Raspuns pentru AUREL NICOARA, F. AS nr. 918 - "Fratele meu are anemie normocitara si ar vrea sa scape de perfuzii"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Deficitul de fier este cea mai comuna cauza de anemie si, in mod sigur, aceasta carenta nu se poate vindeca peste noapte, fiind necesara o perioada mai indelungata de administrare a suplimentelor cu fier, in scopul refacerii rezervelor organismului. Insa, atunci cand se ajunge la administrarea fierului pe calea perfuziilor, asociata cu transfuzii de masa eritrocitara, precum in cazul fratelui dvs., este limpede ca ne confruntam cu o forma de anemie severa care, probabil, este cauzata de alti factori decat cei obisnuiti - cantitate scazuta de fier in dieta, absorbtie inadecvata, pierdere de fier prin scaun etc.
Tinand cont de faptul ca exista numeroase cazuri in care anemia reprezinta numai un simptom al unei boli de baza (boli infectioase, tuberculoza, osteomielita, colagenoze, insuficienta renala etc.), dar si situatii in care deficitiul de fier se manifesta datorita pierderii lente, cronice, de sange, consecutiva unui ulcer gastric, polip colonic, hernie hiatala sau chiar neoplasm, eu sunt de parere ca ar trebui efectuate teste diagnostice suplimentare pentru determinarea cauzei subiacente (endoscopie superioara, colonoscopie), si asta, deoarece tratamentul acestor forme de anemie nu este unul specific, disparitia cauzei ducand, implicit, la incetarea ei, cu exceptia bolilor maligne, in care anemia persista pe toata durata vietii bolnavului.
In alta ordine de idei, trebuie stiut ca si boala Crohn sau boala celiaca pot afecta capacitatea de absorbtie a substantelor nutritive, ducand la anemie prin deficit de fier. Totodata, anumite medicamente pot interfera cu absorbtia fierului (ma refer la utilizarea regulata a medicamentelor care blocheaza productia acida a stomacului, inhibitori de pompa protonica), determinand diminuarea sucului gastric acid, necesar pentru conversia fierului din dieta intr-o forma de fier care poate fi absorbit.
In privinta tratamentului alopat, cea mai eficienta metoda in cazul anemiei feriprive este administrarea orala de saruri de fier: sulfat feros (Ferogradumet), glutamat feros (Glubifer) sau fumarat feros (Fumafer). Calea intramusculara si, mai ales, cea intravenoasa sunt mai putin indicate, datorita accidentelor posibile, fiind rezervate numai cazurilor severe in care bolnavii prezinta intoleranta digestiva, sindrom de malabsorbtie sau colita ulceroasa. Ca preparate injectabile, sunt folosite mai ales Dextriferonul, Fierosorbitolul sau Fierul polimaltozat. Deoarece unele anemii carentiale apar nu numai datorita insuficientei de fier, ci si a altor substante biochimice (vit. B12, acid folic), este recomandata administrarea (pe langa fier) de vitamina B12 injectabil si acid folic pe cale orala.
Medicina naturista poate veni, si ea, in ajutorul bolnavilor de anemii carentiale, prin remedii foarte utile, in completarea terapiei alopate. Astfel, FITOTERAPIA pune la dispozitie plante cu continut bogat de fier, care se pot administra sub forma de infuzii: cretisoara, angelica, pelin alb, catina. Dintre legume, sunt recomandate urzicile, salata verde, spanacul, stevia, patrunjelul, sparanghelul, iar dintre fructe: caisele, smochinele, coacazele negre, piersicile si capsunile. APITERAPIA este utila in tratamentul de fond al anemiilor carentiale, prin preparate ca mierea de albine, propolisul, Apilarnilul sau laptisorul de matca. NUTRITIA bolnavului de anemie sideropriva (si nu numai) trebuie sa includa intotdeauna alimente bogate in vitamina C, impreuna cu cele care contin fier, pentru a imbunatati absorbtia la nivelul duodenului si al intestinului subtire. Se impune consumul constant de carne (pentru vitamina B12), legume, cereale integrale, fructe uscate, germeni de grau (sau ulei din germeni de grau), sos de tomate, extracte de drojdie si drojdie de bere pentru fier si acid folic. In plus, puteti utiliza urmatoarele remedii: Vitamina B2 (riboflavina) - indispensabila in procesul de fixare a fierului in hemoglobina.
Glucofer plus - capsule - contine fier bivalent sub forma de gluconat (biodisponibilitate buna), acid ascorbic care potenteaza absorbtia fierului, acid folic, provitamina A, vitaminele B2 si B12 care joaca un rol esential in hematopoieza. Se administreaza 1 capsula pe zi, cu 20 minute inainte de masa principala, pe o perioada de 40 de zile. Si produsul Lipofer (Rotta Natura) detine aceleasi proprietati curative in cazurile de anemie feripriva. Forma de administrare este tot de o capsula pe zi, inaintea unei mese principale.
Extractul din mladite de Tamarix - gemoderivat cu proprietati antianemice prin stimularea hematopoiezei si a functiei splenice, indicat in anemia hipocroma si normocroma. Se administreaza cate 50 de picaturi, diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
Atat tratamentul alopat, cat si cel naturist trebuie continuate pana la atenuarea simptomatologiei, vindecare clinica si hematologica (normalizarea analizelor de laborator). Sa auzim numai de bine!

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98

"Sufar de Parkinson cu rigiditate"
(Raspuns pentru CHIRITA ELENA, F. AS nr. 937)


Parkinsonul se manifesta prin miscari rare si lente, rigiditate si tremuratura in stare de repaus, modificari ale tonicitatii musculare si ale miscarilor. Este o boala degenerativa care afecteaza de obicei barbatii de peste 45 de ani. Tremuraturile se manifesta indeosebi la maini si cap. Bolnavul merge cu pasi mici si lenti, aplecat inainte si are voce mohorata. Tratamentul naturist pe care vi-l propun este alcatuit din regim alimentar, automasaj, administrare de apa distilata, administrare de Apisan-Forte si retete naturiste.
Regimul alimentar: Acesta trebuie tinut de la data cand luati cunostinta de el si pana la vindecarea sau ameliorarea sanatatii dvs. El se compune din:
a. Alimente recomandate
b. Alimente interzise
c. Restul alimentelor, care nu sunt cuprinse in cele doua grupe.
a. Alimente recomandate (medicamente in cazul bolii dvs.): orez, grau (paine neagra sau graham), porumb (mamaliga), supa de fasole cu boabe mari (2 cepe, 2 morcovi, 2 patrunjei, 2 pastarnaci, 2 teline, 1 ardei gras, 1 cana de 250 ml cu fasole boabe mari de la care dupa fierbere se indeparteaza pielita si 3 litri de apa), produse lactate exceptand iaurtul si branza telemea, supa de iepure sau fazan, dovleac, castravete, spanac, miere de albine de salcam (miere vie), struguri, banane, pere, prune, pepene verde, pepene galben, mere golden si ionatan, stafide, mandarine. Intre mese se va bea obligatoriu apa (minimum 250 ml), Apisan Forte - 1-2 linguri pe zi. In loc de ulei veti folosi unt.
b) Alimente interzise (otrava in cazul bolii dvs.): porc, peste, vita, bivol, berbec, pasare, alcool, sare, fructe acre (lamaie, gref), rosie, ananas, condimente picante (iuti) inclusiv ardei iute, fasole, soia si produse din soia, ulei de soia, bauturi fierbinti inclusiv ceai si cafea, cartofi, ridichi, legume verzi (ceapa verde, usturoi verde, frunze de patrunjel si telina), iaurt, branza telemea, otet, mancaruri grase, alimente fripte sau prajite.
c. Alimente nementionate in cele doua grupe: sunt nerecomandate pentru dvs., avand in vedere boala de care suferiti.
Masajul (automasajul). Se recomanda ca masajul sa fie inceput odata cu tratamentul si sa se faca pana la vindecare. Pentru masaj se foloseste crema "Nivea" sau orice alt unguent. Masajul este recomandat sa si-l faca bolnavul insusi sau rude apropiate. Nu trebuie facut de catre maseuri. In cazul bolii dvs., va trebui sa masati zonele din talpile picioarelor, prin procedeul "prin calcare", de trei ori pe zi, cate 5 minute. Veti masa mainile de la incheietura pana la umar, de doua ori pe zi, cate 10 minute. Masajul "prin calcare": luati o lada de carton sau de lemn fara capac, pe fundul careia se pun boabe de fasole intregi sau pietris margaritar, in strat de 1-2 cm. Masarea zonelor se realizeaza prin calcarea pe fasole sau pietris, alternativ, cu picioarele desculte. Timpul de masaj este de maximum 3 minute.
Administrarea de apa distilata. Pe perioada tratamentului se recomanda a se consuma in loc de apa obisnuita apa de izvor sau apa minerala, apa distilata. Aceasta se poate procura de la marile magazine (Metro, Carrefour) sau de la statiile PECO. Pentru a fi folosita, apa distilata trebuie fiarta (3-5 minute) si racita. Se pune in recipienti curati si se foloseste dupa necesitati. Cantitatea totala de apa distilata ce trebuie consumata este de maxim 90 litri. Aceasta cantitate se bea in functie de necesitatile organismului neimpunandu-se anumite cantitati zilnice. Pe perioada cand consumati apa distilata, se recomanda sa nu beti alta apa. Apa distilata se poate prepara si cu ajutorul unui cazan de tuica (din arama sau inox), in care in loc de borhot se pune apa obisnuita de la robinet sau din fantana, iar in loc de tuica, rezulta apa distilata. Consumul de apa distilata are o contributie substantiala la vindecarea bolii dvs. Este interzisa prepararea apei distilate cu ajutorul cazanelor de tuica construite din aluminiu sau care au parti componente de aluminiu.
(In cartea "Incursiuni in medicina naturista" scrisa de catre Speranta Anton "in amintirea lui Valeriu Popa", asa cum mentioneaza autoarea, aceasta prezinta in vol. I, la pag. 105, eficienta folosirii apei distilate in locul apei obisnuite, redand o parte din rezultatele calculelor facute de catre bioterapeutul ing. Bogdan Victor, recte de catre mine.)
Administrarea de Apisan-Forte. In cazul bolii dvs., Apisanul-Forte se ia in felul urmator: 3 linguri pe zi - o luna, 2 linguri pe zi - 2 luni, 1 lingura pe zi - pana la ameliorare. Se ia o lingura dimineata, pe nemancate (25-30 g). Pentru a se scoate preparatul din borcan, se va folosi o lingura de lemn umezita cu apa (in felul acesta Apisanul nu se va lipi de lingura de lemn). Se interzice folosirea lingurilor de metal. Din cantitatea de 25-30 g ce se scoate din borcan cu lingura de lemn, se ia pe rand cate o portie si se tine sub limba cate 3-5 minute, pana se topeste. Apoi se inghite. Asta face ca Apisanul-Forte sa aiba o eficienta mai mare decat daca ar fi inghitit imediat. A doua lingura se ia la pranz, dupa masa, iar a treia se ia dupa masa de seara. Cantitatea ce se mananca la pranz si seara se consuma ca un desert. Nu se mai tine sub limba.
RETETE NATURISTE
1. Se consuma zilnic 100 g boabe de fasole incoltite. Acestea contin substanta L-dopa necesara creierului. Reteta se face 21 de zile, cu pauza 10 zile.
2. Se frictioneaza tot corpul bolnavului cu alcool camforat, o zi da, o zi nu.
3. Se beau doua cani pe zi de ceai de saschiu (Vinca minor). Se face infuzie, 20 minute, dintr-o lingurita de planta la cana.
4. Se prepara tinctura de saschiu (Vinca minor). Se umple o sticla treisferturi cu planta, peste care se toarna alcool de 40 grade. Se lasa la macerat 14 zile, la temperatura camerei. Se filtreaza si se imbuteliaza in sticle mai mici, de culoare inchisa. Se iau 3 lingurite de tinctura, de trei ori pe zi, in putina apa, inainte de mesele principale cu 15 minute. Primele semne ale eficientei apar intre 3 si 6 saptamani. Nu se recomanda persoanelor cu ulcer gastric si duodenal, din cauza alcoolului continut in tinctura.
Nota: Retetele se fac pe rand, una cate una.