Leacuri din Tirol (VI) * Din retetarul vindecatoarei germane EVA Lubke

Redactia
A. PARUL

In ceea ce priveste parul, primul lucru care-mi trece prin minte este meiul. Dar nu trebuie mancat crud, ci fiert. Sa crape si sa se umfle.
Pentru un par mai lucios, clatiti-va, dupa ce va spalati pe cap, cu apa si otet.
Si apa de mesteacan ajuta, din interior. Luati un sfredel, faceti o gaura adanca de circa 5 cm in scoarta copacului, introduceti in ea un pai si fixati dedesubtul lui o galetusa, in care se strange apa. Perioada ideala: februarie-martie. Am spus mereu ca o problema trebuie abordata si din interior, si din exterior.
Dar nu uitati: cand taiati - in natura - flori, frunze sau scoarta de copac, cereti permisiunea plantelor respective. Si multumiti-le ulterior.

Cura de noapte pentru par

Preparati, toamna, un decoct din radacina de urzica, udati-va parul cu el, de exemplu cu un pulverizator, si lasati-l sa stea asa peste noapte. Acelasi lucru il puteti face cu apa de mesteacan sau cu ceai de mesteacan. Intareste parul si il ajuta sa creasca sanatos.

Caderea parului

Cauza caderii parului - chelia in forma rotunda - este, adeseori, lipsa substantelor minerale. Alimentele noastre nu mai contin mineralele necesare din pricina pamantului epuizat. Pentru restabilirea echilibrului, mancati mei si beti - vreme de 6 saptamani - ceai de urzica + frunze de mesteacan + coada-soricelului + galbenele + frunze de nuc. Cate 1 l pe zi.
Am avut cazuri in care, dupa tratamentul respectiv, parul a inceput sa creasca din nou si in locurile in care scalpul chelise complet.
Si inca o recomandare: o femeie care a observat ca incepe sa-i cada parul a mancat doua zile la rand cate o lingura de seminte de urzica si caderea parului s-a oprit.
Daca gaseam, dimineata, pe perna sotului meu prea multe fire de par, ii faceam o cura cu galbenus. Se aplica un galbenus pe parul ud si se maseaza pielea capului, fara a o freca, ci doar miscand-o incolo si incoace. Veti constata ca dupa cateva minute galbenusul incepe sa faca spuma. Este foarte bine. Parul se intareste, iar firele de par de pe perna sotului meu s-au imputinat si apoi au disparut complet. Ulterior, parul trebuie clatit cu apa calduta, ca sa nu se coaguleze galbenusul.

Par gras

De obicei, persoanele cu par gras incearca sa inlature grasimea din par spalandu-se foarte des pe cap. Si obtin exact opusul: parul se ingrasa si mai repede. Daca aveti parul gras, incercati, pentru inceput, cu peria. Personal, am doua perii: una de sarma si una de par de mistret. Dimineata, incep sa-mi perii parul cu prima si continuu cu a doua, in timp ce raspund la apelurile telefonice. Periile sunt spalate o data la 2-3 zile. Asta-i tot.

Matreata

Daca aveti matreata, spalati-va normal pe cap si masati-va apoi parul cu ulei de radacina de brusture. Lasati-l asa peste noapte si a doua zi veti constata cu surprindere ca nu mai exista nici urma de ulei. Pielea l-a "consumat", pur si simplu. In caz de matreata, nu va uscati parul cu foehn-ul. Usuca si mai mult pielea si parul.
Inca o recomandare, pe care am aflat-o de la o femeie care, in ciuda varstei (50 de ani), nu avea nici un fir de par alb. Se spala pe cap, an de an, in Vinerea Mare, intre orele 10-12.

B. PIELEA

Am constatat in mod repetat ca multe dintre afectiunile pielii sunt strans legate de rinichi. "Spalati-va", asadar, iar si iar rinichii, beti lichide multe si eliminati toxinele din organism. Cand pielea e foarte uscata, problema vine - cu siguranta - din interior. Tratati-va rinichii si ea va disparea de la sine.
La copiii mici, neurodermita poate fi provocata de scutecele de plastic sau de jucariile de plus. Un sfat: nu lasati copilul sa se joace pe covorasul obisnuit, ci puneti pe el un alt pres sau o patura. Spalandu-le regulat, pielea copilului dvs. va fi in siguranta.
Si in ceea ce priveste scutecele se poate face cate ceva. Daca nu vreti sa renuntati la pampersi - desi este primul lucru pe care vi-l recomand - puneti in chilotii de plastic un scutecel de tifon. Si aveti grija ca pielea bebelusului sa nu vina in contact cu materialul plastic (trageti tifonul afara, pe langa picioruse).
Am observat ca persoanele cu ciuperca la intestine fac - in mod frecvent - neurodermita. Scapati de ciuperca, mancand morcovi rasi si frunze crude de patlagina (3-4 pe zi).
Acneea este legata, in general, de crestere, apare la majoritatea oamenilor la pubertate si apoi dispare. Fetelor aflate la pubertate le recomand un ceai de coada-soricelului, cretisoara si urzica moarta. Se infuzeaza o lingura de plante (amestecate in cantitati egale) cu 1/4 l de apa clocotita si se bea ceaiul in fiecare zi.
Pentru baieti, ceaiul se prepara din coada-soricelului, rachitica si coada-calului. Se face o infuzie la fel ca cea amintita mai inainte si se bea tot 1/4 l de ceai pe zi. De obicei, dupa trei luni, problema este rezolvata.
Impotriva acneei recomand, in plus, aburii cu salvie, coada-soricelului si sunatoare, eventual se poate adauga si musetel. Aburii trebuie sa patrunda in piele aproximativ 10 minute. Se sterge, apoi, pielea cu tifon steril (s-ar putea chiar sa sangereze), iar la sfarsit, se unge cu ulei de sunatoare. Personal, prefer metoda bunicii: cu capul acoperit deasupra vasului cu apa clocotita.
In cazul alergiilor si al eruptiilor cutanate legate de ele consider ca cele mai bune remedii sunt alifia cu galbenele, zmeura si coada-soricelului si, de asemenea, baile totale cu plante medicinale, dupa care se unge capul cu ulei de sunatoare.
Sotul meu facea, vara, niste eczeme deasupra calcaielor. Acestea treceau dupa ce-si tinea mai multa vreme picioarele in apa lacului din apropiere. Vindecarea, presupun eu, se producea datorita apei calcaroase. De aceea, i-am recomandat unei cunostinte, al carei fiu suferea de o neurodermita acuta, sa-si lase copilul sa faca baie in lac. A incercat si copilul s-a vindecat.
Pentru vindecarea ranilor, recomand intotdeauna un remediu homeopatic: arnica D12. Pentru copii, 3x5 granule pe zi, pentru adulti, 5x8 granule pe zi. Se tin sub limba si se lasa sa se topeasca incet.
Cel mai bun leac in cazul ranilor deschise si al ulceratiilor in general il reprezinta gutuia. Reteta: se fierbe o gutuie si se amesteca cu 30 g de coada-soricelului si 30 g de nalba. Se intinde terciul pe zona bolnava si se "reinnoieste" stratul de 2-3 ori.

C. ZONA ZOSTER

Pentru aceasta afectiune, cel mai eficient este consumul de sucuri rosii: de soc, de coacaze negre sau rosii, de struguri rosii si de sfecla rosie.


Alte sfaturi pe scurt

Probleme cu ficatul

Ficatul nu doare, de aceea nu ne dam seama decat dupa vreme indelungata ca are nevoie de ajutor. Pentru regenerarea lui se recomanda branza de vaci, mustarul, armurariul (capsule) si ceaiul de pedicuta, iar pentru stimularea activitatii hepatice, papadia.
Eu, una, nu sunt total impotriva alcoolului, mai ales ca se foloseste si in medicina. Dar nu trebuie baut in cantitati prea mari si nu in mod regulat. Intalnesc mereu oameni care nu consuma alcool, si cu toate acestea, au probleme cu ficatul. Constitutia este diferita de la organism la organism.

Migrene si dureri de cap

Impotriva migrenelor recomand argila, luata zilnic, cu o lingurita de iaurt sau de suc. In cazul durerilor puternice de cap, cea mai eficienta este ceapa. Taiati marunt o ceapa, inveliti bucatelele intr-o batista mare si stati culcati, cu ceafa pe ea, circa 15-20 de minute.

Paradontoza

In cazul paradontozei si al sangerarii gingiilor va recomand tinctura de sclipeti (Potentilla erecta), pe care o puteti prepara in felul urmator: cumparati de la Plafar radacina uscata de sclipeti, puneti-o (cam de 2 degete) intr-un borcan de dulceata si turnati peste ea rachiu natural. A doua zi, rachiul incepe deja sa se inroseasca. Tineti-l in camara aproximativ 2-3 saptamani, scuturandu-l din cand in cand, dupa care il puteti folosi. Luati, seara, o lingurita de tinctura in gura si tineti-o, cat puteti de mult, chiar daca va doare.