Cand stiinta se intalneste cu medicina naturii - Farmacist Clara Elena Popescu - "Treptat, plantele medicinale vor deveni prima optiune in tratamentul bolilor"

Florentin Popa
- manager general "VITALIA K" -

"Romania nu poate fi la nesfarsit un importator de medicamente"

- Stimata doamna, cum ajunge un farmacist diplomat, asemenea dvs., maestru al medicamentelor alopate, sa se ocupe de produsele naturale?

- Nu mi-a fost usor ca farmacist, dupa ce toata viata am lucrat in sfera medicamentelor alopate, sa ajung sa cred in proprietatile terapeutice ale suplimentelor alimentare, in general, si ale plantelor medicinale, in special. A fost o "convertire" gradata, care a inceput in urma cu aproape sapte ani cand, pur si simplu, o mare parte a industriei romanesti a medicamentelor a fost blocata, iar noi am fost obligati sa gasim o alternativa. Nu cred ca Romania poate fi la nesfarsit un importator de produse, mai ales de medicamente facute de altii. Or, normele actuale din industria farmaceutica, pe alocuri aberant de restrictive, au dus la inchiderea majoritatii fabricilor romanesti de medicamente, printre care si Vitalia K, firma noastra avand in momentul respectiv zece ani de activitate in domeniu. Pana la urma, tot raul a fost spre bine. Valul tratamentelor naturale (care a cuprins intreaga Europa, deci si tara noastra) este din ce in ce mai puternic, iar eficienta lor este sustinuta de cercetari stiintifice tot mai serioase. Pentru firma noastra am descoperit astfel un domeniu de activitate mult mai vast decat cel al medicamentelor alopate. Ca farmacist, eu nu am crezut si nu cred ca o boala, fie ea si de gravitate medie, trece doar cu cateva ceaiuri ori cu cateva picaturi dintr-o tinctura. "Convertirea" la naturism, despre care vorbeam, s-a facut in momentul in care am avut la dispozitie mijloace terapeutice cu o eficienta reala, cum ar fi extractele standardizate de plante, corect alese, dozate si conditionate, astfel incat sa aiba efectul scontat. Ceea ce incerc eu sa fac cu aceasta firma este sa introduc calitatea in domeniul, inca destul de pestrit, al tratamentelor naturale, care au un potential enorm, dar care trebuie puse in valoare prin rigurozitate si cunoastere stiintifica.

- Cand ati infiintat aceasta firma, v-ati gandit ca veti concura pe piata cu marii producatori internationali?

- Termenul de concurenta este destul de greu de asimilat pentru mine, care - recunosc - sunt de formatie farmacist, mult mai putin om de afaceri si practic deloc comerciant. Asa ca privesc lucrurile dintr-un punct de vedere foarte diferit de cel al "concurentilor" mei, de pe piata suplimentelor nutritive. Ceea ce ma preocupa pe mine este ca extractul de planta din capsule sa fie corect dozat, sa aiba concentratia de substante active potrivita si sa fie administrat in doze suficiente, astfel incat sa aiba efecte benefice asupra sanatatii. Sa fiu sincera, nu am reusit sa ma gandesc prea mult la concurenta, mai ales la cea a producatorilor internationali, iar aceasta, evident, este o greseala. Noi, romanii, nu stim sa ne prezentam produsele. Sa va dau un exemplu din "ograda" proprie: firma noastra, Vitalia K, produce capsule cu planta numita gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens), extraordinara in afectiunile articulare si in cele inflamatorii, in general. Aceste capsule contin 500 mg de extract de gheara-diavolului, adica echivalentul a circa 1500 mg de planta uscata. Insa extractul, spre deosebire de planta uscata, este perfect asimilabil de catre organism, are efect rapid si sigur, ca sa nu mai vorbim de bogatia sa in principii active. Aproape toata concurenta noastra nu vinde extractul, ci planta macinata, pusa in pastile, despre care se scrie ca au 600 sau chiar 1000 mg de gheara-diavolului, care insa este mult mai greu de asimilat si mult mai saraca in substante active decat extractul pur. Rezultatul: oamenii aleg pastilele mai ieftine sau cele pe care scrie ca au o cantitate mai mare de planta, fara sa-si dea seama ca un extract este mai eficient de zeci de ori decat o planta macinata. Astfel pierde si terapia naturala, pentru ca pacientii nu obtin rezultatele scontate, iar firmele care au cu adevarat ceva de oferit in acest domeniu raman in umbra. Iar acesta este un punct unde, atat Vitalia K, cat si alte cateva firme romanesti, pierd mult in fata concurentei. Noi facem produse de calitate, care cu adevarat dau efectele terapeutice scontate, dar aparent scumpe (si e important de subliniat, doar aparent) si mai deloc prezentate cum se cuvine.

- Cum v-ati impus pe piata produselor naturale din Romania?

- Impus este mult spus, dar suntem prezenti, ceea ce, in conditiile in care in Romania sunt enorm de multi producatori si mai ales distribuitori de remedii naturale din import, este foarte mult. Iar prezenta noastra a fost si este posibila prin calitatea produselor si prin... sprijinul neconditionat pe care revista dvs., "Formula AS", il acorda producatorilor romani care cu adevarat sunt preocupati de naturism. Practic, noi am inceput sa existam pentru publicul romanesc in momentul in care numele nostru a fost pomenit in paginile revistei dvs. Trebuie sa va spun ca, de ani buni, revista "Formula AS" este, fara doar si poate, vocea din mass-media romaneasca cu cea mai mare autoritate in domeniul medicinii naturale. Mai departe, noi ne-am straduit sa fim la inaltimea ajutorului pe care l-am primit din partea dvs. si sa facem suplimente nutritive de o calitate ireprosabila. Pe urma, am cautat sa largim gama de produse pe care le oferim si sa producem aici, in Romania, remedii cu plante aduse din Asia, din America de Sud, din Africa, cu o eficienta extraordinara. Evident, am prefera sa lucram doar cu plante autohtone, dar in profesia de farmacist, ceea ce primeaza este sa gasesti pentru pacient cel mai eficient remediu si cu cele mai putine efecte adverse. Ca atare, nu ne-am impus nici o limita si am luat si vom lua plante din intreaga lume, pentru a oferi cu adevarat ceva valoros celor aflati in suferinta.

"Un punct forte al firmei noastre este originalitatea unor produse"

- Aveti si retete originale, noi, sau utilizati formule fitoterapice clasice?

- Un punct important al firmei Vitalia K este originalitatea unora dintre produsele noastre, iar aici beneficiez de sprijinul unui medic foarte inzestrat in meseria sa, care a elaborat multe retete de succes ale firmei noastre. Este vorba despre dr. Diana Purdel, din Bucuresti, pe care o apreciez enorm - atat ca om, cat si ca specialist. Vitalia K ii datoreaza multe remedii originale, care si-au dovedit valoarea in practica. Dintre aceste remedii, fara indoiala ca cel mai celebru este "Anxivital Plus", care este inregistrat ca marca originala a firmei noastre. "Anxivitalul" este o combinatie din plante exclusiv romanesti, care impreuna au un efect extraordinar pentru combaterea problemelor legate de stresul psihic, de anxietate, de atacurile de panica. Este o combinatie aparent simpla, de hamei, lavanda, melisa, tei si sunatoare, plante care - luate impreuna si in proportiile potrivite - au efecte calmante psihice extraordinare. Ne contacteaza incontinuu oameni din toate colturile tarii si ale lumii, care au luat acest produs si care ne spun ca le-a schimbat viata in bine, ajutandu-i acolo unde alte solutii sofisticate au dat gres. Si vorbim, in acest caz, de persoane cu diagnostice cum ar fi insomnia cronica, sindrom depresiv-anxios, atac de panica etc. Pentru alte afectiuni folosim combinatii dintre plantele romanesti si cele straine, retete terapeutice care, de asemenea, si-au dovedit valoarea in practica.

"Exista un decalaj imens intre descoperirile facute in domeniul efectelor terapeutice ale plantelor medicinale si stiinta medicala"

- Credeti ca plantele medicinale mai ascund si alte secrete, inca nedescoperite de cercetatori?

- Este o intrebare care ma face sa zambesc, pentru ca foarte putini isi dau seama cate lucruri extraordinare au descoperit deja cercetatorii la care faceti referire, lucruri pe care nici macar 1% dintre medicii nostri nu le stiu. In Europa si in lumea pe care o consideram civilizata, exista un decalaj imens intre descoperirile facute in domeniul efectelor terapeutice ale plantelor medicinale si stiinta medicala. Medicii si farmacistii romani sunt, ca nivel de cunostinte in materie de plante medicinale, cu 20-30 de ani in urma, din acest punct de vedere. Ei nici macar nu au inclusa in programa de studiu fitoterapia, iar in lume, anual se fac mii de studii de laborator, de medicina experimentala si studii clinice despre plantele medicinale. Putini stiu, de exemplu, ca o planta indiana, prezenta si in produsul nostru "L - Dopavital Plus", are efecte extraordinare pentru prevenirea si combaterea maladiei Parkinson, care altfel este atat de dificil de tratat. Nu se cunoaste mai nimic nici despre efectele de reglare hormonala al angelicai chinezesti, prezenta in produsul "Menstrovital Plus", ale carui actiuni (de prevenire si combatere a chisturilor ovariene, a anumitor forme de sterilitate feminina, a tumorilor din sfera genitala) au fost demonstrate stiintific. Pe masura ce am inceput sa cunosc, cu ajutorul colaboratorilor mei - carora le multumesc pentru eforturi, pe aceasta cale - domeniul acesta al cercetarii plantelor medicinale, mi-am dat seama ca noi, medicii si farmacistii, stam pe un munte de cunostinte stiintifice neexploatate. Am creat in medicina un fel de lume surda si muta - culmea! - chiar la descoperirile stiintifice! Ca sa va raspund, totusi, la intrebare, cercetarea in domeniul plantelor medicinale este la inceput. Si acest inceput, daca ar fi cat de cat cunoscut de cei care se ingrijesc de sanatatea noastra, lumea in care traim ar avea acum o alta fata, mai buna. Nu ar mai trebui sa luam kilograme de medicamente cu reactii adverse, nu s-ar mai cheltui sume enorme pe tratamente costisitoare pentru niste boli care ar putea fi atat de usor prevenite sau tratate in faza incipienta cu ajutorul plantelor medicinale.

- De unde va procurati plantele medicinale? Banuiesc ca si aici preferati calitatea!...

- In acest domeniu, tratez lucrurile, din nou, ca un farmacist, si caut ceea ce este mai bun pentru pacient, fara sa ma gandesc decat in al doilea rand de unde provin. Pentru plantele autohtone, avem cativa parteneri foarte seriosi din tara, cu care colaboram foarte bine si de la care achizitionam materii prime de calitate. Pentru plantele exotice, suntem in parteneriat atat cu firmele de unde provin aceste plante, cat si cu anumite laboratoare europene, care ne asigura analizele pentru materiile prime vegetale pe care le folosim, astfel incat acestea sa aiba proprietatile terapeutice necesare.

- Care sunt cele mai eficiente produse ale firmei pe care o conduceti?

- V-am descris deja cateva dintre produsele cu care am obtinut rezultate foarte bune in practica. Un alt remediu de-al nostru, pe care cred ca fiecare cititor al dvs. ar trebui sa-l cunoasca, este "Astragalus", obtinut din planta asiatica Astragalus membranaceus, care are efecte de stimulare imunitara fenomenale. Pentru ca toamna se apropie cu pasi repezi, acest produs va veni in curand in actualitate. Sporeste imunitatea la gripa si la infectiile respiratorii in general, ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor urinare, este un adjuvant important, chiar si in cazul bronsitelor si al pneumoniilor bacteriene. Nici nu va dati seama cat de important este sa folosim un asemenea stimulent imunitar, la timpul potrivit. Administrarea de "Astragalus" previne de multe ori imbolnavirile sau boala apare doar in forma usoara, iar odata declansata o infectie, prin tratamentul cu acest produs, ea se va vindeca mai rapid si cu mult mai putina suferinta.
Pentru ca pana acum am vorbit de produse cu administrare orala si care "ataca" doar afectiuni serioase, sa va vorbesc si despre o creatie marca "Vitalia K" pentru uz extern, dintr-un domeniu mai usor. Este vorba de un... sampon, dupa parerea mea revolutionar, cu echinacea si sulf. De ce revolutionar? In primul rand, pentru ca este primul sampon fitoterapeutic de la noi, deoarece are o cantitate enorma de extract de planta in el (culoarea sa verde nu vine de la vreun colorant, ca la celelalte produse cosmetice, ci de la extractul de echinacea). In al doilea rand, deoarece combina doua componente exceptionale, adica echinacea - care extern vindeca scalpul, calmeaza inflamatia pielii si ajuta la combaterea infectiilor, si sulful - care distruge prompt aproape orice ciuperca si bacterie de la nivelul pielii capului. Rezultatul final este un sampon extrem de concentrat, care trateaza infectiile fungice sau bacteriene la nivelul pielii capului, combate eficient matreata si ajuta la regenerarea parului. Dupa parerea mea, acest sampon este un produs unic pe piata romaneasca si nu numai.
O alta categorie exceptionala de produse Vitalia K, tot pentru uz extern, sunt asa-numitele geluri din plante medicinale, cum ar fi cel cu castane - pentru afectiunile venoase, cel cu gheara-diavolului - pentru reumatism, cel de galbenele si coada-soricelului - contra arsurilor si a altor leziuni la nivelul pielii. Sunt, probabil, produsele fitoterapeutice pentru uz extern cele mai concentrate in momentul de fata si au o actiune terapeutica atat de puternica, incat merita sa vorbim la un alt moment despre ele, separat.

"Administrate in doze corecte, remediile vegetale au foarte putine efecte adverse"

- In calitate de farmacist, ce argumente i-ati prezenta unui suferind, atunci cand ar trebui sa aleaga intre un medicament chimic si un produs natural?

- Exista un principiu fundamental in farmacie si medicina: "Primum non nocere", adica "in primul rand sa nu facem rau". Ei bine, oricat s-ar stradui unii si altii sa demonstreze ca plantele medicinale au o multime de efecte adverse si ca ar trebui sa ne temem ca sunt mutagene, cancerigene etc., trebuie spus ca, administrate in doze corecte, remediile vegetale au foarte putine efecte adverse. Iar daca este sa comparam efectele adverse ale plantelor medicinale cu cele ale medicamentelor de sinteza, cu siguranta plantele medicinale ar iesi invingatoare. In tratamentele chimioterapeutice apare frecvent situatia in care un pacient ia un medicament pentru o boala cardiovasculara si apoi mai ia unul, pentru a combate efectele adverse ale primului. In fitoterapia corect aplicata nu veti vedea asa ceva.
Un alt remediu pe care il recomand este pentru prevenirea cancerului, o combinatie de ginseng siberian si ginkgo biloba, prezenta in produsul nostru "Vitacan Ginseng". Ei bine, medicina alopata nu are asemenea medicamente pentru prevenirea bolilor, preventie care este mult mai simpla. Chimioterapia intervine de obicei doar cand boala are simptome sesizabile, deci cand este deja tarziu. Va dati seama, daca am lua un citostatic de sinteza pentru prevenirea cancerului, nu am face decat sa dam tot organismul peste cap. Medicina naturala este mult mai fina, mai blanda cu organismul, decat cea care se bazeaza pe substante de sinteza. Medicina naturala permite interventii, ca tratament principal sau ca adjuvant, in orice faza a bolii, fara a produce apoi tulburari in lant.
Ca atare, sunt convinsa ca, in timp, medicina va evolua spre valorizarea, in primul rand, a remediilor din plante medicinale, iar treptat, aria de prescriptie a medicamentelor de sinteza va fi restransa. Aceste medicamente vor fi folosite, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, aproape exclusiv, in terapia de urgenta si in alte domenii limitate, in care, intr-adevar, este nevoie de "lovitura de ciocan" a unor substante chimice nenaturale. In schimb, plantele medicinale, bine preparate si perfect dozate, vor deveni, treptat, prima optiune in tratamentul bolilor. Poate parea o viziune idealista si usor naiva, dar cei care cunosc cercetarile stiintifice tot mai bine aprofundate in domeniul plantelor medicinale stiu ca acel moment, al recunoasterii valorii reale a acestora, se apropie.

"In Romania, profesia de farmacist este pe cale de disparitie"

- Sunteti vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania - o breasla care se confrunta cu mari probleme, in special financiare. Ce ne puteti spune despre statutul farmacistilor, in prezent?

- Este o intrebare la care imi este greu sa raspund, desi o aud destul de des. Si imi este greu sa raspund, nu din necunoasterea situatiei, pe care o stiu prea bine, ci din cauza dezamagirii mele legate de acest subiect. Vedeti dvs., profesia de farmacist are ca principal scop ajutorarea semenilor nostri, alinarea suferintelor lor. In prezent, boala si - in mod reflex - vindecarea au devenit probabil cea mai profitabila afacere, iar cand banii primeaza in fata principiilor, rezulta ceea ce a ajuns statutul farmacistilor astazi. Cand spui farmacist, acum te referi la doua categorii. Cel din prima categorie are propria lui farmacie, pe care o gestioneaza dupa principiile dupa care a fost format in scoala, farmacist care este acum pe cale de disparitie. Exista si a doua categorie - tot mai numeroasa - de farmacisti care sunt nevoiti sa se angajeze la un patron care nu are nici o legatura cu domeniul farmaceutic. Acest farmacist este obligat sa faca doar ceea ce i se spune, gestionarea farmaciei fiind impusa pe criterii strict comerciale.

- Totusi, cum s-a ajuns la aceasta situatie?

- Prin promisiuni fara acoperire ale diverselor guverne, care au dat cu ambele maini medicamente gratuite si compensate, pe care apoi au uitat sa le plateasca farmaciilor ce le-au eliberat, acestea din urma ajungand in situatia de faliment. Apoi, prin legi aiuritoare, care impun in laboratorul farmaceutic conditii de preparare a medicamentelor dupa retete magistrale sau oficinale, la niste standarde nejustificat de severe si de costisitoare.
Odinioara, farmacistii erau profesionistii in fata carora, la intrarea in farmacie, pacientii isi scoteau palaria. Erau acei "spiteri" care pregateau in laboratorul propriu al farmaciei - un loc misterios pentru cei din afara - leacuri magice, dupa retetele prescrise de medici, ori dupa formule proprii, care cumulau experienta de sute de ani a inaintasilor. In momentul de fata, in Romania aceste farmacii sunt adevarate raritati, iar profesia de farmacist este pe cale de disparitie!

CATEVA OPINII ALE PACIENTILOR

"Produsul Anxivital Plus m-a salvat de la atacurile de panica"

In urma cu un an si jumatate, pe fondul problemelor de la serviciu si din familie, am inceput sa nu mai pot dormi noaptea. In cateva saptamani, am devenit o persoana care nu se mai recunostea pe sine: mereu obosita, nervoasa, care se agita din orice. Apoi, intr-o noapte, inainte de a adormi, am simtit cum inima incepe sa-mi bata cu putere; transpiram, iar corpul mi-a intepenit parca de o spaima inexplicabila. Totul a durat doar cateva minute, dar m-am speriat ingrozitor si, din nefericire, aceasta problema - cu aceleasi manifestari - a inceput sa imi apara si in timpul zilei, in diferite momente. Au urmat cateva luni de cosmar, cu concedii medicale si consultatii la diversi doctori. Pana la urma, mi s-a pus diagnosticul de "sindrom anxios-depresiv", cu atacuri de panica. Am luat si medicamente, am schimbat mai multe retete, dar unele nu aveau nici un efect, in timp ce altele mi-au dat peste cap ciclul menstrual si m-au facut sa mananc in nestire. Cu ceva timp in urma, am citit in numarul 883 din "Formula AS", articolul d-lui Ilie Tudor, in care scria despre un produs nou romanesc - "Anxivital", facut exclusiv din plante medicinale. Acest remediu m-a salvat, pur si simplu, de la atacurile de panica. Acum, cand va scriu, urmez si un tratament la psiholog, dar nu am mai avut un atac de panica de o luna si jumatate si, multumesc lui Dumnezeu, ma simt din ce in ce mai bine.
IOANA SARBU (42 de ani) - Iasi

"Dulcostevina de la Vitalia K m-a ajutat sa inving diabetul"

In urma cu doua luni, am aflat printr-o cunostinta de un fel de extract de planta, care ar inlocui complet zaharul, fara sa-i afecteze deloc pe diabetici. Eu sunt diagnosticat cu diabet de mai bine de 8 ani si, pentru ca imi este greu sa tin regim fara dulciuri, a trebuit sa iau medicamente care aproape ca mi-au imbolnavit ficatul. Asa ca mi-am comandat prin posta indulcitorul "Dulcostevina" - atat sub forma de pulbere, cat si de extract lichid. Sotia mea a protestat la inceput, dar cu un pic de rabdare, s-a deprins sa-l foloseasca la prajituri si dulciuri. Dupa doar o luna, in care am inlocuit complet zaharul cu Dulcostevina, mi-am facut analize si glicemia mi-a iesit atat de bine, incat medicul mi-a redus la minimum tratamentul si mi-a zis ca, daca o tin asa, in curand nu mai trebuie sa iau medicamente. Cred ca pentru diabeticii de la noi din tara - tot mai multi, din pacate - acest indulcitor si totodata remediu natural este solutia ideala.
VASILE ATODIRESEI (56 de ani) - Brasov

"Cu Menstrovital am reusit sa ma vindec de ovare polichistice si de sterilitate"

De la varsta de 20 de ani sufar de dismenoree si am avut frecvent chisturi ovariene, fiind nevoita sa iau serii lungi de medicamente anticonceptionale. Problemele cele mai mari, insa, au venit in momentul in care am dorit sa raman insarcinata si am suspendat administrarea anticonceptionalelor. Organismul meu parca o luase razna cu totul. Aveam menstre prelungite si foarte dureroase, ciclul menstrual imi aparea si cu intarziere de o luna, iar ovarele s-au umplut de chisturi, asa incat medicul mi-a zis ca este prea riscant sa nu iau anticonceptionale si ca, deocamdata, trebuie sa renunt la ideea de a avea un copil. Eu insa mi-am dorit foarte tare acest copil si m-am hotarat sa merg mai departe pe mana medicinei naturiste. Am tinut un regim vegetarian strict, cu doua treimi din hrana sub forma de cruditati, am facut gimnastica zilnic, chiar daca intr-un ritm moderat, iar in plus am luat un remediu romanesc numit "Menstrovital". Am tinut in total trei cure, fiecare cu o durata de 90 de zile, iar rezultatele au fost uimitoare: menstrele au inceput sa fie normale din punctul de vedere al duratei si al intensitatii sangerarilor, au inceput sa vina intr-un ritm regulat, iar ovarele au inceput sa se "curete de chisturi". Si, cand ma asteptam mai putin, a venit si minunea: am ramas insarcinata, fara nici un alt fel de tratament. In prezent, sunt in luna a cincea, iar sarcina decurge normal. Recomand cu caldura tuturor femeilor care au probleme ca ale mele acest "Menstrovital", care pe mine m-a ajutat sa elimin dismenoreea, sa ma vindec de ovare polichistice si sa raman insarcinata.
MARIA DUMITRESCU (28 de ani) - Ploiesti

Produsele firmei "Vitalia K", din judetul Prahova, sunt omologate ca suplimente alimentare de catre institutiile abilitate. Se gasesc in farmaciile si magazinele naturiste din tara sau pot fi comandate de la distribuitorul autorizat, la tel. 0745/43.58.77, 0788/52.16.06, prin e-mail, la naturavitalia@gmail.com sau vizitand magazinul online www.herbauniversal.ro