MARCIAN PETRESCU

Iulian Ignat
"Suntem in anul aniversar: un deceniu de la infiintare!"

- Iti pun o prima intrebare obsedanta pentru noi toti: ti-a batut si tie criza la usa? Te descurci?

- Consider acest an drept cel mai "dement" si mai "anormal" an pe care l-am trait! In plina criza economica, care la noi e mai galagioasa ca in alte parti ale lumii, anul acesta si vara aceasta, in particular, au fost mai pline de evenimente muzicale decat alti ani luati la un loc. Pentru mine a fost o bucurie ca l-am vazut, in sfarsit, pe Gary Moore si ca, in sfarsit, s-a produs minunea numita Eric Clapton. Dar cea mai mare fericire, pot spune chiar ca este un vis implinit, a fost concertul formatiei americane Rick Estrin & The Nightcats. Am avut placerea si onoarea de a deschide, alaturi de formatia mea, Trenul de noapte, concertul acestor muzicieni de blues, de inalta clasa, din Sacramento, California. A fost un show absolut fabulos. O dovada clara a ceea ce inseamna bluesul modern american in acest moment. Si pentru mine a fost si mai mare fericirea, pentru ca am si cantat impreuna cu ei. Deci, nici vorba de un recul in ceea ce priveste concertele in acest an. Dimpotriva! Cred ca pe undeva s-a fortat usor nota. Au fost aduse foarte multe nume mari, intr-un timp foarte scurt. Romanii nu au in acest moment potenta financiara sa plateasca bilete pentru cat de multe si de tentante sunt evenimentele anuntate. Era mult mai bine daca multe dintre aceste concerte ar fi fost organizate esalonat. Dar, se pare ca nu e cum se pregateste, e cum se nimereste...

- Pe unde cantati, cum simtiti publicul? Optimist, deprimat

- Desi criza financiara este o realitate mai mult decat palpabila, am remarcat ca oamenii sunt mai doritori ca niciodata sa vina la concerte, sa se destinda, sa scape de problemele zilnice. Este foarte adevarat ca numarul spectatorilor s-a redus un pic fata de anul trecut. Pot sa spun insa ca am avut niste concerte absolut fabuloase. Am reusit sa ajungem in multe orase, pe unde nu credeam ca o sa ajungem vreodata: Pascani, Rimnicu Sarat, Focsani, Miercurea Ciuc, Sf. Gheorghe, Lugoj si am descoperit peste tot un public foarte receptiv la show-ul nostru. Am remarcat extrem de clar un lucru... NU VOR REZISTA PE PIATA decat artistii care stiu cu adevarat sa cante live, care stiu cu adevarat sa fie entertaineri, care nu se menajeaza si care au cu adevarat ceva de oferit publicului. In cazul formatiei mele, sunt sigur ca o sa rezistam. Mai ales ca eu unul nu sunt dispus sa abdic de la promovarea bluesului si mai ales a instrumentului meu drag - MUZICUTA!

- Anul acesta este extrem de special pentru tine si pentru formatia ta: ANIVERSATI 10 ANI DE LA INFIINTARE!

- Da, si, practic, incepand din luna iulie, toate concertele pana la finele anului vor fi dedicate acestei aniversari. Primul concert din aceasta serie, ca un fel de avanpremiera, va avea loc pe 31 iulie in Bucuresti, la clubul "Green Hours". Pe urma vom pleca prin tara. Avem in pregatire un repertoriu nou, mai ales ca de aproximativ 6 luni lucrez cu o echipa noua de muzicieni. Lucram la un nou album, pe care sper sa-l lansam anul viitor. Pana atunci, ma bucur mult ca primul tiraj al albumului "POVESTILE BLUESULUI" s-a vandut in totalitate! Cat despre vacanta... nu prea cunosc cuvantul. Incerc si eu, si colegii mei, sa folosim perioadele de pauza dintre concerte pentru relaxare. In rest, muncim cat mai mult, ca sa ne mentinem pe piata cu brio. Le promitem spectatorilor nostri o experienta absolut unica! O imbinare intre umorul tipic romanesc si spiritul american al acestui gen muzical nemuritor, numit BLUES.