Exista salvare pentru economia romaneasca?

Cititor Formula AS
(Puncte de vedere legate de interviul acordat revistei "Formula AS" de prof. univ. COSTANTIN ROMAN, pe tema reformei)

"Un document de referinta realizat de specialisti"

Stimate Domn,
In "Formula AS" "numele meu" aparea pe intreaga latime a unei pagini. Era, de fapt, numele dumneavoastra, deasupra interviului acordat revistei, pe care l-am citit cu interes. Ne cheama la fel. Desi sunt un cetatean oarecare, indraznesc sa va rapesc cateva clipe din timpul dumneavoastra, cu aceste randuri, stimulat de coincidenta de nume. Nu merg cu indrazneala pana la a discuta solutiile pe care le propuneti pentru redresarea economiei romanesti. V-as intreba insa de ce impreuna cu specialistii valorosi, pe care ii numiti in interviu, nu ati gasit de cuviinta sa intocmiti un document de referinta pentru cei care ajung sa ne conduca tara? Ar fi firesc, cred, ca dorind sa traiti bine in tara dumneavoastra, sa ajutati - chiar si benevol - la revenirea la normal a societatii in care va duceti activitatea si de la care asteptati rasplata cuvenita. Mie mi se pare interesant de vazut ce s-ar intampla cu un asemenea document supus dezbaterii publice, ce partide sau organizatii s-ar arata dispuse sa-i dea viata. Si cu asta ajungem la o problema care, dupa parerea mea, nu este pusa in discutie niciodata in mod serios: populatia acestei tari, calitatea ei.
Fac parte din straturile mai de jos ale societatii si tocmai de aceea cred ca am o perceptie cat de cat corecta a situatiei. In afara "elitelor" politice care vor puterea doar pentru a avea acces la resursele pe care sa le exploateze in interes propriu, toate institutiile statului, fara exceptie, sunt macinate de coruptie si hotie (vedeti ca pana si mediul universitar, pe care il cunoasteti, are suficiente sa-si reproseze). Cum de avem atata consum in tara, la un salariu mediu de nici doua mii de lei, adica la limita unui trai decent? Nici afacerile particulare - in marea lor majoritate - nu au ca scop decat tepuirea, atat a statului, cat si a cetateanului. Presupunand ca maine toata lumea ar vrea sa aiba un venit cinstit, ce faceti cu SUTELE DE MII sau chiar MILIOANELE de oameni care nu stiu decat sa fure, sa cerseasca, sa se prostitueze, sa insele... si altele asemenea? Dupa parerea mea, acestia sunt si cei care se reproduc cu rata cea mai mare, nu cei educati si/sau instariti, care au grija sa nu lase prea multi urmasi.
Cine vrea cu adevarat o lume cinstita? De la nivelul la care ma aflu, consider ca fara o abordare realista a tuturor problemelor (chiar pana la detaliu), inclusiv a celor umane, nici o solutie nu va da roade.
Mi-as dori tare mult ca aprecierile unora cum ca poporul roman este... "un popor greu de radicalizat, cu puternice tendinte centrifuge, putin atasat conducatorilor sai politici"... sa poata fi combatute cu argumente din viata curenta.
Cu tot respectul,
C. ROMAN

"Scoateti tara din mocirla in care au bagat-o toate guvernele"

Mult stimate prof. dr. Costantin Roman,
Sunt Stefan Ion, col. (rez.) M.Ap.N. Am citit cu deosebita placere interviul d-lui Ion Longin Popescu din "Formula AS" in care dvs. dati diferite solutii pentru redresarea tarii. Aveti inteligenta, capacitatea, forta si puterea ca alaturi de alti specialisti de bine, adevarati profesionisti, fara interese perfide, sa scoateti tara din mocirla in care au bagat-o politicienii din toate guvernele. Faceti acest pas de dragul copiilor si nepotilor nostri, care cu facultate si masterate pleaca din tara, lasand in urma dorul de parinti, prieteni si, nu in ultimul rand, de meleagurile natale. Faceti cu colegii dvs. aparitii in media, la posturile TV. Oameni adevarati, ca dvs. si colegii dvs., stau in esalonul doi, in vreme ce nemernicii fac destinul pe care noi, romanii, nu-l meritam, pentru ca avem o tara bogata si un popor inteligent.
Cu stima, si mii de multumiri!
ION STEFAN