In esenta, insuficienta cardiaca apare atunci cand inima, din cauza unei contractii deficitare, nu mai poate asigura debitul sanguin adecvat necesitatilor normale ale organismului. Spre deosebire de insuficienta cardiaca compensata, in care inima asigura necesitatile curente ale organismului, dar nu face fata la eforturi deosebite, in insuficienta cardiaca decompensata (cazul dvs.), cordul este incapabil sa-si mai indeplineasca rolul de pompa, chiar si in conditii de repaus. In principiu, pierderea functiei de pompa a inimii poate fi cauzata de ingustarea arterelor coronare, slabirea tesutului muscular cardiac, consecutiva unui infarct, boli care afecteaza direct miocardul (cardiomiopatiile), hipertensiune arteriala necontrolata, rigidizarea si constrictia pericardului (sacul care inconjoara inima), care se poate produce dupa inflamatia acestuia (pericardita). Semnele si simptomele caracteristice insuficientei cardiace (dispnee, accelerarea pulsului la efort, cianozarea buzelor, slabiciune si fatigabilitate, prezenta edemelor, congestie pulmonara si hepatica) se explica fie prin lipsa unui debit sanguin adecvat la nivel muscular si renal (fatigabilitate, acumularea in exces a lichidelor in organism), fie prin acumularea in exces a sangelui la nivel pulmonar si hepatic (congestie).
Desi medicamentele nu pot vindeca aceasta boala, utilizarea lor pe termen lung poate permite pastrarea unui stil de viata aproape normal. In unele cazuri, insuficienta cardiaca congestiva poate fi corectata tratand cauza subiacenta. De exemplu, pastrarea sub control a ritmurilor cardiace rapide poate conduce la ameliorarea insuficientei si la restaurarea fortei miocardului.
In acest caz, scopul tratamentului este sa previna deteriorarea progresiva a functiei cardiace, ajutand inima sa isi indeplineasca rolul de pompa. Trebuie stiut ca autoingrijirea este importanta pentru orice persoana care sufera de insuficienta cardiaca congestiva, capitol in care odihna si regimul alimentar sunt esentiale. Astfel, odihna prelungita este recomandata pentru conservarea energiei pacientului, a nu se intelege insa ca bolnavul trebuie sa stea tot timpul in pat. Din contra, efectuarea miscarii si a unui regim de exercitii fizice poate fi o componenta cheie a tratamentului, prin imbunatatirea circulatiei sanguine. In privinta nutritiei, este necesara restrictionarea aportului de sodiu, pentru a reduce acumularea lichidelor in organism, consumand alimente care nu contin sare sau care au un continut redus de sodiu.
In privinta tratamentului medicamentos, fara a intra in detalii, acesta include:
* Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (Enalapril, Noliprel, Captopril), blocantii receptorilor pentru angiotensina II (Atacand), diureticele (Furosemid, Diurex etc.), digitalicele (Digoxin), beta-blocantele (Atenolol, Metroprolol etc.) si neseritidele (Natrecor), care reprezinta versiunea sintetica a peptidului natriuretic atrial de tip B (PNA-B). PNA-B este secretat in cantitati mari de catre inima in caz de supraincarcare cardiaca de presiune si volum. PNA-B determina eliminarea lichidului in exces, combatand astfel efectele insuficientei cardiace congestive. Indiferent de medicatia prescrisa, este foarte important ca pacientul sa ia dozele recomandate cu regularitate.
In afara de medicatia specifica, insuficienta cardiaca poate beneficia si de aportul dispozitivelor de asistare a functiei cardiace sau de tratamentul chirurgical. Dispozitivele de asistare a functiei cardiace sunt reprezentate de:
* Sisteme de pacing biventricular, care stimuleaza simultan atat ventriculul stang cat si ventriculul drept, trimitand impulsuri electrice sincronizate, special catre acestia. Un astfel de dispozitiv, care prin coordonarea semnalelor electrice cardiace determina inima sa bata mai eficient, este recomandat persoanelor care nu au fost ajutate de tratamentul medicamentos si ale caror ventricule nu sunt sincronizate corect.
* Pompele cardiace, denumite dispozitive de asistare ventriculara (DAV), sunt atasate unei inimi slabite, pentru a o ajuta sa pompeze.
Tratamentul chirurgical - ocazional, acest tip de tratament poate fi necesar pentru pacientii care nu pot fi ajutati cu medicamente sau cu alte metode terapeutice descrise anterior, suferinzi de valvulopatie sau cu zone miocardice distruse.
Din fericire, medicina naturista dispune de numeroase plante medicinale care pot fi folosite cu succes in tratamentul insuficientei cardiace, prin sustinerea cordului bolnav (degetel lanos, degetel purpuriu) si prin efectele diuretice si detoxifiante (osul-iepurelui, ienupar, mesteacan, iarba neagra etc.). Produse obtinute din aceste vegetale gasiti in toate farmaciile naturiste. Sfatul meu este insa sa folositi produsul Tonic cardiac ("Dacia Plant"), reglator general al functiei cardiace, cardiotonic, antiaritmic, vasodilatator coronarian, la care se asociaza foarte bine Ganoderma si infuziile sau tincturile de Paducel, Roinita, Talpa-gastei, Leurda si Valeriana (utilizate conform prospectului insotitor).
Dintre gemopreparate, va recomand extractul din muguri de liliac, combinat cu extractul din mladite de paducel, cu efecte coronarodilatatoare, tonice cardiace prin reintarire sistolica, regulatoare neurovegetative (pe segment simpatic), indicate in insuficienta cardiaca, angina pectorala, algii precordiale, tahicardie, sechele post-infarct. Se utilizeaza conform prospectului.
Alaturi de Coenzima Q10, pe care deja o folositi, va sfatuiesc sa utilizati inca doua produse naturale care pot contribui la ameliorarea insuficientei cardiace congestive: arginina - bun vasodilatator coronarian, aceasta substanta creste spectaculos fluxul sanguin catre inima. Se administreaza cate 1 g (tablete, fiole) de trei ori pe zi, inainte de mesele principale; carnitina - imbunatateste functionarea inimii, reducand considerabil riscul atacului de cord. Se administreaza cate 1 g de doua ori pe zi. Sa auzim numai de bine!
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Copilul meu raceste des, de multe ori face pneumonie. Ce sa fac?"
(Raspuns pentru DAVID GINA - Ploiesti, F. AS nr. 923)
Doamna David, va inteleg perfect disperarea, pentru ca si eu sunt mama a doi copii, baiat si fetita, la fel ca si dvs. Stiu ca sanatatea copiilor mei reprezinta oaza de liniste sufleteasca de zi cu zi si imi da puterea sa ma bucur in fiecare clipa de fericirea ca ii am. Tocmai de aceea, imi permit sa va impartasesc cateva sfaturi, nu doar profesionale, ci si din ipostaza de mama.
Inteleg ca baiatul dvs. are mari probleme de sanatate: epilepsie generalizata, lisencefalie, retard psiho-motor, tetrapareza flasca. Si parca nu ar fi destul, bietul de el mai este si racit, facand pneumonie in toate anotimpurile. Este evident ca sistemul lui imunitar este grav afectat, din mai multe cauze: abuzul de medicamente pentru afectiunile mentionate, faptul ca nu poate sa faca sport si, nu in ultimul rand, abuzul de antibiotice care i-au fost administrate la fiecare raceala. Personal, nu le dau antibiotice copiilor niciodata. Asta va sfatuiesc si pe dvs. Pana nu veti diminua administrarea de medicamente chimice, care intoxica organismul copilului, si asa destul de bolnavicios, nu veti rezolva nimic. Va trebui sa incepeti degraba o cura de tratament care cuprinde mai multe etape: dezintoxicare, imunizare, energizare si tratament terapeutic. Schema de tratament intensiv dureaza trei luni, apoi se repeta de doua-trei ori pe an, preventiv, o alta schema de tratament:
* Intern: Oscillococcinum, FluShield, Denoxinal, SunTonic, Ou de prepelita japoneza, Bettarax, Proposept, Tonic imunitar "E-lite".
* Local: comprese cu frectie Elidor si masaje cu crema cu untul pamantului sau Balsamin, pe zona pieptului si pe spate.
Tonicul imunitar "E-lite" contine o combinatie reusita de ingrediente naturale - plante si produse apicole: miere, polen, laptisor de matca, extracte din muguri de plop, echinacea, ridiche neagra, salcie, soc, uleiuri esentiale din pin, salvie, ienupar, fenicul, cimbrisor de camp, muguri de brad si geraniu. Are un puternic efect antiinflamator, antiinfectios, antipiretic, antigripal, antitusiv, decongestionant, secretolitic, fortifiant imunitar. Este recomandat in bronsite alergice si infectioase, amigdalite acute si cronice, gripa, febra, imunitate scazuta, infectii virale si microbiene (stafilococi, streptococi, candida etc.).
Tonicul imunitar "E-lite" se prepara doar in Farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva.
Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00
"M-am operat de tumora ovariana si vreau sa traiesc"
(Raspuns pentru NUTI - Curtea de Arges, F. AS nr. 938)
Cancerul ovarian este o boala care evolueaza rapid si fara simptome, fiind de obicei descoperita in stadiul II-III. Afecteaza femeile la orice varsta, dar mai ales pe cele tinere sau cu varsta medie. In stadiile incipiente ale bolii nu apar simptome sau exista simptome nespecifice, cum ar fi: dureri pelviene sau abdominale, tulburari de tranzit intestinal, crampe, balonare, reducerea poftei de mancare, neregularitati menstruale, sangerari in menopauza, tulburari urinare, ascita. Prezenta acestor simptome nu inseamna neaparat ca o femeie are cancer ovarian, deoarece exista multe alte afectiuni care pot avea simptome asemanatoare (ex.: afectiuni digestive, cancer pancreatic). Deoarece nu exista inca analize de depistare a cancerului ovarian in stadii initiale, se recomanda efectuarea regulata a consultului ginecologic.
Cauzele cancerului ovarian nu se cunosc, dar unii factori pot predispune la aparitia acestei boli. Dintre acestia enumeram: * ereditatea - femeile cu risc crescut de cancer ovarian sunt cele care au in familie cancer ovarian sau de san, uter, colo-rectal, endometrioza. De precizat ca nu cancerul ovarian este ereditar, ci o mutatie (un defect al genelor BRCA1 si BRCA2); * antecedente personale de cancer ovarian sau de san, uter, colo-rectal nonpolipos ereditar, endometrioza, ovare polichistice; * prima menstruatie sub varsta de 12 ani si instalarea menopauzei peste varsta de 50 de ani; * infertilitatea; * varsta peste 55 de ani; * tratamentul hormonal de substitutie cu estrogen in menopauza; * expunerea la azbest, la pudra de talc; * fumatul excesiv; * dieta bogata in lactoza. Desigur, nu orice femeie care prezinta acesti factori va face cancer ovarian, asa cum femeile care nu au acesti factori de risc pot face cancer ovarian.
Factorii care reduc riscul de aparitie a cancerului ovarian sunt: folosirea pastilelor anticonceptionale, alaptatul la san, nasterea, ligatura trompelor uterine. Ovarectomie bilaterala (indepartarea chirurgicala a unuia sau a ambelor ovare) se poate face preventiv, daca exista o ruda de gradul I cu cancer ovarian sau de san. Operatia de histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului) se poate face impreuna cu ovarectomia in cazul femeilor de peste 40 de ani. Desigur, necesitatea unei interventii chirurgicale o stabileste medicul specialist. Tot medicul specialist va recomanda si investigatiile medicale necesare stabilirii diagnosticului, a gradului de extensie si a metastazelor (ecografia abdominala transvaginala tridimensionala, Doppler color, Power doppler, RMN, CT, analize sanguine etc.).
Tratamentul alopat al cancerului ovarian este complex (chirurgie, chimioterapie, radioterapie) si este stabilit numai de medicii specialisti. Din pacate, tratamentul alopat nu ofera certitudinea ca nu vor mai aparea recidive sau metastaze.
Tratamentele naturale complementare elaborate in Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" va vor fi de un real folos. Studiile clinice internationale efectuate asupra produselor recomandate de noi indica capacitatea lor de a prelungi rata de supravietuire, de a reduce riscul recidivelor si a metastazarii si de a sustine pacienta in timpul chimio si radioterapiei prin imbunatatirea sanatatii inimii, ficatului, colonului, rinichilor, stimularea functiei imunitare, reducerea inflamatiei, echilibrarea emotionala si hormonala, sustinerea mecanismelor de detoxifiere a organismului etc. Auto-tratamentul cu produse naturale nu este recomandat.
Pentru elaborarea programului de tratament folosim si informatiile extrem de relevante asupra functionarii tuturor organelor, obtinute prin testarea tip EIS (Sistemul de Electroscanare Interstitiala). Noi integram aceasta testare rapida si ieftina in consultanta naturopata complexa pe care o desfasuram la Centrul "Energy Plus". Exista in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus" un magazin in care pot fi gasite toate produsele recomandate.