Leacuri de toamna

Redactia
Vine sezonul rece, cu neplacerile lui: nas infundat, tuse, dureri de gat. Inainte sa va lasati inhatati, recurgeti la cele mai sigure medicamente - leacurile babesti

AMIGDALITA

* Inghititi incet cate-o lingurita de miere, de cateva ori de-a lungul unei zile, sau faceti gargara cu o lingurita de miere si putin otet, diluate intr-un pahar cu apa calda.
* O compresa cu otet de mere potoleste durerile de gat: inmuiati un stergar de bucatarie intr-un sfert de litru de otet de mere, stoarceti-l bine si infasurati-l in jurul gatului. Puneti deasupra un fular de lana si stati asa 30 de minute.
* Cand va doare-n gat, luati in gura cate putina zeama de lamaie (de mai multe ori pe zi). Tineti-o cateva minute, apoi inghititi-o incet.
* Taiati marunt 1-2 cepe si caliti-le in ulei de floarea-soarelui, pana ce s-au inmuiat bine. Infasurati ceapa fierbinte (asa uleioasa) intr-un prosop, lasati-o sa se raceasca putin si aplicati cataplasma pe gat. Bagati-va imediat in pat si tineti-o pana dimineata.

DURERI DE GAT

* Puneti o lingura de musetel intr-o cana cu apa clocotita si lasati sa se infuzeze cinci minute. Varsati lichidul pe o compresa, stoarceti-o putin, apoi aplicati-o direct pe gat. Acoperiti-o cu o bucata de plastic. Cand se raceste, operatia trebuie repetata. La fel de bune sunt compresele fierbinti cu ulei de masline si apa de colonie din lavanda.
* Un remediu simplu si eficace: amestecati 1 lingurita de sare de masa cu 500 ml de apa calduta si faceti gargara din ora in ora.
* Luati un pumn de sare grunjoasa, stropiti-o cu suc de lamaie fierbinte, intindeti sarea umeda pe un tifon si aplicati-l pe gat, vreme de o ora. Inveliti bandajul cu un fular.
* Amestecati o lingura de otet de mere cu o lingurita de miere. Diluati-le cu ceai de musetel si faceti gargara.
* Se ia un servet de in, se intinde pe el un strat gros de branza de vaci, se stropeste cu putin otet si se aplica pe gat cu stratul de branza in jos. Se leaga deasupra un fular si se tine - de preferat - toata noaptea sau, daca nu, cel putin pana ce se usuca branza. In paralel, se bea ceai de patlagina, cu inghitituri mici. Branza racoreste si dezumfla, iar patlagina calmeaza mucoasa.
* Se bea sirop din muguri si conuri de brad, amestecat cu miere. Siropul se prepara astfel: se pune intr-o oala de lut un strat de conuri de brad verzi, deasupra se pune miere de albine sau zahar. Peste miere se aseaza un strat de muguri de brad si deasupra lor se pune iar miere. Procedeul se repeta pana cand se umple oala. Apoi se inchide bine cu un capac. Se leaga o carpa peste capac, pentru ca acesta sa nu se miste deloc. Oala astfel pregatita se ingroapa in gradina, intr-un loc curat, si se lasa sase saptamani in pamant. Cand se scoate, se storc bine mugurii si conurile, iar siropul se strecoara in sticle curate. Se bea din acest sirop cate o lingura de mai multe ori pe zi. Dupa aceea, nu se mananca nimic doua ore.
* Se sparg doua oua si se aleg galbenusurile. Se freaca bine cu 4 linguri de zahar sau miere, pana cand se formeaza o spuma albicioasa. Se mananca toata crema obtinuta, dupa care se bea o cana de lapte fierbinte. Laptele se poate turna si peste spuma de galbenusuri si apoi se bea cat mai cald.
* Fierbeti 2 cartofi mari, pana ce se inmoaie, zdrobiti-i pana ce obtineti un piure, impachetati-i fierbinti in jurul gatului. Deasupra mai puneti un prosop de in (uscat) si apoi un sal de lana. Nu le scoateti decat atunci cand cartofii s-au racit.

NAS INFUNDAT

* Inmuiati o compresa in apa fierbinte, stropiti-o cu otet de mere si aplicati-o pe piept, acoperita de o folie de plastic. Prin compozitia sa, otetul degaja caile respiratorii superioare - nas, gat, sinusuri, si inferioare: bronhiile si plamanii.
* Apa sarata trasa pe nas este remediul cel mai sigur pentru nasul infundat.
* Se face un amestec in parti egale (cate un varf de cutit) de galbenele, coada-soricelului si rostopasca. Se opareste o lingurita de plante cu 100 ml apa, apoi se adauga trei picaturi de tinctura de propolis. Se amesteca bine dilutia, apoi se pune in fiecare nara continutul unei pipete, dar picatura cu picatura, in asa fel ca operatiunea sa dureze circa 5 minute.
* Se amesteca in cantitati egale miere si hrean si se ia din aceasta compozitie cate o lingura de trei ori pe zi.
* Incalziti otet de mere (o ceasca) si inhalati aburul. Alternativ, puteti lua de trei ori pe zi cate o lingurita de otet de mere diluat in 1/2 pahar de apa.
* Trageti pe nas o lingurita de zeama de lamaie proaspat stoarsa. Lasati sa actioneze putin, dupa care suflati-va nasul cu putere.

TUSE

* Se fierbe o lamaie la foc moale, timp de 10 minute. Prin fierbere, lamaia se inmoaie, astfel incat se va obtine din ea o cantitate mai mare de suc si, in acelasi timp, se inmoaie si coaja. Lamaia se taie in doua si se stoarce bine intr-un pahar. La sucul obtinut se adauga doua linguri de glicerina (din punct de vedere farmaceutic, doua linguri echivaleaza cu 30 g). Amestecul se agita bine, apoi paharul se umple cu miere. Daca avem un acces de tuse in timpul zilei, luam o lingurita de sirop, dupa ce amestecam bine continutul. Daca suntem treziti noaptea de tuse, luam cate o lingurita de sirop la culcare si una noaptea, cand ne trezim. Daca suferim de o tuse rebela, luam 6 lingurite de sirop pe zi, si anume: dimineata dupa sculare, inainte de pranz, dupa masa de pranz, la cateva ceasuri dupa aceasta, apoi la cina si la culcare. Pe masura ce tusea cedeaza, micsoram numarul dozelor pe zi.
* Se fierb tarate sau porumb boabe, cam 300 g, in 3 l apa, pana cand aceasta scade cam la 500 ml. Se strecoara zeama. Separat, se freaca bine 2 galbenusuri cu 2 linguri zahar, pana se formeaza o spuma. Peste aceasta se toarna treptat zeama strecurata in care a fiert graul sau porumbul. Se amesteca pana cand se omogenizeaza bine compozitia, care se bea calda, de mai multe ori pe zi.
* Se rade hrean printr-o razatoare fina, se amesteca cu zahar cafeniu (roscat) si se introduce intr-o caserola, apoi se baga la cuptor (in prealabil incins), cu focul stins, timp de 2 ore. Stoarceti amestecul si apoi strecurati. Adaugati apa fierbinte, pentru a produce un sirop subtire. Se iau 1-2 linguri, de 3-4 ori pe zi (depinde de varsta).
* Luati doua felii uscate de smochina si introduceti-le intr-un pahar cu lapte nefiert. Dati-l in clocot si lasati-l asa o ora. Apoi incalziti-l din nou si beti-l cald. Repetati tratamentul de doua ori pe zi, pana la vindecare.
* Frecati pieptul cu o bucata de material de lana uscata. Ulterior, aplicati, prin masare, slanina de porc tocata amestecata cu ulei de pin. (In lipsa uleiului de pin, se foloseste unt topit.)
* Sirop proaspat de napi fierti cu miere.
* Zece cepe taiate in bucati si o capatana de usturoi se fierb intr-un litru de lapte nefiert. Apoi continutul se indulceste cu miere. Doza: o lingura de lichid cald la fiecare ora, in tot timpul zilei. Acest remediu face sa dispara si cea mai grea raceala intr-o singura zi.
* Combinati 2 linguri de unt proaspat, 2 galbenusuri, 2 linguri miere, 1 lingura faina de grau. Se amesteca bine si se administreaza in cursul zilei.
* Un amestec in cantitati egale de suc de afine si miere, luat de 3-5 ori pe zi (o lingura). Curata traheea de flegma. Pe timpul acestui tratament se bea ceai de fragi salbatici in tot cursul zilei. Se indulceste cu miere.
* Frunze de varza alba: se strivesc nervurile, se parjolesc putin la flacara aragazului sau pe plita, se ung cu untura de pasare si se aplica cat mai calde posibil pe piept. Se strang in jurul pieptului cu un prosop de bumbac. Se repeta procedeul 3-4 zile. Remediul fluidizeaza secretia bronsica, usurand expectoratia (7-8 zile).