O opinie

Cititor Formula AS
Sunt o simpla romanca. As fi vrut sa apartin clasei de mijloc, dar ea nu exista.

M-au intristat, ca pe multi compatrioti, multe lucruri de dupa 1989: vanzarea pe nimic a celor mai bune active ale tarii, uneori cu contracte secrete, distrugerea valorilor nationale, marlania, dezbinarea etc. Ma intristeaza ca a fost nevoie sa ne spuna FMI sa ne oprim, caci cheltuim mai mult decat producem; ca am ruinat institute de prestigiu international, precum Ana Aslan si Cantacuzino; ca majoritatea celor care ies in fata sunt nulitati.
As vrea sa vorbesc si despre cei care ne conduc. Dupa ce presedintele i-a certat pe sinistrati, a facut la fel si cu Comisia Europeana. M-a durut cand a spus ca medicii si alti intelectuali pot pleca din tara, daca nu le convine. Si ce va mai ramane din tara asta? Elena Udrea, dupa ce a impartit pantofi cu toc babutelor amarate, a vrut sa dea in judecata "Daily Telegraph", pentru niste afirmatii reale. Unde am ajuns... Mereu vina e in alta parte. Exista cel putin un ministru al carui ginere s-a dovedit ca face afaceri de milioane de euro cu statul, dar omul e tot in functie. Fosta ministra a sportului s-a retras discret si acum e bine mersi.
S-au scos pensiile sociale. Un fapt pozitiv, dar o categorie a ramas: magistratii! Se vede din avion ca cine imparte isi face parte. Ma doare lipsa de reactie a societatii civile la aceasta smecherie. Cei 7 de la Curtea Constitutionala sunt aceiasi care in ianuarie 2009 se opuneau cumulului pensiei cu salariul la stat. De ce: pentru ca ei aveau peste 15.000 lei salariu si tot atata pensie. Poate daca atunci mai reduceam din cheltuieli, nu se ajungea in 2010 unde s-a ajuns. Vorba lui Mugur Isarescu: "Curtea poate declara, daca vrea, anticonstitutionala si Legea gravitatiei". Pe mine nu ma reprezinta cei 7 judecatori de acolo. Si nici pe majoritatea romanilor.
Ce e trist e ca avem o clasa politica dezbinata. Daca maine ar fi, doamne fereste, o catastrofa, in loc sa actioneze impreuna, ei sigur s-ar acuza ca nu s-a facut cutare lucru. Avem trei partide. Pe cine sa alegem? Fiecare are in spate lucruri care au facut rau tarii si, in general, aduc in fata aceiasi oameni. Privim la fostele tari socialiste din jurul nostru. Toate sunt peste noi. Bulgaria nu are resursele Romaniei, nu s-a imprumutat la FMI si a inceput cresterea economica. Serbia, o tara care de curand a trecut printr-un razboi, merge inainte, cu demnitatea caracteristica. Un om de afaceri roman se intreba, retoric, de ce ar mai veni investitori straini in Romania, cand in jurul nostru (Ungaria si Bulgaria) au cota de impozit pe profit 10%, iar noi 16? De Polonia nu are rost sa mai discutam. Ea a dat clasa intregii Europe, avand crestere, in 2009, cand Europa cadea. Anul asta mizeaza pe 2,5%.
Guvernul actual nu ia masuri de crestere economica, ci doar taie intruna din cheltuieli. Ei spun ca primesc sugestii, dar daca le spui ceva ce nu corespunde cu interesele lor politice, chiar daca e bine pentru tara, nu aplica acele masuri. Pentru a nu fi acuzata ca stiu doar sa critic, reiau cateva propuneri de imbunatatire a climatului economic. Ele nu sunt originale, au mai fost discutate:
- taxarea suplimentara a bancilor, asa cum s-a facut si in alte state din UE. Ungaria spera sa obtina in 2010 aproape 1 miliard de euro din taxa asta, adica aproape cat obtine Romania din marirea TVA. De ce nu se aplica la noi? Pentru ca exista interese politice si in mediul bancar privat si, desi bancile au fost castigatoarele crizei, povara acesteia a fost pasata populatiei;
- stoparea temporara a procentului de 2% la pilonul II de pensii private pentru persoanele sub 40 de ani si virarea sa la bugetul de stat. In unele tari s-a facut, la noi nu se va face, din acelasi motiv ca la punctul anterior.
- stoparea aberatiei de 1 miliard de euro numita "case la tara pentru specialisti". Care specialisti, caci satele sunt aproape pustii? Si daca ei ar exista, avem in fiecare sat zeci de case goale. Unele sunt in stare buna, sau cu mici renovari pot fi facute functionale. Acest proiect, care va da in jos bugetul, e la fel de inutil ca si constructia salilor de sport in mediul rural.
- Taxarea suplimentara a persoanelor cu o avere de peste 1 milion de euro, sa zicem. Se pare ca acest proiect a fost propus si de UNPR. Numai sa fie aplicat. Daca tot vorbim de solidaritate, ar trebui sa privim spre anul 2000 in Coreea de Sud. Ei aduceau atunci bani de acasa si bijuterii, ca sa salveze tara.
- Adoptarea unei legi prin care cei cu o avere peste o anumita valoare sa fie obligati sa o poata justifica. Ce nu se poate va fi confiscat. Asta este insa o utopie.
- Eliminarea odata pentru totdeauna a impozitului forfetar si acordarea de stimulente reale pentru intreprinzatori.
De curand, presedintele Basescu spunea ca bancile - castigatorii crizei - au o obraznicie de nedescris... De ce oare nu le taxam suplimentar? Bill Gates, Warren Buffet si alti miliardari americani au hotarat sa doneze jumatate din averile lor pentru cauze sociale, ecologice, de sanatate. In Romania, ecoul a fost zero.
INA MURESAN