Raspuns pentru IOANA - Bucuresti, F. AS nr. 627 - "Caut tratament pentru scleroza multipla"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Stimata doamna, scleroza multipla sau scleroza in placi este o maladie lent progresiva a sistemului nervos central, caracterizata prin prezenta unor placi de demielinizare in substanta alba, in focare multiple, la nivelul carora se dezvolta cicatrice sclerozante, responsabile de aparitia unor semne neurologice. Debutul se petrece intre 20 si 35 de ani, iar 60% din cazuri sunt reprezentate de femei. Cauza (etiologia) este inca necunoscuta, dar majoritatea specialistilor inclina sa creada ca boala se datoreaza unei anomalii imunologice, la care se adauga prezenta unei infectii virale. Factorii de mediu si cei genetici (grupaj HLA) joaca un rol important in declansarea afectiunii. Evolutia bolii se caracterizeaza prin puseuri imprevizibile, simptome cu grad mare de variabilitate: * Deficit motor de tip piramidal. * Tulburari subiective senzitive: parestezii, senzatie de arsura etc. * Tulburari de sensibilitate profunda: dezechilibru in mers, impresia de picioare inghetate sau de cuirasa. * Tulburari sfincteriene: mictiuni imperioase, retentie urinara. * Diplopie orizontala sau verticala. * Nevrita optica retrobulbara cu cecitate monoculara. * Tulburari cerebeloase: ataxie, dismetrie. * Sindrom vestibular, nevralgie de nerv V. * Niciodata cefalee (durere de cap).
Tratamentul actual propune urmatoarele solutii:
1. In puseu - corticoterapia cu Metilprednisolon, pentru reducerea duratei si intensitatii puseului.
2. De fond - Imunosupresoare ca Endoxan, Imurel (azatioprina), Choraminophen (Clorambucil), indeosebi in prezenta puseelor apropiate sau cu evolutie continua si rapida.
3. Simptomatic - Reeducare functionala prin masaje si mobilizari ale membrelor afectate, antrenament muscular.
Antispastice: Lioresal, Baclofen.
Anticolinesterazice: pentru tulburari sfincteriene.
Antiepileptice: Tegretol (Carbamazepina) in nevralgia de trigemen.
Ca tratament alternativ (naturist), va recomand: * cura cu venin de albine si cura cu ulei de peste (acizi grasi polinesaturati Omega 3, 6) care s-au dovedit a fi salvatoare in stoparea procesului evolutiv al bolii, prin capacitatea de regenerare a interconexiunilor neuronale si refacerea complexului lipoidic mielinic care intra in componenta fibrei nervoase (remielinizare).
Nu in ultimul rand, vitaminele C si E joaca un rol foarte important in tonifierea tesutului nervos. La fel de important este aportul mare de apa (2-2,5 l pe zi), care intretine functionalitatea si troficitatea neuronala. Daca aveti nelamuriri puteti lua legatura cu mine oricand, la telefon.

VALERIU MUNTEANU - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

"Caut tratament pentru astm bronsic"
(Raspuns pentru ELENA - Londra, F. AS nr. 854)


Din scrisoarea adresata de dvs. revistei am retinut faptul ca in timpul sarcinii ati fost diagnosticata cu astm bronsic, cu mentiunea ca anterior ati suferit si de o rinita alergica, probabil activa si in prezent, deoarece v-ati pierdut simtul mirosului. Nu stiu daca vi s-au explicat cauzele astmului si rinitei alergice, si pe aceasta baza posibilele tratamente simptomatice si etiologice. Afectiunile de natura alergica ale mucoasei nazale sau ale celei ale arborelui bronsic sunt datorate fie unor factori de natura genetica (mostenite de la inaintasi), fie dobandite pe parcursul vietii din diverse motive, ca de exemplu unele raceli (rinite sau bronsite).
Alergia se caracterizeaza printr-o hipersensibilitate a mucoasei nazale sau bronsice la anumite substante iritante denumite alergeni. Daca oamenilor sanatosi aceste substante nu le provoaca nici o neplacere, in schimb, alergicilor le induc o stare de alarma in intreg organismul, care, ca sa se apere, produce o substanta numita histamina. Din pacate, tocmai aceasta substanta, care declaseaza mijloacele de aparare, declanseaza odata cu ele si infundarea nasului sau criza de astm bronsic.
Ca sa se apere, sub actiunea histaminei, creierul da comanda ca alergenul sa nu mai intre in corp, concretizata prin infundarea nasului sau prin spasmele bronsice prin care se impiedica patrunderea aerului, care contine alergenul. Cunoscand acum cauzele crizelor, vom putea intelege mai bine si tratamentele posibile, raspunzand astfel cererii dvs. Ca si in cazul altor boli, ele se impart in doua mari categorii: cele simptomatice (care trateaza efectele bolii, reducand suferintele bolnavului, dar fara sa vindece boala) si cele etiologice (care trateaza etiologia, cauza bolii, vindecand-o, si odata cu aceasta disparand definitiv si simptomele).
Deoarece dvs. locuiti la Londra, veti solicita farmacistului un medicament antihistaminic (aceste medicamente se comercializeaza sub diverse denumiri, in functie de fabrica producatoare, chiar daca unele contin aceeasi substanta activa). Din categoria antihistaminicelor fac parte, de exemplu, medicamentele: Romergan, Nilfan, Peritol, Synopen, Synpen, Clotrizelenamin, Anafilin etc. Acest tip de medicamente au si unele efecte secundare nedorite, ca de exemplu inducerea unor stari de somnolenta, fapt care reclama prudenta in administrarea lor pe timpul zilei, mai ales de catre cei care conduc mijloace auto sau de alta natura (macarale, electrostivuitoare, electrocare etc.). Sunt utile si medicamentele care contin substanta activa Teofilina, care si acestea au diverse denumiri comerciale (Miofilin, Corfilin, Diaphilin, Senophilin, Diprophilin, Euphilin etc.). Veti studia si in acest caz prospectul medicamentului (care prezinta contraindicatii in caz de hemoragii cerebrale, nefrite acute, hipotensiune arteriala). Exista in farmacii o serie de medicamente bronhodilatatoare, prezentate atat sub forma de tablete (Bronhodilatin), cat mai ales sub forma de spray-uri, care se utilizeaza in cazul crizelor de astm deja declansate. Plantele medicinale au si ele efecte favorabile, ajutatoare, in astmul bronsic. Asa, de exemplu, in Romania se gaseste Ceaiul antibronsitic Plafar, care are in compozitia sa 9 plante medicinale cu efecte usor bronhodilatatoare si de fluidificare a secretiilor bronsice, usurand astfel expectorarea lor si ameliorand respiratia. Tot la magazinele Plafar se gasesc si tigari antiastmatice, realizate din 7 plante medicinale, utile in timpul crizelor de astm. Va puteti procura si in Anglia unele ceaiuri medicinale ajutatoare in astmul bronsic, in care scop voi mentiona si denumirea lor stiintifica: flori si radacina de ciubotica-cucului (Flores et Radix Primulae), flori de lumanarica (Flores Verbasci), flori si radacina de nalba mare (Folium et radix Althaeae), sovarf (Origanum vulgare), seminte de negrilica (Nigella sativa). Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca multe crize de astm, chiar unele puternice, cedeaza la bai fierbinti ale picioarelor. Daca in cele relatate mai sus m-am referit la tratamente simptomatice menite a usura suferintele bolnavului, in cele ce urmeaza va fi relatat tratamentul etiologic al cauzelor bolii, care poate conduce la vindecarea ei. In natura exista o mare diversitate de alergeni din care este necesar a fi selectat pe baza de teste de specialitate alergenul vinovat de declansarea crizelor bolnavului. In acest scop, medicii specialisti alergologi, si in special clinicile de alergologie care functioneaza in cadrul unor spitale (de ex. la Bucuresti, Spitalul "Dr. Carol Davila), poseda truse speciale de alergeni din import, care contin o multitudine de fiole cu alergeni.
Cu ocazia testarii bolnavului, i se injecteaza sub pielea mainii mai multi alergeni in cantitate mica, urmarindu-se dupa 1-2 ore si apoi dupa 24 de ore efectul acestora, respectiv la care din ei pielea s-a inrosit. Pentru deplina clarificare bolnavului de astm i se masoara cu un aparat capacitatea pulmonara (volumul de aer inspirat si expirat), dupa care cu un aparat de aerosoli i se da sa inhaleze tocmai un preparat cu alergenul respectiv. In cazul in care acesta este alergenul cautat capacitatea pulmonara in urma inhalarii lui va fi mult redusa.
Bineinteles ca aceasta este situatia fericita in care alergenul este gasit din prima incercare. In caz contrar testele se repeta, ceea ce face de multe ori necesara internarea bolnavului pentru mai multe zile in clinica. In afara unor alergeni mai uzuali (praf de camera, polen, praf de pene etc.) exista si alergeni de natura microbiana, care se instaleaza in urma unor raceli si care sunt mai putini cunoscuti, tratandu-se de exemplu cu vaccinul CCB produs de Laboratoarele Pasteur Paris si care contine mai multe tulpini microbiene, printre care cele de streptococ hemolitic, streptococ viridaus si pseudomeningococ.
Dificultatea testarii consta tocmai in gasirea alergenului intr-un timp cat mai scurt, dupa care vi se va recomanda de medic un tratament mai indelungat de desensibilizare a organismului la alergenul respectiv, adica obisnuirea organismului incet-incet cu acesta (asemanator unui vaccin) astfel incat daca va intra in contact direct cu el crizele sa nu se mai produca. Aceasta este de fapt vindecarea definitiva, rezolvandu-se cauza bolii.
Tratamentul de desensibilizare nu mai necesita internare, fiind posibil a fi efectuat de orice asistent medical pe baza schemei de tratament ca doze si periodicitate stabilita de medicul alergolog. Vi se vor injecta sub piele la anumite intervale de timp doze din ce in ce mai mari si mai concentrate din alergenul respectiv, incepand cu doze diluate in ser fiziologic si terminand cu cele normale. Sper ca prin cele relatate mai sus sa fi reusit sa va edific pe deplin asupra cauzelor si tratamentelor posibile pentru atenuarea suferintelor sau in final chiar vindecarea rinitei cronice alergice si a astmului bronsic de care suferiti in prezent.
Nu ar fi lipsit de interes sa mentionez ca exista si o legatura intre rinita si declansarea unor crize respiratorii, asa-zisul sindrom rino-bronsic, care consta practic din declansarea unor spasme bronsice in urma infundarii uneia sau ambelor nari.
Succesul tratamentelor mentionate depinde de constiinciozitatea si perseverenta cu care le veti aplica. Sper ca veti reusi sa va vindecati si oricum va veti reduce suferinta actuala.

Dr. CRISTINA GAVRILESCU - Bucuresti, tel. 0728/89.78.39

"Sufar de constipatie cronica si traiesc numai cu clisme"
(Raspuns pentru CRINA, F. AS nr. 919)


Va recomand un tratament natural 100%, tablete de Acidophylus with Psylium - o bacterie benefica ce asigura o functionare sanatoasa a sistemului digestiv, regleaza golirea stomacului si a colonului, eliminand substantele daunatoare (toxine, metale grele, acizi biliari, grasimi, colesterol). Schema de tratament: 2 tablete dimineata, pe stomacul gol, cu o cana de ceai de sunatoare, si 2 tablete seara, timp de 14 zile, apoi 2 tablete seara - timp de 6 saptamani. Se consuma zilnic 1,5-2 l lichide (apa plata, ceaiuri, sucuri naturale de fructe). Pentru informatii suplimentare, dar si pentru procurarea produselor (ele se distribuie prin farmacii cu circuit inchis), ma puteti contacta telefonic.

"Mama are de ani de zile migrene. Cum sa o ajut?"
(Raspuns pentru ENACHE VALENTINA, F. AS nr. 919)


In ceea ce-o priveste pe mama dvs., cauza cred ca este stresul si, eventual, o spondiloza (cauzele migrenelor pot fi numeroase). Eu va recomand un extract din trandafirul muntilor - Rhodiolin, care actioneaza direct asupra sistemului nervos, si tablete de Morinda Citrifolia, cu efect antioxidant, sustine functionarea normala a sistemelor hormonal si imunitar.
Pentru tatal dvs., care are colesterolul si trigliceridele foarte ridicate, va recomand: Cholestone - 3 tbl./ zi, Triple Potency Lecithin - 2 tbl./zi. Mi-ar fi util sa stiu mai multe detalii despre suferintele parintilor dvs. Ma puteti contacta telefonic pentru mai multe detalii.

"Am noduli tiroidieni"
(Raspuns pentru MARIA, F. AS nr. 919)


Un tratament naturist va poate ajuta sa scapati de operatie, si anume Morinda Citrifolia - tablete sau sirop - si cataplasme cu argila puse seara. Pentru stabilirea schemei de tratament si procurarea medicamentelor, va rog sa ma sunati.


"Caut tratament naturist pentru anosmie, spondiloza cervicala si insomnie"
(Raspuns pentru STOLERU GHEORGHE - Bucuresti, F. AS nr. 919)


Pentru tratarea insomniei va recomand Rhodiolin, 3 tablete pe zi. Pentru celelalte probleme de sanatate de care suferiti si daca sunteti interesat de tratamente neconventionale, va rog sa ma contactati telefonic.