Draga "Formula AS"...

Cititor Formula AS
* Cititorii revistei noastre ne fac daruri prin scrisori *

"Revista asta s-ar putea numi, pur si simplu, VIATA"

Stimata doamna Sanziana Pop,
Va meritati numele de floare: floare galbena si tamaduitoare de suflet. Si acum, ca si in tinerete. Atunci ma grabeam, de pe unde ma aflam, sa prind la TVR emisiunile dvs.: minunate reportaje de suflet, interviuri pentru minte si inima. Acum, pentru mine, vinerea - zi sfanta de post - inseamna si "Formula AS".
De cand am descoperit-o, o cumpar in fiecare saptamana si ne grabim (eu si fetele mele) cine s-o citeasca mai intai, facand, fireste, aprecieri privind subiectele si modul de abordare. Ma gandesc, acum, scriind, ca revista s-ar fi putut numi, pur si simplu, "VIATA". Da, asa mi se pare, deoarece in paginile ei principalul personaj este insasi viata, cu multiplele ei fatete: probleme, necazuri, minunatii, frumuseti sau uraciuni, dureri sau aspiratii, dezamagiri sau impliniri etc., concretizate in numele proprii ale celor despre care scrieti voi, oamenii superdotati (supertalentati) ai publicatiei.
Citesc, de obicei, cu pixul in mana, si subliniez ceea ce-mi place mai mult, spunand, adesea: "Chiar asa as fi scris, as fi intrebat si eu". Am trudit si eu pe acest ogor greu de destelenit al presei, hranindu-ma peste 40 de ani din interviurile, eseurile, notele, anchetele, reportajele radiofonice (transmise pe lungimile de unda ale Studioului de Radio Targu Mures). Mi-a placut mult sa merg pe teren, mai ales la tara, unde m-am nascut. Acum calatoresc prin intermediul revistei "Formula AS", pastrandu-mi vie dorinta sa vad sau sa revad locurile pe care, cu talent, profesionalism si daruire de sine ni le propuneti.
N-am mai scris, asa, din proprie initiativa unei publicatii, dar acum, sambata dimineata, mi-am baut cafeaua in compania voastra, a celor care semnati ultimul numar din "Formula AS", si asa, dintr-o data, m-a prins curajul sa iau si eu cuvantul, in dialogul nostru. Nu stiu daca am sa va expediez scrisoarea, socotind ca primiti mii de corespondente, in care ori vi se cer de toate, mai ales de catre cei care si-au pus speranta doar in Dumnezeu si in "Formula AS". Si eu am sa cer ceva deosebit (si foarte important): sa va tina Dumnezeu pe toti truditorii revistei si sa va dea sanatate si putere de munca, spre bucuria noastra, a cititorilor. Sa ne traiti, ca ne trebuiti!
STEFANIA CIULEA - str. Brasovului nr. 11/72, Targu Mures

"O alinare a sufletului"

Stimati redactori ai revistei "Formula AS",
Va "studiez" de prin anii celuilalt secol. Cu dvs. imi traiesc zilele si, uneori, noptile, fiindu-mi o alinare a sufletului si gandurilor, prin articolele pertinente pe care le publicati de: spiritualitate, sociale, literatura si rubrici medicale, care m-au ajutat foarte mult.
Multa stima si consideratie, pentru absolut toti redactorii revistei dvs., si din inima, traditionalul: "La multi ani!".
(Nu acelasi lucru le-as ura "domnilor" de la TVR, care ne intuneca mintile si simtirea, cu transmisiunile de nonvaloare, lipsa de bun simt si de educatie. Iertati-ma pentru aceasta paranteza si daca puteti "trageti-i de maneca" ca nu au pic de suflet si ne "mananca" ultimele zile pe care le mai traim pe acest pamant. Le-am scris si d-lor "felicitari", dar au obrazul gros, de "Herbac", cum se spune la Cluj.)
Dvs. sunteti - fara sa va epatez - cea mai buna revista din tara, si singura, si inca o data, va doresc sanatate si multi ani tuturor redactorilor.
VICTORIA BORLEA - str. Strandului nr. 31, ap. 5, Sibiu

"Daca am impaturi ziarul, am obtine o carte"

Draga "Formula AS",
Despre "Formula AS", despre fauritorii ei, s-au scris atatea cuvinte frumoase, incat nu stiu ce as mai avea a spune. Doar ca v-ati schimbat numele in renume, devenind asii publicatiilor de suflet. Personal, sunt dependenta de publicatia dvs., o citesc saptamanal, "din scoarta-n scoarta". Si nu glumesc cand afirm acestea, pentru ca daca am impaturi ziarul, am obtine o carte, o carte adevarata, atotcuprinzatoare. Imi plac toate articolele scrise asezat, cu cuvinte d'ale noastre, neintinate cu frantuzisme, englezisme etc. Prin ceea ce faceti, ne intoarceti mereu "la radacini", ne ajutati sa ne regasim, sa ne recunoastem, sa renastem. Tot la radacinile neamului scormoneste cu dibacie si Domnul Folclorului Stravechi, Domnul profesor Grigore Lese. Artist scolit mai intai in vatra strabunilor sai, apoi la scoli inalte, este un neobosit cautator de piatra rara, dand viata "ghersului primordial". De regula, se crede ca zonele de campie ar fi mai sarace in folclor, ceea ce nu este adevarat. Chiar daca urbanizarea a muscat mai adanc din aceste plaiuri, mai sunt inca sate si satuce cu case cu prispe si deregi, cu bagdadii si florarii la stresini. Mai traiesc batrani - invatatori de "moda veche", care pastreaza in minte si in suflet adevarate comori folclorice. Vechiul judet Covurlui, de exemplu, a zamislit de-a lungul veacurilor iubitori si culegatori de folclor. Unii dintre ei, cuprinsi in "Dictionarul Etnologilor Romani" (autor - Iordan Datcu).
Respectand proportiile, cu respect aduc spre cunoastere activitatea doamnelor invatatoare Balasa Frumusanu, din comuna Piscu-Galati, si Steriana Frigioiu din comuna Pechea - Galati, ce cu grupurile folclorice pe care le conduc, duc mai departe obiceiuri si traditii romanesti.
Scriu aceste randuri cu emotie, gandind la profesorul meu de muzica, culegator de folclor, domnul Tache Avramescu. Prin anii 1956, venea la clasa cu un cilindru fonograf, pe care erau inregistrate culegerile sale. Priveam cu totii minunea si ascultam vrajiti acele cantece de doina vranceana. Scriu aceste randuri, si cu convingerea ca d-l Grigore Lese are in agenda sa si aceasta zona spre cercetare.
Urari de sanatate intregii echipe "Formula AS", impliniri si viata lunga. Cu stima,
prof. IOANA STOIAN - Galati

"Momente de incantare"

Stimata redactie,
De ani de zile citesc revista dvs. care a fost, este si sper ca va ramane un balsam pentru trup si suflet. Acoperiti o paleta larga de subiecte, si nu cred ca exista vreun cititor care sa spuna ca ar exista o rubrica nepotrivita in ea.
Faceti un mare serviciu acelora care au nevoie de ajutor sau doresc sa-si impartaseasca si altora succesele, in urma unor tratamente urmate. Paginile de spiritualitate, politica, dialogurile, paginile de sanatate sunt pentru mine momente de incantare, reculegere, meditatie si, uneori, ma incita sa pun in practica unele sfaturi.
Sa va dea Dumnezeu sanatate tuturor, sa ne incantati multi, multi ani cu editii deosebite de revista. Cu respect,
ECATERINA POPISTASU - loc. Dancu, jud. Iasi

"Ar fi de mare folos daca toate articolele ce se refera la istoria noastra ar fi adunate in carti"

Stimata doamna Sanziana Pop,
Este de la sine inteles ca, din moment ce va scriu, sunt si eu una din multimea celor ce citesc revista "Formula AS", a carei aparitie este coordonata de dvs., cu multa maiestrie.
Deoarece prin cuprinsul articolelor publicate ni se dau o serie de informatii din diverse domenii, informatii de mare interes, pe care nu am reusit sa le cunoastem pana acum, aceasta revista a ajuns sa fie dorita si asteptata de foarte multa lume. In general, apreciez toate informatiile, dar in mod deosebit ma capteaza articolele care ne poarta pe urmele trecutului poporului nostru, prin descoperirile arheologice ce ne duc spre originea lui. Foarte placut este pentru mine faptul ca printre randurile articolelor din "Formula AS" sa ma plimb si eu pe acele meleaguri, unde asezari restranse de oameni minunati isi duc existenta, in sate sau catune uitate de lume, pe care se pare ca doar Dumnezeu le mai are in grija. Acolo traiesc oameni deosebiti care, desi au cunoscut greul vietii si munca continua, nu si-au pierdut speranta, considerand ca incercarile sunt inscrise ca facand parte din normalitatea acestei vieti. Deosebit de interesanta si chiar importanta mi se pare prezentarea redata in numeroase articole, despre raspandirea vlahilor in tarile din sudul Dunarii sau chiar in zone mai indepartate. Aceste articole sunt file de istorie pe care ar trebui sa le citeasca toti romanii, acei romani pe care nu-i intereseaza decat ziua de azi si nu cunosc nimic din trecutul acestui neam.
Indraznesc sa-mi exprim o dorinta, o dorinta a mea, dar sunt convinsa ca e si a altor multi cititori. Ar fi de un mare folos daca toate aceste articole ce se refera la originea poporului nostru si la raspandirea vlahilor in diferite tari s-ar aduna intre copertele unei carti si s-ar edita. Stiu ca sunt multe carti in domeniu, dar dupa parerea mea, prezentarea acestei teme in articolele revistei are o forma mai explicita, prin exemplificari, si e mai usor de inteles. La fel de utila si necesara mi se pare si o a doua carte, care sa includa toate articolele ce se refera la descoperirile arheologice de pe teritoriul tarii noastre. Mi-am permis sa-mi exprim aceasta dorinta, deoarece cred ca aceste teme trebuie sa fie cunoscute, chiar de la varsta la care copilul sau tanarul are capacitatea de a intelege.
Doresc mult succes revistei "Formula AS", dvs. si intregului colectiv, numai bine si impliniri.

GHEORGHIU CORNELIA - Aleea Crizantemelor nr. 2, Campina, jud. Prahova