Craciunul cu MIHAI TRAISTARIU - "Sunt mai mult decat fericit! Voi primi discul de aur pentru "Lie, Ciocarlie""

Delia Hanzelik
"Nu mai pot sa ma plang ca n-am ce sa cant la nunti"


- Ultimul tau CD, cu interpretari de muzica populara, a fost un succes urias. In multe melodii, i-ai depasit chiar si pe cei alaturi de care cantai: voci mari ale folclorului romanesc. De cand dateaza pasiunea ta pentru cantecul popular?

- Sincer sa fiu, acum cativa ani nu ma vedeam in aceasta postura, de interpret al cantului popular. Nu dintr-o idee preconceputa, ci pur si simplu pentru ca pornisem pe alt drum. Dar mi s-a intamplat adesea ca oamenii sa ma opreasca pe strada si sa-mi sugereze sa incerc si altceva. Piesa "Lie, ciocarlie" este un asemenea exemplu. Datorita octavelor din glasul meu, a trilurilor care m-au consacrat, oamenii au intuit in mine un interpret de succes al muzicii populare. O "Lie, ciocarlie". Asa a inceput totul! Am inregistrat-o anul acesta in primavara si, instantaneu, am realizat ca un album de folclor m-ar prinde de minune! Si, uite-asa, am inregistrat un album de 12 piese. La urma urmei, mi s-au cerut mai mereu piese de folclor pe la nuntile la care cantam, asa incat acest album a venit la fix. De-acum incolo, nu mai pot sa ma plang ca n-am ce canta la nunti!

- Romanii sunt foarte conservatori si renunta greu la traditie, chiar si cand e vorba de muzica. Dovada: concertele de muzica populara, care fac sali arhipline si, la final, ridica publicul in picioare. Cum iti explici acest succes fulminant al doinelor si horelor romanesti, intr-o perioada a muzicii house si hip-hop? De ce nu se demodeaza folclorul?

- Muzica house si hip-hop nu sunt de referinta pentru muzica unui popor. In plus, genurile acestea n-au nici o legatura cu noi. Ele sunt imprumutate de la americani (hip-hop), respectiv nemti (house). Folclorul romanesc e singurul autentic. Am cantat adesea in concertele mele piese de club, piese dance, piese pop, si pot spune cu mana pe inima ca publicul roman cel mai mult s-a distrat, s-a miscat, pe muzica populara. Ii invit sa faca o hora, si ei o tin asa cate 15 minute incontinuu. Ma surprinde si ma fascineaza energia cu care oamenii se manifesta pe astfel de piese. Folclorul nu se va demoda. El va face parte din traditia oricarui popor, indiferent de genurile muzicale care vor trece pe langa el.

- Interpretarea muzicii populare are totdeauna si o motivatie sufleteasca, hai sa-i zicem chiar patriotica - sunt roman, vreau sa cant romaneste. Simti la fel?

- Nu cred c-as fi un mare patriot... Mai exact, as putea pleca oricand din tara, daca as sti, spre exemplu, ca am un contract muzical in America. Si i-as indemna si pe altii s-o faca! La noi, sunt artisti care abia supravietuiesc din muzica. Adevarat, exista si altii de top, care reusesc chiar sa-si consolideze o cariera de invidiat si traiesc din muzica. Dar nu la nivelul starurilor de la Hollywood. In ce ma priveste, eu n-am mai cantat de mult timp in romaneste. Ba aveam chiar o obsesie sa cant in diverse limbi straine, ca sa patrund din ce in ce mai mult pe piata internationala. Dupa Eurovision-ul din 2006, am semnat contracte cu case de discuri din 15 tari si asta mi-a deschis pofta pentru o cariera internationala. Dar albumul cu muzica populara a avut un destin special.
Peste o luna de zile voi primi discul de aur pentru vanzarile albumului "Lie, ciocarlie" si sunt foarte mandru de asta! Cu atat mai mult, cu cat suntem intr-o perioada in care nu se mai vinde nimic, muzical vorbind. Or, eu am reusit cu acest album sa-i fac pe romani sa cumpere discurile din magazin, si sa nu le asculte doar pe net. Sunt mai mult decat fericit! Odata cu intoarcerea mea catre cantece in limba romana, iata ca am trecut in preferintele romanilor si am fost nominalizat intre primii patru cantareti din Romania, la Gala "10 pentru Romania". E iarasi o mare realizare pentru mine!

- Ai de gand sa recidivezi?

- Cam... da! Au ramas cateva piese pe care as fi vrut sa le pun pe album si care n-au mai apucat sa fie inregistrate. Nu mai zic de faptul ca piesa "Mirele si cu mireasa" face furori la nunti, iar publicul inca nu o poate gasi pe un CD. E o piesa care, odata facuta cunoscuta publicului larg, va deveni, sunt sigur, un hit, asa, in genul "Pusca si cureaua lata". Deocamdata am cantat-o doar la nunti! E chiar un hit! Si-atunci, merita sa-i fac o promovare pe cinste, asa cum a beneficiat si piesa "Lie, ciocarlie", care a dat si titlul albumului meu de muzica populara.

- Pe cine remarci in mod special printre marii interpreti de muzica populara?

- Toti imi sunt dragi, am cantat cu ei pe toate scenele posibile si imposibile, prin colturi uitate de lume, prin sate si comune. Cantaretii de folclor sunt oameni care muncesc foarte mult. Alearga ca niste furnici harnice. Unii din ei au de cantat la mai multe nunti in aceeasi noapte. Ma intreb mereu cum fac fata, mai ales ca multi dintre ei nu mai sunt la varsta tineretii! Nu vreau sa dau nume dintre cantaretii mei preferati, dar recunosc ca ma atrag mai mult vocile cu inflexiuni de toate genurile. Nu prea ma incanta vocile care canta drept. Sunt multe (chiar prea multe!) si in muzica usoara... si mie, sincer, mi se pare ca n-au suficienta personalitate! Practic, multi dintre cantareti canta cu vocea pe care le-a lasat-o bunul Dumnezeu, fara sa mai faca si ei un mic efort de a-si lustrui cumva glasul. Eu am fost obsedat vreo zece ani de tehnica vocala. Mai am si-acum reminiscente. Imi gasesc aproape in fiecare an o noua tehnica de a canta! Imi place sa experimentez. Mai nou, imi place sa ma joc cu notele grave, notele joase, pe care nu le-am folosit niciodata. Mi se parea ca sunt comun, ca sunt sters, ca seman cu toata lumea, daca voi canta cu voce grava. Insa, am pe Youtube piese din repertoriul lui Elvis, care chiar nu par cantate de Mihai Traistariu. Imi place sa-mi sochez publicul!... care era obisnuit cu trilurile mele si cu notele inalte. Am zis ca e momentul sa le mai dau si "altfel de mancare".

"Nici in privinta colindelor nu vreau sa ma opresc"

- Suntem in plin anotimp al colindelor, o alta specie a muzicii populare in care nu avem concurenta pe plan international. De ce nu scoti un album? S-ar rupe din mana!

- Am scos acum trei ani un album, intitulat "De Craciun", care s-a lansat si in strainatate, sub numele "Christmas". Dar nici in privinta colindelor nu vreau sa ma opresc aici. La anul, vreau sa-mi surprind fanii cu un nou album de colinde. Deja, zilele astea mi-am facut planul de atac.
De altfel, pentru albumul "De Craciun" am primit discul de aur. Si n-am avut promovare aproape deloc. M-am dus in cateva emisiuni si am cantat ceva colinde de pe album si... acesta s-a vandut ca painea calda! Trebuie musai sa mai scot un astfel de album! Imi doresc prea mult!

- Am intrat in saptamana Craciunului. Mai astepti sarbatoarea cu aceeasi emotie ca-n anii copilariei? Te-ai pregatit in mod special pentru ea?

- Of... Pai da... Il astept cu drag. Am inceput sa ma maturizez intr-un ritm alert si... simt nevoia de caldura, de familie, de camin, de copii, de atmosfera din preajma sarbatorilor. Poate si pentru ca de 11 ani de zile n-am petrecut nici o clipa acasa! Am alergat continuu, de Craciun si de Revelion. In fiecare an, fara exceptie! Poate ca ar fi cazul sa-mi iau la un moment dat un concediu! Am intrat deja intr-o "rutina muzicala" din care nu mai stiu sa ies. Dau curs oricarei invitatii la concerte sau emisiuni TV. Cred ca in anii ce vor urma ar trebui sa-mi rezerv cateva zile de sarbatori pentru mine!