POSTUL

Rodica Demian
Mult zgomot pentru nimic

Postul nu e lipsit de pericole. In loc sa curete trupul si sufletul, infometarea benevola poate duce repede la fenomene de carenta (distrofie). Cu toate acestea, medicii recomanda aceasta terapie controversata, sprijinind, astfel, o industrie care s-a dezvoltat pe seama renuntarii la hrana. Va prezentam, mai jos, cateva dintre cele mai importante cure cu post, inclusiv riscurile pe care le prezinta.

De la religie, la moda

Se intampla in fiecare an, fara exceptie: incepe perioada postului. Dupa ce ficatul, stomacul si intestinul au muncit din greu, in "acord", intre decembrie si februarie, milioane de oameni isi propun sa renunte - nu doar la alimente, ci si la alcool, tigari, dulciuri, cafea si eventual chiar si la televizor sau computer. De la inceputurile sale, in traditia crestina, postul a insemnat o renuntare de sase saptamani, la anumite alimente si deprinderi morale.
Dar ceea ce a luat fiinta din motive religioase astazi se practica, inainte de toate, pentru a scapa de kilogramele adaugate pe parcursul iernii. Postul a devenit o moda si - pentru multi - o cura de slabire sezoniera. Posibilitatile spirituale sunt date, adeseori, uitarii. Ritualul purificarii sufletesti a devenit o industrie, cu sanatorii scumpe, cu consiliere speciala, cu staruri devenite experti si cu experti cu certificate de vip-uri. Postul este considerat un leac atotvindecator impotriva bolilor civilizatiei, atat fizice cat si psihice. Dar despre riscuri nu vorbeste aproape nimeni.
Adversarii postului sustin ca infometarea temporara poate imbolnavi si ca nu este deloc de recomandat persoanelor care vor sa slabeasca, din cauza efectului yo-yo de dupa cura. (Kilogramele pierdute se depun imediat la loc, ba chiar cu ceva in plus). In cel mai rau caz s-ar putea ajunge la distrugerea tesutului muscular si, datorita mutatiei electrolitice, la dereglari ale ritmului cardiac - in anumite imprejurari, cu efecte mortale.

Postul nu este pentru oricine
Postul negru


Medicii nutritionisti avertizeaza, in unanimitate, asupra postului total ("dieta cu zero calorii"), care presupune renuntarea completa la alimentele solide si la sucuri. In timpul unei cure cu zero calorii, organismul slabeste mai ales din cauza pierderii de lichide. Si pentru a acoperi necesarul de proteine, recurge la miozina (proteinele existente in muschi). Urmarea: musculatura se degradeaza. In acest tip de post, rezervele de grasime nu sunt "atacate" sau sunt "atacate" foarte putin; se pierd, ce-i drept, kilograme de apa, dar nu grasime. Specialistii in boli de nutritie sunt de acord si in urmatoarea privinta: "Ar trebui sa posteasca doar persoanele sanatoase, rezistente la efort. Si numai sub observatie medicala". Pentru ca efectele secundare sunt numeroase: slabiciune, dureri de cap, oboseala, frisoane, uscarea pielii si a mucoasei, mirosul neplacut al corpului etc.
In nici un caz n-ar trebui sa tina post femeile gravide si cele care alapteaza, copiii si bolnavii de inima, de ficat, de rinichi si de cancer. Incercarea ar fi pur si simplu prea mare pentru organism.

Metoda Buchinger

Postul terapeutic initiat de medicul german dr. Otto Buchinger este un post modificat, care permite consumul de sucuri de legume si fructe, de miere si de supe de zarzavat (circa 300-500 kcal/zi) si, eventual, de produse lactate. In felul acesta se previne carenta de proteine, vitamine si substante minerale. Incepand din ziua a doua de post, "carburantul" principal va fi grasimea depusa, si nu albumina din muschi (miozina). Clinicile speciale care lucreaza dupa teoria lui Buchinger se ghideaza dupa un concept de tratament total, care include terapia alimentara, kinetoterapia, terapia de relaxare si psihoterapia. Persoanele care postesc sunt insotite permanent si sunt pregatite pentru viata lor cotidiana post-cura.
Faptul ca mai exista medici care pun la indoiala binefacerile postului este greu de inteles, daca te gandesti ca efectul sau terapeutic este cunoscut inca din secolul 18 si ca in prezent este confirmat stiintific, in cazul unui mare numar de afectiuni. Este o terapie eficienta, printre altele in cazul tulburarilor de metabolism, al surplusului de greutate, al reumatismului, astmului, migrenelor si alergiilor.

Hrana pentru suflet

Cei care au postit macar o data, cunosc starile euforice care insotesc postul. Majoritatea pacientilor simt in primele zile o nevoie sporita de odihna si se bucura ca au scapat de obligatiile casnice si profesionale. Ulterior se instaleaza o senzatie de "usurinta" fizica. Si exista de asemenea faze spirituale, creative, in care unii fac planuri noi si gasesc solutii pentru decizii dificile.
Dar acest "avant" al perioadei de infometare este urmat, in mod regulat, de o cadere, pe care specialistii o numesc "criza postului". Numeroase studii au demonstrat faptul ca postul pune in miscare o cascada de procese chimice atunci cand metabolismul face comutarea pe arderea propriilor rezerve de grasime. Hormonii de stres, precum adrenalina si cortizolul, invadeaza organismul, si sistemul nervos trece in faza de alarma. Dar criza dispare dupa 12-24 de ore, iar cand organismul isi ataca propriile depozite de energie, dispare si senzatia de foame.

Nu postiti pe cont propriu

Deci: Poate fi tinut postul in afara unei clinici? Teoretic, da, dac-ar fi sa dam crezare sfaturilor existente in nenumaratele carti care dezbat aceasta tema. Dar nu e recomandabil. Pentru ca organismul reactioneaza la lipsa de hrana, si printr-o instabilitate a circulatiei sanguine, printre altele. Cei care muncesc in perioada de post ar trebui sa fi extrem de atenti la aceasta, pentru a nu se pune in pericol pe ei si pe altii. Iar cine posteste pentru a slabi ar trebui sa se astepte la deceptia provocata de efectul yo-yo: conform observatiilor facute de clinica Buchinger, doar o treime din persoanele care postesc regulat reusesc sa-si mentina pierderea in greutate. O alta treime revin la greutatea anterioara si ultima adauga cateva kilograme in plus. "Postul pregateste oamenii pentru un mod de viata mai sanatos. Nu mancati prea mult, si consumati preponderent alimente vegetale", suna principiul.
Dar, conform acestui principiu, putem trai, fireste, si fara postul anterior.


10 tipuri de post - o selectie din cele mai cunoscute metode

Postul cu ceai si apa

Cum functioneaza: Se renunta complet la hrana solida si la sucuri si se consuma zilnic exclusiv 2-3 l de ceai sau de apa plata (sau usor gazoasa).
Ce spun expertii: Stres curat pentru organism, care descompune celulele musculare. Doar sub observatie medicala. Pe durata lunga - spitalizare.

Postul cu baze

Cum functioneaza: Se renunta la alimentele acide (carne, cereale, produse lactate). Sunt permise doar: legume, fructe, cartofi, uleiuri vegetale (tot ce este metabolizat bazic).
Ce spun expertii: Este mai degraba o schimbare alimentara. Eficienta in caz de arsuri stomacale si hiperaciditate gastrica. Pretinde cunostinte nutritioniste si culinare.

Postul cu supe

Cum functioneaza: Un fel de post terapeutic de inspiratie Buchinger. Timp de o saptamana, de trei ori pe zi, supa crema de legume, completata cu sucuri proaspete, ceai si apa.
Ce spun expertii: Monotona, din cauza mixatului. Dificil: supa la micul dejun. Avantajos: lichidul cald umple stomacul.

Postul cu mucilagii

Cum functioneaza: Singura sursa alimentara - mucilagiul cald din cereale (ovaz, orz, hrisca, seminte de in sau orez). Poate fi limitat la mai putine zile.
Ce spun expertii: Regimul traditional dupa infectii stomacale si intestinale. In functie de cantitate, poate fi bogat in calorii. Este ok pe durata scurta.

Postul yoga

Cum functioneaza: Este o combinatie de post terapeutic si exercitii + meditatie yoga. In prim-plan: privirea spre interior, independent de alimentatie.
Ce spun expertii: Spun foarte putine despre principiul postului. Este bun ca supliment: stimuleaza bland circulatia sanguina si predispune la calm si meditatie.

Postul cu sucuri

Cum functioneaza: Se beau zilnic 0,5 l de suc de legume si fructe si, in plus, 3 l de apa. Hrana solida: 1,5 kg de legume si fructe (rosii, ardei, dovlecei, castraveti).
Ce spun expertii: Nu impiedica atrofierea mus-chilor, dar irita stomacul (acizi + cruditati).

Postul cu zer

Cum functioneaza: Renuntarea totala la alimente solide. In schimb, zilnic 1 l de zer, plus 0,5 l suc de fructe si plus 3 l de apa plata (putin gazoasa). Dimineata: 0,2 l zeama de varza murata sau suc de prune.
Ce spun expertii: Un compromis reusit, datorita proteinelor. Simplu, dar de durata scurta. Important: zerul sa nu fie indulcit.

Postul terapeutic dupa dr. Otto Buchinger (1878-1966)

Cum functioneaza: Prin supele de legume si sucuri se ingereaza o cantitate mica de calorii, vitamine, substante minerale si - la nevoie - de proteine. In plus: se fac clisme pentru curatarea intestinului.
Ce spun expertii: Cura cu cheltuiala importanta de timp si de bani - nu este posibila in viata obisnuita de toate zilele. Clismele nu sunt bune pentru oricine.

Postul terapeutic dupa Franz Xaver Mayr (1875-1965)

Cum functioneaza: Post cu ceai si apa, combinat cu clisme si sare amara. In plus, zilnic, doua chifle mai vechi cu putin lapte, care se mesteca incet si mult.
Ce spun expertii: Cura este ca la Buchinger. Imposibila pentru cei care nu suporta graul si laptele. Folosirea sarii amare e controversata.

Postul modificat

Cum functioneaza: La acest post, se consuma, in plus, proteine, sub forma de lapte sau de concentrate (prafuri) de la farmacie.
Ce spun expertii: Regim de slabire eficient.


Postul necontrolat dauneaza sanatatii
- Parerile specialistilor -


Postul este sanatos?

Nu neaparat. Cel total, in care se consuma doar lichide, si organismul nu primeste, deci, energie alimentara, este chiar daunator sanatatii. Pentru ca organismul nu detine rezerve de proteine, dupa doar cateva zile pot aparea fenomene de carenta (distrofii) agravante. Acest post nu este recomandabil nici pentru reducerea greutatii si nici pentru descompunerea tesutului adipos excedentar. Postul poate, insa, sa insemne si consumul de alimente, dar in cantitati mult mai mici decat este necesar. Cei care au, de pilda, un consum zilnic de energie de 2000 kcal nu mai asimileaza decat 1000 kcal, prin hrana solida sau lichida.

Este postul total o metoda buna de slabit?

Nu, bun este doar asa-numitul post modificat. In comparatie cu celelalte metode, este postul cu care se pierd cele mai multe kilograme - in medie, 24 kg pe an! In acest tip de post, se consuma zilnic cel putin 50 g de proteine, la care se adauga microelemente, vitamine si electroliti. Pentru persoanele mult supraponderale, se recomanda o terapie pe durata lunga de 12 luni - Optifast 52 - in cadrul careia pacientii sunt impartiti in grupe. Programul incepe cu un modul de post de trei luni, urmat de o faza de "exersare" de 9 luni, in care se exerseaza comportamentul alimentar sanatos si miscarea.

Ce riscuri exista?

In cazul unei aplicari specializate, sub observatie medicala, scaderea in greutate prin metoda postului modificat nu prezinta riscuri. Inainte vreme, din cauza cantitatii insuficiente de lichide ingerate, apareau pietre la rinichi. Dar se pot forma si calculi biliari, atunci cand pacientii nu se bucura de o ingrijire medicala corecta. In timpul postului, scade tensiunea arteriala si, fiindca se beau prea putine lichide, se pot instala stari puternice de ameteala. La fiecare terapie cu post trebuie sa se consume zilnic 3 l de apa si trebuie eliminati minimum 2 l de urina.

Cat de des si cat de mult se poate posti?

Postul total ar trebui limitat la 1-3 zile, altminteri sunt prea grave efectele secundare. Postul modificat, cu un regim alimentar echilibrat, poate fi tinut - de persoanele mult supraponderale - chiar ani intregi, pana la o varsta inaintata. In tot acest timp, pacientii sunt apti de munca. Metodele oferite de sanatorii si manastiri sunt mai degraba niste masuri filosofico-teologice decat terapie medicala.

De ce se vorbeste tot mereu de eliminarea reziduurilor?

Este o notiune gresita, in cazul postului terapeutic. In organism nu se formeaza reziduuri, ci produse ale metabolismului, care se elimina prin rinichi, ficat si intestin. Organismul uman este in asa fel construit, incat sa asimileze toate substantele energizante si nutritive, precum grasimile, hidratii de carbon, mineralele, vitaminele si microelementele si sa le valorifice pe deplin.

Care este cea mai eficienta forma de post?

Sunt bune doar acele forme care pun la dispozitie suficiente proteine, substante minerale, microelemente si vitamine, dar si acizi grasi esentiali. Trebuie sa existe o proportie echilibrata de proteine, grasimi si hidrati de carbon.