Raspuns pentru IOANA B., F. AS nr. 922 - "Sunt obeza, hipotiroidiana si ma consider un om distrus"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Nu incape nici o indoiala ca multitudinea problemelor de sanatate cu care va confruntati si care uneori imbraca forme paroxistice (obezitate morbida) au ca punct comun de plecare hipotiroidia, fiind cunoscut faptul ca incapacitatea glandei tiroide de a produce si elibera cantitati adecvate de tiroxina poate genera o mare varietate de probleme de sanatate. Bineinteles ca semnele si simptomele hipotiroidiei (nu le mai amintesc, ele va sunt cunoscute) variaza foarte mult, in functie de severitatea deficitului hormonal, manifestandu-se gradat, pe parcursul mai multor luni sau ani. Faptul ca va considerati o persoana "terminata fizic si moral" nu va poate fi de nici un folos, atat in plan medical, cat si in plan personal, defetismul si neincrederea in sine fiind, in mod sigur, factori de natura sa agraveze si mai mult starea depresiva in care va aflati, stare indusa atat de impactul psiho-emotional negativ al unei casnicii traumatizante, cat si de hipotiroidismul propriu-zis. Chiar daca e greu, ar trebui sa va imaginati viitorul in termeni mai optimisti, mai ales ca din punct de vedere medical hipotiroidismul poate fi controlat in mod satisfacator, tratamentul alopat specific asociat cu cel naturist fiind capabile sa atenueze majoritatea simptomelor si chiar sa retrocedeze orice crestere in greutate determinata de boala. In absenta unui tratament adecvat, de reglare a deficitului hormonal tiroidian, orice cura de slabire ati incerca este sortita esecului, deoarece nu are sustinerea hormonala necesara unui metabolism performant, prin care organismul sa se poata debarasa de surplusul de tesut adipos, care a devenit o povara pentru viata dvs.
Asadar, tratamentul alopat al hipotiroidismului consta in administrarea hormonului tiroidian sintetic (levotiroxina) care trebuie luat zilnic. Acest medicament oral restaureaza cantitatile adecvate de hormoni, si imediat dupa inceperea tratamentului simptome de genul asteniei ar trebui sa inceapa sa cedeze, desi s-ar putea ca nu toate simptomele sa se amelioreze timp de mai multe luni.
Tratamentul cu levotiroxina este de obicei pe viata, si poate fi urmat de teste periodice de sange, deoarece necesarul organismului in hormoni tiroidieni se poate usor modifica pe parcursul timpului. Sigur ca tratamentul alopat poate avea diferite particularitati, in functie de varsta si de nivelurile de afectare ale fiecarui pacient in parte (ex. anemie, Hashimoto, mixedem, gusa etc.), insa doar acest tip de tratament poate determina o regresie clinica si biologica, in cateva saptamani. Tratamentul naturist complementar include urmatoarele tipuri de remedii:
* Tiroidin - capsule (Parapharm) - remediu destinat persoanelor care sufera de hipotiroidism, asigurand necesarul de nutrienti pentru buna functionare a glandei tiroide. Se administreaza 1-2 capsule pe zi, cu un pahar de lichid (apa, suc de fructe), cu o ora inainte de culcare.
* Spirulina - prin microelemente, acizi grasi esentiali si proteine, stimuleaza productia de hormoni tiroidieni, iar ficocianina, principalul principiu activ, este responsabila de intensificarea proceselor metabolice. Se administreaza 1,6-3 g/zi, in trei prize, cu 1/2 ora inainte de mesele principale.
Aceste doua remedii se asociaza cu Seleniu + vitamina E, cu rol antioxidant si antiinflamator care protejeaza tiroida de efectul nociv al radicalilor liberi. (1 comprimat pe zi, dupa masa de pranz)
* Gentiana - puternic stimulent metabolic, favorizeaza secretia normala de hormoni tiroidieni. Se administreaza sub forma de tinctura, de 3-4 ori pe zi, in cure de 3 luni, cu o luna pauza intre ele.
Se mai pot utiliza suplimentar remedii obtinute din vasc, nuc, fucus vesiculosus si amenti de mesteacan pufos.
Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Imi sangereaza gingiile si gura imi miroase foarte urat"
(Raspuns pentru LAZAR AURELIA, F. AS nr. 924)


Halitoza sau respiratia urat mirositoare poate avea drept cauze consumul unor alimente, unele medicamente, boli infectioase (bronsiectazie), boli hepatice, indigestii, constipatie, reflux gastroesofagian, infectii ale nasului si faringelui sau boli periodontale (gingivita, abces dentar etc.)
In cazul gingivitei ulcerative produse de unele bacterii saprofite, halena este totdeauna prezenta, tratamentul indicat fiind Metronidazolul, igiena bucala foarte riguroasa, ceai de musetel. Respiratia urat mirositoare mai are si alte cauze frecvente: fumatul, consumul de alcool, de varza sau doze mari de suplimente alimentare cu vitamine.
Unele bacterii anaerobe din gura (zona sublinguala) produc compusi de sulf cu miros urat "de ou stricat", sesizabil in respiratie. Sangerarea gingiilor se poate datora unei cantitati mici de saliva in cavitatea bucala, ce are rolul de a lupta cu infectiile bacteriene si de a mentine pH-ul la valoarea normala, sau deficientei grave de vitamina C, care in mod sigur produce sangerari gingivale si scorbut (afectiune ce determina gingivita).
Tratamentul consta in consum ridicat de fructe si legume proaspete, ceai de musetel, menta, salvie, grapefruit, Gastritix, Jarro-Dophilus, All C (vitamina C masticabila), periaj regulat al dintilor - 5 minute dimineata + seara cu pasta de dinti Sensodyne + apa de gura, periaj pe limba cu periuta de dinti, masaj zilnic al gingiilor (1 minut) cu degetul aratator, masaj cu feliuta de lamaie (la 2 zile), curatarea spatiului dintre dinti, mai ales seara, dupa masa, cu ata dentara. Evitati in consumul zilnic alimentele urat mirositoare.
P.S. Consumati zilnic o cana de ceai verde sau negru. Substantele continute stopeaza dezvoltarea bacteriilor ce provoaca mirosul neplacut al gurii (halena).

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Cum ma pot trata de ulcer pentru a scapa definitiv de el?"
(Raspuns pentru EMILIA, F. AS nr. 922)


Cei mai multi dintre noi stim ce inseamna durerea de stomac provocata de anxietate, de o masa copioasa ori luata in graba. Durerea abdominala poate fi cauzata uneori si de alte afectiuni asociate, cum marturisiti si dvs.: dischinezie biliara, hepatita B, probleme genitale si nisip la rinichi. Dar durerile abdominale sunt deseori legate de tulburarile digestive. Poate fi vorba de o infectie cu Helicobacter Pylori (in cazul ulcerului peptic) sau de o inflamatie (in cazul colitei ulcerative sau gastritei erozive).
In toate cazurile, mai intai trebuie sa aveti mare grija la dieta si la stilul de viata. Astfel, mancati alimente complete, bogate in fibre, evitand mancarurile grele, grase si condimentate. Respectati orarul meselor si acordati-va timpul necesar pentru a manca relaxat. Nu mancati repede, mestecati bine alimentele si evitati sa inghititi aer cu mancarea. Nu beti multe lichide in timp ce mancati. Prea mult alcool, ceai, cafea si tutun pot afecta digestia si pot agrava durerile abdominale provocate de ulcer. Va puteti vindeca de un ulcer peptic dureros mancand zilnic o portie mare de varza cruda sau band zilnic, pe stomacul gol, suc de varza cu morcov. Varza captuseste stomacul si tubul digestiv cu o pelicula protectoare.
Ca tratament, va recomand urmatoarele produse naturiste: Probiotice, Obligeana, Smochin, Hofisan, Colonsan, Lucerna, Ganoderma, Nuca verde, Lemn-dulce, Mercurius solubilis CH9. Schema de tratament se personalizeaza si se dozeaza corespunzator. Tratamentul dureaza sase luni, iar dupa repetarea investigatiilor, se fixeaza un tratament de intretinere.
Pentru detalii, contactati-ne la farmacia "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter.
(Raspuns valabil si pentru FLORICA, "Sufar de gastrita eroziva antrala", F. AS nr. 897)