Tia Serbanescu - Analiza politica a lunii IANUARIE - "Programul aliantei PNL-PC-PSD este distructiv si aventuros"

Claudiu Tarziu
"O aventura politica"

- PNL s-a aliat cu PC printr-un protocol juridic, iar noua grupare, denumita Alianta de Centru Dreapta, se pregateste sa incheie un document similar cu PSD. Este aceasta alianta una naturala sau una contra naturii? Poate fi ea una castigatoare in urmatoarele alegeri?

- Daca aceasta alianta va functiona, ar putea castiga alegerile parlamentare din 2012. Insa, mai intai, tovarasia cu PC, si apoi negocierile cu PSD, au starnit nemultumire intre liberali si chiar intre social democrati. Cei mai vocali contestatari in PNL ai acestui bloc politic au fost d-na Adriana Saftoiu si d-nii Varujan Vosganian, Ludovic Orban, Calin Popescu Tariceanu si Neagu Djuvara - voci semnificative, dar care n-au avut succes in forurile decizionale ale partidului. Pe de alta parte, observam ca ambele partide au fost dispuse sa-si abandoneze pozitiile ideologice. PSD face usor dreapta, PNL o apuca la stanga. E interesant sa-i vezi pe "Che Guevara" si "Fidel Castro" luand-o la dreapta, frumusel, in speranta ca vor castiga acolo unde n-au izbutit cu stanga, si renuntand la un teritoriu pe care erau singuri si siguri, cel de aparatori ai saracilor. PNL a facut si el un pas si mai vizibil spre stanga, abandonand acea dreapta al carui unic reprezentant autentic si validat istoric se considera. Insa, nu e chiar o mare surpriza. S-au mai vazut schimbari de tabere. Si PDL a trecut brusc din Internationala Socialista in Partidul Popular European. Nu e mai putin adevarat ca e foarte greu sa tii acum, in vreme de criza, o politica inflexibila de stanga sau de dreapta. Au fost momente mai bune pentru economie si politica la noi cand, totusi, PSD, de exemplu, sub guvernarea Nastase, a luat si masuri liberale, iar PNL a fost nevoit sa ia si masuri de protectie sociala. Asa ca in oportunismul general, faptul ca un partid care e varful amoralitatii sociale, PSD, are asemenea oscilatii nu mai surprinde pe nimeni. Ce predomina este interesul, pozitionarea in preferintele electoratului si, finalmente, victoria in alegeri. Sa vedem daca noua alianta isi va duce la bun sfarsit programul si rostul. Un program care este redus, in ultima instanta, la daramarea guvernului, suspendarea presedintelui Basescu si venirea la putere, eventual cu d-l Crin Antonescu, pe post de presedinte. Deci, un program insuficient, negativ, distructiv, care ne determina sa urmarim, deocamdata, aceasta noua alianta ca pe o aventura politica, fara sa avem mari sperante de mai bine. Daca precedenta alianta 322, numita si Grivco, a fost opera d-lui Sorin Ovidiu Vantu, dupa cum singur a recunoscut, suntem curiosi sa aflam daca noua alianta este opera d-lui Voiculescu sau e semnata de un grup de autori care ii include si pe d-l Vantu si pe d-l Dinu Patriciu.

"De multe ori, compromisurile partidelor sunt aprobate de electorat"

- Stim bine ca romanii voteaza intr-o prea mica masura programele, ca sunt manati la vot, in general, de emotii si de un sentiment de apartenenta la stanga sau la dreapta, chiar daca partidele care isi asuma respectivele orientari ideologice sunt departe de a le respecta. Din aceasta perspectiva, nu cumva PNL risca sa piarda o parte consistenta din electoratul sau, care se va simti tradat?

- Votul emotional de care spuneti este foarte adesea resentimentar si nu constructiv. Nu votezi dreapta, pentru ca esti de dreapta, ci pentru ca nu votezi stanga, orice ar fi. Pe de alta parte, alianta dintre PNL si PSD a mai functionat in cazul alegerilor prezidentiale, cand d-l Antonescu si-a indemnat alegatorii sa-l voteze pe d-l Mircea Geoana si a fost ascultat de cei mai multi. Sa nu uitam ca si in 1996 a venit la putere o alianta dreapta-stanga, CDR plus PD. Si in CDR era un partid de stanga, PSDR, condus de Sergiu Cunescu, care pe urma a bagat, pe rand, in Internationala Socialista, si PSD, si PD. Dincolo de faptul ca, doctrinar vorbind, atat PNL cat si PNTCD erau de stanga. Au parut de dreapta, dupa 89, pentru ca s-au opus comunismului si FSN. Dar originile lor erau de stanga. Liberalii sunt "rosii", inca din scrierile politice ale lui Eminescu, si iata ca acum se intorc, pas-pas, la origini. Se pare ca asa cum e partidul e si electoratul si ca, de multe ori, compromisurile facute de partid sunt aprobate de electorat. Prin urmare, nu cred ca au gresit din punctul asta de vedere. Cei cu rigori morale, cu principii, sunt foarte putini, si in politica, si in electorat. De fapt, de aceea sunt putini oameni rigurosi in politica, pentru ca nu au sprijin de la alegatori.

"E greu sa mai gasesti in politica romaneasca o Alba ca Zapada si-un Fat-frumos"

- Au romanii mai degraba apetenta pentru stanga?

- Stanga pare o optiune mai comoda si, oricum, este zona politica obisnuita pentru poporul roman, de 50 de ani incoace. Dreapta n-a existat jumatate de veac, decat pentru a fi diabolizata. De aceea, omul simplu are tendinta de a confunda dreapta cu extrema dreapta si de a se teme de ea. Asa ca de multe ori politicienii s-au si ferit sa spuna ca sunt de dreapta si au indulcit-o: suntem de centru-dreapta.

- Alierea PNL cu PC a adus in discutie, din nou, colaborationismul cu Securitatea. Adversarii acestei aliante au spus ca este inadmisibil ca PNL sa candideze alaturi de partidul unui fost colaborator dovedit al Securitatii, cum e d-l Dan Voiculescu (nume de cod "Felix").

- Acum, nici PNL nu e fecioara imaculata, care s-a unit cu Felix motanul. Are si el informatori la Securitate. Chiar presedintele de onoare al PNL, d-l Mircea Ionescu Quintus, a dat informari din belsug la Securitate, la fel d-l Ioan Ghise, care altminteri e foarte vorbaret pe micile ecrane si da lectii de moralitate, si asa mai departe. PDL are si el fostii sai colaboratori si ofiteri de Securitate. E foarte greu sa mai gasesti in politica romaneasca o Alba ca Zapada, un Fat-frumos si un Praslea cel Voinic. Suntem cu totul de partea cealalta, unde ne intereseaza doar ce zmei sunt mai puternici, ce vrajitori lucreaza mai bine, ce flacara violet arde mai tare.

"Autonomia etnica, singurul refren al UDMR"

- Opozitia strange randurile si pare hotarata sa debarce guvernul si sa-l suspende pe presedintele Romaniei. Nu poate, insa, fara ajutorul UDMR. Iar UDMR, prin d-l Marko Bela, reia mai transant ca niciodata tema autonomiei pe criterii etnice. Este posibil ca de aceasta data santajul UDMR sa reuseasca?

- Nu. UDMR repeta asta de ani de zile, cu diferite nuante si pe diferite tonuri. E o incantatie cu care liderii UDMR isi hipnotizeaza propriul electorat si il tin captiv. De altfel, chiar zilele trecute, la Adunarea Parlamentara de la Strasbourg, presedintele Traian Basescu a declarat raspicat: suntem pentru o autonomie administrativa locala pentru toata lumea, dar nu pentru una pe criterii etnice. Si a adaugat ca s-ar bucura daca in Ungaria etnicii romani ar avea aceleasi drepturi pe care le au etnicii maghiari din Romania. Maghiarii din Romania ar trebui sa-si dea seama ca tot ai lor conduc administratiile locale din Harghita si Covasna, de exemplu, si nu au facut mare lucru. Autonomia etnica e singurul refren pe care il mai au liderii UDMR, caci celelalte revendicari li s-au indeplinit.

"Campania electorala platita de la buget, o idee neinspirata"

- Un alt subiect care a starnit controverse este propunerea d-lui Basescu privind modificarea legii electorale, astfel incat costurile campaniei electorale sa fie suportate de la buget, pentru ca politicienii sa nu mai fie conditionati de sponsori. Cum vi se pare ideea?

- Mi se pare o idee total neinspirata. Intai, pentru ca ne plangem ca nu avem bani in vistieria statului, dar suntem gata sa dam bani de la buget pentru fiecare candidat. Apoi, va dati seama cati s-ar repezi sa candideze? Droaie de independenti, oameni din partide-fantoma... Parca il vad pe d-l Remus Cernea candidand fara sanse, la toate functiile posibile - ar strange o suma frumusica. Oricine poate candida, doar ca sa puna deoparte banii de campanie, ca nu e o problema la noi sa faci rost de hartii pentru decontare. In plus, aceasta prevedere nu ar impiedica pe nimeni sa sponsorizeze orice politician, pe ascuns. Cum ii controlezi? In toate campaniile a fost evident ca partidele au cheltuit mai mult decat au declarat. Oricum ai fi numarat steagurile, ca Pristanda, tot nu erau acoperite atatea materiale de propaganda cu sumele declarate. Si nu i-a tras nimeni la raspundere, de 20 de ani incoace. Nu vom face decat sa amplificam comedia alegerilor si evaziunea fiscala, vlaguind si mai mult un buget de criza.

"PSD s-a autodenuntat ca face presiuni asupra justitiei"

- Emotie mare a starnit arestarea d-lui Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, membru marcant al PSD, care a si ajuns pe masa de operatie, in urma evenimentului. Arestarea are loc dupa ce Franta si Germania au cerut amanarea integrarii noastre in spatiul Schengen din pricina coruptiei. Este un semnal ca am reluat lupta anticoruptie?

- Nu neaparat. Privitor la admiterea in Schengen, deja a fost acceptat raportul tehnic pentru Romania, dar in mod sigur nu vom fi primiti in luna martie. Trebuie sa ne mobilizam, ca sa fim admisi in octombrie. Or, tocmai in acest context s-a intamplat ceva semnificativ, care sa arate lumii civilizate ca una spunem si alta facem. A fost arestat preventiv d-l Constantin Nicolescu, un stapan al judetului Arges, cu o avere greu de estimat si, mai ales, greu de explicat, iar PSD a avut o reactie complet deplasata si neproductiva. D-l Victor Ponta, liderul PSD, care mai este si jurist de profesie, a amenintat-o pe judecatoarea care a pronuntat hotararea de arestare ca o va pedepsi cand va ajunge la putere, si i-a amenintat pe toti judecatorii. In felul asta, d-l Ponta s-a autodenuntat ca face presiuni asupra justitiei. Mai mult, a dus rufele murdare si la Strasbourg, unde europarlamentarii PSD au anuntat ca nu vor asista la discursul presedintelui Basescu, pentru ca a fost arestat d-l Nicolescu. Sa vada si cei de acolo cine se opune justitiei. Liderii PSD au spus ca arestarea nu este justificata in acest caz. Dar asta nu o hotarasc politicienii, ci judecatorii. Apoi, au fost si lideri PDL care au fost arestati, judecati, iar unii condamnati la inchisoare. Primarul de la Rm. Valcea, Mircea Gutau, de pilda, e in inchisoare si acum.
As fi vrut sa vad pe timpul PSD un demnitar al sau anchetat, arestat, judecat, dar n-am vazut nici unul. PSD, dimpotriva, a inaugurat mersul in grup la tribunal, pentru apararea celui acuzat, in cazul d-lui Gabriel Bivolaru, a continuat facand zid in jurul d-lui Adrian Nastase si are aceeasi atitudine acum, in privinta d-lui Nicolescu. Este un semnal prost pentru UE si nu ne ajuta la integrarea in spatiul Schengen.