"Ierusalimul Secuiesc"

Redactia
A aparut, relativ recent, la Editura Pont din Budapesta, o carte sponsorizata de un program cultural al Uniunii Europene, intitulata Ierusalimul Secuiesc, de Geza Szavai, originar din Romania, carte tradusa in limba romana, ca sa aflam si noi despre ceea ce-l doare pe autor, anume - "Ungaria mutilata".

El ignora cu buna stiinta imprejurarile Marii Uniri din 1918, trece sub tacere Marea Adunare de la Alba Iulia, unde s-a afirmat in fata intregii Europe vointa libera a romanilor transilvaneni de a se uni "cu Tara", si pune in loc un fals istoric: "Romania a profitat de conjunctura creata de prima conflagratie mondiala pentru a navali in Transilvania si a o anexa". Mai departe, d-l Geza Szavai se plange, in stilul caracteristic extremismului maghiar, de "un aberant tratat de pace", evident cel de la Trianon, de "primul razboi mondial, care a amputat Ungaria", de faptul ca, desi "in 1940, Ungaria a recapatat de la Romania, pentru doar patru ani, o parte a Transilvaniei", la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial "Marile Puteri occidentale si Uniunea Sovietica au anexat la Romania intreaga Transilvanie". Imediat dupa 1918, scrie in fals autorul, "s-a trecut la popularea teritoriilor compact unguresti din Transilvania cu populatie romaneasca". Intrebarea este: au existat vreodata astfel de teritorii "compact unguresti", cand insasi Buda avea, in secolul al XVIII-lea, doar 17% unguri, iar Pesta, doar cu ceva mai multi, populatia germana fiind predominanta? Poate unele insule din pusta maghiara...
Este evident pentru oricine ca lucrarea Ierusalimul Secuiesc nu este decat un paravan pentru un iredentism ungar, abil adus din condei, pe banii Uniunii Europene, institutie pe care autorul incearca, pur si simplu, sa o santajeze sentimental si moral, orientand-o contra Romaniei. In ce consta miza cea mare a acestui santaj? In elogierea unei nemaipomenite Transilvanii autonome, din vremea principatului (1546-1698), cand pe plaiurile Ardealului curgeau lapte si miere, tara era o gradina a zanelor si taramul tolerantei religioase! Nici un cuvant, desigur, despre religia ortodoxa interzisa, a romanilor majoritari. Aici, in principatul nemesilor si grofilor, ar fi aparut "germenii actualei Europe democratice", dupa d-l Szavai. Micul principat autonom "a asigurat intr-un mod fara precedent convietuirea echilibrata a celor trei etnii mari (si a mai multora mici)". Care sunt "cele trei etnii mari"? Nu le numeste, pentru a crea confuzie, dar stim ca toata "toleranta" si "echilibrul" de atunci nu se refereau la romani, ci doar la neamurile, starile si religiile "recepte" (acceptate). Szavai il citeaza pe un alt apologet al epocii medievale transilvane, istoricul Lajos Szadeczky Kardoss, care scrie lacrimogen si fals: "Ce minunat statulet, principatul transilvan! O Elvetie a Rasaritului, cu libertate constitutionala intemeiata pe uniune nationala, mandra de libertatea ei politica si confesionala". Am ajuns, astfel, sa elogiem, in fata si pe banii Uniunii Europene, "frumosul" model medieval de "uniune nationala" numit Unio Trium Nationum, din care romanii, desi majoritari, fusesera exclusi.
Cu acest idilic esafodaj istoric, autorul incearca sa influenteze Uniunea Europeana, lamentandu-se: "UE nu tine cont de istoria autonomiilor transilvane". Bate adanc, carevasazica... Cu alte cuvinte, cum sa nu acorzi tu, UE, atentie autonomiei secuiesti, cand principatul transilvan este "pastrator de etnii si credinte, din care a supt viata principiul egalitatii"?! Ce mai egalitate, domnule Geza Szavai! Hotarat lucru: calcand pe urmele pastorului Laszlo Tokes, autorul se teme ca institutia comunitara nu va fi decat o "Europa-Functionar, o Europa-Avocat, deficient injghebata, sub povara erorilor si nedreptatilor mostenite de-a valma, din veacul al XX-lea" (mai ales nedreptatile de la Trianon, nu-i asa, domnule Szavai?). Caci se vor duce "pe apa sambetei", spune autorul, minunatul "experiment" si "forta generatoare de modele" din Transilvania, o adevarata "Europa avant la lettre" si o anticipare a Uniunii Europene imaginate pentru veacul al XXI-lea, "cu principii, in orice caz, de acum istoriceste testate, verificate, pe care se va intemeia si Europa viitorului apropiat". Doamne fereste, domnule Szavai! Cand se va intemeia Uniunea Europeana pe "principiile maghiare" din Transilvania epocii principatului, atunci se va alege praful de toata constructia comunitara! Cum au fost testate pe spinarea romanilor aceste "principii" se vede pana astazi. In aceasta "Europa avant la lettre", se inaltau spanzuratori pentru romanii iobagi, supusi arbitrariului nemilos al stapanilor de mosie, care-i legau de pamant. In aceasta "Europa avant la lettre", si unii secui si unguri iobagi au resimtit dureros cum s-au verificat "principiile" idilizate azi. Evident ca nu in acest trecut intunecat trebuie cautat viitorul Comunitatii Europene, ci in valorile cu adevarat inalte ale Umanitatii, printre care si aceea de a cunoaste, de a interpreta si de a-ti asuma corect istoria.

VASILE LECHINTAN