"Margeaua albastra"(F. AS nr. 928) - Scrisori in dezbaterea cititorilor

Cititor Formula AS
* Povestea fetei parasite de prietenul ei, un tanar care in ziua nuntii a ales drumul calugariei, a provocat o explozie de comentarii pe internet. Dar nu doar numarul lor, ci si calitatea ne-au determinat sa le publicam. Un model de interpretare a unui conflict psihologic gingas si iesit din comun. Comentariile pe internet nu stralucesc totdeauna prin competenta si exprimare. In cazul de fata, insa, se inregistreaza o exceptie, pe care ne grabim sa o confirmam. Felicitari semnatarilor *

"Toate la timpul lor"

Buna Teodora,
M-a impresionat povestea ta, inteleg durerea pe care o simti. Dar fiecare are dreptul sa isi aleaga viata pe care vrea sa o traiasca. Poate ca Doru mereu a avut un dor de Dumnezeu in suflet, dar nu l-a impartasit nimanui. Dragostea de Dumnezeu nu poate fi inteleasa de oameni si este o dragoste suprema. Biserica este Mireasa Lui, la asta m-am gandit cand ai spus ca ti s-a parut ca parca ai asistat la nunta lui cu altcineva. Asa scrie in Biblie, asa spune insusi Iisus. Daca el a ales aceasta cale si o urmeaza deja de doi ani, poate ar fi timpul sa mergi si tu mai departe, sa accepti ca toate experientele au un rost in viata noastra, ca fiecare traire mai puternica ne invata cate ceva. Asa ca invata lectia si continua-ti viata! Sunt atat de multi barbati minunati ce asteapta sa fie descoperiti, da-le o sansa! Da-ti si tie o sansa! Viata e atat de frumoasa, incat nu merita sa o irosim plangand dupa trecut.
MIHAELA CIOCAN

"Prietenul tau a gasit drumul bun"

Nu fii egoista. Dragostea dintre oameni dureaza putin fata de dragostea lui Dumnezeu, care e vesnica. Ai sa intelegi asta mai tarziu, oricum, daca venea la tine, nu ar mai fi fost la fel, poate e drumul lui adevarat si nimeni nu are voie sa-l opreasca. Trebuie sa intelegi ca Dumnezeu este mai important decat toate din lumea asta, pentru ca toate sunt trecatoare. Prietenul tau a gasit cel mai minunat drum pe care il poate avea un om. Este sacrificiul suprem. Incearca sa intelegi, nu te gandi de ce nu te-a ales pe tine, pentru ca nu te poti pune cu Dumnezeu. Multumeste pentru ce a fost, ca nu stii niciodata de ce a fost asa. Roaga-te si vei intelege adevarul. In adancul sufletului ai stiut cand ai daruit margica.
ALINA BOHUS

"Exista un plan si pentru tine"

Povestea ta seamana cu filmul "Pasarea spin". Chiar daca l-ai vazut, cauta sa-l mai vizionezi inca o data. Parerea mea ar fi sa nu te mai impotrivesti alegerii pe care a facut-o prietenul tau, oricat de greu ti-ar fi. Poarta-l in suflet si iarta-l. Poarta-l in suflet cu iubire si bucurie, iar pe o treapta mai sus, deasupra tuturor, sa fie in sufletul tau Dumnezeu. Inchina-i aceasta iubire lui Dumnezeu, din toata inima. Asta a fost planul Celui de Sus pentru el. Si, desigur, exista si un plan pentru tine. Cauta sa citesti si cartile lui Serghei Nikolaevici Lazarev - un mare energoterapeut rus. Poate te vor ajuta sa intelegi. In orice caz, nu parasi Biserica, nu-L parasi pe Dumnezeu. In orice caz, sa nu porti ranchiuni sau suparari sau gelozii nimanui.
In alta ordine de idei - pe plan uman - am sa-ti spun ca atunci cand iubesti un om cu adevarat, pentru el insusi si nu pentru tine, intr-un fel egoist, il lasi sa plece sa-si implineasca menirea sau gandul Daca iubesti un om cu adevarat, il lasi liber! Poate chiar asta a fost lectia ta de viata Cine stie?
Iti doresc mult noroc si roaga-te Celui de Sus sa-ti dea ceea ce este bun si potrivit pentru tine. Incheie-ti rugaciunile cu: "Faca-se voia Ta, Doamne!". Cu drag,
ARINA AVRAM

"Citeste viata sfantului Alexie"
Draga mea, te rog citeste viata Sfantului Alexie, omul lui Dumnezeu. Vei afla multa mangaiere, pentru ca vei afla exact ce se afla in mintea si in inima unui om care isi lasa mireasa in noaptea nuntii, pentru a fugi la manastire. Cu drag,
ALEXANDRA TATULEA

"Accepta si respecta-i alegerea"
Doru a inteles ca mantuirea sufletului este cu mult mai de pret decat orice altceva de pe acest pamant. Daca-l iubesti cu adevarat, accepta si respecta alegerea lui. Cu siguranta, el se roaga lui Dumnezeu sa fii binecuvantata, cu ceea ce el nu ti-a putut darui. Si vei fi, cata vreme vei cauta folosul semenilor inaintea celui propriu. Dumnezeu sa fie cu tine si sa-ti dea puterea sa ierti, sa intelegi, sa accepti, sa crezi si sa nadajduiesti. Doamne ajuta!
MARIA TEOFILIA

"Du-te la un duhovnic"
Draga Teodora,
Cred ca iti inteleg foarte bine starile si sentimentele si sunt alaturi de tine in suferinta pe care o ai de dus. Cu toate acestea, nu pot sa nu te sfatuiesc sa incerci sa vezi cu alti ochi aceasta intreaga experienta. Poate Dumnezeu are o lucrare cu voi doi. Doru nu te-a parasit pentru ca nu te mai iubeste, dimpotriva: a descoperit ca exista o iubire de cu totul alta natura, fata de Dumnezeu si de intreaga creatie, din care faci parte si tu. Intr-un fel, prin tine a ajuns sa descopere bucuria si linistea. Si tu ai participat la acest lucru. Tu vrei ceva anume de la el, insa cred ca ar trebui sa te intrebi daca vrei ceea ce ai nevoie cu adevarat. Stiu din experienta proprie ca ceea ce i-am cerut lui Dumnezeu mi s-a implinit. Insa nu am fost fericita mereu. De ce? Pentru ca nu am cerut ce trebuia, cum trebuia. I-am cerut sa-mi implineasca voia proprie, pe cand El poate avea alta lucrare cu mine. Sfatul meu este sa mergi la un duhovnic si sa il rogi sa-ti recomande unele scrieri ale sfintilor parinti, pentru a descoperi tu singura motivele care i-au indemnat sa se calugareasca. Poate asa o sa ajungi sa il intelegi mai bine pe Doru, iti vei linisti sufletul si vei ajunge sa te bucuri pentru el, iar intr-un final, iti vei deschide si tu inima fata de ceea ce are Dumnezeu pregatit pentru tine. Curaj!
ARLETH THERAN

"Mesajul pietricelei albastre"

Draga Teodora, nebanuite sunt caile Domnului! Nimic nu-i intamplator pe lumea asta si poate va veni momentul cand vei intelege de ce a trebuit sa treci prin aceasta poveste... Stiu ca e greu sa accepti... Se pare ca prietenul tau e unul dintre cei putini care reusesc sa-si ignore trupul si sa-nteleaga cu sufletul (sau poate chiar sa perceapa) fericirea de dincolo de moarte. E de fapt ceva spre care tindem cu totii. Sa nu crezi ca te-a uitat sau ca nu te mai iubeste. Numai ca te iubeste altfel, doar cu sufletul... Iar pietricica aceea albastra tocmai asta reprezinta - puritatea si invingerea timpului. Dumnezeu l-a ales, si dincolo de durerea ta ar trebui sa fii mandra ca ai avut langa tine un astfel de om. Desi e greu sa crezi, dragostea lui se va intoarce la tine. Nu asa cum ti-o doresti acum, nu in trupul sau, ci personificata, dar sa fii sigura ca o vei recunoaste. Fii fericita ca poti sa-l iubesti Chiar daca doar ca pe un frate. Poti sa faci asta pentru ca totul pleaca din gandire. Aminteste-ti cu drag de el, nu de voi, mai ales nu de voi atingandu-va. Usor, usor, vei vedea cum sentimentele tale se invaluie intr-o altfel de aura. Eu iti spun asta din experienta. Pe de alta parte, revizuieste-ti relatia cu Dumnezeu. Este foarte important sa ai o comunicare armonioasa cu divinitatea. Singura ai spus ca nu prea mergeai la biserica, si te intreb daca macar o sfanta cruce faceai pe zi sau ziceai un Tatal Nostru, desi, oricum, legatura cu Dumnezeu nu se reduce la asta. Se pare ca scopul suferintelor prin care trecem este acela de a-l cunoaste pe Dumnezeu, de a ne uni cu El. Alege-ti un duhovnic bun la care sa te spovedesti si care sa te-ndrume pe cararea religioasa. Acest lucru te va ajuta sa-ntelegi multe lucruri si sa le percepi altfel. Mai multe nu pot sa-ti spun, pentru ca nu am cuvinte. Limbajul sufletului nu are nevoie de cuvinte. Tot ce am spus a fost din experienta. Eu ti-am dat doar un sfat. Tu esti cea care alegi daca-ti lasi ochii sa vada ca minunile se intampla si astazi, si inca la fiecare pas. Dumnezeu sa te ajute!
NICOLETA BUDAI