SCLIPETII
(Potentilla erecta)
Paracelsus spunea ca nu exista remediu mai bun pe lume contra hemoragiilor la femei. Si la noi, planta e cunoscuta si folosita din stravechime, in varsaturi cu sange si menstruatii abundente, in hernii si scrantituri.
Nume popular: cinci degete, stramsurea, scrantitoare, gainusa.
Simboluri si astrologie: insusirea antihemoragica a plantei a fost pusa in legatura cu faptul ca radacina ei, cand este taiata sau rupta, se coloreaza in rosu viu. Si ceaiul de sclipeti sau tinctura preparata din planta iau o culoare rosie-purpurie, dovedind, astfel, o legatura cu sangele si hemoragiile pe care planta le potoleste.
Din punct de vedere astrologic, datorita culorii galbene a petalelor florii de sclipeti, ea este pusa in legatura cu Jupiter si cu Venus, care patroneaza zonele viscerale la femei si barbati.
Substante active: tanin rosu, flavonoide, acid cafeic, acid triterpenic, uleiuri eterice etc.
Insusiri terapeutice: proprietati hemostatice, antidizenterice, astringente, antimicrobiene; opreste hemoragiile, diminueaza secretiile, cicatrizeaza ranile, combate diareea provocata de boli intestinale. Are si virtuti antialergice, imunostimulatoare.
Intrebuintare in medicina pentru femei
In evul mediu, herboristii pretuiau nespus sclipetii, considerand ca pot vindeca boli mortale, precum holera, tifosul, ciuma. Substantele active continute in sclipeti au capacitatea sa blocheze rapid dezvoltarea bacteriilor, a virusurilor si ciupercilor din organism.
In Occident (la noi, din pacate, planta e putin studiata), aceste insusiri sunt recunoscute si azi, si pulberea de sclipeti (numita Coxsackie) se administreaza in diareele infectioase, in deranjamentele intestinale ale copiilor, in diareele provocate de colita. In functie de toleranta stomacala, se recomanda administrarea de trei ori pe zi a unui varf de cutit (o jumatate de lingurita) de pulbere de sclipeti, diluata in putin vin rosu sau ceai de musetel.
Datorita insusirilor sale antibiotice, extractele de sclipeti se folosesc si ca dezinfectant al ranilor, in gargara, dupa extractiile dentare sau in cazul amigdalitei purulente si al sangerarii gingiilor.
Pulberea de radacina de sclipeti si alte preparate facute din ea sunt utilizate pe scara larga pentru oprirea hemoragiilor la femei. In cazul unor menstruatii puternice sau prelungite, pulberea de sclipeti diluata in vin sau in ceai, precum si rachiul preparat din sclipeti, sunt folosite ca remedii de prim ajutor. In tratarea sangerarilor uterului, provocate de fibrom, sclipetii se asociaza cu traista-ciobanului.
Pentru tratarea hemoragiilor uterine ce apar intre perioadele menstruale (metroragii) se administreaza decoct de sclipeti, preparat dintr-o lingurita de pulbere de rizom (radacina) fiarta 15 minute, in 250 ml apa. Se bea fractionat, pe durata a 2-3 ore.
Retete
Tinctura de sclipeti
Ingrediente: 100 g pulbere de radacina, 500 ml amestec in parti egale de apa si alcool (95 de grade).
Mod de preparare: pulberea se pune intr-un recipient de 500 ml, inchis cu capac. Deasupra se toarna amestecul de alcool si apa, bine scuturat inainte. Recipientul se inchide ermetic si se pune la cald sau la soare, vreme de patru saptamani. Se scutura din cand in cand. Tinctura se strecoara apoi prin tifon si se pune in sticla de culoare inchisa. Tine cativa ani.
Mod de folosire:
* In caz de sangerari puternice si prelungite se iau (in functie de cat suporta stomacul) cate 15 picaturi de tinctura, diluate in putina apa, de trei pana la cinci ori pe zi.
* Pentru hemoroizi sangeranzi, eczeme anale, rani zemuinde se fac badijonari locale cu o pensula inmuiata in tinctura.
* In medicina populara rusa, tinctura de sclipeti (1 lingurita), diluata cu 10 lingurite de apa, se foloseste pentru instilatii vaginale contra scurgerilor (poale albe).
Vin de sclipeti
Mod de preparare: 50 g rizomi pisati sau taiati se pun intr-un litru de vin. Se lasa zece zile la macerat, la temperatura camerei. Se strecoara, inainte de a fi consumat.
Mod de folosire:
* Pentru tratarea diareelor, a hemoragiilor interne si ca tonic energizant: se beau doua paharele de vin pe zi.
Extract alcoolic de sclipeti
Mod de preparare: 4 linguri de rizom pisat sau pulbere de rizomi se pun intr-un litru de tuica (rachiu). Se lasa la macerat 7 zile. Se agita zilnic, apoi se strecoara.
Mod de folosire:
* Contra herniilor: se bea de trei ori pe zi cate un paharel de extract (50 ml).
Planta contra afectiunilor uterine
Talpa-ursului
(Meum athamanticum)
Este o planta asemanatoare cu feniculul, cu flori mici si albe ca florile de marar, folosita odinioara in afectiunile uterine.
Numele - i se trage de la parul aspru, ca de urs, dar si de la faptul ca ursii ii mananca atat frunzele, cat si radacina hranitoare, pe care o dezgroapa din pamant. In orice caz, este vorba de o planta extrem de benefica pentru sanatate, fiindca popoarele stravechi pretuiau ursul ca animal recunoscut pentru puterea sa si n-ar fi "botezat" cu numele lui decat o planta medicinala cu virtuti deosebite.
Simboluri si astrologie. Din punct de vedere astrologic, talpa-ursului, la fel ca majoritatea plantelor umbelifere, este subordonata aerului si lui Mercur, care, la oameni, guverneaza metabolismul si hormonii. Frunzele fin penate subliniaza aceasta subordonare si indica faptul ca talpa-ursului intareste nervii.
Mirosul puternic aromat al frunzelor si al fructelor era considerat odinioara ca simbol al plantelor antidemonice si duce cu gandul, fireste, si la efectul pozitiv asupra digestiei. Si pentru ca ursul i-a "imprumutat" numele lui, este vorba cu siguranta despre o planta care ascunde in ea puteri vindecatoare iesite din comun si care transmite forta de regenerare.
Substante active. In radacina se gasesc: ulei eteric, lingustilida, monoterpene, cauciuc, rasina, zahar, amidon, acizi fenilacrilici, derivati ai acidului cafeic etc.
Calitati vindecatoare: stimuleaza digestia si menstruatia, intareste stomacul, incalzeste, calmeaza spasmele.
Utilizare
In zonele in care creste, talpa-ursului este folosita, inca din vechime, pentru condimentarea bucatelor - supe de legume, mancaruri cu carne si cu vanat, avand in vedere virtutile amintite mai sus: incalzeste, face pofta de mancare, accelereaza digestia. Dar, inainte vreme, ea era utilizata de medicina populara mai cu seama in ginecologie, si anume in afectiuni ale uterului, menostaza sau fluor albus, dar si in cazul isteriei.
La fel ca rudele ei, angelica si stevia de munte, talpa-ursului serveste - si ea - la prepararea de rachiuri amare (bitter). Toate umbeliferele incalzesc pantecele, calmeaza spasmele si stimuleaza ciclul. Foarte eficienta este folosirea talpii-ursului ca prim-ajutor natural in cazul colicilor menstruale, si anume, sub forma de rachiu, de decoct de radacina sau de pulbere de radacina, luata cu ceai sau cu vin.
Retete
Rachiu de talpa-ursului
Cum se procedeaza:
* Se pun intr-un borcan cu capac (circa 300 ml) 50 g talpa-ursului si se acopera pana sus cu coniac (vinars).
* Se-nchide bine borcanul si se tine 4-6 saptamani intr-un loc insorit, scuturandu-l puternic din cand in cand.
* Se strecoara apoi rachiul printr-un tifon sau printr-o sita fina si se toarna intr-o sticla de culoare inchisa care se astupa bine. Pastrat la racoare si intuneric, rachiul de talpa-ursului poate fi folosit cativa ani.
Utilizare: Impotriva durerilor si a crampelor abdominale din timpul ciclului, se iau 1-2 lingurite de rachiu curat sau subtiat cu apa.
Reteta pentru cura cu talpa-ursului si miere de para
(dupa Hildegard von Bingen)
In terapia celebrei Hildegard von Bingen, talpa-ursului era un remediu verificat impotriva migrenelor, avand drept scop combaterea "veninului negru" (a fierei) si a tuturor "zemurilor rele" din om.
Cum se procedeaza:
* Se mixeaza bine 100 g de amestec de pulberi, 35 g pulbere talpa-ursului, 22 g pulbere de lemn-dulce si 15 g pulbere de sarparita (Sedum acre), cu 8 pere fierte (in aburi) si cu 8 linguri de miere spumuita.
* Se toarna piureul intr-un borcan curat si se tine la frigider. Doza: pe parcursul unei cure de cateva saptamani, se iau zilnic o lingurita dimineata, pe stomacul gol, 2 lingurite dupa masa de pranz si 3 lingurite seara, inainte de culcare.
Sfaturi pentru recoltare: Plantele - destul de rare - care cresc in salbaticie, ar trebui crutate. Pentru prepararea tincturii sau a rachiului, se foloseste exclusiv radacina.
Restrictii de folosire: Talpa-ursului nu trebuie folosita in timpul sarcinii sau in caz de sensibilitate la lumina.