"Un imens potential istoric, natural si cultural"
"Legea nu functioneaza la Rosia Montana", se spune in declaratie. "Daca legile ar fi fost aplicate, proiectul minier in cariera deschisa ar fi fost de mult uitat, iar Rosia Montana ar fi beneficiat, gratie calitatilor sale de sit unic in Europa, de protejare si valorificare corespunzatoare", se arata mai departe. "Rosia Montana are un imens potential istoric, natural, cultural si, nu in ultimul rand, uman, pentru a deveni un model de dezvoltare durabila pentru Romania. Situl istoric minier (anticul Alburnus Maior) este parte unica si inestimabila a patrimoniului universal, aflat in pericol de iminenta disparitie, daca proiectul de exploatare miniera propus de compania RMGC va primi aviz favorabil din partea Statului Roman".
Studiile prezentate la Bruxelles de arheologul Horia Ciugudean si arhitectii Virgil Apostol si Stefan Balici (din partea asociatiei ARA) au pus in lumina valoarea exceptionala a sitului, care il recomanda pentru Lista Patrimoniului Universal: vestigii ale celui mai complex si extins sistem de exploatare miniera aurifera antica cunoscut pana la ora actuala pe intinsul intregului Imperiu roman; peisajul minier unic mostenit din epocile romana, medievala, moderna si contemporana (pana la jumatatea secolului XX); targul minier, reflex al epocii preindustriale si, nu in ultimul rand, singularitatea anticului Alburnus Maior in cultura universala, dobandita gratie vestitelor tablite cerate romane descoperite aici in secolul al XVIII-lea.
"Actiuni urgente si ambitioase sunt imperative"
Analiza biodiversitatii si a habitatelor naturale, prezentata de botanistul Andrew Jones (Marea Britanie), a ilustrat numeroase specii de plante rare, puse sub cele mai inalte forme de protectie prin mecanismele nationale si europene, precum si biodiversitatea exceptionala a zonei, cu habitate din perioada daco-romana. Dand o replica usturatoare asa-zisului expert ICOMOS, Dennis Rodwell, angajat de Gold Corporation pentru a minimaliza importanta sitului Rosia Montana, adevaratul reprezentant al ICOMOS, profesorul Zsolt Visy din Ungaria, a vorbit despre numeroasele luari de pozitie, incepand cu anul 2002, ale prestigioasei organizatii internationale in sprijinul salvarii Rosiei Montane. Pe langa aceasta, domnul Visy a facut o binevenita demonstratie cu privire la justetea si necesitatea demersului de clasare a sitului Rosia Montana in Lista Patrimoniului Mondial. Pro Patrimonio, ICOMOS Romania si Academia Romana, fiind in total dezacord cu proiectul de exploatare miniera, solicita inca o data Ministerului Culturii sa protejeze situl conform legislatiei nationale, sa asigure de urgenta promovarea sa in Lista Patrimoniului Mondial si sa declanseze redefinirea politicilor locale si regionale in acord cu principiile dezvoltarii durabile. "Actiuni urgente si ambitioase sunt imperative", se arata in finalul declaratiei, "daca dorim ca Rosia Montana sa continue sa existe, ca localitate si ca loc al culturii".
Elena Udrea, o speranta pentru Rosia Montana
Notam, placut impresionati, difuzarea recenta la TVR a unui film dedicat galeriilor romane de la Rosia Montana. Este vorba de un documentar exceptional, care pune in evidenta frumusetea unica a acestor monumente create de mana omului, realizat sub auspiciile Ministerului Dezvoltarii si Turismului. Controversatul brand de tara (celebra frunza) scoate in relief aceste galerii miniere antice, ca fiind tot atatea tinte demne de vizitat, recomandate romanilor. Ceea ce inseamna ca ministerul doamnei Elena Udrea pregateste Rosia Montana pentru turism, nu pentru minerit. Asa cum am mai spus in aceasta rubrica, doamna ministru, prin programele promovate de ministerul pe care-l conduce, ar putea fi o speranta de salvare a Rosiei Montane. Este asteptata in vizita la Rosia, pentru a vedea cu propriii sai ochi minunile amenintate cu disparitia de "videnii" tranzitiei - din pacate colegi ai domniei sale.