Kolontar, un avertisment pentru Rosia Montana

Ion Longin Popescu
Inca nu s-a stins ecoul recentului accident catastrofal de la Kolontar (Ungaria) in presa romana.

In afara de rezultatele analizelor apelor Dunarii, din articolele publicate se desprind cel putin doua idei importante pentru Romania:
1. Cantitatea de otravuri scurse in rauri este extrem de mare, comparabila cu cantitatea de petrol scurs in Ocean, in catastrofa din Golful Mexic!
2. Ruperea digului construit in anii 60, sub presiunea enorma a reziduurilor rosii, face trimitere la scenariile anuntate de profesorii de la ASE, cu privire la ce s-ar putea intampla, peste 50 de ani, cu uriasul dig ce va proteja cianurile, daca s-ar aproba vreodata proiectul Rosia Montana. In ciuda asigurarilor date de oficialii RMGC, cum ca lucrarea lor va fi sigura, teama publica ramane. Dupa catastrofa de la Baia Mare, din anul 2000, accidentul din tara vecina ar putea fi al doilea mare avertisment adresat celor care viseaza sa scoata Romania din criza pe baza proiectului din Apuseni. Daca in Ungaria nu s-a mai putut face nimic, asteptandu-se mila Domnului, la Rosia Montana, guvernantii au la dispozitie posibilitatea de a respinge imediat proiectul RMGC.

Asociatia ARA restaureaza prima casa istorica

Vineri, 15 octombrie, Asociatia ARA a organizat la Rosia Montana o prezentare publica a lucrarilor de restaurare a casei parohiale unitariene, initiate de membrii asociatiei, in anul 2009. Prezentarea a oferit prilejul de a explica cum poate fi pastrata si transmisa generatiilor viitoare autenticitatea pretiosului fond construit al localitatii. Arhitectura locului face parte din patrimoniul de neinlocuit al peisajului cultural exprimat de Rosia Montana. Semnificatia acestui fond construit pentru mediul istoric al Romaniei este unica. Biserici, edificii publice, cladiri industriale, locuinte si anexe gospodaresti poarta semnele particulare ale arhitecturii culte transilvanene. "Din pacate", spune dr. Monica Margineanu, presedintele ARA, "acest patrimoniu a fost si este dramatic amputat: peste 150 de case au disparut in urma demolarilor recente efectuate de compania Gold Corporation, iar substanta istorica a unor monumente este amenintata de false conceptii de restaurare care "distrug prefacandu-se a construi". Acest patrimoniu trebuie revitalizat si reintegrat unei comunitati care nu trebuie sa dispara". Pe langa arhitectii din Bucuresti, la lucrarile de restaurare au fost antrenati si mesteri locali sau din imprejurimi, care inca mai practica mestesuguri traditionale (tamplarie, fierarie, tinichigerie etc).

RMGC incalca inca o data legea. Ministerul Culturii tace

In timp ce ARA a pus in dreptul casei restaurate un panou de informare a turistilor, asa cum se practica oriunde in lume, RMGC a montat pe fatadele caselor monument istoric panouri in care scrie ca edificiul respectiv va intra in restaurare, cand se va demara proiectul. "Total ilegal", spune dr. Monica Margineanu, "inclusiv ca tip de propaganda, care conditioneaza restaurarea unui monument, de primirea avizului pentru exploatare! Ministerul Culturii tace, desi, potrivit legii, nimeni nu are dreptul sa puna afise pe cladirile monument decat eventual cu avizul ministerului. Or, daca exista acest aviz, ceea ce ma indoiesc, atunci e si mai grav pentru acest minister!". De altfel, asa cum am mai spus, Ministerul Culturii a pus surdina la orice actiune legata de Rosia Montana. Trocul dintre UDMR si PDL iese, treptat, la lumina: "Iti dau Legea educatiei, cu istoria si geografia in limba maghiara, dar nu te mai opui proiectului Rosia Montana". Punct.

Primarul Rosiei Montane a stins iluminatul public in satul Corna!

De circa doua luni de zile, in satul Corna, acolo unde ar trebui sa fie amplasat iazul de cianuri, primaria comunei Rosia Montana a stins iluminatul public, sub pretextul ca nu mai are bani. Desi primarul Eugen Furdui, un vasal al RMGC, declarase ca are un buget bunicel din impozitele platite de companie, iata ca, peste noapte, nu mai poate sa intretina nici macar zece becuri, lasandu-i pe ultimii corneni in intuneric (45 de familii care nu si-au vandut casele). In realitate, nu e vorba de bani. Obedientul Furdui, de o jenanta celebritate in lumea intreaga, dupa ce s-a opus introducerii Rosiei pe lista salvatoare a UNESCO, pune in aplicare o noua presiune psihologica, incercand sa-i descurajeze pe eroicii rezistenti: ii lasa in intuneric. O rusine mai mare, intr-o tara din Uniunea Europeana, nu cred sa existe. Fata de aceasta batjocura, prefectul judetului Alba, mai vechiul goldist Stefan Bardan, nici nu se gandeste sa-l suspende pe primarul care incalca nu numai legea, ci si drepturile comunitatii care l-a votat.