SALVEAZA INIMA UNUI COPIL!

Redactia
* Un medic israelian efectueaza operatii pe inima gratuite pentru copiii din Romania * Prof. dr. TIBERIU EZRI

- Seful Departamentului de Anestezie de la Spitalul Wolfson, Holon, afiliat cu Universitatea Tel Aviv -

"Nu ezitati sa apelati la noi"

Pentru ca in Israel exista o organizatie internationala atat de importanta pentru salvarea copiilor cu suferinte cardiace - ce vin din toata lumea -, am dorit sa stau de vorba cu cineva din cadrul echipei medicale israeliene a Fundatiei "Save a Child's Heart" pentru mai multe informatii. In acest sens l-am contactat pe domnul prof. dr. Tiberiu Ezri

- Stimate domnule prof. dr. Tiberiu Ezri, va rog sa ne vorbiti despre aceasta organizatie pentru salvarea copiilor cu suferinte cardiace. Cand si cum s-a ajuns la fondarea ei?

- Fundatia "Save a Child's Heart" (SACH), care tradus in romaneste inseamna "Salveaza inima unui copil", se datoreaza viziunii medicului israelian de origine americana Ami Cohen care, in 1995, a creat fundatia si a transformat-o intr-unul dintre cei mai importanti contribuitori la insanatosirea unor copii suferind de afectiuni cardiace grave, din tarile in curs de dezvoltare.

- Ce implica misiunea acestui proiect umanitar israelian international?

- Misiunea Fundatiei SACH este de a imbunatati calitatea serviciilor cardiace medicale pentru copii, indiferent de nationalitate, religie, culoare sau posibilitati financiare. De asemenea, fundatia ajuta la infiintarea si dezvoltarea unor centre pentru chirurgie cardiaca in diverse tari.

- Care este deviza echipei medicale?

- "A salva inima (viata) unui copil este ca si cum ai salva o intreaga lume".

- Daca un copil cardiac, de oriunde din lume - inclusiv din Romania - are nevoie de interventie medicala, cum se procedeaza si care ar fi costurile?

- Trebuie contactata fundatia prin secretara ei, D-na Dawn - dawn@wolfson.health.gov.il sau prin mine - tezri@netvision.net.il Costul operatiei, al spitalizarii si un loc de dormit si masa pentru copil si un membru de familie sunt toate platite de SACH. Familia si copilul platesc numai biletele de avion.

- Practic, care este primul pas pe care trebuie sa-l faca familia copilului in cauza?

- Trebuie trimise aici documentele medicale (preferabil DVD) cu ecocardiografia si/sau cateterizarea cardiaca, iar cardiologul nostru va decide operabilitatea cazului si prioritatea in functie de urgenta si disponibilitatea salii de operatii. Noi operam si copii israelieni si avem numai o sala de operatie pe zi pentru proceduri cardiace la copii. Unele probleme se pot rezolva fara operatii, prin cateterizare cardiaca, dar si acest laborator este foarte solicitat.

- Vorbiti-ne, va rog, despre performantele medicale, de la infiintarea SACH si pana in prezent.

- In cei 15 ani de activitate, SACH a finantat operatiile a peste 2400 de copii din 40 de tari, inclusiv Romania.

- Exista programe de finantari pentru SACH? Sponsorizari? Voluntariate?

- Toate acestea exista si, practic, totul depinde de "suflete mari", oameni disponibili sa doneze. Sunt si multi voluntari. As putea s-o amintesc aici pe d-na Eva Grosz (vara sotiei mele), medic stomatolog, pensionara, absolventa la Timisoara, care gaseste in acest voluntariat multe clipe de satisfactie.

- Ce proiecte aveti pentru perioada urmatoare, a anilor 2010 - 2011?

- Privitor la copiii din Romania, peste zece au fost operati anul acesta si mai multi sunt candidati la operatii anul acesta si anul viitor. Recent, o echipa de medici de la noi au consultat 49 de copii cardiaci la Iasi, cu ajutorul generos al d-rei Magda Iorga, care a fost persoana de contact.

- Daca intampinati greutati in derularea etapelor programate pentru salvare de inimi la copii, care ar fi acestea?

- Lipsa de informatii suficiente inainte de venirea copilului! Operatia nu poate fi facuta urgent, din cauza aglomerarii care prelungeste timpul de asteptare.

- Ce capacitate pentru tratamente cardiovasculare la copii are SACH in Israel? S-a intamplat ca vreun pacient sa nu poata fi rezolvat din cauza aglomerarii in Spitalul Wolfson din Holon, Israel?

- Se fac in jur de 250 de operatii pe an. Nu am anulat cazuri, ci numai le-am amanat din cauza aglomerarii.

- Pentru ca SACH are birouri in toata lumea - SUA, Canada, Regatul Unit, Olanda, Elvetia, Germania, Franta, Kenia, Australia, Ghana, Vietnam - pe cand ar fi posibil si unul in Romania?

- Asta depinde in primul rand de initiativa romanilor, initiativa care exista, dar mai trebuie sa ia amploare.

- Deoarece sunteti originar din Romania, va rog sa ne spuneti cate ceva din biografia dvs., sa va cunoastem mai bine, considerand ca sunteti un model pentru multi dintre noi.

- M-am nascut in 1951 si am crescut la Marghita, Bihor. Am terminat medicina in 1975 la Timisoara. Dupa serviciul militar si stagiul facut la Candesti, Neamt, am emigrat in 1978 in Israel. M-am specializat in anestezie in Israel si in USA. Din anul 2000, sunt seful departamentului de anestezie si al salilor de operatii de la spitalul Wolfson din orasul Holon, vecin cu Tel Avivul. Sunt profesor de anestezie si terapie intensiva la Universitatea Tel Aviv. Am doi baieti, unul inginer si celalalt student. Sotia a fost nascuta si crescuta la Timisoara.

- Ce propuneri aveti pentru eventualii copii cardiaci din Romania? Dar si pentru copiii cardiaci romani de pretutindeni?

- Este de preferat sa se largeasca in mod substantial serviciul de operatii cardiace la copii in tara lor de bastina. SACH poate si aici sa ajute prin acordarea de burse de studii chirurgilor si anestezistilor. Pana acum, 5 medici anestezisti romani s-au specializat la noi in acest domeniu.

- Aveti un mesaj de transmis cititorilor acestui interviu?

- Doua mesaje: nu ezitati sa apelati la noi pentru a "salva inima copilului" dumneavoastra! Oamenii generosi, cu posibilitati financiare, sunt invitati sa doneze SACH-ului pentru aceasta cauza filantropica!

- Va multumesc si va doresc succes pe toate planurile!

LUCRETIA BERZINTU
iulie 2010, Israel