"Viata e frumoasa!"

Dana Ene
Terapie prin muzica

- Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical la a III-a editie -

Vreti sa uitati de vestile urate de la televizor si de suparari? Nimic nu poate fi mai eficient decat terapia prin muzica, asa ca va invitam la un festival cu un nume menit sa va insenineze starea de spirit: "Viata e frumoasa!". Acesta este titlul celei de-a treia editii a Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical, ce se va desfasura in perioada 4-14 noiembrie a.c. la Bucuresti, si al carui organizator principal este Teatrul National de Opereta "ION DACIAN". Un festival amplu, unde pe parcursul a 10 zile veti avea ocazia sa intalniti invitati din peste zece tari.
Daca va hotarati sa participati, aveti de ales dintr-o multime de evenimente: spectacole de opereta si musical, gale si concerte, ateliere pentru copii, conferinte sustinute de specialisti din domeniul musicalului, expozitii, seri traditionale, vizionari de spectacole si programe radio dedicate operetei si musicalului si, nu in ultimul rand, Trofeul "Ion Dacian" pentru tineri interpreti. Sunt programate spectacolele unor teatre renumite de musical si opereta din Ungaria, Rusia sau Ucraina, dar si productii ale teatrelor locale. Festivalul debuteaza joi, 4 noiembrie, cu premiera "Liliacul", de Johann Strauss-fiul, productie a Teatrului National de Opereta "Ion Dacian", in regia lui Razvan Ioan Dinca, dar in programul lui mai sunt incluse si: "Vanzatorul de pasari", de Carl Zeller, in regia lui Yury Alexandrov (Teatrul de Stat de Comedie Muzicala din Sankt Petersburg - Rusia), si "Baiadera", de Emmerich Kalman, in regia lui KERO - Kerenyi Miklos Gabor (Teatrul de Opereta si Musical din Budapesta - Ungaria).
Dintre spectacolele de musical puteti alege colajul de sansonete "Paris, mon amour", in regia lui Razvan Ioan Dinca (Teatrul National de Opereta "Ion Dacian"); "Tango of Life", in regia lui Bogdan Strutinski (Teatrul Academic de Opereta Kiev, Ucraina); "Piata Roosevelt", in regia lui Radu Afrim (Teatrul National Timisoara); "Supermarket", in regia lui Theo Herghelegiu (co-productie a Teatrului Inexistent si a Teatrului Arca).
Si in cazul concertelor exista variatie, de la muzica clasica (Best of Erkel, Ungaria), la dark cabaret (Tiger Lillies, Marea Britanie), la fado (Mariza, Portugalia), muzica experimentala (Laurie Anderson, SUA) si muzica alternativa (Hitman's Heel, Germania; Raz Ohara and the Odd Orchestra, Germania); de la jazz (Vlaicu Golcea, Old Fish Jazz Band) la muzica ambientala (Damian & DJ Ravin, Damian & Friends), dar si muzica religioasa bizantina (corul TNO "Ion Dacian", grupul Nectarie Protopsaltul).
Seria spectacolelor-concert include doua performante aparte: Solliloqui della Notte, al Companiei italiene "Alice nella citta", care aduce un omagiu poetului Piero Ciampi, si Recitalul de magie Hazard, sustinut de iluzionistul Andrei Teasca, cunoscut publicului pentru infiintarea Teatrului de Magie.
Serile organizate in cadrul Festivalului vor avea specific traditional, publicul avand ocazia sa descopere muzica lautareasca romaneasca (recital Nelu Ploiesteanu), dar si sunetul traditional maghiar, rusesc, ceh (Ansamblul Kopanicar) sau ucrainean.
Pentru aceia dintre dvs. care locuiesc in provincie sau nu se pot desfata cu spectacolele live, un alt organizator al evenimentului va sare in ajutor. Este vorba de Radio Romania Cultural, care pe intreg parcursul acestui festival are emisiuni speciale.
Programul integral al desfasurarii evenimentelor poate fi gasit pe: http://festival.opereta.ro/. Iar biletele pentru concertele din cadrul festivalului se pot obtine prin reteaua Eventim: http://www.eventim.ro si http://www.bilete.ro