Raspuns pentru IULIA Suceava, F. AS nr. 902 - "Am noduli pe tiroida"

Redactia
ADRIANA VLAD fitoterapeut, consultant nutritie Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Doamna Iulia, ganglionii inflamati nu au legatura cu tiroida si nu aveti simptome ale glandei tiroide. Inflamarea ganglionilor este un semn ca luptati activ contra unei infectii sau a altei invazii de bacterii sau celule daunatoare. Ganglionii limfatici produc anticorpi si celule albe care lupta contra infectiei. Ei retin si microorganisme care produc infectii, celule canceroase si alte particule invadatoare. Cand sunt inflamati din cauza unei infectii, se simt ca niste galme sensibile, dureroase, caldute, de obicei sub pielea gatului, axilar sau inghinal. In cazul unei infectii localizate, cum ar fi o taietura infectata, ganglionii limfatici din apropierea zonei afectate se pot mari. Inflamarea ganglionilor limfatici este, de obicei, consecinta unei infectii virale, precum raceala, gripa, si unele tipuri de dureri ale gatului, ca si unul din simptomele principale ale mononucleozei infectioase. O infectie bacteriana, un cancer al sangelui sau al sistemului limfatic pot provoca si ele inflamarea ganglionilor.
Tratamentul naturist si homeopatic este foarte eficient in astfel de cazuri, deoarece actioneaza atat asupra infectiei sau inflamatiei, cat si asupra sistemului imunitar, ajutandu-l sa lupte impotriva infectiilor din sange. Astfel, va recomand o combinatie din produse naturiste si homeopatice pe care sa o administrati cel putin trei luni intensiv:
* Intern: Cordyceps, Astragalus, Imunostim, Influrex, Mercurius solubilis CH9, Phytolacca CH9, Tonic Imunitar "E-lite";
* Local: unguent cu sanziene.
Tonicul imunitar contine o combinatie reusita de ingrediente naturale plante si produse apicole: miere, polen, laptisor de matca, extracte din muguri de plop, echinacea, ridiche neagra, salcie, soc, uleiuri esentiale din pin, salvie, ienupar, fenicul, cimbrisor de camp, muguri de brad si geraniu. Are un puternic efect antiinflamator, antiinfectios, antipiretic, antigripal, antitusiv, decongestionant, secretolitic, fortifiant imunitar. Este recomandat in bronsite alergice si infectioase, amigdalite acute si cronice, gripa, febra, imunitate scazuta, infectii virale si microbiene (stafilococi, streptococi, candida etc.).
Tonicul imunitar "E-lite" se prepara doar in Farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva.

PAULA CONSTANTINESCU biolog, Bucuresti

"Sunt operat de epiteliom spinocelular si as vrea sa previn reaparitia lui"
(Raspuns pentru I. M. M. Sighetu Marmatiei, F. AS nr. 927)


Epiteliomul spinocelular este o afectiune mai des intalnita la persoanele cu piele alba, de peste 50 ani, mult mai probabil aparand la barbati decat la femei, fiind favorizata de mediul inconjurator, locul de munca, alimentatia dezechilibrata, cu excese, si nu in ultimul rand, de fumat. Definitorie este expunerea prelungita la soare, mai ales atunci cand radiatiile solare ating praguri critice. Tocmai de aceea, este recomandat ca pielea sa fie acoperita atunci cand iesiti in strada in intervalul orar 10-17, neuitand sa va protejati si capul. Folositi creme care au la baza propolis.
Pentru ca organismul sa raspunda prompt la orice modificare a celulelor, el are nevoie de vitamine si antioxidanti, pe care le regasiti in legume si fructe proaspete. Dintre acestea, va puteti orienta catre afine, catina si, nu in ultimul rand, catre produsele d-nei dr. Haimovich. De asemenea, incercati sa includeti in alimentatie si peste oceanic, datorita grasimilor de buna calitate regasite in el. Evitati produsele ultra-procesate si rafinate. Pe cat posibil, inlocuiti zaharul cu mierea, laptele de vaca cu laptele de soia, laptele de orez sau de capra (intareste sistemul imunitar si osos). Nu in ultimul rand, aportul hidric zilnic trebuie sa fie de 1,5-2 litri, chiar mai mult, in zilele toride, dar acesta sa fie reprezentat de apa, ceaiuri si supe sau ciorbe, nu de bauturi alcoolice sau bauturi acidulate. De asemenea, miscarea zilnica nu trebuie ignorata faceti plimbari de minimum 30 minute pe zi, in aer curat, evitand locurile poluate, stati cat mai putin in fata televizorului, a calculatorului, iar buna dispozitie sa nu va lipseasca niciodata. Daca fumati, incercati sa va lasati, si nu stati in incaperi inchise, in care se fumeaza. Dintre produsele dr. Haimovich, va recomand Tumorless, Immunoforce si Digestton, indicate in afectiunea dvs., atat profilactic, cat si curativ (avem numeroase cazuri care au raspuns cat se poate de pozitiv la tratamentul cu preparatele enumerate mai sus).
Pentru mai multe relatii, puteti sa sunati la telefon: 0748/11.24.20, 0748/11.24.21 sau cereti in orice farmacie "Dona" din Romania. Va urez multa sanatate!

VASILE STANCIU fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Baiatul meu tuseste de un an fara sa i se puna un diagnostic"
(Raspuns pentru LAURA, F. AS nr. 920)


Din datele expuse de dvs. privind manifestarile cu care se confrunta copilul, pe langa posibilele cauze (astm cu crize, sinuzita cronica, rinita alergica, raceala, afectiuni ale plamanilor, alergii respiratorii datorate unor agenti infectiosi), se va acorda o atentie deosebita "iritatiei corzilor vocale si refluxului gastro-esofagian", care pot declansa tusea cronica, diagnosticul trebuie pus dupa analiza atenta a simptomelor de catre un medic specialist gastroenterolog, cardiolog sau pneumolog.
Pentru a decongestiona caile respiratorii si a fluidifica secretiile, se poate folosi "uleiul esential de eucalipt si sovarv", cu actiune sedativa asupra centrului tusei, in amestec cu ceai de plamanarica. Nu au contraindicatii si efecte adverse. Se pot administra copilului, succesiv, urmarindu-se efectele, produse ca: Coughend sirop 1 lingurita, de doua ori pe zi, Aloe vera gel, Gascure sirop 1 lingurita, de doua ori pe zi, dupa mese, Echinacea cu polifenoli, sirop "Plantusin" si Patlagina, Aller Care, Colostru cu probiotice, Cod Liver, Goldenseal Root etc. Pentru a curata caile respiratorii superioare (nasul) se fac inhalatii din 500 ml apa fierbinte (3 linguri sare grunjoasa + cinci picaturi extract muguri de carpen).
De trei ori pe zi, inainte de mese, se bea o ceasca de ceai de scai vanat in care se pun 20 picaturi Extract muguri de carpen. Indreptati-va atentia catre cauzele producerii tusei si tineti copilul sub observatie, notand manifestarile acestuia. Daca tusea este puternica in expiratie cu repetitie, oprire, apoi un nou acces de tuse, momente in care simte ca se asfixiaza, copilul devine vanat la fata, venele ies in relief, ochii lacrimeaza, la sfarsit fiind nevoit sa expectoreze, se poate vorbi despre tuse convulsiva magareasca.
De obicei, aceasta afectiune dureaza 1-3 luni. Este foarte contagioasa si se transmite de la o persoana la alta, pe cale aeriana, de la un bolnav care tuseste. Boala debuteaza cu febra, tuse puternica si expectoratii cu sange. Daca analizele arata cresterea numarului de globule albe si prezenta de anticorpi, inseamna ca organismul a venit in contact cu bacteria. Copilul trebuie sa evite emotiile, sa nu alerge sau sa faca miscari violente, sa fie izolat 7 zile, iar in caz de febra, sa fie tinut la pat, cu ceaiuri, regim alimentar cu lapte si supe. Contra bacilului declansator (Bordetella Pertussis) se face vaccinare la varsta de 2 luni si la 11-13 ani. Multa sanatate!

MIRCEA PEIA specialist medicina complementara si reflexoterapie Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sotul meu are insuficienta hipofizara"
(Raspuns pentru ANGHEL CARMEN, F. AS nr. 914)


Nu cred ca sotul dvs. se poate dispensa de tratamentul prescris (Prednison) ci, in cel mai bun caz, doza de corticosteroizi poate fi micsorata, in masura in care organismul raspunde pozitiv la administrarea de remedii naturiste, cu actiune asemanatoare medicamentului de sinteza. Hipofiza produce si hormoni care activeaza alte glande endocrine, ori scaderea productiei acestora poate avea drept rezultat aparitia unor simptome la nivelul acestor glande.
Spre exemplu, daca sunt afectati hormonii care controleaza functia glandei suprarenale, organismul nu va mai fi capabil sa faca fata stresului fizic, cum ar fi traumatismele si infectiile. Totodata, insuficienta hipofizara poate determina aparitia hipotiroidismului datorat secretiei scazute de hormon tireo-stimulant (TSH) sau chiar instalarea unor patologii la nivel respirator si cardiovascular. Exemplele ar putea continua. In mod normal, ar trebui efectuate teste suplimentare care sa incerce diagnosticarea unei cauze subiacente (traumatism, adenom hipofizar etc.). In plus, pot fi necesare tratamente variate de substitutie hormonala, in functie de gradul de deficit al fiecarui hormon in parte. Deoarece in cazul sotului dvs. se evidentiaza o afectare a axei corticotrope, sunt necesare si alte examinari care includ dozarea ACTH (adrenocorticotrop hormon) si de cortizol plasmatic, testul de Metopirona si testul la Corticotrofina.
Din punct de vedere naturist, tratamentul complementar presupune utilizarea unor remedii cu actiune similara Prednisonului (Lemn-dulce, Coacaz-negru, ulei de arbore de yucca), dar nu in absenta acestuia.
Sigur ca scopul urmarit este reducerea dozelor de medicament alopat, precum si atenuarea efectelor secundare ale acestuia, in mod treptat, cu ajustari ale dozajului, in functie de responsabilitatea organismului la actiunea remediilor naturiste adrenocorticotrope. Totodata, vitamina C (1000-1500 mg/zi) reprezinta un important stimulent al fiziologiei segmentului adeno-hipofizar. Pentru lamuriri suplimentare, contactati-ma telefonic.

"Am crize dese de apnee"
(Raspuns pentru CIOBANU CONSTANTIN, F. AS nr. 914)


Inainte de a va indica un tratament naturist, va informez ca apneea in somn este considerata o problema medicala importanta, deoarece scaderile bruste ale nivelului de oxigen din sange, cauzate de acest fenomen, forteaza la maximum sistemul cardiovascular.
Pauzele in respiratie obliga cordul sa pompeze mai tare de fiecare data cand este privat de oxigen, fenomen care este asociat cu o crestere a riscului de infarct miocardic, boala coronariana, accident vascular cerebral si insuficienta cardiaca-congestiva. De altfel, aproape jumatate dintre cei cu apnee in somn au tensiune arteriala crescuta, ceea ce face sa creasca si riscul de accident vascular cerebral si de insuficienta cardiaca. Din fericire, apneea in somn poate fi tratata, mai ales in formele usoare, cand unele masuri de autoingrijire scaderea in greutate, renuntarea la dormitul pe spate, evitarea alcoolului si a tranchilizantelor pot fi suficiente pentru stoparea sindromului. Pentru cazurile de apnee moderata pana la severa, cel mai bun tratament este aplicarea nazala a presiunii aeriene continue pozitive (CPAP) si, uneori, chiar interventia chirurgicala (uvolopalatoplastie cu laser, uvolopalato-faringoplastie). Presiunea aeriana continua pozitiva presupune aplicarea pe timpul noptii a unei masti nazale, cuplata la un generator de aer. Presiunea formata este suficienta pentru a mentine caile aeriene deschise, prevenind astfel apneea si sforaitul. Acest tip de tratament este foarte eficient, chiar dupa primele zile remarcandu-se ameliorari importante ale starii de sanatate, traduse prin scaderea la jumatate a episoadelor de apnee. Ca tratament naturist, propun utilizarea extractelor apoase (sau hidroalcoolice) de unguras si mesteacan si remediile homeopatice Lycopodium 5CH (3 granule, seara) in caz de obstructie cronica a nasului, Nux vomica 5CH (3 granule, seara), in caz de abuz de alcool, sforait, somn agitat, sau Ammonium carbonicum 7CH (3 granule, de doua ori pe zi), in caz de obezitate dublata de somnolenta pe parcursul zilei. Sa auzim numai de bine!