Raspuns pentru DORIN VASILE, F. AS nr. 907 - "Ajutati-ma sa pot manca"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Este evident faptul ca tulburarile de deglutitie pe care le acuzati sunt datorate paraliziei fa-ringiene, consecutiva accidentului vascular ischemic suferit, sechela neurologica tradusa prin slabirea si lipsa de coordonare a muschilor faringelui. Practic, acest fenomen este rezultatul deficientei transmisiei impulsurilor nervoase de la nivelul nervului gloso-faringian spre muschii faringieni si este bine sa fiti rabdator, deoarece persoanele care se recupereaza in urma unui atac cerebral inregistreaza imbunatatiri in timp, atat in privinta tulburarilor de deglutitie, cat si in recuperarea altor capacitati neuromotorii sau neurosenzitive pierdute.
Nu sunteti nici prima si in mod sigur nici ultima persoana la care recuperarea post AVC se produce mai lent, in functie de severitatea afectarii parenchimului cerebral, varsta, conditie fizica si, bineinteles, eficacitatea tratamentului instituit. Altfel spus, cu cat mai repede se produce recuperarea neurologica, cu atat mai rapid vor disparea (sau se vor atenua) si tulburarile de deglutitie ori celelalte sechele pe care nu le mentionati, dar care in mod sigur exista. Lucrurile nu trebuie fortate artificial si, in mod sigur, enervarea si disperarea nu vor grabi timpul de recuperare, ci dimpotriva.
In concluzie, pentru perioada urmatoare, este necesara continuarea tratamentului alopat, la care se vor asocia remedii naturiste specifice, in intentia de a grabi procesul de recuperare, dupa urmatoarea schema de tratament.
* Extract din muguri de artar - are actiune antitrombotica si tonifianta asupra sistemului vascular arterial. Se administreaza 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
* Neurotonic (Cosmo-Pharm) - contine lecitina, fosfatidil colina.
* L-Glutamina, extract de Ginkgo-biloba, Gotu-Kola, ulei de grau incoltit. Acest produs este recomandat pentru proprietatile sale tonice (neurotrop), antiagregante si stimulante ale sistemului nervos si vascular. Se administreaza conform prospectului.
* Obligeana - planta cu actiune tonica asupra sistemului nervos central la care s-au descoperit si proprietati regenerative ale zonelor cerebrale deteriorate de anoxie (lipsa de oxigen) in timpul accidentului vascular. Se administreaza sub forma de pulbere, 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese.
* Arnica - cu actiune foarte intensa asupra sistemului nervos central, indicata in special in pareze, hemipareze si sechele neurologice post AVC. Se administreaza cate o lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mese. Acest remediu se asociaza excelent cu tincturile de rozmarin, maghiran si salvie, care ii potenteaza actiunea terapeutica.
Totodata, din tratamentul persoanelor care prezinta sechele post AVC nu pot lipsi acizii grasi Omega 3, Leurda si Drojdia de bere, ca furnizor important de vitamine din complexul B. Regimul bolnavilor este restrictiv in ceea ce priveste unele produse: condimente, sare de bucatarie, grasimi animale, derivate de lapte nedegresat, galbenus de ou. In schimb, sunt recomandate cateva alimente care si-au dovedit efectul favorabil: caise, coacaze, usturoi, miere si otet de mere, lamai, portocale, arahide, migdale, struguri, mere, patrunjel, spanac, peste cu carne alba, preparate de soia, varza rosie, sfecla rosie, ceapa rosie. Sa auzim numai de bine!

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00


"Caut un specialist in tratamentul naturist al cancerului rectal"
(Raspuns pentru NICULA, F. AS nr. 916)


Cancerul de colon si rect (colorectal) este, statistic, pe locul al patrulea la nivel mondial, din punct de vedere al aparitiei si al deceselor, desi are un prognostic mai bun decat cele mai multe forme de cancer. Boala apare mai frecvent la barbati decat la femei, riscul de aparitie fiind mai mare in jurul varstei de 65 de ani. Cancerul de colon afecteaza primele parti ale colonului, iar cancerul rectal afecteaza partea finala (rectul). Factorii de risc in aparitia cancerelor colorectale sunt polipii colonici, boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica, antecedente de polipoza adenomatoasa familiala, cancerul familial colorectal nonpolipozic, alimentatia saraca in fibre, cu exces de carne rosie foarte prajita, dulciuri rafinate si grasimi, diabetul tip II, obezitatea, fumatul, alcoolul, radioterapia pelvina, constipatia, hipercolesterolemia, cancerul pulmonar, mamar sau genital. Majoritatea cancerelor de colon debuteaza ca tumori benigne, sub forma de polipi colonici care, in timp, se pot transforma in tumori maligne.
Cancerul localizat in colonul ascendent (drept) se manifesta prin dureri in partea abdominala dreapta, stare subfebrila, anemie, pierdere in greutate, oboseala, diaree, hemoragii sub forma de melena. Cancerul localizat in colonul descendent (stang) se manifesta prin diaree alternand cu constipatie, subocluzie intestinala. Cancerul recto-sigmoidian se manifesta prin rectoragii (sangerari rectale), tenesme, eliminari de mucus, senzatia de defecatie incompleta, dureri in jurul anusului. Aceste simptome pot fi cauzate de cancerul colorectal, dar si de alte afectiuni (ex.: hemoroizi, boli inflamatorii intestinale). Dezvoltarea bolii poate fi, din pacate, asimptomatica. In functie de organele metastazate, complicatiile cancerului de colon pot fi icter, sange in urina (hematurie), sangerare urinara (metroragii), tromboflebite, ascita, ocluzie intestinala, fistule recto-anale.
Colonoscopia este principala investigatie in diagnosticarea si monitorizarea cancerului de colon. Colonoscopia are avantajul ca daca polipii sunt gasiti in timpul procedurii pot fi eliminati imediat. Tesutul rezultat poate fi supus biopsiei. Analizele de sange (hemoleucograma, markeri tumorali, teste functionale hepatice, teste de inflamatie si de sangerari oculte) si testele imuno-histochimice sunt utile in diagnosticare, evaluarea initiala a bolii (agresivitate, metastaze), monitorizarea bolii si elaborarea tratamentului.
Tratamentele alopate sunt chirurgia, chimioterapia, radioterapia. Tratamentele naturale complementare elaborate in Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" sunt foarte complexe si multifactoriale, urmarind: stimularea sau inhibarea unor gene implicate in initierea si dezvoltarea tumorilor, consolidarea raspunsului imun, reducerea neoangionegenezei, reducerea efectelor toxice ale acizilor biliari, corectarea disfunctiilor organice etc. Produsele naturale recomandate sunt folosite de zeci de ani in intreaga lume si contin ingrediente care provin de la cei mai mari producatori de profil din lume, lideri mondiali in domeniu (ex. firma "Kaneka" Japonia, "Rosell" Canada).
Studiile clinice internationale efectuate asupra produselor recomandate de noi indica capacitatea lor de a prelungi rata de supravietuire, de a reduce riscul recidivelor si al metastazarii si de a sustine pacientul in timpul chimio si radioterapiei. Trebuie mentionate rezultatele foarte bune obtinute prin administrarea produsului Tien Hsien Liquid China 1, care favorizeaza inhibarea tumorilor in toate stadiile de evolutie.
Pentru elaborarea programului de tratament folosim si informatiile extrem de relevante asupra functionarii tuturor organelor obtinute prin testarea tip EIS (Sistemul de Electroscanare Interstitiala). Aceasta se realizeaza cu un dispozitiv medical american de ultima generatie, avizat in Comunitatea Europeana si de Ministerul Sanatatii din Romania. Testarea prin EIS permite depistarea riscurilor de aparitie a unor afectiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genitourinare, metabolice, digestive, neurologice, inainte ca ele sa poata fi evidentiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica astfel si tratamente profilactice. De mentionat ca sistemul de testare EIS este foarte util si in cazul copiilor cu ADHD.
Evolutia foarte buna a pacientilor cu cancer de colon, in diferite stadii de evolutie si cu diferite afectiuni asociate, care urmeaza tratamentele recomandate in Centrul de Consultanta "Energy Plus" ne indreptatesc sa credem ca putem fi de ajutor si tatalui dvs.

PAULA CONSTANTINESCU - biolog, Bucuresti

"Am sinuzita cronica si adenom de prostata"
(Raspuns pentru ION G. - Brosteni, jud. Suceava, F. AS nr. 927)

Sinuzita inseamna inflamarea mucoasei ce tapeteaza cavitatile sinusale. Bacteriile, virusurile, chiar fungii pot determina sinuzita, insa nu trebuie ignorate alergiile sau chiar sensibilitatea individuala. Trebuie amintit aici si despre medicamente, in special antibiotice luate la intamplare, fara recomandarea medicului, neinsotite de Acidophilus (il gasiti la diferiti distribuitori sau in farmacii, sub denumirea de Biotics) si care pot produce Candida Albicans, pe care cu greu putem sa o depistam, si aproape imposibil sa o tratam cu succes. Din pacate, orice expunere in conditii de mediu necorespunzator, orice neglijenta din partea dvs. se poate solda cu un nou episod de sinuzita cronica. Daca ati terminat tratamentul (a doua oara) si inca sunt secretate mucozitati, ar trebui sa mai vorbiti cu medicul specialist si sa aveti o abordare un pic diferita: exista substante antiinflamatoare injectabile sau sub alta forma, ce pot amenda mai bine simptomele si chiar sinuzita in sine.
Revenind la intrebarea dvs., atmosfera sarata de la Techirghiol este posibil sa va fi ferit de reaparitia sinuzitei. In aceeasi ordine de idei, pentru tratarea sinuzitei (si in unele conceptii, chiar pentru prevenirea ei) sunt recomandate spalaturi nazale cu apa sarata (apa trebuie sa fie sterilizata prin fierbere, apoi racita).
Adenomul de prostata reprezinta marirea in volum a prostatei. Este o tumora benigna (necanceroasa) a prostatei, fiind cea mai frecventa cauza de tulburare a eliminarii urinei la barbatul de peste 50 de ani. Prostata cuprinde, intre lobii ei, uretra. De aceea, atunci cand ea se mareste in volum, uretra este strangulata, urinarea devenind dificila. Cu cat este depistata mai devreme aceasta boala si cu cat este tratata mai repede, cu atat sansele de stagnare a evolutiei sau chiar de micsorare a glandei sunt mai mari. Din pacate, barbatii se alarmeaza doar atunci cand urineaza cu sange, cand deja prostata este bine marita in volum, iar medicamentele existente nu pot decat sa "tina pe loc" dezvoltarea acesteia.
In ceea ce priveste alimentatia, aveti nevoie de antioxidanti (fructe de culoare neagra) si fibre pe care le gasiti in fructe si legume proaspete, cum ar fi: telina, cereale nedecorticate, fasole, susan, nuci, alune, seminte de mac, seminte de dovleac si de floarea-soarelui; incepeti sa includeti in alimentatie si peste oceanic, datorita asa-numitelor "grasimi benefice Omega 3", ce se regasesc in el.
De asemenea, este foarte importanta miscarea zilnica - ea trebuie sa reprezinte cel putin plimbari de minimum 30 minute pe zi in aer curat, evitand locurile poluate. Daca fumati, incercati sa va lasati si nu stati in incaperi inchise in care se fumeaza.
Pentru a reduce disconfortul cauzat de necesitatea de a urina des, puteti sa scadeti aportul de apa inainte de culcare sau de a pleca din casa (dar fara a neglija cei 1,5-2 litri apa/zi) si scaderea consumului de diuretice, printre care se numara cafeaua, dar si alcoolul.
O ultima precizare: citind reactiile adverse ale unei substante active prescrise de urolog, am constatat ca poate provoca, in cazuri rare, congestia mucoasei nazale - cauza a sinuzitei. Se poate sa fie unul din factorii care au contribuit la dvs. la reaparitia sinuzitei.
In incheierea recomandarilor mele, va sugerez sa apelati la produsele d-nei dr. Haimovich. E vorba de extracte hidroalcoolice din plante si fructe, culese din zone nepoluate, care pastreaza intocmai proprietatile lor curative. Dintre aceste preparate, va recomand Tumorless, Immunoforce si Digestton, indicate in afectiunea dvs., atat profilactic, cat si curativ, si care se bucura de o cazuistica numeroasa.
Pentru mai multe relatii puteti sa sunati la telefon: 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, sau in orice farmacie "Dona" din Romania.