Leacuri din Tirol

Gilda Fildan
Medicina populara se bucura de tot mai multa consideratie in Occident. Europenii isi intorc sperantele si privirea spre terapia cu plante, amintindu-si de leacurile stravechi. La fel ca in Romania, vindecatorii populari se bucura de mare trecere. E si cazul austriecei Maria Treben, care si-a dobandit un renume international. Ceva mai spre vest, in Alpii germani, traieste o alta maestra a plantelor, EVA LUBKE, ale carei retete cu ierburi, legume si fructe se bucura de mare succes. Printre ele, se afla si cele pe care le-am selectat in pagina de mai jos

Castravetele

Castravetii au un gust foarte placut, cand ii preparam ca salata proaspata, fie singuri, fie in combinatie cu rosii, ceapa si frunze de salata verde. Incercati sa cresteti aceasta leguma in gradina dvs. sau chiar pe balcon. Nu sunt pretentiosi, si e o adevarata placere sa-i vezi cum dau flori frumoase si galbene, ce se transforma apoi in roade. Va recomand sa mancati si coaja, ceea ce nu va e permis sa faceti decat in cazul legumelor netratate. Coaja castravetelui are un continut bogat de electroliti. Ea fortifica si detoxifiaza. Pentru o cura de detoxifiere beti zilnic, timp de doua saptamani, un pahar de suc de castraveti. Procedati astfel: maruntiti castravetele, strecurati zeama printr-o panza curata, iar la sfarsit, presati cu putere si resturile ramase in panza. La nevoie, puteti folosi un mixer. Peste tocatura obtinuta, adaugati si un deget de apa plata.
Arhicunoscute sunt si mastile cosmetice cu felii de castravete. Dupa ce v-ati curatat fata, taiati un castravete netratat in rondele, puneti-le una langa alta pe fata si tineti-le aproximativ 15 minute. Va improspateaza tenul si reduce ridurile.
Un alt secret al frumusetii: odata, o participanta la unul din seminariile mele mi-a spus urmatorul lucru: "Cand plec in calatorie, nu trebuie sa iau cu mine nimic special pentru ingrijirea fetei. Produsul meu cosmetic ma insoteste permanent, oriunde as merge". Ea obisnuia sa-si spele totdeauna fata cu propria urina. Si avea o piele superba!

Cartoful

Pentru mine, cartoful este cel mai important aliment, alaturi de mere, morcovi si ceapa. Cartofii nu-mi lipsesc niciodata din casa. Ii depozitez la racoare, in pivnita. Aveti grija sa nu pastrati merele in aceeasi incapere cu cartofii. Nu se simpatizeaza deloc.
Sucul de cartof crud va ajuta cand aveti probleme cu stomacul, de pilda gastrita, ulcer, dureri. Pentru probleme cu stomacul si arsuri in cosul pieptului, eu va recomand in primul rand sa mestecati mancarea corect si suficient de mult. Deseori, procedand astfel, problema dispare de la sine. O imbucatura ar trebui mestecata de 25 pana la 32 de ori. Alimentele mestecate prost irita mucoasele. Nu va tratati niciodata suferintele de la stomac cu ceai de musetel. Ceaiul de salvie e bun, ca si mestecatul frunzelor de salvie. Asa va calmati inflamatia din cavitatea bucala si din stomac. In rest, va poate fi de folos urmatoarea reteta: dimineata dati pe razatoare un cartof crud, stoarceti-l si beti zeama obtinuta.
Cand tusesc ori am facut o bronsita, fierb cativa cartofi curatati sau in coaja, pana se inmoaie bine, ii intind pe un servet si pun cataplasma pe piept. Aplicati-o cat de fierbinte o puteti suporta, insa fiti atenti sa nu va provocati arsuri. Cand nu mai e decat calduta, dati-o jos. Apoi frictionati-va pieptul si spatele cu apa amestecata cu otet de mere. Cel mai bine va fi sa folositi aceasta procedura seara. Asa veti permite tratamentului sa actioneze peste noapte.
Cataplasma cu cartofi se poate intrebuinta si pentru rinichi. Acoperiti un cearceaf cu o folie de plastic, asezata in dreptul rinichilor, infasurati-va cu cataplasma la rinichi si bagati-va in pat. Lasati sa actioneze pana dimineata.
Apa in care ati fiert cartofii o puteti folosi pentru o baie la picioare. Va fereste de degeraturi.
Contra durerilor de cap se poate trage pe nari suc de cartofi (cruzi). Veti vedea ca ajuta.
La dureri de membre si crize de guta, dati pe razatoare cativa cartofi cruzi si opariti-i cu apa fierbinte. Puneti-i intr-un lighean si imbaiati-va membrele afectate.
Pentru cataplasme, eu intrebuintez fie un prosop de vase uzat, fie un cearceaf vechi. Niciodata un prosop de frotir, deoarece nu lasa sa treaca destula zeama.

Varza - alba, rosie, creata

Varza este o leguma tipica de iarna. Ar trebui s-o consumam frecvent in sezonul rece, cand ceasul interior instiinteaza organismul ca trebuie sa se odihneasca. Si noi avem o perioada mai linistita in lunile de iarna. Ingaduiti-i si organismului dvs. sa se relaxeze putin si sa se pregateasca pentru anul ce vine. Chiar daca societatea moderna vrea sa ne solicite suta la suta zi si noapte, indiferent de anotimp, pur si simplu n-ar trebui sa-i dam ascultare. Cu totii dorim sa fim sanatosi la batranete. Aceasta presupune sa observam semnalele corpului nostru, sa-i acordam ragazul necesar pentru a se reface si sa nu gonim prin viata, atrasi de lucruri neesentiale.
Mie imi place, in special, varza creata. O cumpar totdeauna de la targul saptamanal, proaspat adusa de la camp.
Daca aveti probleme cu genunchii, puteti incerca sa le rezolvati cu cataplasme cu varza alba. Frunzele proaspete sunt zdrobite cu facaletul pana cand lasa zeama, apoi se infasoara in jurul genunchiului. Mai inainte se incalzesc putin. "Trag rautatea afara", cum se zice. Aceeasi metoda e aplicabila si la coate.
Varza murata este - la fel ca si zeama ei - un leac important pentru constipatie. In afara de aceasta, contine o mare cantitate de vitamina C, din care motiv era luata candva pe corabii, in calatoriile lungi pe mare, cu scopul de a preveni scorbutul. O femeie mi-a relatat ca, de luni de zile, mananca trei-patru furculite de varza acra inainte de micul dejun si ca de atunci nu s-a mai imbolnavit niciodata. Bineinteles, trebuie sa te obisnuiesti cu asta. Nu pot sa spun altceva decat: "Da-ti silinta".
Varza murata v-o puteti prepara singuri, fara nici o dificultate. Cand cineva are mult de suferit de pe urma unei indispozitii sau a unei boli, ii recomand totdeauna sa-si pregateasca personal remediile, pentru ca astfel sa participe mai intens la vindecarea sa. Asa se intampla cu varza acra, in cazul constipatiei. Cand v-ati investit intreaga energie in procesul de producere a unui remediu, el va va ajuta cu atat mai mult dupa aceea.
Nu renuntati atat de usor. Fiecare "planta de leac" trebuie incercata un timp. Daca nu va ajuta, renuntati la ea si incercati alta. Va sfatuiesc, totusi, sa nu experimentati febril si haotic. Ca sa apara o schimbare, este nevoie de timp. Aveti rabdare. Acordati trupului si mintii dvs. ragazul necesar pentru a se vindeca.

Morcovul

Eu consider morcovul drept una dintre cele mai importante legume. Este o veche planta de cultura, cu un gust excelent, pe care si copiii il adora. Si e inzestrata cu mari puteri vindecatoare. Deosebit de valoros este continutul sau bogat de betacaroten, substanta pe care organismul o transforma in vitamina A, de insemnatate vitala. Morcovii sunt buni pentru ochi, piele si oase. De asemenea, ei ajuta contra parazitilor intestinali.
Una dintre persoanele care au apelat la ajutorul meu mananca zilnic piure de morcovi, deja de cateva saptamani. De curand, mi-a spus ca acum poate conduce din nou masina fara ochelari, timp de aproape opt ore.
Copiilor li se da piure preparat din morcovi proaspeti sau suc de morcov, pentru a elimina viermii intestinali. Morcovul se amesteca totdeauna cu smantana sau ulei. Nu adaugati mar, nici lamaie, nici nu faceti salata din morcovi. Piureul trebuie sa treaca prin tot tubul digestiv pana la iesire exact asa cum este.
Si pentru intestin, recomand piure de morcovi. Se rade un morcov crud si se amesteca apoi cu putina smantana sau ulei. Grasimea e necesara, fiindca altfel organismul nu poate asimila betacarotenul. Timp de mai multe luni, consumati cate doi sau trei morcovi, impartiti in cateva portii pe tot parcursul zilei.

Cu dragoste si energie din inima

Cand adunati ierburi, culegeti fructe si legume sau lucrati in gradina, cand preparati ceaiuri, alifii, mixturi pentru baie si asa mai departe, puneti in ele toata iubirea de care sunteti in stare. Daruiti-le energia inimii dvs. si astfel leacurile si alimentele vor deveni infinit mai valoroase.