Desi efectele secundare ale interferonilor nu sunt neglijabile, cum, desigur, ati constatat si dvs., beneficiile administrarii lor sunt prea importante in comparatie cu deserviciile temporare aduse organismului, mai ales ca efectele adverse dispar ireversibil, dupa intreruperea administrarii. Este adevarat ca efectele secundare consecutive administrarii interferonului pot fi asemuite unei adevarate viroze interne, in care predomina fenomenele de tip pseudogripal - febra, frisoane, inapetenta, depresie nervoasa, tulburari de sensibilitate, insomnie etc., insa, tot la fel de adevarat este ca utilizarea lui vine sa intregeasca in mod fericit efectele tratamentelor antineoplazice anterioare: chimioterapie, radioterapie.
Astfel, actiunea antiproliferativa se manifesta printr-un efect citostatic intens asupra celulelor maligne, dar foarte redus fata de cele normale, ceea ce opreste proliferarea celulara. In plus, toti interferonii intensifica activitatea fagocitara, productia anticorpilor, intensificand puterea distructiva asupra celulelor maligne. In acest sens, administrarea interferonului de tip A (Intron A, injectabil) nu este intamplatoare, tinand cont de faptul ca tocmai acest tip de interferon este capabil sa induca remisiunea tumorala in melanomul malign, chiar daca acesta a metastazat.
In privinta remediilor care pot atenua reactiile adverse induse de interferon, se poate spune ca lucrurile stau bine, prin faptul ca numeroase astfel de produse se gasesc pe piata romaneasca (drojdie de bere, armurariu, Ganoderma, Ganozeolith, Astragalus, Sutherlandia, Ginkgo-biloba, Ginseng siberian etc.). Totusi, deoarece administrarea interferonului este insotita de un exces de citotoxicitate, care determina manifestarile adverse cunoscute, si cum anihilarea acestei citotoxicitati presupune un aport suplimentar de antioxidanti pe timpul tratamentului, in opinia mea, detoxifiantul si antioxidantul ideal nu poate fi decat Glutationul (GSH). Din pacate, glutationul pe care il gasiti in fructele si legumele proaspete, in carne, in comprimate sau sub forma de pudra nu poate fi absorbit ca atare, pentru ca nu traverseaza majoritatea celulelor din tubul digestiv, fiind, asadar, necesara gasirea unui mijloc de a pastra nivelul de glutation in organism. Modalitatea cea mai eficace de a realiza acest deziderat este de a folosi produsul numit ImmunocalTM sau HMA-90TM (concentrat de lactoserum bovin). ImmunocalTM este singurul supliment alimentar natural, detoxifiantul prin excelenta, care prin actiunea sa blanda atenueaza, laolalta cu Glutationul, a carui sinteza o stimuleaza, reactiile adverse nedorite ce apar in timpul tratamentului cu interferon sau in timpul protocoalelor de chimioterapie si radioterapie. In concluzie, procurati aceste doua produse (Glutation si ImmunocalTM) si administrati-le conform prospectului, pe tot parcursul terapiei cu interferon. Sa auzim numai de bine!
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Ma confrunt cu o usturime ingrozitoare in gland"
(Raspuns pentru N. D. - Ploiesti, F. AS nr. 902)
Din cate mentionati dvs., doar simptomele sunt clare: usturime, disconfort sexual, o pata cenusie ca o rana in gland. In ce priveste diagnosticul, el a fost pus diferit: uretrita, prostatita, afectiuni ale rinichilor. Cert este ca simptomele au aparut dupa un contact sexual neprotejat.
Prostata este o glanda situata chiar sub vezica urinara la barbati, si are in mod normal marimea unei nuci. Ea secreta un lichid care da spermei posibilitatea sa inoate si sa ajunga in colul uterin dupa ejaculare. Pot aparea probleme daca prostata se mareste sau este inflamata. Glanda este si un loc obisnuit unde se poate situa cancerul, la barbatii mai in varsta. Daca prostata se mareste atat incat sa preseze uretra care o traverseaza, va obstructiona fluxul urinei, ceea ce poate duce la nevoia de a urina des, zi si noapte, iar eliminarea urinei poate deveni tot mai lenta si sovaitoare.
Inflamarea prostatei se numeste prostatita. Poate fi rezultatul unei infectii, de obicei transmisa pe cale sexuala, sau sa apara dupa un anumit efort fizic facut cu vezica plina. Simptomele includ o senzatie neplacuta, chiar in spatele scrotului, si durere in zona lombara si abdominala. Puteti avea si dureri la urinat. Urina poate sa fie tulbure, sa contina sange, sa miroasa a peste si puteti avea febra.
Tratamentul trebuie urmat intensiv o perioada cuprinsa intre trei si sase luni, dupa scheme terapeutice pe baza de produse naturiste bine dozate.
* Intern: Tuia, Boswellia, ReductP, Urinosalm, Prostatosalm, Probiotice, Tonic imunitar "E-lite".
* Extern: unguent cu patlagina, muguri de plop si propolis, Superforte Supozin - crema solida, supozitoare fitoapicole.
Tonicul imunitar contine o combinatie reusita de ingrediente naturale - plante si produse apicole: miere, polen, laptisor de matca, extracte din muguri de plop, echinacea, ridiche neagra, salcie, soc, uleiuri esentiale din pin, salvie, ienupar, fenicul, cimbrisor de camp, muguri de brad si geraniu. Are un efect remarcabil impotriva infectiilor si de fortifiere a sistemului imunitar.
Superforte Supozin sunt supozitoare naturale din plante si produse apicole, fara efecte secundare. Contin miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din catina, musetel, cimbru, sunatoare, tataneasa, galbenele, uleiuri esentiale din ienupar, salvie, pin, fenicul, geraniu, mumio si argila. Au efecte terapeutice remarcabile asupra colonului, cailor urinare si a organelor micului bazin. Sunt recomandate in prostatite, uretrite, cistite, nefrite.
Superforte Supozin si Tonicul Imunitar "E-lite" se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva.
VALERIU MUNTEANU - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara
"Nu putem avea copii, desi clinic suntem sanatosi"
(Raspuns pentru CRISTINA, F. AS nr. 921)
Din scrisoarea adresata de dvs. revistei am retinut faptul ca fiind plecati in strainatate, situatie in care v-ati confruntat initial cu destule dificultati materiale, ati utilizat o buna perioada de timp anticonceptionale pentru evitarea unor sarcini nedorite.
Din scrisoarea dvs. nu rezulta clar caror gen de medici v-ati adresat in prezent si in ce masura acestia v-au efectuat toate investigatiile posibile pentru elucidarea cauzelor infertilitatii actuale.
Dupa cum probabil stiti, exista si in tara in care locuiti in prezent clinici specializate pentru tratarea competenta a unor asemenea situatii, carora v-as recomanda sa va adresati.
In cazul femeilor care isi administreaza timp indelungat anticonceptionale hormonale orale (cu efecte asupra ovulatiei), se pot instala ulterior anumite dereglari hormonale concretizate prin dezvoltarea insuficienta a ovulelor in perioada dintre doua menstre succesive. Acestea neajungand la maturitate, respectiv neatingand dimensiunile apte de a fi fecundate, contactul cu spermatozoizii nu poate conduce la rezultatul dorit al unei sarcini. Asemenea cazuri sunt destul de frecvente si se pot rezolva printr-un tratament special cu hormoni de crestere si dezvoltare mai rapida a ovulelor. Exista, de exemplu, asemenea tratamente injectabile relativ costisitoare, ce-i drept, cu hormoni produsi in Olanda. Tratamentul se efectueaza numai sub un strict control al medicului specialist, care stabileste schema de tratament si periodicitatea administrarii injectiilor, urmarind in acelasi timp dezvoltarea pe parcurs a ovulelor. Astfel, medicul va sti precis cand ovulele au ajuns la deplina maturitate, stabilind perioada optima a fecundarii lor, care pentru mai multa siguranta si eficienta poate fi asociata si cu o fecundare artificiala.
In cazul barbatilor, o asemenea clinica poate efectua si analiza cantitativa si calitativa a spermatozoizilor, sub aspectul capacitatii lor de fecundare. Si in acest caz, exista tratamente si posibilitati de ameliorare, iar la nevoie, utilizarea aceleiasi inseminari artificiale. Nu stiu in ce masura s-au analizat in cazul dvs. elementele de mai sus, care pot contribui hotarator la realizarea dorintei dvs. actuale de a avea copilul mult asteptat. Eu va doresc succes si mai ales perseverenta, cu convingerea ca in final toate se vor sfarsi cu bine.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Am fost diagnosticata cu ciroza biliara autoimuna"
(Raspuns pentru MIRA - Bucuresti, F. AS nr. 926)
Afectiune deosebit de grava, cu impact pe termen lung, mai ales asupra femeilor cu varsta intre 35-75 de ani, ciroza biliara autoimuna apare ca urmare a unor disfunctii ce determina cresterea nivelului bilirubinei. Suprafata interioara a canaliculelor biliare este distrusa progresiv, explicatia stiintifica fiind activitatea anormala a unei categorii de anticorpi (antimitocondriile). Va informez ca boala a aparut la o varsta frageda, insa s-a facut simtita abia acum, deoarece evolueaza insidios ani indelungati.
Va rog sa ma contactati si sa precizati daca aveti unele simptome precum: mancarimi intense, icter si mancarimi aparute simultan, pigmentarea pielii daca va expuneti la soare, urina inchisa la culoare, fecale palide.
Se pare ca la dvs. este vorba de o ciroza biliara primara, fapt pentru care medicul a prescris medicatia corecta - Acid ursodezoxicolic (Ursofalk), singurul tratament alopat de care dispunem in prezent.
Intrucat aparitia cirozei biliare autoimune este insotita de un nivel scazut de "glutation" - o peptida cu rol de coenzima ce contine aminoacizii glicina, acid glutamic si cisteina - trebuie ca in paralel cu Ursofalk sa luati unele produse naturiste menite sa ridice nivelul de glutation - Immunocar, Silymarin, Milk Thistle, Milk Thistle Phitosome, Reduced Glutatione 500, Acid Alfa Lipoic, Colostrum Prime etc.
Evitati contactul cu unele produse chimice (detergenti, spray, naftalina), consumul de alcool, tutunul, excesul de medicamente. In cazul aparitiei unor mici tumori benigne cu aspect ceros (pe fata, pleoape, nas) sau noduli galbui (pe talpi, palme, tendoanele de la maini si glezne - xantomi), ficat marit si tare, informati medicul. Pe langa manifestarile clinice enuntate, acest tip de ciroza poate fi insotit de cresteri ale nivelelor serice ale fosfatazei alcaline, colesterolului, osteoporoza, hipertensiune portala, tiroidita, anemie pernicioasa, glomerulonefrita. In caz de prurit, se mai pot folosi Colestiramina, Nalaxona in perfuzie sau Rifampicina.
Pentru boala in faza terminala se are in vedere transplantul hepatic. Regimul alimentar este cel pentru hepatitele B, C, D, E, iar pe termen lung, folositi armurariul. Va doresc multa sanatate!