Nici "Ministrul Cianura" nu-i reprezinta pe maghiari!

Ion Longin Popescu
Scrisoarea deschisa a celor 70 de ONG-uri maghiare din Romania, adresata cu cateva luni in urma ministrului Culturii, Kelemen Hunor, isi regaseste actualitatea fierbinte dupa ce ministrul Mediului, Borbely Laszlo, numit deja "Ministrul Cianura", a anuntat ca va bea apa din iazul de decantare cu cianuri al proiectului Rosia Montana.

Iata cuvintele prin care organizatiile neguvernamentale maghiare il admonestau pe conationalul de la Cultura, si prin care probabil nu-l vor ierta nici pe confratele de la Mediu. Dupa parerea noastra, nu au de schimbat decat numele: "Declaram ca atitudinea lui Kelemen Hunor (citeste Borbely Laszlo), in calitatea sa de presedinte (vicepresedinte) al UDMR, formatiune care reprezinta minoritatea maghiara din Romania, si in calitate de ministru, este intolerabila si rusinoasa. Dorim sa ne delimitam ferm de pozitia prin care Kelemen Hunor (Borbely Laszlo) sprijina proiectul minier de la Rosia Montana. Credem ca prin pozitia adoptata in acest moment, Kelemen Hunor (Borbely Laszlo) compromite imaginea intregii comunitati maghiare din Romania, si nu ne reprezinta!". Desigur, si gestul ministrului Mediului, ca si al ministrului Culturii, este, conform celor 70, unul "oportunist", "revoltator", "scandalos". Pana cand organizatiile maghiare isi vor regasi suflul din socul provocat de atitudinea si declaratia lui Borbely si vor redacta alta scrisoare, demna de pozitia lor corecta si patriotica, credem ca spusele de mai sus ilustreaza suficient modul in care inconstientii politicieni ai tranzitiei sunt priviti de cei pe care, chipurile, ii reprezinta.

Degustatorii de cianura

Iata declaratia care l-a descalificat pe Borbely Laszlo din toate functiile de demnitate din cadrul statului roman: "Daca aceste prevederi vor fi respectate, daca compania respecta aceasta procedura care inseamna cea mai moderna instalatie din Europa, atunci da, voi bea apa din acel iaz de decantare". O betie de cuvinte, o atitudine adanc mincinoasa, de tip corporatist, o postura care numai a unui ministru al Mediului din UE nu este! Borbely stie prea bine ca nu va ajunge sa guste din lesia plina de metale grele, sau, daca va ajunge, de acolo i se va trage sfarsitul. Si apoi, ce om normal ar bea apa dintr-un iaz de decantare, oricat de curata ar fi, daca nici raurile cristaline de munte nu mai sunt potabile? Povestea cu bautul apei sau scaldatul in iazurile de decantare face parte din arsenalul propagandistic fara frontiere al corporatiilor miniere si a fost aplicata "cu succes" pretutindeni in lume, unde localnicii, derutati si neinformati, au crezut in povesti. Imi staruie in memorie imaginea din documentarul turcesc "Alethea", cand un grup de mineri, sub amenintarea concedierii, sunt obligati sa se scalde propagandistic intr-un astfel de iaz, pentru a fi filmati de televiziuni... La nici un an dupa aceea, mai mult de jumatate dintre ei aveau deja cancer si alte boli infricosatoare. S-a razbunat cineva? Timpul n-are memorie.

Robotul SIRI ii da inainte cu aprobarea...

Vorbaretul ministru Borbely, infratit cu cianura, promite ca, in ianuarie 2012, va acorda Avizul de Mediu proiectului Rosia Montana. Nu are concluziile Comitetului de Avizare Tehnica ("probabil ca vor mai fi una sau doua Comisii Tehnice si colegii vor finaliza..."), nu are lumina verde de la partid ("nu am discutat problema la UDMR"), nu stie ce aprobari a dat ministerul Culturii ("...am primit o hartie..."), dar ii da inainte cu aprobarea, ca robotul SIRI al telefonului inteligent iPhone 4S, setat sa debiteze raspunsuri stereotipe la intrebari fixe. Mergand pe aceasta cale, Borbely Laszlo are toate sansele sa fie, alaturi de Kelemen Hunor, groparul UDMR-ului, deoarece alegatorii maghiari sunt foarte sensibili la problemele de mediu. Suntem in asteptarea scrisorii "personalizate" pe adresa domnului ministru, din partea membrilor maghiari ai societatii civile, altii decat "civilii" cu carnet de partid.