Iresponsabilitatea oamenilor si un sistem medical in colaps de multa vreme nu le-au dat nici o sansa. Bomba cu ceas, care ticaia de mult, a fost revelatorul care a developat incuria si mizeria lumii in care traim. A institutiilor ei si a oamenilor de care depind viata si sanatatea noastra. Faptele. Ancheta e in curs, reconstituirea si expertiza aparaturii va dura, exista contradictii intre declaratiile personalului medical si imaginile camerelor de supraveghere. Din ce se stie, incendiul a pornit, probabil, de la o im provizatie la instalatia de aer conditionat, intr-o incapere aglomerata cu aparatura medicala, cu opt incubatoare si 70 de prize. Asistenta de serviciu, care nu avea voie sa paraseasca incaperea fara un inlocuitor, nu se afla in incapere. Daca ar fi fost acolo, ar fi dat alarma, dezastrul n-ar fi luat proportii, copiii ar fi avut o sansa. Ar fi lipsit doar cateva minute. Dar, potrivit medicilor legisti, doi copii au murit din lipsa de oxigen, semn ca focul a ars mocnit cam o jumatate de ora inainte de incendiul efectiv. Cand a fost vazut era prea tarziu. Asistenta plecata era in posesia singurei cartele magnetice de acces in salon.
Factorii de raspundere invoca incalcarea atributiilor de serviciu a unor persoane din spital si din afara lui si lipsa de disciplina. In momentele premergatoare incendiului cadrele medicale se aflau intr-un salon pentru a sarbatori onomastica unei colege. Stiti obiceiul, il practicam toti sau am fost victimele lui in institutii publice paralizate de agape colegiale, uneori devenite paranghelii. Circula pe internet un film cu o paranghelie, cu alcool, in farmacia unui alt spital bucurestean.
Sistemul. Incendiul de la Giulesti, caz unic, avand in vedere varsta si numarul victimelor, este un prilej de a reaminti ca sase bebelusi mor in fiecare zi in spitalele din Romania, adica zece la fiecare o mie de nascuti vii, cea mai mare rata din Uniunea Europeana, si ca, de fapt, intregul sistem sanitar este in colaps. Spitalele romanesti, subfinantate, au insuficient personal medical, in special asistente medicale. In multe cazuri, personalul inalt calificat, medicii sefi de sectie sau de clinica cumuleaza functii echivalente in sistemul de stat si in cel privat, ceea ce naste conflicte de interese. Peste sase mii de medici si cam tot atatea asistente medicale muncesc deja in strainatate si alte cateva mii se pregatesc sa-i urmeze. Concerne farmaceutice, furnizori de material sanitar si nesanitar dicteaza preturile, sifonand banii spitalelor si asa insuficienti. In Romania sunt spitale in care nu s-a investit nimic de decenii, multe ar trebui inchise, functioneaza in conditii improprii. Si acestea sunt doar cateva din fetele nenorocirii. Mai sunt si altele.
Si cate ceva despre oameni. Altii. Emotia publica starnita de tragedie a fost un bun prilej de rafuiala politica si de audienta. Unele televiziuni si-au facut planul de imagini morbide, cu comentarii isterice, in numele dreptului la informare. Nici capra politicienilor n-a scapat. O asociatie propune ca demnitarii sa fie obligati prin lege sa-si trateze bolile in spitalele din Romania. Iar presedintele a fost somat imperios, "Basescu, du-ti tu nepotii la Maternitatea Giulesti". Pentru ca s-a hotarat dotarea spitalelor cu detectoare de fum, un ziar este sigur ca guvernul pune la cale un mare tun, afacerea se va face fara licitatie! In fine, unii romani au tinut sa nu-si dezminta faima castigata, pe drept sau pe nedrept. Cele mai frumoase dintre jucariile depuse in memoria copiilor la poarta maternitatii, alaturi de lumanari, au fost, mi-e jena sa spun... Ei bine, au fost furate! Fara nici o jena.