Razbunarea haiducilor

N. C. Munteanu
Ca o fi de vina incalzirea globala si canicula care ne-a naucit, cert este ca in ultima vreme, politicienii s-au intrecut in declaratii care au incins si mai mult spiritele.

Pe primul loc s-a aflat hiperactivul nostru presedinte. Dupa ce ne-a anuntat ca o tara care se imprumuta pentru a avea bani de pensii si nu pentru infrastructura este o tara de mana a doua, Traian Basescu le-a multumit romanilor care lucreaza in afara tarii. Indirect, ei ajuta Romania, nealegand varianta de a se intoarce, intinzand mana la ajutorul de somaj. Si ne-a asigurat ca el se simte bine in tara lui, nu ca profesorii care se plang ca le-au scazut salariile, desi un profesor are 16 ore pe saptamana, pe cand el munceste 16 ore pe zi. Daca facem socoteala pe ora, profesorul e mai bine platit ca presedintele! Si ca si cum n-ar fi fost de ajuns o maciuca la un car de oale si asa ciobite, Traian Basescu a pus tunurile pe trei dintre membrii PDL, care nu s-au sfiit sa critice guvernul. "Nu-ti poti permite sa-ti creezi notorietate atacand partidul", sustine Basescu. Confruntarea de idei trebuie sa fie facuta in interiorul partidului. "Indiferent ca s-ar fi numit Preda, Voinescu, Radu F. Alexandru, nu ar fi fost in partid daca il conduceam eu", a incheiat presedintele. Cu alte cuvinte, guvernul nu e perfect, insa rufele se spala in familie, mai ales daca nu sunt prea curate. Iar pe indisciplinati ii asteapta zile grele. Insa ce se intampla in partidul de guvernamant e floare la ureche fata de ceea ce petrece in opozitie, unde ruleaza "razbunarea haiducilor", seria a doua.
Principalul partid de opozitie, PSD, are aceeasi problema cu un membru setos de notorietate si pe care-l ia gura pe dinainte in public. Este vorba de Mircea Geoana, care nu s-a obisnuit cu ideea ca nu mai este seful partidului. Noul lider al social-democratilor, Victor Ponta, a scos securea razboiului si odata cu ea a atarnat la aer si izmenele partidului. L-a facut cu ou si cu otet pe Geoana, care n-ar fi decat "imaginea esecului, a compromisului, a infrangerilor si a umilintelor". In perioada in care PSD era condus de Geoana, influenta "mogulilor" in partid era suta la suta. Si, suprema obraznicie, care ii reuseste foarte bine, dupa Ponta, in istoria PSD se va vorbi de Iliescu, de Nastase, de Ponta si de cine va mai veni dupa el. Nu si de Geoana. Geoana va fi ca etajul 13 in blocurile americane. Lipseste pentru ca aduce ghinion! In ceea ce priveste datoriile partidului lasate de Geoana, Victor Ponta sustine ca nu era platita chiria pentru sediul partidului, dar era achitata chiria pentru casa in care locuieste Geoana. Colac peste pupaza, mai sustine micul Titulescu, datoriile candidatului Geoana la alegerile prezidentiale pierdute in 2009 trebuie platite de cel care le-a facut. De ce n-a spus curajosul Ponta aceste adevaruri pe vremea cand Geoana era liderul partidului? Ne-o spune cel acuzat: Ponta este lipsit de colegialitate si de bun simt. Dar are un acut simt al oportunitatii, mandatul lui Geoana fiind productiv pentru Ponta si familia lui, care a avut doi ministri si un eurodeputat. Asemanarile dintre rivali sunt mai multe decat par. Acelasi oportunism, acelasi arivism nerusinat, aceeasi sete de putere. Insa Geoana are handicapul ca a pierdut tot ce se poate pierde si n-a reusit sa duca haita la ciolanul puterii. Iar esecul intre politicieni e ca esecul intre gangsteri, nu se iarta. Pana la proba contrarie, Ponta e inca o promisiune. Iesit din maneca unsurosului arogant Adrian Nastase, care l-a si botezat Micul Titulescu, Ponta are timp sa astepte si spera sa-si depaseasca maestrul, pe care-l imita cu succes. Este explicatia pentru care, deocamdata, s-a multumit cu o victorie partiala. Temporar i-a inchis gura lui Geoana. De fapt, i-a astupat-o cu sefia Senatului, ca ciolan de ros. Demn, Geoana a inghitit in sec si a promis spasit sa faca ciocul mic. Toamna copiilor lui Ion Iliescu se anunta fierbinte!