Stiti sa ademeniti primavara?

Ruxandra Constantinescu
* Se apropie Martisorul, dar in loc de soare si ghiocei, afara ninge de rupe si termometrele sunt la cota de inghet. Exista vreo reteta de pacalit iarna si de dezghetat sufletul? In doua numere de revista, veti afla raspunsul la aceste intrebari *

CORINA CHIRIAC
Cativa pasi catre bucurie


In ultima vreme au fost multe zile urate si mohorate si, ca sa fiu sincera, deseori apelez la mici trucuri pentru ca starea vremii sa nu mi se strecoare si-n suflet. Asadar, doamnelor, ce-ar fi indicat sa facem cand iarna nu se lasa inca alungata? M-am gandit sa-mi impart ziua in mici "pasi", pe care ii poate face fiecare dintre noi. Primul pas: dimineata, cand va treziti, nu va uitati imediat in oglinda! Daca sunteti singure acasa, priviti la o planta pe care o iubiti si spuneti-i zambind: "buna dimineata!". Observati-o cat e de frumoasa si mangaiati-o cu privirea. Pasul doi: cafeaua! Savurati-o in liniste, nu va grabiti sa raspundeti imediat la telefonul care suna insistent, ci acordati-va cateva minute de visare, inchipuindu-va ce zi minunata veti avea in continuare (chiar daca stiti ca va fi una destul de grea). Acum, ca moralul e sus, putem purcede la spalatul pe dinti si chiar la privitul in oglinda. Nu-i asa ca alta e fata care va zambeste de-acolo? Pasul trei: daca afara e urat (parca asa e si azi, cand vorbim), sa ne spunem: "Nu, nu-i adevarat, mi se pare, va fi o zi splendida!". Nu porneste masina la prima cheie? Ei, si ce daca! La cate minute pierdem la semafor, in aglomeratie, ce mai conteaza cateva clipe in sus sau in jos... Alt pas: fie ca ajungem la serviciu, fie la vreo banca unde ne platim facturile (eu chiar acolo merg in dimineata asta), incercati sa spuneti primei persoane ce va iese in cale cateva amabilitati. Faceti haz de necaz. Doamnelor, domnilor, stiti ce mult conteaza sa adresati o vorba buna, cu zambetul pe buze, chiar si unei persoane necunoscute, care va intampina la locul de munca sau intr-o institutie? Gestul acesta poate aduce primavara, intr-un suflet de om!
Ultimele previziuni meteorologice spun ca va ninge pana-n 10 martie. Nu e deloc vesel, dar asta-mi aminteste de un proverb uitat de foarte multa lume, pe care mama mea il stia de la bunicii ei, armeni din Turcia, proverb care zicea ca: "Lemnele cele mai bune sa le pastram pentru martie"... Pe langa ele, sa ne pastram si buna dispozitie, chiar daca afara e urat, pentru ca vremea, chiar rea fiind, e data de Dumnezeu, si nu e un motiv real de suparare. Chiar daca acum ninge, eu simt undeva, in aer, un iz de primavara. Vine Pastele! Primavara e pe-aproape. Cum sa fii trist? Ninge? Si ce daca? Ce-a fost mai greu si mai mult din iarna a trecut. Mugurii sunt in asteptare, se pregatesc, ghioceii au dat deja semnalul, iar Omul nu trebuie decat sa traga cu urechea la freamatul care se simte. Deci, sa ne bucuram: Primavara e pe-aproape!

MIHAI CONSTANTINESCU
"E frig si ninge? Aiurea!"


Cred ca primul care alunga cu-adevarat iarna este chiar martisorul. Dintotdeauna am considerat ca 1 Martie si martisorul reprezinta deschiderea spre primavara care urmeaza sa vina. E adevarat ca ghioceii vestesc ceva mai devreme venirea anotimpului pe care il iubesc din tot sufletul meu! Primavara reprezinta un nou ciclu al vietii, o speranta, o reinnoire a naturii, a omului, cu lumina, cu soare, cu miresme. Nu exista luni mai frumoase ca aprilie, mai si iunie. Metode de indepartare a iernii care-si mai arata coltii? Sa n-o bagam in seama. E frig si ninge? Aiurea! Sa ne gandim ca peste putin va fi cald, ne va zambi soarele, vom avea primele zile de primavara si toate semnele neprietenoase de-acum vor fi doar amintire. Primavara o ai in suflet sau n-o ai.

TRAIAN T. COSOVEI
Primavara din iarna din noi


Sunt un magician al... cuvantului, dar nu detin nici un secret care sa aduca primavara. Va propun, asadar, sa incercam s-o ademenim impreuna, pentru ca o asteptam cu totii ca pe o vindecare.
De la geamul apartamentului meu se vede parcul Floreasca si patinoarul, care e mereu plin. E frig, ziua e inca mica, la munte e zapada... Inchid geamul si ma gandesc: lasa, vine ea... primavara. Dar stiu s-o astept? Poate ca nu trebuie sa indepartam iarna, pana cand nu suntem pregatiti sa primim primavara. Si atunci ma gandesc nu la un manual de indepartare a iernii, ci la un ghid de asteptat primavara:
* Se zambeste unei femei si i se spune ca e frumoasa si astazi. * Se ia o mustata de pisica, neaparat cu ochi albastri. * Se asculta glasuri de copii cantand intr-o biserica * Se cauta un prieten vechi, cu care nu ai mai vorbit de mult. * Se inchide televizorul si se deschide o carte. * Se citeste un poem de Nichita Stanescu. * Se surade gandului unei domnisoare ce se admira in vitrina unui magazin.
* Se iubeste ceata. * Se saruta mana mamei. * Se ia o amintire din copilarie. * Se plange. * Se asculta un om trist si se imbratiseaza in tacere. * Se citeste un psalm. * Se viseaza.
Se uita putin de poverile existentei noastre, in aceste timpuri tulburi. Se priveste lumina diminetii, fara sa te gandesti ce s-a intamplat ieri, dar mai ales, fara sa te gandesti ce urmeaza sa se intample astazi! Se asculta Chopin. Sau Mozart. Sau Rossini. Se indeparteaza gandurile infricosatoare. Se mangaie crestetul unui copil. Se spune o rugaciune. Se aduce linistea in viata de zi cu zi. Se picteaza un fluture viu colorat. Se paseste dincolo de ganduri. Se respecta memoria celor morti. Se priveste un inger. Se pastreaza un vechi secret. Se sopteste o vorba blanda unui nefericit. Se picteaza inca un fluture viu colorat. Se respira o gradina in floare. Se ingenuncheaza la mormantul strabunilor.
Se rosteste raspicat adevarul. Se respecta caii liberi. Se traieste! Se tace. O vorba inteleapta spune ca prieten esti cu acela cu care poti ramane in tacere. Se respecta modestia adevaratilor invingatori.
Se trimite o scrisoare de dragoste scrisa de mana. Se alina o lacrima care-a fugit de-acasa.
Se dedica un poem tuturor femeilor lumii: "De ce te-ai facut frumoasa / tocmai in aceasta iarna/ in care nu ninge?// Iubito, daca as fi un secret/ ce-ai face cu mine?/ M-ai pastra/ sau l-ai spune?".
De la geamul apartamentului meu se vad parcul Floreasca si patinoarul, care e acum foarte gol. Si, deodata, astept sa se faca primavara in iarna din noi.

Pagina realizata de