Raspuns pentru I. CRISTEA - Piatra Neamt, F. AS nr. 739 - "Cum se poate trata fimoza astfel incat sa evit operatia?"

Redactia
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

Fimoza poate fi congenitala sau dobandita ca urmare a unei balanite cu repetitie a vegetatiilor veneriene, epiteliomului si, mai ales, a unei balanite sclero-atrofice. Fimozele inflamatorii se pot rezolva adesea cu antibiotice si corticoterapie. Pentru fimozele congenitale, obligatoriu se va proceda la circumcizie, facandu-se astfel si o profilaxie pentru diferite alte afectiuni ale mucoasei glandului si preputului. Din pacate, la varsta dvs. nu se poate interveni decat chirurgical. Operatia nu este grea si nu trebuie sa va sperie. Medicul german Dirk Arntzen, din Berlin, a obtinut rezultate foarte bune la copii pana la 10 ani cu ajutorul bailor. Se iau 10-20 ml de solutie 10% sulfat de potasiu proaspat preparata de farmacist si se pune in 40 litri apa calda in care copilul va face baie 30 de minute cu preputul tras inapoi. Se fac doua bai pe saptamana. Rezultatele se vad deja dupa 4 bai. Multi baieti au scapat astfel de operatie. Sunt necesare maxim 10 bai. Totodata se mai pot pune in cada 3-4 litri de macerat de nalba (2 pumni de planta). Va doresc multa sanatate!

"Caut tratament naturist pentru stimularea cresterii in greutate"
(Raspuns pentru TUDOR - Moneasa, F. AS nr. 702)


Va recomand urmatoarele produse pentru sportivi: 1. CUTS II (pentru cresterea masei musculare): 3 capsule pe zi, inainte de exercitii si 1 capsula, seara, la culcare. 2. AMINO FUEL - recomandat atletilor si sportivilor de performanta (creat special pentru sporirea masei musculare si pentru cei care practica body building sau haltere): 3 linguri zilnic, in timpul meselor sau inainte de antrenamente. 3. 100% Whey Protein (contine glutamina si aminoacizi ce asigura sportivilor un aport nutritional valoros necesar pentru un efort fizic intens): 3 linguri la mesele principale plus una dupa antrenament. Pentru alte detalii ma puteti contacta telefonic.

EUGEN GIURGIU - biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

"Caut tratament pentru colesterol, hipertensiune si sforait"
(Raspuns pentru LAURA POPESCU, F. AS nr. 797)


Avand in vedere ca tensiunea arteriala crescuta si colesterolul mare se manifesta la aceeasi persoana, mai mult ca sigur ca are si o greutate mai mare decat ar fi normal. Ii recomand sa adauge in alimentatie cat mai multe legume si fructe, sa scada cantitatea de grasimi animale si, eventual, sa ia un tratament pentru reducerea greutatii. Se poate aplica un regim alimentar cu tarate de grau, bine macinate, cate 3 linguri odata. Se va incepe insa cu cantitati mai mici, pana se obisnuieste organismul, apoi se ajunge la 3 linguri odata. Acest lucru va face ca in stomac sa se formeze un bol care va da senzatia de satietate si scade pofta de mancare. Suplimentar, o zi sau chiar doua pe saptamana, se vor consuma exclusiv fructe. De asemenea, se mareste cantitatea de lichide consumate zilnic, in asa fel ca omul sa elimine 2 litri de urina pe zi. Acest lucru va face sa se ajunga treptat la greutatea normala. Pentru curatirea arterelor de depuneri (colesterol etc.) este indicat sa se consume fructe si legume crude. Ceaiuri pentru refacerea tensiunii sunt foarte multe si cu efecte diferite, in functie de caz. Paducelul, flori si frunze, contribuie la refacerea inimii. Macesul, fructe, ajuta prin cantitatea mare de vitamina C, care este un antioxidant de exceptie. Vascul contribuie la diminuarea tensiunii arteriale. Dar se pot, de asemenea, cumpara o serie de combinatii de ceaiuri, care exista la orice magazin de specialitate si au diferite formule, care de care mai utila. Depinde de cum va reactiona organismul la aceste preparate, care sunt, intr-adevar, foarte eficiente, in multe cazuri.
Faptul ca va consuma si ceaiuri, mai ales ceaiuri calde, inainte de mese, ajuta la diminuarea acidului din stomac si la diluarea sucurilor gastrice, lucru care va face sa se diminueze pofta de mancare si, totodata, aduce o reducere a greutatii. Dar atentie! Nu se va slabi mai mult de 4 kg pe luna, pentru ca daca se exagereaza, nu se mai reface pielea si, in plus, se pot produce in organism o serie de modificari de metabolism nedorite, care ulterior vor fi foarte dificil de vindecat. 4 kg pe luna intr-un an reprezinta 48 kg, lucru care este suficient.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Fiica mea are colon iritabil si dispepsie abdominala"
(Raspuns pentru IOANA - Ramnicu Valcea, F. AS nr. 931)


Sindromul de colon iritabil este adeseori denumit "colon spastic", deoarece se considera ca este produs de activitatea anormala a peretelui intestinal. Desi cauzele acestei activitati anormale sunt necunoscute, afectiunea poate fi agravata de anumite alimente care, pe fondul unui stres cronic sau al unei depresii, inrautatesc simptomatologia. Asa cum probabil ati remarcat, principalele semne si simptome ale sindromului de colon iritabil sunt durerea abdominala (crampe), gazele si modificarea tranzitului intestinal (constipatie sau diaree). Durerile se pot produce oriunde la nivelul abdomenului si pot fi intense, iar indigestia, durerile gastrice si greata pot fi si ele, uneori, prezente. In mod caracteristic, semnele si simptomele se produc dupa o masa si sunt ameliorate, temporar, de emisia unui scaun. Totodata, persoanele cu sindrom de colon iritabil acuza frecvent o senzatie de balonare si emisia excesiva de gaze, care, de asemenea, amelioreaza starea de disconfort. Constipatia reprezinta si ea un semn frecvent, scaunele pot avea aspect granular sau aspect de mici bilute sau materiile fecale pot avea forma alungita. La polul opus se poate produce si diaree, care in mod obisnuit este semnul dominant in cazul multor persoane afectate de acest sindrom.
In privinta tratamentului, trebuie stiut ca sindromul de colon iritabil este o afectiune cronica, ce poate fie sa apara, fie sa dispara de-a lungul vietii, dar in care se pot face o serie de lucruri pentru a-i minimaliza semnele si simptomele. Astfel, daca observati ca un anumit aliment pare ca declanseaza simptomele, acesta trebuie eliminat din dieta. Uneori, o dieta bazata pe fibre, care sa cuprinda fructe proaspete, legume si suplimente, este de ajutor, desi in cazul unor persoane, aceeasi dieta poate accentua balonarea si productia de gaze. Mai mult, unii pacienti isi restrang alimentatia la doar cateva tipuri de alimente, insa ajung sa se simta chiar mai rau.
Concluzia este ca numai o alimentatie variata poate fi de ajutor in cazul sindromului de colon iritabil, in masura in care se respecta si unele reguli dieto-comportamentale, dupa cum urmeaza:
* Consumati suficiente lichide, deoarece ajuta la ameliorarea constipatiei si inlocuiesc lichidele absorbite din fibre. Bauturile care contin cafeina sau alcool va fac sa urinati mai mult si sa pierdeti astfel lichide. Ele pot, de asemenea, sa agraveze diareea, prin stimularea sau iritarea intestinului.
* Mancati la intervale regulate, nu sariti peste mese si incercati sa mancati la aproximativ aceleasi ore in fiecare zi, pentru a ajuta la reglarea fiziologiei intestinale.
* Faceti exercitii fizice in fiecare zi. Efortul fizic ajuta la indepartarea depresiei si a stresului, stimuleaza contractiile normale ale intestinului si va poate ajuta sa aveti o parere mai buna despre propria persoana.
* Utilizati suplimentele, daca este necesar. Suplimentele care contin fibre sunt convenabile si uneori sunt chiar necesare, mai ales pentru persoanele care au probleme atunci cand mananca alimente bogate in fibre, datorita faptului ca acestea produc durere, crampe si gaze. Desi aceste simptome tind sa dispara dupa cateva saptamani, suplimentele cu fibre pot fi o alternativa, daca nu puteti tolera alimentele bogate in fibre. Suplimentele care contribuie la formarea scaunului, care de obicei contin fie o pudra insipida, denumita metilceluloza, fie fibra vegetala naturala Psyllium, sunt disponibile fara prescriptie medicala.
* Combateti spasmele cu ajutorul plantelor. Uleiurile volatile din anumite plante medicinale (menta piperata, feniculul, schinduful, portocalul amar, trandafirul) au o actiune antispasmodica, mai precis combat contractiile musculare dureroase de la nivelul intestinului.
* Reglati tranzitul intestinal prin consumul constant de iaurt care contine culturi active de lactobacili (in caz de diaree) sau prin consumul de prune uscate, stafide si smochine (in caz de constipatie).
* Introduceti in alimentatie alimente recunoscute pentru efectul lor benefic in ameliorarea simptomatologiei colonului iritabil. Astfel, alimentele bogate in acizi Omega 3 (carne de peste, ulei din seminte de in, miez de nuca) calmeaza simptomele prin reducerea inflamatiei mucoasei intestinale.
Orezul contine un principiu activ denumit acid ferulic, cu actiune antiinflamatoare si protectoare asupra sistemului digestiv. Consumati 3 sau 4 cani de orez pe saptamana, la care adaugati o lingura de radacina rasa de Ghimbir, pentru ameliorarea deranjului gastro-intestinal, spasmelor si gazelor intestinale.
* Folositi plantele care usureaza digestia (infuzii) - rozmarin, salvie, cimbru, menta, marar, chimen, usturoi.
* Incercati sa evitati, pe cat posibil, carnea si produsele din carne, laptele si produsele lactate, produsele cerealiere sau graul.
* Evitati bomboanele si dulciurile rafinate, pofta pentru acestea fiind uneori simptomul carateristic pentru unele tipuri de colon iritabil.
Nu in ultimul rand, tratamentul medicamentos poate fi necesar, si de aceea, consultati-va medicul, pentru stabilirea medicatiei corespunzatoare cazului dvs. Sa auzim numai de bine!