Raspuns pentru MIRCEA, F. AS nr. 910 - "Am gastropatie de reflux biliar"

Redactia
Dr. IVAN SECRIERU - medic medicina generala cu competente naturiste, specialist in nutritie, Clinica Vitalmed, Brasov, tel. 0268/41.21.84, 0723/19.51.11

Pentru aceste dereglari va recomand urmatorul tratament: 1. Un amestec din parti egale de pulbere de afin, cimbru si dud, din care se ia cate o lingurita, de 4-6 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 minute inainte de mese. 2. Tinctura de mesteacan, in combinatie cu tinctura de stejar si salvie, in parti egale (cate 1 lingurita de patru ori pe zi, inainte de masa). 3. Spirulina, in combinatie cu catina. 4. Ceai de gentiana si trei-frati-patati, macerat la rece, trei cani pe zi. In continuare se va trece la cura de dezintoxicare cu ceai Gano Sod - 1,5-2 litri pe zi, cu administrarea concomitenta a cate 2 capsule de Excelium si Ganoderma. Pentru relatii suplimentare, puteti sa ma contactati la telefon.

Dr. MARIETA PETRESCU - e-mail: siervamaria23@yahoo.com

"Baiatul meu are hemangiom plan pe fata"
(Raspuns pentru NICOLAE - Medias, F. AS nr. 903)


Sunt un medic cu specializare pediatrica-chirurgicala si cu studii internationale, de asemenea specializat in medicina holistica si ayurvedica. In cazul prezentat, este vorba despre o malformatie frecventa a vaselor sanguine, cu evolutie tumorala in copilaria mica, si care necesita tratament laser + chirurgical; din mesajul parintilor, rezulta ca acest copil a urmat pana in prezent astfel de terapii, dar familia pare sa nu inteleaga ca aceasta este calea, cautand alte forme de vindecare. Din expertiza mea pe cateva mii de cazuri similare si dupa multe congrese internationale de specialitate, va pot asigura ca nici o crema, niciodata, nu va inlatura o malformatie vasculara, mai ales de acest tip. Daca familia va continua tratamentul laser (care coaguleaza in profunzime vasele tumorale) si ulterior va avea interventie chirurgicala reconstructiva (la nevoie - in functie de dimensiuni si localizare), atunci va obtine un rezultat maximal. Pot recomanda specialisti sau asigura consultatii.
In ultimul an, am avut neplacerea sa observ aparitia unui numar mare de astfel de pacienti, care au neglijat tratamentul corect si au "asteptat" solutii miraculoase. Rezultatul - un numar mare de copii mici si sugari cu tumori vasculare neglijate, ulcerate, suprainfectate si intens proliferative, mutilante, care au avut interventii de maxima gravitate (va pot furniza fotografii si prezentari de cazuri).


MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"De 8 ani nu pot dormi in pat din cauza refluxului esofagian"
(Raspuns pentru COLA GR. VASILE - Baia Sprie, F. AS nr. 916)


Indiferent de severitatea afectiunii, primul pas in tratarea bolii de reflux esofagian (BRGE) este efectuarea anumitor schimbari in stilul de viata. De altfel, pentru simptomele moderate, schimbarea comportamentelor si obiceiurilor este, de obicei, suficienta in tratarea BRGE. Pentru simptomele mai severe, modificarile din stilul de viata permit controlarea cu usurinta a bolii, prin medicatie.
Masurile de autoingrijire care pot diminua simptomele BRGE includ:
* Renuntarea la fumat - fumatul creste refluxul acidului si usuca saliva, care protejeaza esofagul de efectul coroziv al acidului gastric.
* Mancati putin la masa - astfel se reduce presiunea exercitata asupra sfincterului esofagian inferior (cardia), prevenind deschiderea valvei si refularea acidului in esofag.
* Stati cu trunchiul ridicat dupa ce mancati si asteptati cel putin 3 ore inainte de a merge la culcare. In acest timp, majoritatea alimentelor din stomac trec in intestinul subtire si nu mai pot refluxa in esofag.
* Limitati alimentele grase - exista o legatura puternica intre consumul de grasimi si BRGE, prin faptul ca acestea relaxeaza sfincterul esofagian inferior, permitand accesul acidului gastric in esofag. Mai mult, grasimile incetinesc golirea stomacului si cresc timpul in care acidul poate regurgita.
* Evitati alimentele si bauturile problema - este vorba despre bauturile cafeinizate, ciocolata, ceapa, mancarurile condimentate si mentolate, care tind sa creasca productia de acid gastric si sa relaxeze sfincterul esofagian. De asemenea, limitati citricele, rosiile si mancarurile pe baza de rosii. Ele sunt acide si pot irita esofagul inflamat, inrautatind simptomele BRGE.
* Limitati sau evitati consumul de alcool - relaxeaza sfincterul esofagian si irita esofagul, inrautatind simptomele.
* Eliminati kilogramele in plus - arsurile si regurgitarea acidului pot aparea mai frecvent cand kilogramele in plus adauga presiune asupra stomacului.
Daca aceste metode nu dau rezultatul scontat, pentru persoanele cu simptome severe, medicatia este, in general, principalul tratament.
Astfel, medicamentele folosite pentru tratarea BRGE includ:
* Antiacidele - disponibile fara prescriptie medicala, acestea (ex. Maalox) neutralizeaza acidul gastric si asigura rapid calmarea temporara a simptomelor.
* Blocante ale secretiei acide - cunoscute si ca medicamente care blocheaza receptorii histaminici (H2), acestea sunt disponibile cu prescriptie medicala, dar si fara. Avantajul acestor medicamente (ranitidina, famotidina, nizatidina etc.) este faptul ca reduc secretia de acid, nu doar neutralizeaza acidul gastric.
* Inhibitori ai secretiei de protoni - sunt cele mai eficiente medicamente in prevenirea secretiei de acid si in tratarea BRGE.
Sanoprazolul, rabeprazolul si esomeprazolul (Nexium) inhiba productia de acid si ofera timp tesutului esofagian afectat sa se vindece. Este demonstrat clinic faptul ca acesti inhibitori pot fi folositi in siguranta cel putin 10 ani. Folosind doze mici, se evita aparitia efectelor secundare consecutive administrarii: dureri abdominale, diaree, dureri de cap.
Tratamentul naturist complementar include urmatoarele remedii:
* Gastrocalm ("Dacia Plant") - pansament gastric natural, indicat in patologii gastrice si reflux gastro-esofagian.
* Gasex - antiacid in actiune rapida, calmeaza disconfortul si simptomatologia bolii de reflux gastro-esofagian.
Cele doua produse se administreaza conform prospectului.
* Gascure-sirop - foarte eficient in hiperaciditate gastrica si reflux gastro-esofagian, se administreaza cate 1 lingurita, de trei ori pe zi, inainte de mese. Plantele cu actiune calmanta, antiacida si eupeptica indicate in BRGE sunt: lemnul-dulce, nalba-mare, ulmul, feniculul, ghimbirul, musetelul, cretusca si papadia, care se pot administra sub forma de infuzii, decocturi, pulberi, capsule sau comprimate, in functie de preferinte. Sa auzim numai de bine!

Ing. DAN ANDREI -tel. 0770/49.25.83, 0332/44.81.80, e-mail: andreidan51@gmail.com, www.romedic.ro/andrei-collagen-srl

"Cum se poate ameliora spondilita anchilozanta?"
(Raspuns pentru VALENTIN BRASOVEAN - Sibiu, F. AS nr. 893)


Spondilita anchilozanta este o forma de artrita cu o evolutie de lunga durata (cronica) si de cele mai multe ori afecteaza coloana vertebrala. Poate produce durere, rigiditate, edem si limitarea miscarilor la nivelul coloanei vertebrale inferioare, mijlocii si la nivelul gatului si uneori in unele parti cum ar fi mandibula, umerii, coapsele, genunchii si calcaiele. Boala apare mai frecvent la barbati decat la femei.
Agravarea spondilitei anchilozante depinde de numerosi factori, cum ar fi varsta la care debuteaza, cat de devreme este pus diagnosticul si ce articulatii sunt implicate. Tratamentul precoce cu medicamente si produse naturiste de ultima generatie poate scadea procesul inflamator, prevenind cicatrizarea, si limiteaza progresia bolii.
Un astfel de produs cu rezultate verificate deja in diverse forme de artrite reumatoide, poliartrite, spondilite lombare sau cervicale, este 100% Pur Collagen Capsule, obtinut din stern de pui de 6-8 saptamani. Se administreaza cate 3 capsule pe zi, toate 3 inghitite o singura data, seara, la 3 ore dupa o masa mai abundenta, la 2 ore dupa fructe sau o salata. Cu o ora inainte nu se mai consuma sucuri, bere sau alte lichide care pot modifica compozitia sucului gastric. Daca sunt probleme de digestie, constipatie, stomac lenes, se recomanda desfacerea capsulelor si consumarea pulberii din interior, care sa fie dizolvata in gura, cu saliva si inghitituri mici de apa, pana la topirea completa. Eficienta produsului va creste, patrunzand mai usor in sange. Este posibil ca la 1-3 sau chiar 4 saptamani sa aveti parte de o reactie a sistemului imun si o crestere a durerilor din articulatii si din coloana, in acest caz se va suplimenta doza cu 1-2 capsule zilnic, pana la incetarea completa a durerii. Pentru informatii suplimentare si comanda, apelati telefonic.