Vanatorul, un pericol public

Ion Longin Popescu
Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR), formata din 67 de organizatii neguvernamentale, a dat publicitatii un comunicat privitor la vanatoarea de mistreti de la Balc, preconizata a avea loc in curand. Coalitia condamna atat organizarea partidei de vanatoare, cat si promovarea ca eveniment monden a acestui sangeros derapaj comportamental, in media romaneasca.

O sfidare: carnagiul organizat de Ion Tiriac

"Consideram ca actul uciderii din placere este moralmente inacceptabil", se spune in comunicatul CMR. "Acest fapt devine insa cu atat mai reprobabil si mai condamnabil, cu cat el se desfasoara intr-o incinta inchisa, unde vietatilor expuse tirului concentrat nu li se ofera practic nici o sansa de supravietuire. Numarul animalelor ucise (in presa se face inclusiv referire la "doborarea de recorduri") este in fiecare an de ordinul sutelor, uciderile fiind concentrate intr-un interval de 2 zile. Astfel, asa-zisa partida de vanatoare de la Balc este practic un abator in aer liber. Apreciem totodata ca spectacolul respingator al carnagiului cinegetic organizat de d-l Ion Tiriac la Balc reprezinta o sfidare agresiva, lansata de catre o elita suficienta si insensibila la adresa marii mase a populatiei Romaniei, care se confrunta in prezent cu lipsuri si constrangeri socio-economice tot mai numeroase si mai accentuate.
Condamnam aceasta activitate de recreere sangeroasa si prin prisma exemplului nociv pe care il propune unei societati care, oricum, se afla in degringolada din punct de vedere al valorilor si conduitei etice. Participantii la acest eveniment, personalitati autohtone si straine - oameni de afaceri, politicieni, bancheri, fosti si actuali sportivi de performanta, vedete media etc. - constituie modele aspirationale pentru o larga categorie de cetateni. Comportamentul exponentilor acestor elite este asumat deseori mimetic si fara discernamant, mai ales de reprezentantii generatiilor tinere, dar nu numai. Una din consecintele propagandei directe si indirecte pro-vanatoare, precum si ale conditiilor laxe de admitere in tagma vanatoreasca, este si cresterea alarmanta din ultimii ani a numarului de accidente grave (decese sau raniri cauzatoare de invaliditate), de acte de braconaj si de acte de violenta in care se recurge la utilizarea armelor de foc. Vanatorul a devenit practic un vector de periculozitate publica, atat pe terenul de vanatoare, cat si in afara lui".

Terenurile de vanatoare, "materie prima" pentru crimele recreative

"Respingem cu hotarare si tendinta actuala de transformare a fondurilor de vanatoare romanesti in terenuri unde se practica inmultirea si hranirea in regim domestic si semi-domestic a exemplarelor unor specii de animale salbatice, cu unicul scop de a furniza "materie prima" pentru crimele recreative. Modelul Balc este pe cale sa se extinda in intreaga tara. Un ilustrativ exemplu il constituie comuna Sinteu, jud. Bihor (situata la cca. 40 km de Balc), unde un potent investitor austriac, d-l Christian Friedl, pregateste nu doar o replica extinsa a modelului Balc, ci si deschiderea unei "academii de vanatoare" care are ca scop declarat educarea tineretului in "tainele" uciderii animalelor salbatice. Romania va deveni astfel, sub sigla eufemistica de "turism wild", o destinatie predilecta pentru cei animati de pasiuni sanguinare si care in tarile lor de origine nu isi pot exhiba neingradit aceste instincte morbide".

"Abatoare in aer liber"

""Abatoarele in aer liber" de tip Balc sau Sinteu sunt doar unul dintre acesti vectori de agresiune, la care se adauga fragmentarea si restrangerea habitatelor naturale, precum si invadarea de catre om a celor ramase. Solicitam Ministerului Mediului si Padurilor sa-si concentreze atentia asupra reglementarii juste si pro-biodiversitate a activitatii in acest domeniu, unde situatia a scapat de sub control. Invocarea de catre diversele autoritati romanesti a prevederilor unui cadru legislativ lax si lacunar este, in fapt, o circumstanta agravanta pentru acestea. Obligatia acestor autoritati nu este sa produca justificari, ci sa intocmeasca norme legale eficiente si sa le aplice in asa fel incat atat biodiversitatea de pe teritoriul Romaniei, cat si sanatatea fzica si morala a cetatenilor acestei tari, sa fie corect si prompt protejate".
Comitetul de Reprezentare al Coalitiei pentru Mediu: Laszlo Potozky, Elisabeta Teodorescu, Lavinia Andrei, Erika Stanciu-Bodean, Andrei Blumer, Gabriel Parauan, Codruta Nedelcu.