Desi tumorile cerebrale se pot dezvolta la orice varsta, ele apar cel mai frecvent la copii intre 3 si 12 ani si la adulti intre 40 si 70 de ani. Uneori, insa, precum in cazul de fata, tumorile (benigne sau maligne) sunt prezente de la nastere, nu putine dintre ele avand un caracter ereditar. Majoritatea tumorilor cerebrale depistate la copii sunt primare, ceea ce inseamna ca provin si se dezvolta in tesutul cerebral (cauza fiind, in general, necunoscuta). Trebuie stiut ca, de obicei, tumorile cerebrale descoperite in stadii timpurii (incipiente) sunt curabile, bineinteles, daca se incepe rapid un tratament medical adecvat, chiar daca localizarea lor face imposibila extirparea.
Sigur ca, asa cum ati constatat, tratamentul tumorilor cerebrale poate include proceduri chirurgicale, radioterapeutice, pentru distrugerea celulelor canceroase, sau chimioterapice, pentru a opri evolutia bolii. Unele dintre tumorile cerebrale pot fi in totalitate extirpate chirurgical, altele pot fi doar partial extirpate, iar altele nu pot fi extirpate deloc, deoarece infiltreaza tesutul cerebral peritumoral (din jur).
In acest din urma caz, pe langa faptul ca e posibil sa apara recurente postchirurgicale, exereza tumorala poate determina sechele neurologice ireversibile. Desi nu precizati denumirea tumorii, ci doar ca reprezinta "cel mai agresiv tip de tumora din cate exista", este clar ca ne confruntam, cel mai probabil, cu un meduloblastom care, intr-adevar, este o tumora maligna agresiva, frecvent intalnita la copii inaintea varstei de 10 ani. Dar in ciuda faptului ca in prezenta unei astfel de tumori, prognosticul este sumbru, consider ca batalia nu este inca pierduta. Spun asta deoarece progresele facute in domeniul chirurgiei asistate de calculator (stereotactic) permit extirparea chiar in cazul tumorilor cerebrale situate profund. Tratamentul consta in concentrarea radiatiilor (gamma) pe masa tumorala. (Asa-numita radiochirurgie cu bisturiu gamma trimite radiatii exact de aceeasi marime si forma cu tumora.) Daca inainte, aceasta tehnica putea fi efectuata doar in strainatate, acum exista si la noi sectii spitalicesti si neurochirurgi care practica, cu succes, chirurgia stereotactica.
In plus, o descoperire recenta a medicinei naturiste permite reducerea tumorilor cerebrale intracraniene sau a edemelor cauzate de acestea, cu ajutorul extractelor de Boswellia Serrata, disponibile acum si in magazinele naturiste din Romania. (Produsul este promovat de "Dacia Plant".) Actiunea antitumorala a extractului de Boswellia a fost demonstrata prin studii clinice care au constatat reducerea tumorilor intracraniene si chiar regresia unor metastaze cerebrale care nu au raspuns la terapia clasica.
Exista, desigur, si alte solutii terapeutice naturiste, care se utilizeaza pentru combaterea tumorilor cerebrale - cura cu spanz, seva de mesteacan, citostatice naturale (Napraznic, Saschiu), administrarea de vasc pe cale injectabila etc. Insa, spre deosebire de extractul de Boswellia, componentele active din aceste plante traverseaza mai greu (sau deloc) bariera hemato-encefalica, foarte selectiva cu substantele care pot ajunge in creier. Sa auzim numai de bine!
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98
"Fiicei mele ii cade nefiresc parul"
(Raspuns pentru MARIA - Bucuresti, F. AS nr. 937)
Parul fiicei dvs. nu cade nefiresc, ci se intampla asta datorita unei cauze obiective. In general, caderea parului la femei si barbati se datoreaza colitei de fermentatie. Tratarea acestei afectiuni duce la stoparea caderii parului. Tratamentul naturist este alcatuit din: regim alimentar, masaj, retete naturiste.
Regimul alimentar este urmatorul: * Alimente recomandate: orez vechi de peste un an, grau, orz, mei, legume verzi fierte cu condimente carminative (condimente care scad gazele din stomac: coriandru, fenicul, anason), iaurt, branza, supa de fasole boabe, ceai verde, cafea, usturoi, ceapa, praz, patrunjel, sparanghel, anason, apa fiarta de baut, rodii, curmale si stafide. * Alimente interzise: carne, oua, mancare grasa, lapte, bauturi alcoolice, otet, fructe acre, cartofi, inghetata, sucuri de fructe reci, condimente iuti, zahar, melasa, prune, mancaruri grele.
Masajul (automasajul). Pentru masaj se foloseste crema Nivea sau orice alt unguent. Masajul este recomandat sa si-l faca bolnavul sau rude apropiate. Nu este indicat ca masajul sa fie facut de catre maseuri. Se vor masa de doua ori pe zi zonele reflexogene corespunzatoare organelor: stomac, duoden, pancreas, cate 10 minute, si cele corespunzatoare marii limfe, a glandelor limfatice corp superior si inferior, cate 3 minute (si nu mai mult), dimineata si seara.
Retetele naturiste pentru prevenirea caderii parului au fost concepute de inegalabilul ing. Popa Valeriu.
Retete impotriva caderii parului:
a) Se amesteca pulbere rasnita din coada-soricelului sau pulbere rasnita din tulpina de in cu ulei de masline. Se freaca zilnic pielea capului cu acest amestec.
b) Se aplica pe pielea capului un amestec dintr-o lingura de alcool de 40 de grade si un galbenus de ou crud. Dupa 40 de minute, se clateste parul cu apa calda.
c) Se face un amestec din 100 g urzica, 2 linguri otet in 500 ml apa, care se fierb 30 de minute. Se maseaza pielea capului zilnic, timp de o saptamana.
Colita
d) Infuzie din 2 lingurite musetel, in 250 ml apa clcotita, timp de 10 minute. Se beau 2 cani pe zi, dupa mese.
e) Se rasneste o lingura de seminte de in si se inghite imediat pulberea fina, dupa ce in prealabil a fost amestecata cu apa clocotita.
Tratamentul se face de doua ori pe zi, inainte de masa, timp de 14 zile.
Colita de fermentatie (duce la caderea parului)
f) Se fierb 2 linguri cu varf de seminte de in in 250 ml apa, timp de 10-12 minute (se adauga mereu apa, ca sa ramana aceeasi cantitate ca la inceput). Mucilagiul obtinut se bea dimineata, pe stomacul gol. Micul dejun se serveste dupa o ora. Retetele se fac pe rand, cate una sau doua. Retetele a, b si c se pot face cu cate una din retetele d, e, f.
Daca nu aveti planse cu zonele reflexogene ce trebuie masate, le puteti primi gratuit, sunand la tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98, dupa ora 20.
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Exista efecte negative ale electrostimularii?"
(Raspuns pentru LIVIA, F. AS nr. 922)
Draga Livia, electrostimularea este ideala pentru ceea ce ai tu nevoie. Daca ai slabit mult si ti-a ramas pielea "lasata", doar prin sport si electrostimulare iti poti tonifia pielea si muschii. Iti pot argumenta ca zece minute de electrostimulare echivaleaza cu opt ore de sport, ca efect asupra musculaturii. De asemenea, electrostimularea are efecte pozitive asupra intregului organism: intestine, ovare, coloana (combate durerile lombare si spondiloza), circulatie etc. Nu este recomandata persoanelor cardiace si celor care au in corp tije metalice.
Daca vrei sa fie eficienta, trebuie sa urmezi cate 10-15 sedinte de electrostimulare pe luna. Sedintele se repeta trei luni. Se incepe cu un program mai usor, de 15 minute, iar dupa cinci sedinte se creste treptat atat programul aparatului de electrostimulare, cat si durata, ajungand la 30-40 minute la o sedinta.
In ceea ce priveste tonifierea si regenerarea pielii si a musculaturii, poti asocia si suplimente nutritive care grabesc refacerea si intretinerea pielii. Dintre acestea iti recomand Coenzima Q10 60 mg, vitamina E, Zinc, Seleniu, Betacaroten si complexul de vitamine B. De asemenea, ajuta si produsele apicole precum mierea, polenul si laptisorul de matca. Acestea sunt surse naturale de vitamine, minerale si oligoelemente. Iti doresc succes!
"Caut tratament naturist contra stafilococului auriu"
(Raspuns pentru MIHAI ANDREITA - Bucuresti, F. AS nr. 928)
Sunt tot mai multe bacterii ce pot contamina alimentele, fie prin infectie, fie prin intoxicatie, si care ne imbolnavesc. Stafilococul este o bacterie ce otraveste alimentele daca sunt lasate prea mult timp in camera. Sursa de bacterii pare sa fie infectia stafilococica a pielii celor care manipuleaza hrana.
Din pacate, gemenii dvs., la varsta de doar doua luni, nu pot beneficia de tratament foarte complex, deoarece nu pot inghiti capsule, comprimate etc. Insa puteti incerca o varianta compusa din cateva remedii homeopatice si naturiste, care actioneaza atat asupra infectiei, cat si asupra sistemului imunitar, ajutandu-l sa lupte cu afectiunea:
Intern:
* Staphylococinum CH30 este un remediu homeopatic care actioneaza ca un vaccin. Se administreaza 3 granule x 1/zi, cu jumatate de ora inainte de masa.
* Echinacea CH3 este un remediu homeopatic care actioneaza ca un antibiotic impotriva infectiilor si bacteriilor. Se administreaza 3 granule x 3/zi, cu jumatate de ora inainte de masa.
Dintre remediile naturiste, pentru copii de doua luni se poate administra doar Ulei de peste (de la firma producatoare Lysi), fiindca are gust de fructe si este recomandat copiilor de la 0 ani.
Local:
Folositi picaturi nazale Rinosan, cate o picatura in fiecare nara de trei ori pe zi. Picaturile nu au efecte secundare sau contraindicatii. Contin argila, echinacea si sare de mare.
Trei saptamani pe luna se recomanda tratament, iar o saptamana pauza. Tot tratamentul se administreaza repetitiv timp de trei luni.
Va doresc sanatate si succes!