SUNETELE si SANATATEA

Elena Josan
Sunetele au un rol important in viata umana.

Ele ne inconjoara de la nastere si pana la moarte, cu ajutorul lor ne orientam in lume, comunicam intre noi. Unele dintre ele actioneaza favorabil asupra noastra, dar sunt si altele care ne irita, ne epuizeaza si ne provoaca diverse boli.
Savantii au descoperit ca fiecare obiect din univers emite unde de o anumita frecventa. Daca am putea sa le percepem prin organele de simt, am auzi cum "canta" galaxiile, stelele, planetele. "Rasuna" si corpul uman: pielea, parul, oasele, muschii, organele interne si sistemele lor. Cat timp suntem sanatosi, frecventa undelor ramane stabila. Dar cand omul se imbolnaveste, stabilitatea lor se deregleaza. Din fericire, vibratiile naturale ale organelor pot fi restabilite, fara a apela la medic. Nu este greu, doar trebuie sa invatam sa pronuntam corect anumite sunete. Specialistii rusi in psiholingvistica au analizat Scripturile sfinte, descoperind calitati uimitoare ale sunetelor prezente in ele. Omul poate fi influentat de cuvant prin simpla sonoritate, fara a-i patrunde semnificatia, adica prin sunet, ritm si forma. Ba si mai mult, s-a constatat ca o combinatie de sunete, foarte simpla, adesea, poate avea efect curativ.

Sunetele care aduc sanatate

Din antichitate a fost stabilit ca exista o corelatie intre glas, sunete din natura si sanatatea umana. Fiecare organ functioneaza intr-un domeniu anumit de frecvente. Dar odata cu boala, aceste caracteristici se schimba. In unele cazuri, in calitate de prim ajutor medical, se poate apela la sonoterapie. Pronuntarea anumitor sunete elimina perturbarea si organul afectat incepe sa lucreze in frecventa sa normala. Fiecare sunet provoaca vibratii diferite, care la randul lor actioneaza diferit asupra starii sanatatii.

Ce sunete au calitati curative?

Sunetele de aceeasi inaltime la inceput, mijloc si la sfarsit. Nu se admite sa incepeti cu o tonalitate inalta si sa terminati cu un sunet slab. Opriti-va inainte ca aerul sa se termine, pentru ca dupa terminarea sunetului sa mai ramana aer in plamani. Luati o pauza si repetati de 2-4 ori. In timpul exercitiilor trebuie sa va concentrati la maximum asupra organului afectat si sa urmariti ca tonalitatea sa fie uniforma. Contra bolilor cardiace sau pulmonare pronuntati sunetele cu tonalitate joasa, contra bolilor de ficat, splina, stomac, rinichi sau intestine - cu tonalitate medie sau inalta. Iata cateva exercitii.

De la "A" pana la "Z"

Vocale simple

Conform cercetarilor, sunetele vocale (a, e, i) arata un nivel ridicat de energie fata de sunetele consoane (s, c, p). De aceea, pronuntarea prelungita sau cantatul sunetelor vocale este un procedeu uimitor pentru trezirea rezervelor imense de energie din corpul nostru si influentarea activitatii organelor interne. Fiecare sunet are caracteristici proprii psihologice si chiar cromatice. Sa le cunoastem.
Inca din antichitate, medicii orientali au stabilit ca sunetul "A" (culoarea rosie) are o influenta puternica asupra organismului, activeaza toata gama lui sonora, face pieptul sa vibreze. Concomitent, respiratia devine mai adanca, se mareste consumul si gradul de saturatie al tesuturilor cu oxigen, se elimina durerile de provenienta diversa, se trateaza inima si portiunile de sus ale plamanilor, ficatul si intestinul gros, se diminueaza problemele in cazuri de paralizie si de boli respiratorii. Acum, iarna, cand multa lume sufera de raceala, dureri de gat, isi pierde vocea, folosirea sunetului "A" face parte din terapia curenta.
Exercitiu: Stati in genunchi, sprijiniti-va cu mainile de podea. Scoateti limba afara si straduiti-va sa ajungeti cu varful ei la barba, faceti o inspiratie adanca si pronuntati sunetul "A-a-a-a-a". Repetati de 10 ori. In caz de boli cronice, exercitiul se repeta de 2-3 ori pe zi, iar in stare acuta - de 5 ori pe zi, pana veti simti o usurare.
"O" (culoarea galbena) este sunetul armoniei, care impreuna cu A influenteaza tot organismul, da comanda tuturor celulelor de a se pregati pentru activitate. "O" se numeste si "sunetul plamanilor": vibratiile produse in piept ajuta la vindecarea afectiunilor sistemului respirator, precum tusea, bronsita, traheita, pneumonia, amelioreaza spasmele si durerile si usureaza tratarea tuberculozei, a bolilor cardiace si hepatice.
Sunetul "A" (portocaliu) se folosea in popor pentru vindecarea persoanelor deocheate. Caracteristica psihologica a sunetului vorbeste despre agitatie emotionala, excentricitate. "A" favorizeaza sistemul cardio-vascular, sistemul respirator, glanda tiroida si stomacul, intareste ligamentele, activeaza functionarea creierului si ne inzestreaza cu frumusete.
"A" (culoarea maro-inchis) este cel mai misterios sunet, despre care se considera ca are legaturi cu trecutul nostru. Raspunde de sanatatea unghiilor si a parului.
"I" (culoarea albastra) este sunetul ratiunii, are o actiune larga: ajuta la imbunatatirea situatiei in cazul bolilor cardiace, a ochilor, urechilor si insuficientei renale, curata nasul la cei cu guturai. Cand pronuntam sunetul "I", vibreaza corzile vocale, laringele si urechile, apar oscilatii in cap, se neutralizeaza vibratiile daunatoare din corp, se imbunatateste auzul. Treptat, veti simti influenta vibratiilor asupra capului, vor aparea senzatii placute.
Sunetul "U" (culoarea verde) este favorabil pentru psihic, deoarece calmeaza excitatia emotionala, diminueaza insomnia, sporeste sentimentul de siguranta si fermitate. In Orientul antic, se considera ca sunetul "U" il face pe om mai destept. "U" trateaza gatul si coardele vocale, organele situate in zona abdominala, imbunatateste vederea, ventilarea si oxigenarea plamanilor.

Consoane

Sunetul "M" este unicat. El actioneaza asupra organismului in intregime si restabileste echilibrul tuturor organelor si sistemelor, trateaza bolile cardiace si influenteaza pozitiv vasele sangvine ale creierului. In afara de "M" functiile creierului pot fi imbunatatite si atunci cand pronuntam sunetele "V", "N" si "A".
"V" actioneaza pozitiv asupra sistemului nervos central si periferic, inclusiv maduva spinarii.
Sunetul "N" face sa vibreze creierul, activeaza in special emisfera lui dreapta si contribuie la diminuarea afectiunilor craniene, la fel se imbunatateste intuitia si se dezvolta calitatile artistice.
Sunetul "H" vine in sprijinul sunetului precedent, reface sistemul nervos, ajuta la eliminarea stresului si a starilor depresive, armonizeaza toate sistemele organismului.
Sunetul "S" este folosit pentru problemele sistemului hormonal, ale inimii, dar si pentru imbunatatirea starii vaselor sanguine.
Sunetul "Z" - pronuntarea lui le este recomandata celor ce sufera de tiroidoza sau de laringita.
Sunetele "T", "C", "SI" se folosesc in tratamentele urechilor.

Vreti sa fiti mereu sanatosi? Atunci, o data sau de doua ori pe zi, repetati de 3-6 ori urmatorul exercitiu: inspirati adanc, apoi pronuntati acel sunet care vi se potriveste perfect si, in acelasi timp, indreptati-l mental (cu ajutorul gandului) spre organul afectat. Prelungiti sunetul atat cat va permite aerul din plamani. Cel mai bun efect se obtine daca ati avea rabdare sa cantati sirul de sunete: A, O, U, IU, I, E, A, IA, M, N, Z, S, B, H, CI in ordinea propusa. Efectul se mareste daca le scrieti pe hartie colorata, fiecare sunet pe culoarea lui sau, cel putin, cu o carioca de culoarea respectiva, concentrandu-va concomitent pe culoarea si pe sanatatea organului sau a sistemului afectat.

Sase sunete curative

* Cu cateva mii de ani in urma, medicii chinezi au descoperit cum cu ajutorul anumitor sunete pot fi tratate o multime de boli si poate fi pastrata sanatatea *

Aveti grija ca hainele sa nu va limiteze miscarile. Pentru exercitii, alegeti un loc unde nimeni n-o sa va incurce. Asezati-va pe marginea unui scaun tare. Efectuati exercitiul in stare relaxata. Varianta optima este inainte de culcare sau atunci cand simtiti dureri sau disconfort. Nu se recomanda exercitiul cand sunteti agitati sau indispusi. Conform viziunii chinezilor, nelinistea dauneaza splinei, mania - ficatului, indispozitia - plamanilor, frica este inamicul rinichilor, iar pentru inima sunt daunatoare atat tristetea, cat si bucuria enorma. Daca sunteti flamand, mancati ceva usurel, salata sau supa vegetala, si peste 45 de minute puteti sa incepeti exercitiile. Dar daca ati luat o masa satioasa, nu se recomanda sa faceti terapie cu sunete.
Pentru profilaxie, pronuntati sunete curative de trei ori, incepand cu sunetul plamanilor.

Sunetul plamanilor

Stati asezat pe un scaun, cu picioarele usor indepartate, la latimea umerilor. Mainile pe genunchi, cu palmele in sus. Nu inchideti ochii. Numarand in gand pana la patru, inspirati adanc, ridicand mainile in fata. La nivelul fetei intoarceti palmele in jos, apoi ridicati-le deasupra capului (coatele putin indoite). Urmariti-le cu ochii. La expiratie, foarte incet, pronuntati sunetul "s-s-s-s". Gura trebuie sa fie semideschisa, dintii stransi, buzele intinse in zambet. Relaxati umerii, puneti mainile pe genunchi cu palmele in sus. In timpul expirarii, imaginati-va cum din plamani iese toata energia negativa. Repetati exercitiul de doua ori.
Un masaj special va va ajuta sa dublati efectul sunetului. Incalziti bine palmele, frecandu-le una de cealalta, apoi bateti usurel cu palma stanga partea dreapta a pieptului si cu cea dreapta partea stanga. Acum strangeti pumnii si bateti usor regiunea pulmonara din spate (daca nu reusiti sa ajungeti cu mainile, atunci va poate veni in ajutor o sticla goala din plastic sau un prosop rulat strans). Acest masaj ajuta la eliminarea reziduurilor din plamani. Fumatorii inraiti vor observa acest lucru prin schimbarea culorii pielii in portiunile masate, ele vor capata o culoare maro. Atentie! La efectuarea acestui masaj, doamnele nu trebuie sa atinga glandele mamare. In timpul epidemiilor de gripa, in cazuri de bronsita, astm, emfizem pulmonar, precum si in conditii ecologice nefavorabile (smog, atmosfera poluata, fum de la incendii) si lucru la intreprinderi poluante, efectuati exercitiul de 6-24 de ori.

Sunetul rinichilor

Asezati-va pe scaun, cu picioarele impreunate (gleznele si genunchii sa fie lipite). Aplecati-va, cuprindeti genunchii si trageti-i spre voi. Indreptati spatele, inclinati capul inapoi, astfel ca privirea sa fie indreptata in sus. Rotunjiti buzele, expirati lent, de parca suflati intr-o lumanare, si concomitent pronuntati sunetul "ciua-a-a-a". Trageti burta, concentrati-va asupra rinichilor. Imaginati-va cum odata cu expiratia din rinichi se elimina reziduurile, nisipul si toxinele si ei se umplu cu o energie sanatoasa, de culoare albastra. Indreptati-va corpul, duceti mainile timp de 5 secunde la nivelul rinichilor. Faceti cateva inspiratii si expiratii obisnuite, apoi repetati exercitiul de doua ori. Contra bolilor si pietrelor la rinichi, precum si la slabirea auzului, zgomote in urechi, oboseala, ameteli, se recomanda efectuarea acestui exercitiu nu mai putin de sase ori.

Sunetul ficatului

Stati asezat pe scaun, cu picioarele indepartate unul de celalalt putin mai mult decat latimea umerilor. Numarand pana la 4, faceti o inspiratie adanca si indepartati mainile lateral cu palmele in sus. Apoi ridicati-le incet deasupra capului, impletiti degetele si intoarceti palmele in sus. Impingeti mainile cat puteti de sus, apoi desfaceti bratele larg in parti. Aplecati-va in stanga, deschideti larg ochii si, odata cu expiratia, pronuntati sunetul "s-s-s-s" (coardele vocale aproape nu participa la acest sunet). Imaginati-va cum, odata cu expiratia, din ficat se elimina toxinele, bolile, energia murdara, frica. Dupa expiratie, despletiti degetele si duceti mainile timp de 5 secunde in regiunea ficatului. Faceti cateva inspiratii si expiratii obisnuite, apoi repetati exercitiul de doua ori. Pentru hepatita, boli ale vezicii biliare, ateroscleroza, obezitate, vedere slaba, repetati exercitiul de 6-24 ori.

Sunetul inimii
Pozitia initiala, ca in exercitiul de mai sus. Numarand pana la 4, faceti o inspiratie adanca, concomitent luati pozitia corespunzatoare sunetului ficatului, dar de data aceasta va inclinati in partea dreapta. Incepeti sa expirati, pronuntand sunetul "h-h-h-a-a-a". Imaginati-va cum inima se elibereaza de iritatie, nervozitate, energie negativa... Aduceti mainile timp de 5 secunde in regiunea inimii. Luati o pauza, apoi repetati exercitiul de doua ori. La boli cardiovasculare, depresie, angina pectorala, inflamari ale gingiilor, limbii, repetati exercitiul de 6-9 ori.

Sunetul splinei si al pancreasului

Este unicul sunet pe care il puteti pronunta, indata dupa ce luati masa. Stati asezati pe scaun, picioarele desfacute putin mai mult decat latimea umerilor, puneti ambele palme pe burta, putin mai sus de ombilic, in partea stanga - aici sunt situate splina si pancreasul. Concentrati-va asupra acestei portiuni, apasati-o cu degetele aratatoare si indoiti spatele inainte. Faceti o inspiratie adanca, apoi expirati cu sunetul "h-h-h-u-u-u", inchipuindu-va cum din organele de sub palme pleaca toxinele, energiile nocive, nelinistea, tristetea. Pronuntati astfel incat sunetul sa fie abia auzibil, dar coardele vocale sa se incordeze la maximum. Imaginati-va cum, odata cu inspiratia, aerul intra nu prin nari, ci prin splina si pancreas, iar in organism patrunde energie vindecatoare, de o culoare aurie. Luati o pauza, apoi repetati exercitiul de doua ori. La diabet, pancreatita, indigestie, diaree, greturi, repetati exercitiul de 6-9 ori.

Sunetele naturii

Pentru un orasean care traieste in zgomotul automobilelor, in galagie permanenta, un efect terapeutic il au sunetele naturii. Cantecele pasarilor, fosnetul padurii, susurul paraielor si simfonia marii invioreaza si stimuleaza sistemul nervos. Zgomotul picaturilor de ploaie marunta relaxeaza si calmeaza. Sunetele primaverii sunt cu adevarat curative. Apa picuratoare normalizeaza ritmul batailor inimii. Adierea vantului primavaratic printre copaci ajuta in caz de spasm cardiac si apnee. Cand arborii se trezesc dupa o iarna grea, ramurile lor incep sa trosneasca usor. Ascultand sunetele primaverii, omul simte cum ii sporesc puterile fizice, iar barbatilor li se mareste potenta!
Straduiti-va sa frecventati mai des parcurile si padurile primavara, iar daca nu aveti aceasta posibilitate, inregistrati sunetele naturii pe o banda si ascultati-le cat mai des!
Doriti sa fiti mereu activi si sanatosi? Umpleti-va viata cu sunete tamaduitoare!