Cu bujori in obrajori

Dr. Cristina Aosan
* Se apropie sarbatorile, si pe lista cu daruri pe care i-o trimitem lui Mos Craciun, la loc de frunte se afla si frumusetea. Dar ce inseamna sa fim frumosi? Sa ne imbracam dupa ultima moda, sa ne atarnam kilograme de aur in urechi si la gat, sau sa avem chipuri atragatoare, sa ne miscam cu suplete, sa avem pielea proaspata, ochi luminosi, expresia fetei senina si optimista? Sfaturile care urmeaza va vor ajuta sa stiti ce sa-i cereti lui Mos Craciun *

Frumusetea din interior

Cand ne apropiem, doar privind fata unui cunoscut, adesea ii spunem: "Ce bine arati!" sau doar gandim: "Ce rau arata!...". Aspectul fetei unui om se modifica dupa starea de bine sau disconfort, sanatate sau boala. Un om care nu s-a nascut cu trasaturi frumoase poate avea, totusi, o fata senina, destinsa, zambitoare, ochii voiosi, expresivi, pielea cu aspect proaspat, luminos, in culori placute. Devine atragator, iar oamenii exclama involuntar: "Ce bine arata!". Toate acestea vin mai mult dinauntru, decat din afara. Dupa cum ochii sunt oglinda sufletului, tot la fel fata, care este partea cea mai expusa la vedere, oglindeste starea intregului corp, iar pielea exprima starea de sanatate si echilibru din interior.

Gimnastica de dimineata

Trasaturile corpului cu care ne-am nascut sunt un dat pe care nu il putem schimba, dar putem ajusta unele linii si le putem da forme aspectuoase, de pilda, daca practicam un sport adecvat. Tinuta corecta si articulatiile elastice asigura miscari lejere, dau expresivitate intregului corp. Spre a le pastra, minimul necesar este gimnastica de dimineata. Vorbim despre exercitii fizice usoare, 10-15 minute, cu efort pana la maximum jumatate din capacitatea fizica, adica, atat cat sa se incalzeasca si sa se rodeze articulatiile, care trebuie mobilizate pe toate directiile.

"Apa si seminte..."

In Biblie este scrisa povestea evreilor robiti de babilonieni, care au capatat cinste in fata regelui. Ca urmare, slujitorii acestuia le-au oferit carne si vin, precum mancau si beau ei, spre a se infatisa frumosi in fata suveranului. Dar ei au refuzat si au spus: "Dati-ne semintele pamantului si apa si veti vedea fata noastra in zece zile". Intr-adevar, o hrana curata, usor de digerat, mentine intreg corpul curat si viguros. O hrana greoaie, complicata, cu principii descompletate prin procesari si aditivari, supune corpul la efort, spre a o digera. Ii consuma din energie, in loc sa-l hraneasca bine, iar ulterior, principiile absorbite nu pot fi utilizate corect, caci nu au calitatea optima ori sunt incomplete. Ca urmare, functiile organismului se desfasoara greoi, persoana are un aspect obosit, organele si tesuturile au o structura lipsita de vigoare. Asa putem vedea astazi fete tinere cu o musculatura flasca, in locul celei tonice, normale varstei. In plus, substantele din alimente care s-au absorbit, dar pe care corpul nu le poate folosi, sunt abandonate in depozite de reziduuri nefolositoare. Acestea se aduna, cresc greutatea si modifica aspectul in mod neplacut. De exemplu apare mult blamata celulita.
Inaintea sarbatorilor de iarna, trecem prin perioada postului, cand hrana este mai usoara. Cei care il respecta adecvat propriilor nevoi observa ca sunt mai inviorati si usori, pielea se curata si se netezeste pe intregul corp. Chiar si celulita se retrage. Parca timpul curge inapoi. Dar dincolo de mancarea simplificata, postul inseamna mult mai mult. Este vorba despre abtinerea de la placerile usoare, conectate cu aspectele materiale, atat in plan alimentar, cat si in plan sufletesc. Inseamna sa tindem mai mult spre ceea ce este universal valoros, sa ne recapatam seninatatea, pacea interioara, echilibrul in propria persoana, dar si cu ceilalti, sa ne reamintim bucuria ca avem Viata, care este darul cel mai minunat pe care l-am primit. Armonia interioara razbate la exterior, facand frumoasa chiar si o fata care nu are linii in sine atragatoare.

Nu renuntati la grasimi

Este de mentionat, totusi, o greseala pe care multe persoane o fac din lipsa informarii corecte. Se feresc exagerat de grasimi, incat le evita permanent. Dar nu toate grasimile sunt nocive. Trebuie evitat doar consumul acelora care sunt de proasta calitate. Revenind la frumusete, e bine sa se stie ca pielea are aspect catifelat nu numai daca este bine hidratata, ci si daca are cantitatea satisfacatoare de grasimi. Uscaciunea pielii este data in egala masura atat de lipsa apei, cat si a grasimilor. Sa ne gandim, foarte prozaic, la ingrijirea pielii incaltamintei: cand se usuca, o ungem cu un produs gras. La fel si pielea de pe corp, isi pastreaza consistenta flexibila atunci cand are tot cei ii trebuie, adica si grasimi. Necesarul zilnic de grasimi este in jur de 30% din totalul caloriilor. Cele mai bune sunt grasimile vegetale din uleiuri presate la rece, nerafinate, ghee-ul (i-am dat reteta in "Formula AS") si grasimile din diverse seminte (nuci, alune, canepa, floarea-soarelui, dovleac, migdale...).

Rasayana

Ca un sublimat de tratament intern pentru sanatate si frumusete, Ayurveda propune o procedura speciala, Rasayana. Aceasta aduce revigorare si pastrarea tineretii la cei sanatosi, cat si recapatarea vigorii la cei in convalescenta. Unul dintre efectele Rasayana este ca pielea capata un aspect frumos, innoit, "ca la un sarpe care isi schimba pielea". Sunt considerate ca avand proprietati rasayana: ghee-ul, mierea, laptele, orezul brut (in special cel rosu), graul si germenii de grau, fasolea Mung, unele fructe (banana, mango, rodie), spanacul, carnea de pui, cea de capra.

Remedii cu miere

Masca simpla cu miere

Dar cum putem ajuta si din exterior pielea sa devina mai frumoasa? Metode sunt mai multe, iar apiterapia ne furnizeaza cateva dintre ele. Cea mai usoara este masca simpla de miere curata. Este recomandata mierea fluida in mod natural (de exemplu, cea de salcam), pentru o aplicare usoara. Cea de cimbru are efecte antimicrobiene, recomandate unui ten acneic. Se aplica pe toata fata, inclusiv pleoape, pe gat, decolteu. Se lasa minimum 15-30 minute sau mai mult, cand efectul este mai intens; se spala cu apa. Pielea ramane curata, hidratata, inviorata, iritatiile se calmeaza.

Masaj cu miere

Pentru un efect mai puternic, se poate face masaj cu miere. Se folosesc manevre specifice si mici cantitati de miere. Astfel se extrag prin piele numeroase toxine, se curata si se stimuleaza circulatia sangelui si a limfei, se deblocheaza si se elimina continutul glandelor sebacee si sudoripare. Materiile eliminate prin piele au aspect grasos si culori diverse (de la alb-galbui pana la cenusiu, la fumatori). Acest masaj se aplica in functie de problemele persoanei tratate. In cosmetica, este de mare folos efectuarea lui pe zonele cu celulita, unde pielea se netezeste, caci se mobilizeaza si se extrag acele substante nefolositoare depozitate subtegumentar.
Masajul cu miere se poate face si pe zona fetei, pentru tenul prea incarcat. Ulterior, cateva zile, nu se folosesc sapunuri sau creme cu aditivi sintetici, caci pielea i-ar absorbi repede. Se utilizeaza doar produse naturale.

Aplicatii cu laptisor de matca

Dupa oricare metoda prin care am realizat o prima curatare, se mai poate face o aplicatie suplimentara, care va aduce un plus de regenerare, adica cu laptisor de matca crud. Cand este consumat intern, el revigoreaza si intinereste intregul organism, implicit si pielea. Acelasi laptisor crud se poate utiliza si extern. Fiind foarte pretios, se recomanda sa fie folosit in momentul optim, imediat dupa curatarea tenului printr-o metoda premergatoare, de exemplu cu miere. Laptisorul crud se intinde in strat subtire, care se lasa sa actioneze tot atat cat si mierea. Apoi se curata cu apa.

Masca Melidava

Preparata din miere si polen crud, Masca Melidava pentru fata si corp este disponibila pe piata, intr-o compozitie 100% naturala. Pe langa curatare si hidratare, masca Melidava adauga efectele de regenerare si hranire cu nutrienti de cea mai buna calitate din polenul crud. Se aplica in strat subtire, pe toata fata, inclusiv pe pleoape, de asemenea pe gat, decolteu sau pe restul corpului. Se lasa sa actioneze 20-30 de minute, dupa care se spala cu apa. Ulterior, daca tenul este de tip uscat, se va unge cu o crema grasa. Tenul gras nu necesita crema si, de regula, nici cel normal. Masca se poate aplica in fiecare zi, uneori si de doua ori, daca se doreste un efect revigorant rapid. Astfel pielea va ajunge mai repede la un aspect intinerit, neted, cu colorit natural placut, iar ridurile se vor atenua progresiv, caci pielea se regenereaza. Daca se aplica mai rar, efectul este mai lent. Dupa ce pielea a ajuns la un aspect satisfacator, aplicatiile se pot rari, pentru intretinere fiind suficiente doar 1-2 masti pe saptamana. O pot folosi si barbatii, de exemplu dupa ras (cand se absorb mai bine nutrientii), urmata de un after-shave (dupa caz). Curata si tenul acneic, cand totusi sunt necesare si masuri interne, pentru efecte maxime. Inlatura de pe fata efectele noptilor nedormite, la Revelion.
Mai rar, la unele persoane care au anumite probleme, ele se pot evidentia, dupa aplicatia cu crema, printr-o reactie neasteptata, pielea devenind temporar rosie si calda. Este semnul ca anumite toxine se elimina sau ca pielea are unele carente pe care incearca sa le compenseze. In acest caz, aplicatiile nu trebuie sa fie intrerupte, ci sa fie continuate, caci, in mod progresiv, reactia se va diminua pana la disparitie, pe masura ce problema care o cauzeaza se va diminua.

Masca pentru par

Cum frumusetea fetei este asociata cu cea a parului, masca Melidava poate fi utilizata si pentru hranirea si regenerarea acestuia, fie ca este normal, uscat sau gras. Se amesteca un galbenus de ou cu o lingurita plina cu masca de fata si corp. Pentru parul uscat, se adauga si o jumatate de lingurita de ulei de cocos sau porumb. Daca parul este lung, necesita o cantitate mai mare, dubla sau chiar tripla. Se aplica pe pielea capului si pe intreaga lungime a parului, de preferinta usor umezit, pentru un contact mai bun. Se lasa minimum 30 minute, dupa care nu se indeparteaza, ci se spala, avand efect de sampon. Parul va fi bine curatat, va capata luciu si volum, isi recapata onduleurile naturale. Pielea este mai curata, iar matreata si seboreea se reduc, intrucat se normalizeaza functiile glandelor. Radacina parului se intareste, iar dupa un timp, inceteaza caderea lui. Aplicatia pentru par este indicata o data pe saptamana, pana la obtinerea efectului dorit, apoi se poate rari. Se poate face si mai des, cand efectele sunt mai rapide.

Puteti gasi masca pentru fata si corp, cat si laptisor de matca crud, la www.melidava.ro, melidava@gmail. com, tel. 0788/41.19.41, 0788/70.05.50, 0256/20.01.05