. Trebuie facute 100 de presiuni manuale pe minut. Dupa 30 de masaje, faceti respiratie gura la gura, de doua ori. Continuati masajul si repetati respiratia gura la gura, dupa alte 30 de miscari. Nu renuntati! Nu va temeti ca gresiti. Singura greseala ar fi sa nu faceti nimic.