Departe, in inima Siberiei, la granita dintre Rusia, China si Mongolia, se inalta, impunatori si tainici, Muntii Altai. Un taram mistic, un taram in care domnesc puterea si energia pura a pamantului, strabatand mii de kilometri de-a lungul campiilor, padurilor, vailor si muntilor, un taram cu puteri miraculoase.
Unii spun ca in Muntii Altai se gaseste un loc sacru, despre care se povesteste ca este Sambala. Cei mai multi localnici cred cu tarie in aceasta legenda si considera ca Sambala din Muntii Altai, "Poarta Raiului", este locul in care va incepe o alta civilizatie umana. Poate ca va fi locul in care civilizatii diferite, cu existente paralele, se vor intalni pentru prima data.
In traditia orientala, acest taram numit Sambala reprezinta "Izvorul fericirii divine" sau, mai precis, "Ceea ce ne ofera accesul la izvorul de fericire pura si de bucurie nesfarsita". Sambala mai este supranumita si Centrul Spiritual al Planetei, un centru sacru, nu are o locatie spatial delimitata, nu este un teritoriu ce poate fi indicat pe harta. Sambala se afla intr-o dimensiune paralela, intr-un plan subtil, care exista paralel cu universul fizic.
Se spune ca poarta terestra catre acest taram este pe cel mai inalt punct al muntilor, undeva la 4.500 de metri, pe varful Belukha. Sunt multi cei care au pierit pe creste in cautarea zadarnica a acestui tinut al fericirii, al armoniei perfecte, al nemuririi. Pentru ca aceasta Poarta este interzisa oamenilor obisnuiti, pana si cei mai initiati samani considera ca ar comite un sacrilegiu daca s-ar apropia la mai mult de 10 kilometri de acest tinut al spiritelor.
Imaginea Siberiei este de cele mai multe ori asociata cu un fel de iad pe pamant, un mormant pentru milioanele de deportati, o regiune in care domneste frigul cumplit. Insa Siberia este un tinut fascinant, al contrastelor uimitoare: stepa si zonele desertice, taigaua si tundra, vaste regiuni muntoase, locuite doar de animale salbatice. Energiile miraculoase ale regiunii le poti doar simti in fosnetul frunzelor, in adierea vantului, in linistea stepelor caucaziene, in sopotul fluviului Ienisei. Dar cea mai potrivita intruchipare a fluidului energetic este dansul ritualic al samanilor care traiesc intr-o puternica armonie cu natura.
Samanii din Muntii Altai
Multi oameni aflati in suferinta isi cauta vindecarea in fortele benefice ale samanilor din Altai. Nu toti sunt insa constienti ca samanul nu face decat sa mijloceasca transferul de energie dinspre natura spre cel care are nevoie. Muntii Altai, in sine, reprezinta acel vindecator, acel maret saman pe care cu siguranta il poti intalni. Unul din elementele fundamentale ale filosofiei samanice il reprezinta comuniunea cu fortele naturii. De aceea, samanii moderni s-au transformat intr-un fel de "ecologisti", ce incearca sa protejeze Pamantul. Desi exista un progres remarcabil al stiintelor si tehnicii, omul contemporan ignora laturi importante ale existentei spirituale. Ei nu mai detin controlul perfect al psihicului si al energiei lor. Asa au aparut cele mai cumplite boli psihice ale mileniului, care totusi pot fi vindecate prin metode ale traditiei samanice stravechi.
Samanismul este religia traditionala sau sistemul credintelor al nativilor din Altai. Siberia este o sursa de intelepciune antica, in care ritualurile samanice mistice s-au pastrat cu fidelitate, de milenii. Samanismul siberian dateaza de peste 40.000 de ani si este o adevarata traditie spirituala antica, o sursa de fericire si iubire.
Existenta samanica este bazata pe conectarea individuala la "spiritele cosmice". Samanii ii ajuta pe cei neinitiati sa-si deschida cai de comunicare cu acest nivel al cunoasterii spirituale. Se poate afirma ca samanismul siberian, desi ancestral, reprezinta ultima treapta de explorat a spiritualitatii moderne. Samanul sau "Kam", cum este numit in Altai, intra in contact cu spiritele si zeii, intr-o stare modificata a constiintei de sine. Slujitorii acestui cult religios sunt mesageri intre lumea reala si lumea subtila, intra in comuniune cu spiritele naturii, comunica cu animalele si cu plantele, vindeca boli, prezic viitorul.
Plantele halucinogene
Astfel, practicile samanice demonstreaza o mare diversitate. In cultura samanica din Altai, muzica si incantatiile imita suntele din natura, parca in incercarea de a realiza o cat mai perfecta armonie cu universul.
Faptul ca samanul apeleaza, in cadrul ritualurilor, la anumite substante extrase din plante, este greu acceptat de occidentali. Folosirea acestora este insa esentiala pentru ritualurile practicate de ei. Samanii autentici apeleaza la o gama larga de plante halucinogene pentru a-si inlesni viziunile, dar si ca remediu in tratarea "pacientilor" lor. Aceste substante cu efecte puternice nu creeaza totusi dependenta. Spre exemplu, samanii siberieni folosesc "palaria sarpelui" (Amanita muscaria), cea mai puternica ciuperca halucinogena din padurile nordice.
Initial, numele de saman era purtat doar de acesti preoti-vrajitori ai populatiilor din Altai. Cu trecerea timpului insa, si odata cu dezvoltarea puterilor uimitoare ale acestei traditii, samanismul s-a raspandit in toate colturile lumii. Astazi, intalnim forme variate de samanism atat in Laponia, cat si in Africa, America sau Australia.
Se spune, de asemenea, ca indiferent unde s-ar afla samanii folosesc plante care stimuleaza si capacitatile telepatice. Mai mult, in toate traditiile samanice, fie din Australia, fie din Africa sau Siberia, intrarea in transa si intreaga calatorie a samanului este ghidata de tobe si de tamburine lovite intr-un ritm sustinut, si de dansul care insoteste aceste instrumente.
Purtatorii de semne
Exista cateva elemente obligatorii pentru a ajunge saman. De obicei puterile samanului sunt considerate un dar ereditar, ce se transmite din generatie in generatie, fiind necesara existenta unui stramos care a practicat samanismul. Se spune ca samanul trebuie sa fie "insemnat" de catre divinitate. El are un semn distinct din nastere, de exemplu sase degete sau o alta particularitate care il face diferit fizic de ceilalti oameni.
Samanul trebuie sa fie capabil sa comunice cu spiritele, sa-si trimita sufletul in calatorie in alte lumi sau in locuri diferite din Univers. Este un vindecator care nu apeleaza la metodele medicinii moderne, uneori folosindu-si doar energia, alteori ajutat de ierburi vindecatoare. Numai samanul stie cantecul magic al tamburinei, stapaneste focul, cunoaste limba fiarelor.
Se spune ca in samanism exista un dialog permanent, o comuniune intre sferele universului, cele de jos, de mijloc si de sus. Fluxul constant al "vietii pamantesti" traverseaza toate aceste sfere. Un comportament lipsit de respect fata de natura si fata de aceste spirite poate fi pedepsit prin boli cumplite sau chiar pierderea sufletului.
Tamburina magica
De zeci de ani, cercetatorii investigheaza toate aspectele acestei traditii fascinante, samanismul. Prin dansul sau in jurul focului, prin bataia tamburinei sale, samanul poate induce celor care asista o stare hipnotica. Testele din laborator au dovedit ca bataia tamburinei poate provoca schimbari in sistemul nervos central al omului. Un saman isi bate tamburina cu o frecventa intre 4 si 7 batai pe secunda. Acest ritm coincide cu frecventa impulsurilor electrice produse de creierul uman. Undele cerebrale, conduse de jocul tamburinei si dansul in jurul focului, induc visele si halucinatiile din starea de hipnoza sau transa. Inregistrarile activitatii cerebrale pe o encefalograma au demonstrat ca samanul, prin trairea intensa a muzicii sale, ajunge, in mai putin de 10 minute, intr-o stare profunda de transa. La o stare de aceeasi profunzime, maestrii japonezi Zen ajung in 6 ore, dupa o meditatie adanca.
O stiinta straveche
Pana de curand, etnologii si antropologii occidentali au privit aproape intotdeauna aptitudinile magice ale samanilor doar ca pe o curiozitate, o manifestare a superstitiei populare, considerandu-i mai degraba niste sarlatani. Cu maxima precizie se inregistrau amanunte mai degraba formale, era descrisa costumatia samanului, culorile si ornamentele ei, instrumentele intrebuintate de el, s-a notat tot ce spunea si i s-au consemnat constiincios actiunile. Dar eficienta ritualului sau nu parea sa prezinte vreun interes. Abia in ultimul timp, cercetatorii fenomenului si-au dat seama in sfarsit ca magia samanica nu e o legenda, ci functioneaza efectiv. E limpede ca in spatele straniilor ritualuri, compuse din sacrificii de animale, transe si cantece foarte ritmate, se ascunde o stiinta straveche a tehnicilor prin care pot fi obtinute efecte magice.
Studiile recente au demonstrat ca in timpul procesului de vindecare al unui bolnav creierul samanului si creierul pacientului incep sa lucreze in acelasi ritm si ca, prin intermediul sinergiei, starea psihica a bolnavului, cat si sistemul sau imunitar se pot imbunatati! Prin aceste experimente s-a demonstrat ca samanismul nu este doar o credinta primitiva, asa cum o considera cei mai multi crestini, ci este o realitate stiintifica!
Misiune dificila
Pentru saman, munca sa este de mare seriozitate si foarte dificila. Extrem de putini consimt sa-si urmeze vocatia, atunci cand ea li se anunta prin vise ori prin diferite suferinte trupesti. Ei ezita sa preia acest rol primejdios, de mediator intre lumi. Impostorii n-au nici o sansa, caci daca magicianul nu poate demonstra rezultatele pozitive, e luat la goana si inlocuit cu altul mai priceput, si nu-i ramane altceva decat sa colinde de colo-colo, ca un biet sarlatan. Samanul autentic e obligat sa-si dovedeasca neincetat calitatile magice, caci membrii tribului sau nu sunt deloc inclinati spre indulgenta, din acest punct de vedere. In fond, de el depinde ca zeii sa priveasca in continuare tribul cu ochi ingaduitori.
Ultimul saman din Siberia
In varsta de 67 de ani, Anton Yudanov este un saman autentic al zilelor noastre. El nu locuieste intr-o iurta, ci intr-un apartament din regiunea Gorno-Altai, impreuna cu sotia si fiul sau. Nu poarta costumul traditional din piele de animale, ci o pereche de blugi si un tricou. A facut studiile la Academia de Teatru din Moscova si a lucrat ca actor la un teatru local. Conform biografiei sale neoficiale el este, de asemenea, seful unui trib nordic altaic, "Tubularii", si s-a consacrat ca fiind un veritabil "saman alb". Bunicul sau, cunoscut de localnici ca Marele Saman", a ramas in istoria locurilor. El a fost persecutat in perioada de represiune stalinista din anii 1930, dar, spre deosebire de ceilalti, a supravietuit anilor grei prin propriile puteri de a se armoniza cu natura, de a-si extrage energia si puterea vietii din fortele Universului. "Un saman experimentat este capabil sa calatoreasca spre alte lumi, fara a avea nevoie de tamburina sau un costum special", spune Anton Iudanov. "El poate invinge spatiul folosind puterea gandului, care este cea mai puternica energie a universului. Poate calatori oriunde si se poate opri unde vrea. Un saman experimentat isi poate lasa trupul sa curga odata cu valurile de energie ale universului. Hotarele trupului fizic se dizolva. El se contopeste cu infinitul si devine parte a intregului Univers".