"Drogul" care salveaza vieti - CANEPA

Ion Longin Popescu
Dr. ALEXANDRU VANATORU, medic de medicina generala, cu competenta in apifitoterapie, acupunctura si ayurveda

"Suntem pentru utilizarea sub prescriptie medicala a canabisului, nu si pentru libera sa circulatie"

Canepa uimeste cu prezenta sa in istoria umanitatii de mai bine de 10 milenii... Cunoscuta in textele fundamentale medicale din India (Sushruta) sau din China (scrierile medicale ale imparatului chinez Shenong), cat si prin utilizarea ei textila sau in constructii, canepa, cunoscuta si sub numele de canabis, intra tot mai mult in zona de cercetare a sanatatii. Dr. Alexandru Vanatoru, un medic cu remarcabile succese in apifitoterapie, acupunctura si ayurveda, ne impartaseste din secretele extraordinare ale acestei plante, in aparenta banale.

"Din producatorul numarul unu de canepa al Europei, Romania a ajuns unul dintre importatorii cei mai umili"

- In ultimii ani, de cand Romania este obligata sa fie "corecta politic" si sa se supuna globalizarii, am ajuns sa ne fie teama sa rostim cuvantul "canepa". Ce se intampla, doctore?

- Nimic mai mult decat un exces de zel al autoritatilor romane, fata de o planta minune, o planta a sanatatii si a dezvoltarii economice. Sigur, nu putem accepta legalizarea consumului marijuanei si al hasisului (droguri usoare, obtinute din canepa), dar nici nu putem ignora virtutile naturale pe care ni le daruieste aceasta planta milenara. Cu toate ca nu pune in pericol sanatatea mintii, canabisul nu ar trebui sa se poata consuma liber. Canabisul are excelente proprietati curative, terapeutice, dar nu ar trebui sa fie pus la dispozitia tinerilor, in criza lor de individualitate. Insa este la fel de nefericita si situatia in care se refuza ajutorul terapeutic cu canabis, mai ales in cazul pacientilor bolnavi de SIDA, cancer, depresii severe etc. Cu alte cuvinte, suntem pentru utilizarea sub prescriptie medicala a canabisului, nu si pentru libera sa circulatie.

- Cum stim care canepa este nevinovata, industriala, si care este interzisa?

- Varietatile de canabis sunt studiate in special in functie de concentratia de tetrahidrocannabinol (THC), din care se fabrica marijuana. Soiurile industriale limiteaza pana la 0,3% concentratia de THC in frunze si inflorescenta, in plus, se dezvolta in culturi dese, au tulpina foarte dezvoltata (valoroasa pentru fibre) si predomina plantele masculi, preferate plantelor femela, pentru cantitatea superioara de fibra si de maduva. In schimb, marijuana se obtine din varietatile Cannabis Indica si Cannabis Sativa, cu o concentratie mare de THC, plante femela cu inflorescenta mai bogata si tulpina mai mica. Pe de alta parte, canepa industriala, ce serveste ca alternativa la fabricarea hartiei, reprezinta astazi o sursa de oxigen si stabilitate climaterica, deoarece, asa cum arata un studiu al Departamentului Agriculturii din SUA, un acru de canepa (aproape un pogon) poate produce la fel de multa hartie cat patru hectare de padure (practic, un hectar de canepa textila salveaza, in fabricarea hartiei, 8 hectare de padure!).

- Inainte de 1989, Romania era o forta in domeniul canepii industriale. Numai judetul Arad cultiva 10.000 de hectare! Astazi, cota obtinuta de la UE este de numai 200 de hectare pe intreaga tara. Cum e posibil?

- Industria romaneasca, atata cata a mai ramas, foloseste totusi importante cantitati de canepa industriala. De unde vin acestea? Din import, desigur. Ca si rosiile, bananele sau merele. Din producatorul numarul unu al Europei, Romania a ajuns unul dintre importatorii cei mai umili. De la caltii folositi in industria instalatiilor termice si sanitare, pana la constructia de "case verzi", in tarile din nordul europei ( Irlanda, Norvegia, Suedia), canepa este folosita cu incredere, in nenumarate domenii industriale sau medicale, ceea ce ar trebui sa ne doara pe noi, romanii. Romania cultiva cantitati infime de canepa, in avantajul altor tari europene, care au negociat subventii agricole pe suprafete de sute de ori mai mari decat la noi. Ce facem, in schimb, pentru a produce hartia necesara? Taiem padurile seculare ale tarii!

"Uleiul de canepa presat la rece este un remediu unic pe pamant"

- Ce este uleiul de canepa?

- Uleiul de seminte de canepa presate la rece este un remediu unic pe pamant. Cu aproximativ 3.000 de ani i.H., semintele erau folosite pentru combaterea inflamatiilor pielii si erau considerate ca fiind tonice, regenerative, laxative, diuretice, excelente pentru eliminarea limbricilor la nou-nascuti si animale. Uleiul are in compozitie cei trei acizi grasi esentiali, Omega 9, Omega 6 si Omega 3. In doua saptamani de utilizare, uleiul va reduce spasticitatea si durerea neuropatica in scleroza multipla si in alte afectiuni neurologice soldate cu spasticitate. In sindromul Gilles de la Tourette - maladie neuro-psihica, in care bolavul prezinta ticuri verbale si motorii - imbunatateste functiile cognitive si reduce frecventa ticurilor. In cazurile de traumatisme craniene si ischemie cerebrala, reduce tensiunea intracraniana si potentialul convulsiv post-traumatic, iar in glaucom, reduce tensiunea intraoculara aproape la jumatate. Semintele si uleiul sunt utilizate si in astm bronsic, deoarece are o actiune bronho-dilatatoare de lunga durata. In fine, in cazurile de cancer si SIDA, previne efectele secundare ale chimioterapiei si creste semnificativ calitatea vietii acestui segment de bolnavi. Asemenea vitaminelor, acizii grasi esentiali nu pot fi sintetizati de corpul uman si, de aceea, trebuie sa-i obtinem din mancare. Ei bine, uleiul de seminte de canepa este singurul care contine acizii grasi Omega 6 si Omega 3 in raportul magic de 3:1.

- De ce raportul 3:1 este considerat magic?

- Acest raport este vital. Am putea spune ca este preferinta naturala a organismului. Multi doctori sunt de parere ca dezechilibrul dintre Omega 6 si Omega 3 poate duce la o accelerare evidenta a unor boli precum cancerul, bolile de inima, diabetul, artrita si afectiunile pielii. Practic, uleiul de canepa poate fi considerat un "vaccin" nutritional, joaca rolul unui aliment protector. Dintre beneficiile acestui ulei, le voi aminti doar pe cele mai comune: reduce eficient colesterolul; este o sursa considerabila de clorofila; este o sursa substantiala de Vitamina E (100-150mg/ 100g); are cel mai inalt continut de grasimi polinesaturate (grasimi bune) dintre toate uleiurile vegetale. Aportul zilnic recomandat este de 5-15 ml. Are miros si gust placut, asemanator celui de nuca, si poate fi folosit pentru a condimenta salatele, pastele, orezul, pestele sau poate fie combinat cu alte uleiuri utilizate in mod traditional. Un alt domeniu in care uleiul de canepa are efecte terapeutice semnificative sunt bolile de piele si bolile cardiovasculare.

Artrite, astm, hipertensiune, patologii feminine, psoriazis...

- Care sunt, sintetic vorbind, afectiunile care raspund cel mai bine la tratamentul cu ulei de canepa?

- Din experienta clinicii noastre si a doctorului Jonas Elia din Roma, ale carui rezultate spectaculoase ne-au inspirat in activitatea noastra, putem spune ca rezultate neasteptat de bune se obtin in urmatoarele boli: bolile astmatice si afectiunile respiratorii; dermatite, afectiuni cutanate diverse (psoriazis, dermatita seboreica, acnee chiar in formele cele mai grave - rosacea, lupus cutanat, arsuri); patologii gastrointestinale; afectiuni vasculare (hipertensiune arteriala); patologii feminine (chisturi ovariene, sindromul premenstrual, menopauza); artroze si artrite reumatoide; convulsii; perturbari de limbaj, autism la tineri, perturbari de caracter, impulsivitate si altele. Canepa contine Acid Gamma-Linolenic (AGL), un acid benefic in tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei. Prin consumul de peste 12 saptamani de ulei de canepa, sindromul premenstrual (durerile crescute, iritabilitatea), cat si sindromul de post-menopauza (bufeuri, uscaciune vaginala, uscaciunea pielii, insomnia nocturna etc.) se diminueaza foarte mult; treptat, aceste afectiuni pot disparea definitiv. In plus, clorofila continuta de uleiul de canepa este bogata in magneziu si extrem de folositoare organismului. Pe de alta parte, acizii grasi Omega3 ajuta in tratarea pe termen lung a afectiunilor artritice (artrita reumatoida) si in ameliorarea simptomatologiei din scleroza multipla.

Diabet, cancer, ulcere varicoase, tromboze, osteoporoza...

- Cum actioneaza uleiul de canepa in diabet, cancer si osteoporoza?

- Prin utilizarea zilnica a unei doze de ulei de 2-3 lingurite sau 3-6 capsule se reduc oboseala si crampele musculare - complicatii specifice diabetului zaharat tip II. Acizii Grasi Liberi contribuie la o mai buna eficienta a efectului exercitat de insulina, in vederea introducerii glucozei in celule. In acelasi timp, prin administrarea a 2-3 lingurite de ulei de canepa zilnic se amelioreaza vizibil celelalte complicatii majore ale diabetului: micro si macro angiopatia, neuropatia diabetica, insuficienta renala progresiva, afectarea ochiului si a retinei, riscul crescut de infarct vascular, ulcerele varicoase, trombozele, pierderea sensibilitatilor (in special la membrele inferioare, unde pacientul nu mai simte durerea, caldura, arsura etc). Pe de alta parte, prin administrarea de ulei de canepa, acizii grasi din organism sunt suplimentati, iar ca urmare, progresia formelor comune de cancer (cum ar fi cancerul de prostata) este incetinita. In fine, osteoporoza (durerile de spate, curbarea coloanei si fragilitatea osoasa, depunerea calciului pierdut de sistemul osos la nivel renal) poate fi prevenita si tratata printr-un consum constant de acizi grasi esentiali. Acestia cresc absorbtia intestinala a calciului si refac duritatea normala a sistemului osos.

- Care sunt cei mai importanti furnizori de ulei de canepa din Romania?

- Vita Crystal Romania, cu produsul Medicanabis (www.vitacrystal.ro), tel. 0788/93.97.67; 0740/07.64.44; 0266/37.21.18; Canah International Salonta, cu produsul Canah Oil (www.canah.com), tel: 0722/24.61.78; 0259/37.33.36.

Doctorului Alexandru Vanatoru ii puteti scrie la e-mail: a_vanatoru@yahoo.com sau il puteti suna la Clinica Raphael Medica, tel. 021.233.19.50. Produsele mentionate se pot procura in Bucuresti de la magazinul "Tristar Ganesha", din Piata Timpuri Noi, tel. 0723/21.91.75.