Raspuns pentru GEORGE NEACSU, F. AS nr. 949 - "Ce remedii pot folosi pentru tensiunea intraoculara?"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Nu este intotdeauna necesar un tratament pentru tensiunea intraoculara usor crescuta, mai ales daca examinarea oculara nu evidentiaza semne de afectare a nervului optic si pierderi de camp vizual. Daca, totusi, aveti tensiune intraoculara crescuta, nervul optic da semne de leziuni si ati pierdut vederea periferica, tratamentul este, in general, necesar, in scopul de a micsora tensiunea intraoculara, ceea ce ar putea fi de ajutor in incetinirea evolutiei glaucomului.
Inainte de a prezenta solutiile terapeutice naturiste, adecvate combaterii tensiunii intraoculare si a glaucomului, consider ca este necesar sa cunoasteti cate ceva despre terapiile alopate, utilizate curent in controlul acestor anomalii. Astfel, tratamentul obisnuit in astfel de situatii incepe, de obicei, cu medicamente puse in picaturile de ochi, care ajuta la diminuarea presiunii intraoculare. Pentru multi ani, cele mai populare picaturi pentru tratarea glaucomului au fost cele care contineau epinefrina (adrenalina) sau pilocarpina, in scopul de a creste drenarea umorii apoase si de a scadea, astfel, tensiunea intraoculara. Deoarece aceste medicamente dezvoltau efecte adverse apreciabile, in prezent, alte picaturi de ochi au fost dezvoltate si sunt prescrise. Lista care urmeaza include picaturi pentru ochi si medicamente administrate pe cale orala.
* Medicamentele beta-blocante, sub forma de picaturi pentru ochi, sunt remarcabil de eficiente si, in general, sigure. Cel mai frecvent folosite sunt timolul (Betimol, Timoptic), betaxolul (Betoptic) si levobunalul (Ak-Beta, Betagan).
* Alte medicamente, sub forma de picaturi, includ agentii alfa-adrenergici, cum ar fi apraclonidina (Iopidine) si brimonidina (Alphagan), inhibitorii anhidrazei carbonice, cum este dorzolamida (Trusopt), analogii de prostaglandine, cum ar fi latanoprost (Xalatan) si prostamidele, ca bimatoprost (Lumigan).
Aceste medicamente scad presiunea intraoculara, fie prin intensificarea drenajului fluidului din ochi, fie prin reducerea producerii acestuia.
* Anumite medicamente cu administrare orala, cum este acetazolamida (Ak-Zol, Dianox), pot scadea presiunea intraoculara prin diminuarea formarii normale de lichid in ochi, insa folosirea pe termen lung a acestor medicamente poate produce efecte adverse, cu caracter general, astfel ca utilizarea lor este, de obicei, evitata.
Este foarte important sa folositi picaturile de ochi exact asa cum au fost prescrise, pentru a controla tensiunea intraoculara. Omiterea voita sau intamplatoare, chiar a catorva doze poate face ca tensiunea intraoculara sa creasca, grabind evolutia glaucomului.
Din punct de vedere naturist, controlul asupra presiunii intraoculare si a evolutiei glaucomului se poate realiza prin administrarea unor remedii obtinute din vasc, hrisca si acizi esentiali mono si polinesaturati (Omega 3, 6, 9).
Modul de administrare presupune trei doze zilnice (inaintea meselor principale), din oricare fel de remediu, sau in asociere, pentru obtinerea unui efect terapeutic superior.
In mod normal, aceste produse naturiste sunt capabile sa reduca suficient de mult presiunea intraoculara si sa stopeze procesul evolutiv de lezare a nervului optic si de instalare a glaucomului. Totusi, asa cum mentionam la inceput, recomand ca tratamentul naturist sa vina in completarea terapiilor alopate, mai ales daca presiunea intraoculara are tendinte de crestere semnificative.
Sa auzim numai de bine!

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00


"Dupa nastere, m-am imbolnavit de vitiligo si de tiroida autoimuna"
(Raspuns pentru PAULA ILIESCU, F. AS nr. 927)


Un sistem imunitar sanatos recunoaste, identifica, ataca si distruge agentii care afecteaza sanatatea organismului (ex. bacterii, virusi, fungi, paraziti, celule tumorale). Bolile autoimune sunt caracterizate prin reactii imunitare ale organismului scapate de sub control, indreptate contra propriilor tesuturi, producand inflamatii, distrugeri ale tesuturilor si organelor, cresterea anormala a unui organ, modificari in functionarea organelor afectate. Exista peste 80 de tipuri diferite de boli autoimune (ex.: tiroidita autoimuna, diabetul insulino-dependent, boala Adison, purpura trombocitopenica idiopatica, bronhopneumopatia cronica obstructiva, fibroza pulmonara, spondilita anchilozanta, dermatomiozita, lupus eritematos sistemic, polimiozita, poliartrita reumatoida, sindromul Sjogren, sclerodermia, vasculita, hepatita autoimuna, boala celiaca, boala Crohn, miastenia gravis, vitiligo, scleroza in placi, psoriazis, pemfigus, cistita interstitiala etc.).
Factorii care produc bolile autoimune pot fi: substante toxice, ereditatea, infectiile bacteriene, virale, fumatul, alcoolul in exces, stresul oxidativ, stresul cotidian, sarcina (cazul dvs.), modificarea permeabilitatii intestinale. Simptomele generale ale bolilor autoimune sunt: dureri musculare, slabiciune musculara, infectii frecvente, intoleranta la frig sau sensibilitate la caldura, eruptii cutanate, oboseala, insomnie, marirea ganglionilor, transpiratii nocturne, amorteala si furnicaturi in maini si picioare, hipotensiune arteriala, termur si convulsii, xeroftalmie (ochi uscati), scadere in greutate, caderea parului, xerostomie (gura uscata), dificultati de respiratie, palpitatii, dureri si crampe abdominale, ameteli, vertij, depresie, probleme de concentrare si de memorie, umflarea picioarelor, gleznelor, ochilor si a fetei. In general, bolile autoimune apar in asociere, in cazul dvs., aveti iminenta de avort despre care amintiti, putand fi cauzata de o alta boala autoimuna. O boala autoimuna nu inseamna imunitate generala crescuta, ci un dezechilibru imunitar. Tratamentul bolilor autoimune nu urmareste, deci, nici reducerea, nici intarirea imunitatii (cum solicitati dvs.) ci echilibrarea raportului intre tipurile de limfocite implicate in raspunsul imun. Produsele naturale sunt o parte importanta a oricarui protocol de tratare a bolilor autoimune. Alegerea lor trebuie facuta insa cu foarte multa atentie si prudenta!
In Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus", am obtinut rezultate favorabile in tratarea afectiunilor autoimune, folosind atat analizele medicale si investigatiile de medicina traditionala, cat si informatiile extrem de relevante date de electroscanarea EIS. Prin aceasta metoda de testare medicala obtinem date asupra sistemului imunitar si a starii functionale a diferitelor organe (esofag, stomac, duoden, colon, intestin subtire, ficat, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, organe genitale, vertebre, trahee, bronhii, plamani, glande suprarenale, hipotalamus, hipofiza, creier, sistem nervos vegetativ, ganglioni limfatici). Electroscanarea se realizeaza cu un dispozitiv medical american de ultima generatie, avizat in Comunitatea Europeana si de Ministerul Sanatatii din Romania. Existenta in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus" a unui magazin in care pot fi gasite produsele recomandate ofera pacientilor avantaje suplimentare.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Stie cineva un remediu naturist pentru stimularea glandei salivare?"
(Raspuns pentru MARIA M. - Reghin, F. AS nr. 930)


Asezate in cavitatea bucala, glandele salivare (sublinguale, submandibulare si parotide) au rol de a secreta saliva (un lichid alcalin, format din apa, uree, acid uric, mucus si enzime - amilaza), ce ajuta la inmuierea alimentelor in timpul masticatiei, la declansarea digestiei, distrugerea bacteriilor si la mentinerea umiditatii mucoasei bucale si a pH-ului.
Stimularea glandei salivare (cresterea secretiei) are loc in timpul masticatiei, datorita gustului, mirosului sau aspectului deosebit al preparatelor culinare (cand se spune "iti lasa gura apa").
Putem vorbi de normalitate cand toate cele 3 glande sunt pe deplin functionale (inclusiv canalele lor).
Glanda sublinguala, situata de o parte si alta a limbii, in partea inferioara a cavitatii bucale, are circa 20 de canale ce se deschid deasupra glandei.
Glanda submaxilara (submandibulara) - pereche - se afla sub glanda parotida, de unde printr-un canal (ductul Wharton) saliva ajunge de o parte si alta a mucoasei sub limba.
Aceasta glanda este afectata de 5 ori mai mult decat glanda parotida (situata sub ureche), cauza fiind precipitarea sarurilor de calciu ce duc la formarea abceselor in cavitatea bucala si a colicilor salivare, cu durere intensa dupa masa, ce apare brusc si dispare la fel.
Localizarea si vizualizarea obstructiei (calcul salivar) se face cu ajutorul sialografiei. Ultima glanda, asezata inapoia mandibulei, glanda parotida, este cea mai mare glanda salivara (30 g). Secreta o saliva diluata, ce contine fermenti, canalul sau deschizandu-se in vestibulul cavitatii bucale, in dreptul celui de al doilea molar superior (masea).
Va recomand sa faceti o investigatie pentru a vedea daca sunt canale obturate sau daca exista vreo infectie virala (parotidita, oreion etc.).
Un rol important in declansarea salivatiei il are limba, prin mugurii gustativi din cele patru zone (amar, acru, sarat, dulce) si papilele circumvalate, filiforme si fungiforme. In cazul cand pe glandele salivare aveti litiaza sau infectii, apelati la medicul de chirurgie faciala, care va poate recomanda operatie si antibiotice (Ampicilina, Pamecil, Unasyn) sau va puteti trata naturist, cu decoct de patrunjel.
Ca adjuvante exceptionale, folositi: Gastritix, Green Gold Solar, Genio, ulei de catina, catina cu miere, mure, agrise, ceai antilitiazic - 2 cani pe zi, inainte de masa de dimineata si seara, din patrunjel, cretusca, coada-calului, ghimbir (radacina), menta, ienupar, mesteacan - parti egale.
Daca aveti o durere sau tumefactie in zona glandei submandibulare, aproape sigur in glanda sau canalul acesteia exista un calcul ce obtureaza fluxul salivar, tratamentul cel mai rapid fiind litotomia.
De trei ori pe saptamana, dimineata dupa masa, beti si clatiti gura cu o ceasca ceai de menta. Acesta, pe langa carotenoizi, luteolina, rutina si uleiuri esentiale (mentol), contine terpene (triterpene) - hidrocarburi nesaturate - ce se metabolizeaza in glucoronide, cu actiune antilitiazica, dizolvand calculul care sta la baza formarii pietrelor.
Multa sanatate!