Cum ar spune chiar el, parafrazand o replica dintr-un film stupid, un fleac, i-am mai ciuruit o data! Ba a mai pus in evidenta si mediocritatea unei opozitii care nu pare a sti ce se intampla cu smecherul care sapa groapa altuia. Iar groparii erau carlanul PSD, Victor Ponta, Crin Antonescu, liderul PNL, care, dupa ce si-a pus partidul la remorca PSD, vrea sa-l puna si pe butuci, si Dan Voiculescu, seful unui partid-purice, care si pentru a trece strada are nevoie de blana unei javre. Toti trei au o idee fixa: suspendarea presedintelui Basescu. Pretextul era "Legea sistemului unitar de pensii publice", votata in absenta opozitiei, care a parasit Parlamentul. S-a constatat dupa aceea, votul a fost fraudat. Opozitia s-a adresat Curtii Constitutionale, a cerut schimbarea presedintei Camerei Deputatilor, considerata autoarea fraudei, si l-a anuntat pe presedinte ca in cazul promulgarii legii, va declansa procedura de suspendare.
Presedintele a refuzat amestecul in fraudarea votului, nu intra in atributiile lui, problema trebuie rezolvata in Parlament, acuzand opozitia ca ar fi solicitat bani ca sa-si vanda voturile. Curtea a respins sesizarile opozitiei, legea este constitutionala. Presedintelui ii ramanea promulgarea legii. Aici a venit lovitura de teatru, la limita cacialmalei, al carui patent il detine Traian Basescu inca de pe vremea in care a apelat la "solutia imorala", convingandu-l pe pelticul Dan Voiculescu sa paraseasca alianta cu PSD si sa se alature PDL-ului. Traian Basescu a retrimis legea in Parlament. Dar nu pentru amendamentele opozitiei, nici pentru eventuala fraudare a votului. A cerut reducerea varstei de pensionare a femeilor, de la 65 la 63 de ani, desi mai inainte pledase pentru egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei.
Dincolo de populismul motivatiei, care ii va aduce un spor de simpatie din partea alegatoarelor, pentru cazul in care opozitia va reusi sa-l suspende, e moral ce face presedintele? Nu, dar e eficient. Oricum, morala nu se suprapune cu politica, si apoi a vorbi de morala in cazul politicienilor damboviteni e ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului. Luata pe nepregatite, opozitia s-a trezit cu un cartof fierbinte in brate si a reactionat prosteste. Liberalul Crin Antonescu s-a multumit sa trimita la inaintare un papagal care a repetat ce-a spus celalalt papagal, Dan Voiculescu: Basescu se teme de suspendare. Doar pentru Victor Ponta solutia aleasa de presedinte a fost "corecta si acceptabila", dar a fost mai putin intelept, refuzand dialogul, pentru ca seful statului ar legitima "traseismul politic prin invitarea unui partid, UNPR, nascut prin fraudarea votului popular", desi stie ca si PSD incurajeaza traseismul.
Insa refuzul dialogului este proba ca presedintele face politica, in timp ce opozitia e doar o haita dornica de putere, fara sa aiba solutii la problemele Romaniei. Trecem peste faptul ca pentru absenta la votare si pentru eventuala negociere a vanzarii voturilor legii ar putea fi acuzata de favorizarea infractiunii. Iar parlamentarii sunt platiti pentru a fi prezenti la dezbaterea legilor, nu pentru a absenta. Ce s-ar intampla daca, dupa exemplul legiuitorilor, toti romanii ar parasi locul de munca atunci cand nu le convine ceva? In plus, refuzand invitatia presedintelui la dialog, unde subiectele propuse spre dezbatere erau legea pensiei, dar si alte legi care intereseaza populatia, legate de taxe, impozite, buget, opozitia arata ca este preocupata doar de rafuieli pentru putere, si deloc, dar deloc, de binele public, pentru care a si primit mandatul alegatorilor.