Lipoamele sunt basici moi care se dezvolta sub piele, adesea la nivelul spatelui sau al membrelor. Sunt chisturi de grasime (acumulare de grasimi) sau sebacee (acumulare cu secretii ale glandelor care ung pielea cu stratul protector de grasime). Aceste chisturi sunt nedureroase si nu prezinta pericol. Putem fi tentati sa le scoatem chirurgical (incizia pielii si aspiratia continutului) doar in unele circumstante: daca sunt exagerat de voluminoase sau daca sunt situate in zone de frecare (de exemplu la nivelul curelei pantalonilor) ori foarte dureroase. Dar anumite lipoame au tendinta sa reapara dupa ce au fost extirpate. Desi nu prezinta pericol, ele pot deveni voluminoase, iar daca sunt infectate cu bacterii, mai ales in urma unor manevre de apasare, ele pot deveni dureroase. In acest sens, va recomand sa incercati un tratament naturist si homeopatic, pe care trebuie sa-l urmati sase luni:
* Intern: Beres Drops Plus + vitamina C, Cordyceps, MycoDefense, Thuya CH30, Conium CH7, Tonic imunitar "E-lite", Tonic antitum "E-lite".
* Local: cataplasme cu argila, unguent cu rasina.
Tonicul imunitar "E-lite" contine o combinatie reusita de plante si produse apicole: miere, polen, laptisor de matca, extracte din muguri de plop, echinacea, ridiche neagra, salcie, soc, uleiuri esentiale din pin, salvie, ienupar, fenicul, cimbrisor de camp, muguri de brad si geraniu. Are un puternic efect antiinflamator, antiinfectios, antipiretic, antigripal, antitusiv, decongestionant, secretolitic, fortifiant imunitar.
Tonicul antitumoral "E-lite" contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, extract de tuia, napraznic, vasc, muguri de plop, cimisir, rasina, orz verde, ulei din samburi de struguri, mumio, argila, carbune vegetal, uleiuri esentiale de lavanda, tea-tree, brad. Produsul are efect antitumoral, antiinflamator, antioxidant, revigorant, antihemoragic trofic, vitaminizant, antiviral, alcalinizant, inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. Se recomanda persoanelor care sufera de tumori, neoplasme, hemoragii, debilitate fizica si psihica, infectii virale (hepatita, herpes, Papiloma virus, HIV etc.) reumatism infectios, helicobacter pylori, streptococi, stafilococi. Cele doua produse se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva.
"Am acnee inflamatorie grava"
(Raspuns pentru LIDIA, F. AS nr. 928)
Cosurile de pe fata, gat, spate si umeri sunt specifice acneei. Cum ea se manifesta mai ales in adolescenta, cand aspectul fizic conteaza mult, poate fi foarte suparatoare, chiar daca nu prezinta riscuri. Cauza profunda a acneei este hipersensibilitatea la nivelul normal al hormonului sexual testosteron. Aceasta hipersensibilitate determina producerea unei cantitati anormal de mari de sebum, substanta grasa secretata de glandele sebacee si care protejeaza pielea. In acelasi timp, o reactie anormala in interiorul canalelor glandelor sebacee face ca celulele care le captusesc sa devina prea lipicioase. In loc sa fie eliminate dupa ce mor, aceste celule se aduna si infunda canalul seboreic. Sebumul acumulat se intareste formand un cap negru sau alb, iar bacteriile prezente pe suprafata pielii se pot multiplica cu usurinta, producand pustula rosie si umflata, tipica pentru acnee. In cazuri grave, aceste pustule se pot transforma in comedoame sau chisturi pline de lichid. Anumite medicamente, unele pilule contraceptive, corticosteroizi si medicamente pentru epilepsie pot agrava acneea. La unele femei, acneea este un simptom de ovar polichistic, o afectiune hormonala care poate declansa si menstre neregulate, infertilitate, pilozitate excesiva si crestere in greutate. Majoritatea studiilor arata ca alimentele nu au nici un efect asupra acneei. Totusi, trebuie sa fiti atenta la ceea ce mancati, pentru a observa daca unele alimente favorizeaza eruptia. Unele femei sustin ca ciocolata mancata inainte de menstruatie le provoaca o eruptie de acnee. De asemenea, la altele, grasimile, alcoolul si condimentele favorizeaza eruptiile.
Ca tratament, remediile naturale sunt cele mai eficiente:
* Intern: Vitex, Denoxinal, Betacaroten, Viaderm, Imunostim, Bettarax, Probiotic, Tonic Imunitar "E-lite".
* Local: bai de abur cu urmatoarea infuzie: echinacea, galbenele, coada-soricelului, brusture, apoi aplicati Fluid antiseptic Stop Acnee de la "Farmec" Cluj-Napoca.
Tonicul imunitar "E-lite" contine o combinatie reusita de ingrediente naturale ce au un puternic efect antiinflamator, antiinfectios si decongestionant. Pe langa multe recomandari, are efect si in infectii virale si microbiene (stafilococi, streptococi, candida etc.). Tonicul imunitar "E-lite" se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva.
ENCIU NICANOR - biolog - Cluj-Napoca, str. Baisoara nr. 9, ap. 83, sc. 2
"Sotul meu are insuficienta hipofizara"
(Raspuns pentru ANGELA CARMEN - F. AS nr. 914)
Glanda hipofizara, numita si glanda pituitara, este asezata la baza creierului, intr-o depresiune osoasa, numita seaua turceasca. Are marimea unui bob de mazare si este in corelatie anatomica si functionala cu acea parte a creierului numita hipotalamus, organ care coordoneaza activitatea tuturor glandelor endocrine, prin intermediul hipofizei. Faptul ca medicul a prescris medicamentul Prednison denota ca insuficienta hipofizara isi manifesta efectul asupra glandelor suprarenale. Bine era daca dadeati informatii si despre cum se manifesta clinic aceasta insuficienta, ce varsta are sotul dvs., ce afectiuni (boli) asociate are etc.
Pornind de la o veche si inteleapta vorba care spune ca fiecare om trebuie sa fie primul sau medic, precum si ca fiecare hrana este in acelasi timp si aliment, dar si medicament, precum si ca urmare a cercetarilor stiintifice si experimentale, cel mai bun medicament natural pentru buna functionare a glandei hipofize este aminoacidul numit arginina, care se afla in: nuci, floricele de porumb, seminte de susan si floarea-soarelui, roscove, dulciuri pe baza de gelatina, ciocolata, racituri (piftie), orez brun, ovaz (incoltit), stafide, paine neagra, alimente bogate in proteine, in special carne de pasare, peste, ciuperci. Foarte important este si sa se practice exercitii fizice, care sa constea in ridicarea de greutati (haltere) pe ritmuri de muzica. In viata de zi cu zi, sa adopte un stil de gandire pozitiv, adica sa "vada", sa "simta" si sa "traiasca" din plin tot ce este frumos, fapt care stimuleaza scoarta cerebrala, care prin intermediul hipotalamusului stimuleaza glanda hipofizara determinand-o sa secrete hormonii necesari armoniei si echilibrului vietii omenesti.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Am noduli tiroidieni care-mi dau atacuri de panica si slabiciune"
(Raspuns pentru RODICA DIMA - SUA - F. AS nr. 947)
Simptomele pe care le acuzati corespund, fara dubiu, hipertiroidismului, boala care determina in organism un ansamblu de tulburari biochimice si clinice, datorate excesului de hormoni tiroidieni. Practic, are loc o intoxicare a organismului cu hormoni tiroidieni produsi in exces (fenomen la care contribuie si existenta nodulilor), care determina dereglari serioase, de tip metabolic, energetic si trofic, la nivelul organelor si tesuturilor. In principiu, aceste dereglari se concretizeaza prin tulburari cardio-vasculare, modificari osteo-articulare, tulburari de digestie si alimentatie, tulburari nervoase (depresie, perturbarea somnului, neurastenie etc.), manifestari la nivel ocular, tulburari in metabolismul proteinelor, lipidelor si carbohidratilor etc. Astfel se explica semnele si simptomele pe care le acuzati, inclusiv intoleranta la produsele alimentare care contin proteine animale si glucide, slabiciunea musculara si chiar starea de subponderabilitate sau apetitul exagerat.
Cu toate acestea, hipertiroidismul este curabil, dar acest lucru este posibil doar daca se urmeaza un tratament alopat strict si individualizat, care sa vizeze contracararea excesului de hormoni tiroidieni si a consecintelor clinice ale acestei stari anormale. Mai mult, tratamentul hipertiroidiei depinde de cauza care ii sta la baza, starea dvs. fizica, varsta si severitatea afectiunii. Sfatuindu-va sa nu incercati evitarea tratamentului alopat (indispensabil in cazul hipertiroidiei), va informez ca acesta se realizeaza pe urmatoarele cai:
* Calea medicamentoasa - presupune administrarea de antitiroidiene de sinteza, capabile sa blocheze producerea de hormoni tiroidieni in exces. Aceste medicamente includ, de la caz la caz, Carbimazolul, Propil-tiouracilul, Ciclosporina, glucocorticosteroizii, anabolizantele, Ciclofosfamida etc.
O clasa de medicamente denumite blocante beta-adrenergice, sau betablocante (propranolol, atenolol, metroprolol) sunt utilizate pentru a atenua simptomele de hipertiroidism (de ex. tahicardia), pana cand alte mijloace terapeutice intra in actiune sau pot fi folosite in asociere.
* Tiroidectomia izotopica (iod radioactiv) este, totusi, tratamentul cel mai obisnuit al hipertiroidiei. Luat sub forma unei singure doze, in forma lichida sau sub forma de capsule, iodul radioactiv este absorbit de glanda tiroida, iradiatia distrugand tesutul tiroidian in mod inofensiv si fara dureri, ceea ce face ca tiroida sa se micsoreze si sa scada productia de hormoni.
In sfarsit, daca medicamentele nu reusesc sa trateze afectiunea, mai ales la suferinzii cu gusa mare, inestetica, cu noduli tiroidieni asimetrici (si hipersecretanti) sau cu tulburari respiratorii, datorate compresiei pe care o exercita glanda hipertrofiata asupra traheei, se recomanda tiroidectomia chirurgicala (partiala sau totala).
Trebuie stiut ca tratamentul naturist nu poate vindeca, de unul singur, hipertiroidia, ci poate doar contribui la consolidarea rezultatelor obtinute prin tratamentul alopat, sau la ameliorarea simptomelor caracteristice. Tratamentul naturist complementar include remedii obtinute din ghintura (pulbere), vasc, spirulina, Fucus vesiculosus, amenti de mesteacan pufos, Ginseng, paducel, talpa-gastii, valeriana sau produse finite, tip Calmogen sau Tiroidin.
Acestea se utilizeaza, in general, pentru combaterea simptomelor cardio-vasculare, reducerea tulburarilor neuro-psihice, stimularea imunitatii organismului, normalizarea metabolismului etc. Pentru combaterea nodulilor, se pot utiliza produse naturiste ca Renol in asociere cu Gynex, Cytovital (unguent), Napraznic, Sanziene (pulbere), Shitake, Ganoderma, sau alte remedii care vizeaza resorbtia nodulilor tiroidieni si a tumorilor benigne, in general. Sa auzim numai de bine!