Stimata doamna, va recomand, intern, medicamentul Arava, dar trebuie sa apelati la medicul de familie sa vi-l prescrie (compensat). Este destul de scump. Extern, folositi un unguent care are in compozitie numai ingrediente naturale si a carui reteta a fost data de mine si publicata in "Formula AS". Daca nu aveti posibilitatea sa o preparati, va rog sa ma contactati. Va doresc numai bine!
"Mama are cangrena si as vrea sa evitam amputarea piciorului"
(Raspuns pentru MATEI VASILICA, F. AS nr. 923)
Cu toate ca nu ati precizat diagnosticul, banuiesc ca este vorba despre o arteriopatie. Eu va recomand tinctura de marul-lupului, pe care o aplicati sub forma de comprese pe zona afectata. Sau, pur si simplu, tineti 30-40 minute degetul in tinctura. Daca nu puteti sa procurati tinctura, va rog sa ma contactati telefonic. Multa sanatate!
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Fetita mea are un hemangiom la mana stanga"
(Raspuns pentru GRETA GRADINARU, F. AS nr. 944)
Hemangiomul reprezinta un tip de semn vascular, care apare la 1 din 20 de nou-nascuti, in primele trei saptamani de viata. Hemangioamele variaza ca marime, de la cele mici, aproape inobservabile, pana la cele de mari dimensiuni, desfigurante, din care majoritatea sunt situate pe cap si gat. Nu se stie exact care este cauza aparitiei semnelor vasculare congenitale, dar cea mai acceptata teorie este cea a malformatiei anumitor vase sanguine pe parcursul dezvoltarii fetale. De-a lungul celei de a patra si a sasea saptamani de dezvoltare embrionara, incep sa se formeze vasele sanguine, iar in jurul saptamanii a opta, sistemul vascular va fi mai mult sau mai putin definitivat. In cazul malformatiilor vasculare, exista o disfunctie genetica care face ca genele ce controleaza cresterea sa nu se "decupleze", rezultand, de aici, continuarea cresterii vaselor sanguine. Dupa alte cateva saptamani de dezvoltare fetala, aceasta crestere anormala se opreste brusc, insa prea tarziu, deoarece semnul vascular este deja constituit.
Din punct de vedere al tratamentului, in afara de metoda pe care o urmati (embolizare), se pot administra steroizi pe cale orala sau topic (local), sau, intr-un stadiu suficient de precoce, se poate practica terapia cu laser pulsatil colorant. Trebuie stiut ca laserterapia reprezinta tratamentul de electie in cazul malformatiilor vasculare, 80% din copiii tratati prezentand ameliorari notabile sau chiar disparitia completa a semnului vascular.
Tinand cont de varsta frageda a "pacientului" si de caracterul invaziv-traumatizant al metodelor terapeutice folosite in prezent, pe care doriti sa le evitati, va propun sa incercati si un tratament format din doua remedii naturiste utilizate in astfel de patologii.
Este vorba de tinctura de cedru, care se foloseste sub forma de cataplasme locale (1 lingurita tinctura, diluata in 50 ml apa) cu ajutorul unui tampon steril si, mai ales, extractul din mladite de cimisir, gemoderivat cu efecte terapeutice favorabile in diverse tipuri de afectiuni, printre care si hemangioamele sau neoformatiile vasculare. Se administreaza cate 30 picaturi, diluate in 100 ml de apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. In incheiere, trebuie sa mentionez ca o combinatie intre laserterapie si remediile naturiste ar fi, totusi, forma terapeutica ideala pentru ameliorarea sau chiar vindecarea oricarui tip de semn vascular congenital. Sa auzim numai de bine!
ENCIU NICANOR - biolog Cluj-Napoca, str. Baisoara nr. 9, ap. 83, sc. 2
"Sufar de colagenoza nediferentiata"
(Raspuns pentru IRINA CRISTINA POPA, F. AS nr. 710)
Colagenul este o substanta biologica (vie) existenta peste tot in organism, in jurul celulelor, dar neavand structura celulara. Daca ar fi lichid, am putea spune ca este apa in care se scalda celulele, dar fiind semilichid spre semisolid, il asemanam cu un gel (gelatina, piftie).
Imbolnavirea acestei substante, care inconjoara fiecare celula, inseamna impregnarea ei cu substante toxice rezultate din metabolismul celulelor si, in mod special, cu acei dusmani generali ai vietii, numiti radicali liberi, care produc un mediu toxic in jurul celulelor. Colagenoza este afectiunea care produce ceea ce numim "stare generala proasta", care scade sistemul imunitar al organismului, grabeste imbatranirea, favorizeaza starile de stres, aparitia cancerului, diabetului, bolilor cardiovasculare.
Despre aceasta afectiune, pe care o are majoritatea populatiei, la diferite niveluri, se poate scrie o carte, dar eu va recomand urmatorul tratament naturist.
* Feriti-va de mediul poluat si de situatii stresante, pe care adeseori ni le provocam singuri, deoarece nu suntem stapani pe noi.
* Promovati un regim alimentar vegetal cu cat mai multe cruditati, pentru a combate radicalii liberi din organism. De un real folos este tinerea unui post negru, de 1-2 zile pe saptamana.
* Promovati un regim alimentar bogat in Sulf (carne de vita, peste marin, oua, varza, fasole uscata, nuci, ceapa, spanac), bogat in Seleniu (alge marine, rinichi, ficat, ceapa, rosii, broccoli, germeni de grau, tarate de grau), bogat in Zinc (nuci, usturoi, mustar, seminte de dovleac, stridii, ficat, oua, germeni de grau, argila). Sulful intra in componenta proteinelor din colagen. Seleniul este antioxidant si distruge radicalii liberi. Zincul intra in componenta a 30 de enzime din organism.
Nu dispretuiti medicamentele Gerovital, Aslavital, Picnogenol, Ciploment, care toate au componenta principala medicamentoasa de origine naturala.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Am condropatie si vreau sa evit protezarea"
(Raspuns pentru CATALIN CHERECHES - Oradea, F. AS nr. 924)
Cu toate ca afectiunea dvs. este veche, procesul de formare a unui cartilaj nou (condrogeneza) si regenerare poate avea loc prin stimularea celulelor cartilaginoase (condrocite), cu ajutorul unei terapii naturiste ce va cuprinde: Full Motion, MSM, Joint Protect Forte, 100% Pur Colagen, Green Gold Forever si Imune. Schema de tratament, durata acestuia si dieta alimentara se stabilesc de catre terapeut. Reveniti cu precizari privind etiologia (cauza) acestei afectiuni articulare, daca ati avut artrita, oligoartrita, condroblastom sau condromalacie. Mineralele din compozitia produsului "Imune" (Calciu+Fosfor) ajung prin intermediul arterelor nutritive (periostice) la celulele specializate (osteoblaste), determinand in matricea osoasa procesul de fabricare lenta a fibrelor de colagen, osteocitelor si osteoclastelor. Multa sanatate!
PAULA CONSTANTINESCU - biolog, Bucuresti
"Am sinuzita cronica si adenom de prostata"
(Raspuns pentru ION G. - Brosteni, jud. Suceava, F. AS nr. 927)
Sinuzita inseamna inflamarea mucoasei ce tapeteaza cavitatile sinusale. Bacteriile, virusurile, chiar fungii pot determina sinuzita, insa nu trebuie ignorate alergiile sau chiar sensibilitatea individuala. Trebuie amintit aici si despre medicamente, in special antibioticele luate la intamplare, fara recomandarea medicului, neinsotite de Acidophilus (il gasiti in Romania denumit ca atare, la diferiti distribuitori, fie in farmacii, sub denumirea de Biotics), si care pot produce Candida albicans, pe care cu greu putem sa o depistam, si aproape imposibil sa o tratam cu succes. Totusi, toti agentii determinanti vor deveni daunatori doar in momentul in care rezistenta organismului scade (atunci cand este expus la curenti de aer, la aer umed, la temperaturi extreme). Parerile specialistilor sunt impartite: unii sustin ca sinuzita se poate vindeca complet, altii sustin ca este imposibil. De asemenea, pacientii sunt impartiti in doua tabere: cei care au reusit sa "scape" si cei care inca au probleme cu sinusurile. Daca ati terminat tratamentul (a doua oara, inteleg) si inca sunt secretate mucozitati, fie ele si albe, ar trebui sa mai vorbiti cu medicul specialist si poate sa aveti o abordare un pic diferita: exista substante antiinflamatoare injectabile sau sub alta forma, ce pot amenda mai bine simptomele si chiar sinuzita in sine. Revenind la intrebarea dvs., atmosfera sarata de la Techirghiol este posibil sa va fi ferit de reaparitia sinuzitei. In aceeasi ordine de idei, pentru tratarea sinuzitei (si in unele conceptii, chiar pentru prevenirea ei), sunt recomandate spalaturi nazale cu apa sarata (apa trebuie sa fie sterilizata prin fierbere, apoi racita).
In ce priveste adenomul de prostata (reprezinta marirea in volum a prostatei), el este o tumora benigna (necanceroasa) a prostatei, fiind cea mai frecventa cauza de tulburare a eliminarii urinei la barbatul de peste 50 de ani. Cauzele adenomului sunt incomplet elucidate, vina fiind pusa pe seama dezechilibrului hormonal inevitabil, ce apare odata cu varsta. Cu cat este depistata mai devreme aceasta boala si cu cat este tratata mai repede, cu atat sansele de stagnare a evolutiei sau chiar de micsorare a glandei sunt mai mari. Din pacate, barbatii se alarmeaza doar atunci cand urineaza cu sange, cand deja prostata este bine marita in volum, iar medicamentele existente nu pot sa ajute mai mult decat sa "tina pe loc" dezvoltarea acesteia. In ceea ce priveste alimentatia, aveti nevoie de antioxidanti (consumati fructe de culoare neagra) si fibre pe care le gasiti in fructe si legume proaspete, cum ar fi: telina, cereale nedecorticate, fasole, susan, nuci, alune, seminte de mac, seminte de dovleac si de floarea-soarelui (aceste seminte contin elementul zinc, pe care-l gasim intr-o concentratie mare in prostata si este un factor cheie in buna functionare a acestei glande); incepeti sa includeti in alimentatie si peste oceanic, datorita grasimilor asa-numite "grasimi benefice omega 3", ce se regasesc in el. De asemenea, este foarte importanta miscarea zilnica - ea trebuie sa reprezinte cel putin plimbari de minimum 30 minute pe zi in aer curat, evitand locurile poluate. Daca fumati, incercati sa va lasati si nu stati in incaperi inchise in care se fumeaza.
In incheierea recomandarilor mele, va sugerez sa apelati la produsele d-nei dr. Haimovich. E vorba de extracte hidroalcoolice din plante si fructe, culese din zone nepoluate, care pastreaza intocmai proprietatile lor curative. Dintre aceste preparate, va recomand Tumorless, Immunoforce si Digestton, indicate in afectiunea dvs., atat profilactic, cat si curativ, si care se bucura de o cazuistica numeroasa.
(Pentru mai multe relatii puteti sa sunati la urmatoarele nr. de telefon: 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, sau la orice farmacie "Dona" din Romania.)