Inainte de a va oferi detaliile solicitate privitoare la insuficienta renala, trebuie sa va semnalez un aspect care tine de medicamentele alfa-blocante ce v-au fost prescrise. Aceste medicamente blocheaza sistemul nervos central, inhiband stimularea musculaturii ce contracta arteriolele, crescand tensiunea arteriala, insa utilizarea lor ar trebui reevaluata, deoarece unele cercetari recente au aratat ca alfa-blocantele (ex. Cardura) aduc mai putine beneficii decat diureticele traditionale (Furosemid, Spironolactona etc.). In plus, un procent mare dintre persoanele carora li s-a administrat un alfa-blocant au dezvoltat ulterior insuficienta cardiaca congestiva, pe langa manifestarea unor efecte secundare specifice - ameteli, dureri de cap, greata, senzatie de slabiciune.
Revenind la insuficienta renala, trebuie stiut ca aceasta se dezvolta dupa un numar de ani, pe masura ce unitatile de filtrare renala (nefronii) sunt progresiv distruse. Deseori, aceasta boala nu prezinta semne si simptome in stadiile timpurii, iar in multe cazuri, nu apar simptome pana cand functia renala nu scade sub 25% din ceea ce se considera normal. Nu voi insista pe cauzele care pot duce la insuficienta renala cronica (diabet, nefropatii, stenoza de artera renala, hipertensiune arteriala etc.), ci pe faptul ca aceasta afecteaza aproape toate sistemele organismului, fiind, asadar, o boala cu potential grav.
Astfel, retentia de lichide datorata bolii poate produce insuficienta cardiaca congestiva si umflarea tesuturilor organismului (edeme), deficitul de eritropoetina (hormon produs de rinichi) determina scaderea productiei de eritrocite si, implicit, instalarea anemiei. Alte probleme care pot aparea includ ulcerul gastric, modificari ale culorii pielii si slabirea oaselor, facandu-le susceptibile de fracturi. Chiar si sistemul nervos central poate fi afectat datorita excesului de cataboliti neeliminati din organism, fenomen ce determina aparitia dificultatilor de concentrare sau de memorie, neuropatii traduse prin afectari (neuromusculare) la nivelul muschilor mainilor si picioarelor. Desi insuficienta renala cronica nu este vindecabila, exista posibilitati pentru a controla simptomele si a minimaliza complicatiile, incetinind astfel progresia bolii. Prima prioritate in tratamentul insuficientei renale cronice este, fara indoiala, tratamentul cauzei subiacente, prin ajustarea dietei si o medicatie specifica. O dieta corespunzatoare este foarte importanta, astfel incat organismul sa beneficieze de o cantitate suficienta de calorii pentru a evita malnutritia. Scaderea cantitatii de proteine din alimentatie poate incetini progresia bolii, prin reducerea cantitatii de deseuri metabolice manipulate de rinichi. Restrictia de sare poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale, iar diminuarea consumului de fosfati si de potasiu este de natura sa previna cresterea excesiva a nivelului acestor substante in sange.
Medicamentele antihipertensive cunoscute ca inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sunt capabile sa incetineasca rata de progresie a deteriorarii renale. Formele care induc anemia pot necesita administrarea de eritropoetina, pentru a stimula maduva hematogena sa produca mai multe celule rosii, iar afectarea osoasa ce poate insoti insuficienta renala se poate contracara prin administrarea calcitriolului (o forma de vitamina D). Medicamentele ce leaga fosfatii pot fi, de asemenea, prescrise, in scopul de a scadea nivelul acestora in sange, stiut fiind faptul ca fosfatii reduc nivelul calciului din oase, slabindu-le si facandu-le vulnerabile la fracturi.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, pot spune ca exista remedii eficiente in tratamentul insuficientei renale, care, desi nu pot restabili pe deplin fiziologia renala, sunt capabile, totusi, sa capaciteze rinichii, in ideea optimizarii diurezei si a unei eliminari satisfacatoare a deseurilor metabolice care intoxica organismul.
Aceste remedii includ splinuta, dragaica, urzica, trei-frati-patati, extractul de mladite de ienupar, uleiul de dovleac, mierea poliflora, anghinarea, decoctul de praz si, in mod special, ciurul-zanelor. Contactati-ma pentru stabilirea unei scheme terapeutice!
Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00
"Fiica mea are colesterolul mare"
(Raspuns pentru S. O. - Craiova, F. AS nr. 923)
Colesterolul este o substanta grasa pe care o gasim in membranele tuturor celulelor organismului uman (creier, nervi, intestine, muschi, ficat, inima, piele). Cea mai mare parte a colesterolului este sintetizat de ficat (colesterol endogen). Din colesterol, organismul sintetizeaza hormonii, vitamina D, acizi biliari. Cantitatea de colesterol necesara organismului pentru sinteza acestor substante este mica. Organismul uman sintetizeaza si stocheaza zilnic in jur de 1000 mg de colesterol. Hipercolesterolemia este cresterea nivelului de colesterol peste aceasta limita. Excesul de colesterol se depune in peretele arterelor, ducand la aparitia aterosclerozei. Acest fenomen poate sa apara pe arterele coronare, cerebrale, digestive, renale, pulmonare, provocand cardiopatie ischemica, aritmii, accidente vasculare, boala arteriala periferica, anevrism, prin reducerea fluxului sanguin catre tesuturi. Cea mai periculoasa complicatie a aterosclerozei este tromboza arteriala (formarea unui tromb-cheag de sange care obtureaza fluxul sanguin). Hipercolesterolemia produce acumularea de lichide in ficat, ducand la steatoza hepatica. Valorile nivelului sanguin al colesterolului total sunt: optim - 200 mg/dl, la limita - 200-239 mg/dl, crescut - peste 240 mg/dl. Valorile nivelului lipoproteinelor sanguine sunt: LDL optim - sub 129 mg/dl, la limita - 130-159 mg/dl, ridicat - 160-180 mg/dl, foarte ridicat - peste 190 mg/dl. HDL: protector - peste 60 mg/dl, scazut - sub 40 mg/dl. Trigliceride: bun - 150-190 mg/dl, ridicat - peste 200 mg/dl, foarte ridicat - peste 500 mg/dl.
Factorii care influenteaza capacitatea organismului de a produce colesterol sunt: * alimentatia bogata in grasimi saturate si colesterol de origine animala (colesterol exogen); * istoricul familial; hipercolesterolemia familiala este predispozitia mostenita de a produce colesterol in exces; * greutatea corporala peste limitele admise; * lipsa de activitate fizica; * fumatul; * diabetul zaharat, hipotiroidismul; * insuficienta renala; * varsta; * stresul (glucocorticoizi in exces).
Tratamentul alopat al hipercolesterolemiei se face in cele mai multe cazuri cu medicamente din clasa statinelor. Efectele adverse ale acestor medicamente sau rezultatele sub asteptari au condus la necesitatea gasirii de tratamente naturale alternative sau complementare, pentru prevenirea hipercolesterolemiei si reducerea riscurilor vasculare. Tratamentele naturale elaborate in Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" reduc nivelul colesterolului total, imbunatatesc indicele aterogenic, reduc agregarea plachetara (formarea cheagurilor de sange), nivelul oxidarii LDL, protejeaza peretele vascular (reduc formarea leziunilor la nivelul arterelor), reduc efectele adverse ale tratamentelor alopate. Prin folosirea unor produse naturale cu o calitate exceptionala se regleaza sinteza hepatica si absorbtia intestinala a colesterolului, conversia colesterolului in acizii biliari si eliminarea acestora. Pentru elaborarea programului de tratament folosim informatiile extrem de relevante asupra metabolismului lipidic si a riscului de a dezvolta boli coronariene obtinute prin testarea tip EIS (Sistemul de Electroscanare Interstitiala) pe care o efectuam in Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus".
Electroscanarea se realizeaza cu un dispozitiv medical american de ultima generatie, avizat in Comunitatea Europeana si de Ministerul Sanatatii din Romania. Testarea prin EIS permite detectarea riscurilor de aparitie a unor afectiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, inainte ca ele sa poata fi evidentiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica astfel si tratamente profilactice (care previn imbolnavirile sau reduc gravitatea simptomelor). De mentionat ca sistemul de testare EIS este foarte util si in cazul copiilor cu ADHD.
Existenta in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus" a unui magazin in care pot fi gasite produsele recomandate ofera pacientilor avantaje suplimentare.
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Sunt dominata de anxietate"
(Raspuns pentru CRIS, F. AS nr. 897)
Anxietatea sau tensiunea nervoasa sunt reactii normale in situatii dificile, insa ele ar trebui sa dispara odata cu rezolvarea problemelor. Anxietatea este "reactia in caz de alarma" a organismului fata de un factor de stres fizic sau psihologic. O stare de anxietate poate sa apara inaintea unui eveniment important, cum ar fi un examen sau un interviu pentru un loc de munca, si de obicei dureaza putin. La unele persoane insa anxietatea devine o stare permanenta, care le afecteaza serios capacitatea de a face fata vietii de zi cu zi. Atunci sufera de anxietate cronica. De aceea, trebuie sa aveti mare grija, fiindca netratata, anxietatea poate disimula tulburari obsesiv-compulsive, caracterizate prin repetarea acelorasi actiuni: sa te speli pe maini, sa verifici daca ai stins luminile sau sa-ti reamintesti intamplari suparatoare. Anxietatea acuta se poate manifesta ca o presimtire rea, uneori vaga si fara obiect, alteori clar orientata catre ceva. Ea poate fi insotita de simptome fiziologice: crampe la stomac, gura uscata, tahicardie, transpiratii sau insomnie. Unele persoane au atacuri de panica pe neasteptate. Simptomele (senzatie de sufocare, durere in piept, furnicaturi in maini si picioare, lesin, teroare) pot fi atat de puternice, incat pacientul si cei care il privesc ar putea crede ca trece printr-o criza cardiaca. In perioadele de stres organismul consuma mai repede nutrientii si daca acestia nu sunt inlocuiti, sistemul nervos isi pierde progresiv resursele si se instaleaza starea de anxietate.
Iata de ce este important sa aveti o dieta sanatoasa, bogata in carbohidrati complecsi, ca painea integrala si orezul brun, care pot avea un minim de efect calmant. Includeti si acizi grasi esentiali din cereale integrale, nuci, seminte si legume, vitamine, in special din complexul B, minerale din produse apicole, pentru a sustine sistemul nervos. Mancati putin si des in timpul zilei, pentru a mentine constant nivelul zaharului in sange. Pastrarea echilibrului in perioadele de odihna, exercitii si activitati recreative va vor ajuta sa va simtiti mai bine fizic si sa aveti o atitudine pozitiva in fata vietii.
Ca tratament, produsele naturiste, homeopatice si apicole sunt cele mai indicate in anxietate si insomnie. Astfel, va recomand un preparat special fitoapicol: Tonicul sedativ "Sorina". Acesta contine miere, propolis, polen, extracte din valeriana, hamei, pasiflora, salvie, paducel, talpa-gastei, tei argintiu, lavanda, orz, ovaz, sunatoare, vasc, uleiuri esentiale de lavanda si portocal. Produsul are efecte sedative, hipnotice, calmante si de linistire a sistemului nervos. Este recomandat in insomnie, anxietate, depresie si atac de panica. In functie de simptome, alte produse se administreaza impreuna cu tonicul sedativ: Omega 3 + Vitamina E, GinkgoPrim, Nutritonic, Orz verde, Gabba, Nutricalm, Sunatoare, Arnica CH9.
Tonicul sedativ "Sorina" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter.