ARMONII DE SEPTEMBRIE

Dana Ene
Suntem la sfarsitul lui august si toamna a inceput deja sa-si faca simtita prezenta. Diminetile s-au facut racoroase, albastrul cerului isi inchide culoarea, berzele si randunelele fac ultimele repetitii de zbor. Vacanta se pregateste, si ea, sa traga poarta, desi mai exista intarziati, care abia de acum inainte se pregatesc sa porneasca spre larg. Daca va numarati cumva printre ei si nu stiti catre ce orizont sa porniti, va recomandam doua destinatii turistice, care pe langa privelisti frumoase, va ofera si muzica

Padina Fest - Aventura la 1499 m altitudine

Daca iubiti muntele sau daca abia v-ati hotarat sa faceti cunostinta cu minunatiile oferite de el, puteti participa, in perioada 1-5 septembrie 2010, la primul festival muzical desfasurat la peste 1499 de metri altitudine, Padina Fest. Deasupra lumii, mai aproape de cer decat de pamant, platoul din muntii Bucegi va fi scena in aer liber pentru muzica folk si rock, precum si pentru filmele care au participat de-a lungul anilor la Festivalul International de Film Transilvania. Timp de 5 zile, zarile vor rasuna de muzica buna, iar noaptea, stelele vor deveni decor natural pentru filme.
Organizatorii evenimentului vor prezenta un concept nou de festival, iesit din tiparele clasice: 50.000 mp de distractie si adrenalina, la 28 de km distanta de asfalt. Ei si-au propus ca obiective ale festivalului promovarea zonei turistice si a ecoturismului la mare altitudine, dar si ecologizarea zonei, cu scopul de a conserva patrimoniul turistic, prin colectarea selectiva a deseurilor de pe traseele montane. Deci, puteti sa va distrati, si in acelasi timp sa fiti utili, ajutand la inlaturarea urmelor lasate de iubitorii de gratare si mici.
Veti gasi la Padina nu doar obisnuitele trasee montane, dar si activitati de alpinism, supervizate de salvamont (tiroliana, catarare, rapel) sau cursuri de alpinism pentru incepatori. Iar pentru cei care doresc o metoda mai simpla de a lua altitudine, organizatorii au gasit solutia: zboruri cu un balon deasupra masivului Bucegi.
In cadrul evenimentului muzical, ii veti putea asculta pe: Suie Paparude, Les Elephants Bizzares, Omul cu Sobolani, Kumm, Toulouse Lautrec, Tapinarii, Emeric Imre, Titus Constantin, Eugen Avram, Monarchy, Stillborn, Camera 101, Pretoria si Micul Paris. Iar daca aveti veleitati muzicale, in momentele de pauza va puteti lua in brate chitara si va puteti afirma.
Amatorii de forma maxima vor avea parte de un instructor personal de sport, care va avea grija sa-i pregateasca fizic pentru aventura. O alta surpriza este intalnirea cu sportul national, candva, al Romaniei - Oina. Organizatorii va vor pune la dispozitie echipamentele, terenul si indrumarea de care aveti nevoie, pentru a va reaminti regulile jocului si pentru a va inocula placerea de-al juca.
Va intrebati cat costa biletul la acest eveniment? Ei bine, surpriza e de proportii: intrarea la festival este libera, parcarea este libera, camparea este libera, ba mai mult, daca nu aveti cort, organizatorii va vor imprumuta unul. Doar unele activitati se vor realiza contra cost: tiroliana - 4 lei, rapel - 4-8 lei, catarare - 12 lei. Puteti inchiria si biciclete, organizatorii punand la bataie 40 de biciclete MTB Trek 3700 & Trek 3900. Fiecare bicicleta e insotita de casca de protectie, iar pretul inchirierii variaza in functie de zi si de numarul de ore. Pentru zborul cu balonul, ridicarea la ancora (30-40 de metri) va costa 40 lei/persoana, iar survolul (de la 100 pana la 2000 de metri) costa 440 lei/persoana. Bocancii sunt obligatorii, pentru a avea acces la activitatile montane. (Mai multe detalii despre cum puteti rezerva corturi si despre acest eveniment gasiti la http:// www.padinafest.ro)


PLAI 2010 Timisoara - Oferte de zile mari

Festivalul PLAI se va desfasura intre 10-12 septembrie, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara. Se afla la cea de-a cincea editie, si pana acum se poate lauda ca i-au calcat pragul o multime de artisti de valoare, din toate colturile lumii: Al di Meola (SUA), Paco de Lucia (Spania), Yungchen Lhamo (Tibet), Mariza (Portugalia), Esma Redzepova (Macedonia), Sainkho Namtchylak (Tuva), Dobet Gnahore (Coasta de Fildes), Fanfara Ciocarlia si Grigore Lese (Romania), Jean-Luc Ponty (Franta), Ternipe (Ungaria) etc. Anul acesta, alte patru nume mari ale muzicii mondiale se vor intalni in orasul plin de parcuri si flori: Misia, Ara Dinkjian, Trilok Gurtu si Christoph Pepe Auer.
Misia este considerata una dintre cele mai bune voci ale fado-ului portughez, o demna urmasa a Amaliei Rodriguez, cea care duce traditia lusitana mai departe, o adevarata ambasadoare a muzicii tarii ei, recunoscuta in intreaga lume. Artista portugheza a mai concertat in tara noastra, acum sase ani, cand a cantat pe doua scene romanesti, la Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov si la Sala Palatului. Sambata, 11 septembrie, Msia va sustine un concert de 90 de minute, urmat duminica, 12 septembrie, la ora 13.00, de o prelegere despre fado.
Ara Dinkjian este unul dintre cei mai influenti muzicieni din Armenia, probabil cel mai mare maestru al oud-ului (o forma de lauta). Piesa lui, "Homecoming", a spart toate barierele sunetului in jazz. El a fost invitat sa cante la finalul ceremoniei de inchidere a Jocurilor Olimpice de la Atena, din 2004. Artistul armean va concerta sambata, 11 septembrie.
Trilok Gurtu este un adevarat geniu al percutiei. Nu se afla pentru prima data in tara noastra. In urma cu sase ani, a umplut pana la refuz sala de concerte a Liceului Ion Vidu din Timisoara, lucru care s-a repetat, dupa aceea, la Sala Palatului din Bucuresti. Trilok Gurtu a reusit sa faca senzatie in muzica occidentala, aducand in prim-plan suflul muzical al Indiei, pe care l-a imbinat cu flamenco, ritmuri africane, braziliene sau chinezesti. Artistul indian va concerta pe 10 septembrie, iar in ziua de 11 septembrie va sustine un workshop de percutie, la care sunt asteptati toti cei care cred ca au ceva de invatat de la unul dintre cei mai mari percutionisti din lume.
Despre Christoph Pepe Auer se spune ca este cel mai apreciat tanar muzician de jazz din Austria. El revine la PLAI, insotit de grupul sau si, ca invitat special, de un muzician la fel de apreciat: Manu Delago. Christoph Pepe Auer concerteaza vineri, 10 septembrie, si va sustine, impreuna cu Manu Delago, doua workshop-uri pentru cei interesati de tehnica sa de suflat si de ineditele hang-drums.
Pe langa aceste concerte, la PLAI veti avea parte si de o multime de alte evenimente: teatru, arte plastice, carte, fotografie, film, workshop-uri pe diverse teme.
Pretul biletelor va fi urmatorul: vineri, 10 septembrie - 40 lei; sambata, 11 septembrie - 45 lei; pretul unui abonament este de 75 lei. Duminica, 12 septembrie, accesul la Festivalul PLAI va fi gratuit, pe baza abonamentului sau a unui bilet pentru ziua de vineri sau sambata. Mai multe amanunte puteti gasi pe pagina de web http: //www.plai.ro/2010/program.