In momentul in care o tumora cerebrala (meningiom, in cazul dvs.) determina aparitia semnelor si simptomelor neurologice (cefalee, voma, diplopie, tulburari de miscare si coordonare etc.) este foarte important sa se inceapa un tratament medical adecvat, deoarece acest tip de tumora poate comprima sau invada tesutul cerebral in mod direct, deteriorand sau distrugand (in functie de localizare) ariile responsabile de vedere, miscare, echilibru, auz, limbaj, memorie sau comportament. Mai mult, tumorile cerebrale pot impiedica circulatia lichidului cefalo-rahidian, determinand acumularea acestuia in si in jurul creierului (edem) si ducand la hipertensiune intracraniana si accentuarea simptomatologiei.
In acest din urma caz, acumularea de lichid cefalo-rahidian (hidrocefalie) va necesita drenajul, pentru normalizarea presiunii intracraniene si reducerea riscului de deteriorare progresiva a tesutului cerebral.
In privinta meningiomului dvs., trebuie spus ca localizarea si dimensiunea lui determina si gravitatea acestuia. Tratamentul consta, in general, in extirparea chirurgicala a tumorii, insa, daca tumora este localizata intr-o arie greu accesibila, extirparea completa va fi dificila, daca nu chiar imposibila, iar functiile cerebrale deja afectate de compresia exercitata de meningiom pot ramane permanent deteriorate. Referitor la administrarea Cerebrolysinului, parerea medicilor care v-au sugerat incetarea folosirii lui este pe deplin intemeiata, deoarece acest medicament, pe langa faptul ca determina o serie de reactii adverse dintre cele mai neplacute (agitatie, insomnie, cefalee, tulburari gastro-intestinale, oboseala, depresie etc.), se utilizeaza, preponderent, in tratamentul altui tip de disfunctii cerebrale, cum sunt cele organice, metabolice si neurodegenerative (in special in dementa senila) sau in complicatiile post-accident vascular, contuzii cerebrale sau comotii. In plus, proprietatile neurotrofice ale Cerebrolysinului pot determina, in timp, cresterea masei tumorale meningeale.
Sigur ca si terapiile naturiste pot contribui la resorbtia tumorilor cerebrale atat benigne, cat si maligne, mai ales daca metodele conventionale se dovedesc doar partial eficiente si sunt urmate frecvent de recidive. Desi actiunea produselor naturiste este mai lenta, urmatoarele remedii s-au dovedit eficiente in tratamentul tumorilor cerebrale atat benigne, cat si maligne:
* Spanzul, seva de mesteacan, Cartilajul de rechin (ZHFO-SHARK), Boswellia, Vascul, Napraznicul, tinctura de Saschiu sau ciupercile antitumorale (Agaricus, Ganoderma, Cordiceps) care stimuleaza raspunsul imun al organismului, antrenand in special procesul de fagocitare a celulelor tumorale, pot reprezenta solutii salvatoare pentru pacientii care prezinta mase tumorale cerebrale primare. Bineinteles, o schema terapeutica adecvata trebuie individualizata pentru fiecare pacient in parte, tinandu-se cont de particularitatile fizio-patologice ale acestuia. (Contactati-ma!)
In sfarsit, dar nu in cele din urma, progresele facute in domeniul chirurgiei asistate pe calculator (radiochirurgie stereotactica) permit extirparea tumorilor cerebrale (chiar pe cele situate profund), fara a se recurge la metodele clasice neuro-chirurgicale, ci doar cu ajutorul tehnicilor de proiectare a tumorii (concentrarea radiatiilor gamma exclusiv pe masa tumorala).
Sa auzim numai de bine!
BOICEA FLOREA - Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94
"Exista tratament naturist pentru Zona Zoster?"
(Raspuns pentru NASTASE POPONETE - Marasesti, Vrancea, F. AS nr. 995)
Stimata doamna, Zona Zoster este o afectiune datorata virusului Varicella Zoster si se manifesta prin dureri cu eruptii tegumentare. Spuneti ca ati incercat mai multe retete naturiste. Va propun si eu una, care sper sa va ajute.
Ingrediente: 15 g lamaita, 15 g musetel, 20 g Aloe vera, 5 g marul-lupului, 10 g sunatoare, 20 g levantica, 15 g scumpie.
Toate ingredientele se pun intr-un borcan si se adauga 100 ml alcool de 60gr.. Se lasa la macerat 12 ore. Se pune la fiert pe baia de abur timp de 3 ore cu 500 ml ulei de masline. Se mai lasa dupa fierbere la macerat 48 de ore. Se filtreaza, iar separat se topesc 30 g ceara de albine. Se combina uleiul cu ceara, se amesteca pana se omogenizeaza. Se pastreaza la frigider. Se aplica de doua ori pe zi in strat subtire. Unguentul este util si-n diverse nevralgii, bursite etc.
Daca nu reusiti sa preparati unguentul, va rog sa ma contactati. Va doresc multa sanatate!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Fiica mea are colon iritabil si dispepsie abdominala"
(Raspuns pentru IOANA - Ramnicu-Valcea, F. AS nr. 931)
Tulburarile digestive cu caracter functional (flatulenta, greata, arsuri, dureri abdominale) apar ca urmare a proliferarii la nivelul intestinelor a unor bacterii daunatoare (Clostridium Difficile) din familia Bacillaceae, ce cuprinde bacili gram-pozitivi, larg raspanditi in natura. Specia sus mentionata traieste in intestinul gros al omului si atunci cand se administreaza unele antibiotice (care de obicei perturba flora intestinala distrugand bacteriile ce faciliteaza digestia) produce o inflamatie specifica, numita colita pseudomembranoasa, insotita de colon iritabil, enterocolita, meteorism abdominal si, cel mai grav, boala Crohn, cu complicatiile sale cunoscute. Evolutia sub tratament este favorabila, si ea incepe obligatoriu cu o coprocultura (proba de scaun) pentru evidentierea bacteriei implicate si evaluarea sensibilitatii germenilor. Intrucat recaderile sunt frecvente, va recomand sa limitati utilizarea antibioticelor la strictul necesar si sa urmati un tratament naturist, cu urmatoarele produse antiinflamatoare, antiparazitare, carminative si cicatrizante, capabile sa protejeze mucoasele afectate: Gastritix, Goldenseal Root, Mico Defense, Imune, Green Gold Solar, Cats Claw, Jarro-Dophilus + Fos, conform schemei terapeutului. Pe o perioada de 3-6 luni, fata trebuie sa bea 3 cani pe zi, alternativ, din urmatoarele ceaiuri: salvie, sunatoare, musetel, coada-soricelului, cerentel, busuioc, sulfina, urzica vie, urzica moarta, cimbrisor, nalba mare, afin, izma.
Ceaiurile se beau dupa mesele principale (infuzie 1 lingurita/ 250 ml apa clocotita) sau cu 15 minute inainte de fiecare masa.
Regimul alimentar va fi sarac in albumine (proteine solubile in apa), iar consumul de iaurt, kefir si lapte batut - ridicat. Evitati sa beti sifon, apa minerala acidulata, Pepsi, Coca-Cola. Nu mancati repede. Respectati ora meselor. Evitati alimentele iritante si fierbinti. Pentru dieta completa, contactati-ma! Multa sanatate!
Dr. MIHAELA A. POP - medic homeopat si terapie florala Bach, Bucuresti, tel. 0740/52/07/55, e-mail: ariana.pop@gmail.com
"Ce tratament naturist poate urma mama mea, pentru fibroza pulmonara?" (Raspuns pentru STAN GEORGETA, F. AS nr. 992)
Fibroza pulmonara reprezinta o modificare ireversibila a structurii parenchimului pulmonar, care se sclerozeaza datorita producerii in exces de tesut conjunctiv. Ea reprezinta stadiul final a peste 200 de patologii si anume: procese inflamatorii cronice pulmonare (cauzate de bacterii, virusi, ciuperci, paraziti), pneumonii, TBC, boli de sistem (colagenoze) ce ating si plamanul, sarcoidoza, lupus eritematos, sclerodermie, boli produse de pulberi de cristale, boli profesionale - silicoza, azbestoza, urmari ale unor tratamente cu radiatii pentru cancere de san, urmarea unor tratamente cu citostatice (Cytoxan), dar chiar si unele medicamente utilizate in cardiologie (Cordarone, Nexterone) sau unele antibiotice ori chimioterapice (Nitrofurantoin, Sulfosalazine). Cand nu este gasita nici o cauza, se vorbeste de fibroza pulmonara idiopatica.
Manifestarile clinice incep cu greutate in respiratie, intai la efort, apoi si-n repaus, tuse seaca si frisoane, mai tarziu, pierdere in greutate; cianoza unghiilor si a buzelor, insuficienta cardiaca dreapta.
Tratament - fibroza pulmonara nu este reversibila si nu exista tratament pentru vindecarea ei, ci doar tratamente ce ii opresc evolutia, dar mai ales, tratamente inofensive, ce imbunatatesc starea bolnavului si ajuta la cresterea calitatii vietii.
Medicatia alopata: corticoizii si/sau imunosupresoarele limiteaza efectele inflamatorii ale bolii. Recent a fost scos pe piata medicamentul Pirfenidon (firma Intermune) despre care se spune ca ar avea efecte antiinflamatorii si antifibrotice mai puternice, utilizandu-se mai ales in forma idiopatica a fibrozei pulmonare.
Metode alternative: * evitarea fumatului activ si pasiv si a prafului de orice fel. * evitarea infectiilor pulmonare si limitarea fibrozei, prin diverse metode, intre care eu folosesc tratament homeopat cu urmatoarele remedii: Sulfur, Lycopodium, Phosphor (dupa localizarea procesului si existenta secretiilor si caracteristicile lor). Rezultate bune am avut si cu Stannum, la persoanele inaintate in varsta; terapia cu sare (atat de frumos descrisa, in numerele anterioare ale "Formulei AS", constand in inhalatii cu sare facute acasa, dar mai ales in salinele pe care tara noastra le poseda atat de generos (Praid, Slanic, Ocnele Mari etc.). * gemoterapie cu extract de muguri de coacaz negru si extract cu muguri de calin; * fitoterapie, constand in inhalatii cu cimbru, eucalipt si consum de ceaiuri din radacina de iarba-mare, tataneasa, lichen de piatra, patlagina, conifere. * aromaterapie cu lavanda, menta, tei. * consiliere nutritionala: cat mai putine alimente proinflamatorii si cat mai multe alimente antioxidante (in aproape toate numerele "Formulei AS" exista informatii despre acest capitol). Totodata, trebuie administrate destule calorii, avand in vedere scaderea in greutate si energia suplimentara pe care bolnavul o pierde prin fortarea respiratiei; * suport emotional (eu folosesc Terapia florala Bach si fitoterapie). * exercitii fizice adecvate si folosirea diverselor tehnici de respiratie (descrise pe larg in numerele anterioare ale "Formulei AS").
In speranta ca vei alege ceea ce i se potriveste cel mai bine mamei tale, din cele descrise de mine, ii doresc multi ani cu sanatate si speranta ca Dumnezeu are grija de toti copiii lui.