O rusine tipic romaneasca

Ion Longin Popescu
In zilele de 26 - 28 august, la Universitatea de Vest din Timisoara, a avut loc reuniunea internationala pentru initiativa Sud-Est Europeana privind Cercetarea Montana (SEEMORE), la care au participat cercetatori, academicieni si universitari din Austria, Elvetia, Franta, Scotia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Albania, Macedonia, Croatia, Slovenia si Romania. Cunoscand performantele valorosului centru de cercetari montane de la Vatra Dornei (CEFIDEC), participantii au votat in unanimitate ca sediul viitorului Centru international al SEEMORE sa fie chiar la Vatra Dornei!

O onoare deosebita pentru orice tara europeana, mai ales ca se deschid astfel nenumarate linii de finantare si oportunitati stiintifice. Mare si neplacuta a fost insa surpriza tuturor, cand au aflat ca fostul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru, semnase, cu doua saptamani inainte, desfiintarea CEFIDEC si a Agentiei Nationale a Zonelor de Munte (ANZM)! Un adevarat scandal international, o rusine tipic romaneasca. Treizeci si trei de pasionati ai muntelui (au fost lichidate toate posturile din Romania), supracalificati (trei dintre ei fiind doctori in stiinte montane si 14 avand rang universitar), platiti, si asa, jenant de putin, au primit instiintarea aberanta ca, de la 1 septembrie, li s-au desfacut contractele de munca. Sub acoperirea restructurarilor si concedierilor colective, ministrul a gasit cu cale sa dea lovitura dorita de rechinii tranzitiei, care s-au si repezit cu intentia de a prelua cladirile si laboratoarele ultramoderne de la Vatra Dornei, detinatoare ale unui patrimoniu stiintific impresionant, numit de profesorul Axel Borsdorf, de la Academia de Stiinte a Austriei, un "dar al lui Dumnezeu". Si Andre Marcon, presedintele organizatiei "Euromontana", a reactionat vehement: "Este inadmisibil sa faci o asemenea eroare, desfiintand o institutie cu rol european".
Acuzand "agresiunea incompetentei si a iresponsabilitatii", dar si "sabotarea economiei nationale", profesorul Radu Rey, presedintele Forumului si senator pe viata al "Euromontana", dezvaluie consecintele incalculabile ale deciziei nebunesti a fostului ministru si a celor care-l inconjurau. Muntii Romaniei "poarta" nu numai aur, uraniu si titan, ci si 3,2 milioane de hectare de teren agricol, 2,3 milioane de hectare de pajisti naturale, 954.000 de gospodarii traditionale - reprezentand circa 20% din produsul agricol intern si peste 12% din populatia Romaniei.
De-a lungul ultimilor ani, "Universitatea Montana de la Vatra Dornei", cum era numit Centrul stiintific din Bucovina, a format circa 6000 de specialisti in ruralul montan: agricultori, primari, preoti, lucratori in cultura si traditii, contribuind totodata la realizarea celor peste 5900 de pensiuni agroturistice din Carpatii Romaniei. Odata cu inchiderea portilor acestor institutii, consecintele sunt incalculabile. Decaderea agriculturii montane, scaderea dramatica a efectivelor de ovine si bovine, abandonul definitiv al activitatilor agro/zootehnice de catre tineri, saracie in crestere alarmanta, exod masiv al tinerilor spre orase si strainatate - iata principalele urmari ale inchiderii oricarei perspective privind politica muntelui. In 8-10 ani, extraordinarele pajisti montane ale Carpatilor (o bogatie durabila a tarii si a Uniunii Europene) vor disparea prin salbaticire naturala. Profesorul Rey i se adreseaza ministrului Tabara, cu disperarea unui pionier si a unui "nebun" frumos al muntelui: "Domnule ministru, incompetentii au stricat ceea ce am infiintat noi in urma cu un deceniu si jumatate! Daca nu luati masuri imediate de reinviere a CEFIDEC si ANZM, va disparea Civilizatia Ierbii - civilizatia traditionala romaneasca, identitatea nationala! Caci vor disparea ciobanii, taranii de la munte si specialistii tineri, calificati cu multa cheltuiala. Pierderea definitiva a celei mai mari suprafete de pajisti, pasuni si fanete dintr-o tara a Uniunii Europene ne va lasa mai saraci decat am fost vreodata in istorie!".

P.S. Am aflat ca ministrul Valeriu Tabara a luat deja in calcul indreptarea lucrurilor. Putini isi mai amintesc ca domnia sa a infiintat CEFIDEC in 1994, dupa proiectul profesorului Radu Rey si in colaborare cu Ministerul Agriculturii din Paris si Institutul Agronomic din Montpellier.