Efectele secundare nedorite, asociate ingestiei acestui indulcitor, au fost semnalate in multe studii. Folosit in aproximativ 5000 de variante de bauturi si alimente dulci, dar "cu ZERO continut de ZAHAR", cum sunt prezentate la vanzare, prezenta lui trebuie mentionata pe ambalajele produselor respective! Dizolvat, digerat, apoi metabolizat, aspartamul se raspandeste in corpul intreg, amenintand prin deteriorarea sanatatii, cu manifestari ce pot aparea in timp, mai repede sau mai lent. Intoxicarea are loc prin consum repetat si printr-un indelungat proces de bioacumulare, ce poate provoca si alte intoxicatii lente, dificil de depistat in stadii incipiente. (La fel se intampla si in cazul pesticidelor, detergentilor, antiperspirantelor, metalelor grele, care declanseaza reactii patogene imediat, dar devin manifeste abia dupa un timp de acumulare.)
Simptomele produse de aspartam
* Dureri de cap, ameteli, somnolenta, amorteli, tremuraturi, migrene, dificultati de echilibru, iritabilitate neuropsihica, stare depresiva, anxietate, insomnii, fobii.
* Scaderea, chiar pierderea vederii, deoarece metanolul din aspartam ajuns in retina se transforma in foarte toxica formaldehida. In unele tumori din ochi si creier s-a depistat aspartam.
* Palpitatii, greutate la respiratie, cresterea tensiunii arteriale.
* Greturi, dureri abdominale, balonari, frecvent scaune moi, nelegate.
* Mancarimi ale tegumentelor, urticarii repetate, caderea parului, agravarea unui astm.
* Sunt prezente dereglari in functiile endocrine, tiroidiene, ovariene, ale pancreasului (decompensarea unui diabet sau scaderea mare a glicemiei).
* Pofta excesiva de a consuma multe dulciuri.
* Toxicitatea aspartamului poate dauna dezvoltarii creierului la fat, in mod ireversibil.
* Poate sa duca la oboseala cronica, scleroza multipla, lupus, stari epileptiforme, hipotiroidism, deficit de atentie, hiperkinezie la copii.
Stabilirea diagnosticului
Forma de intoxicatie inca putin cunoscuta, diagnosticul este uneori dificil de stabilit, si datorita multitudinii de manifestari. Practic, el se contureaza odata cu recunoasterea de catre pacient a consumului zilnic de tablete si produse ce contin aspartam. In organism se produce dezechilibrarea raportului de aminoacizi din sange si al nivelelor de serotonina, adrenalina, noradrenalina, dopamina si tirozina. Au loc astfel modificari nedorite in chimia creierului si a intregului organism.
Cunoscand toate acestea, este nevoie de mai mult discernamant fata de folosirea indulcitorilor sintetici, mai ales in cazul femeilor insarcinate, existand riscul retardului mental la noul nascut.
Masuri de detoxifiere
Urmatoarele masuri de detoxifiere trebuie extinse pe o durata de cateva luni:
* Renuntarea la produsele ce contin aspartam (E951), metanol (foarte toxic pentru celula nervoasa), acid aspartic si fenaldehida.
* Consumarea multor legume si fructe, aproape la fiecare masa, cat posibil de proaspete.
* Mai multa miscare, mers pe jos, exercitii fizice axate si pe coloana vertebrala, pentru a facilita drenarea sangelui venos din maduva spinarii, vertebre si, nu in ultimul rand, din creier.
* Pregatiti cu grija asigurarea unui somn odihnitor, fapt important in complicatele mecanisme de refacere a creierului si a corpului.
* Consumati apa in cantitati indestulatoare, excludeti bauturile dulci.
* Gandirea pozitiva, plina de speranta, ajuta efectiv orice vindecare, lecuind si dorinta de a bea si a manca numai dulciuri, cu multe E-uri.
Controverse privind ambalajele ce contin Bisphenol-A (BPA)
Problema substantei Bisphenol-A (BPA) ce intra in componenta multor obiecte de uz curent a fost si continua sa fie obiectul a numeroase cercetari stiintifice, dupa ce au fost facute publice primele critici aduse biberoanelor confectionate din aceasta substanta plastica ori recipientelor pentru bauturile cu aspartam. Majoritatea specialistilor recomanda evitarea consumului produselor din aceste ambalaje. In felul acesta s-ar diminua si predispozitia copiilor catre ingrasare, viitorii adulti obezi.
Boala Aspartam evolueaza insidios, putand deteriora grav sanatatea. Renuntarea la produsele indulcite artificial produce o dezintoxicare totala in cateva luni, iar numeroasele manifestari neplacute dispar.