* In luna august, cand nucile se coc, desprindeti invelisul verde in care se afla fiecare nuca si uscati-l intr-un loc cu circulatie buna de aer. Puteti sa intindeti o plasa de tantari pe o lada goala si sa aranjati cojile intr-un singur strat. Controlati din cand in cand daca nu apare mucegai pe suprafata lor.
Reteta: Cojile uscate (aproximativ 1,5 pahare) se fierb 5-8 minute, in 2 l de apa, si se fac bai 10 zile la rand. Dupa baie, piciorul nu se sterge, se usuca natural. Cojile se pun inapoi in apa, ca sa fie refolosite a doua zi.
* In timp ce stati pe scaun, fie la masa, fie la televizor, puneti talpa pe un magnet rotund, luat dintr-un radio vechi. Daca nu va deranjeaza, prindeti magnetul cu leucoplast, inainte de culcare, si puneti o soseta deasupra.
* La tara, batranii preparau un unguent pentru ciocuri la calcaie dintr-o ceapa rosie, 75-80 g de sapun de rufe si o lingura de zahar. Se aplica pe ciocuri, de mai multe ori pe zi.
* Cand se sacrifica o vaca, taranii pastrau inainte vezica biliara, cu continutul ei amar, pentru diferite tratamente. Pentru dizolvarea ciocurilor, se amestecau 200 ml de bila cu 100 ml de gaz lampant si 1/2 lingurita de sare. In prima seara, se face o frectie cu lichidul preparat, a doua seara se pune o compresa fierbinte (alegeti din retetele propuse mai jos), a treia seara se face pauza. Daca pielea se irita dupa frectie, dimineata se unge cu ulei sau crema pentru copii. Reteta este foarte buna si pentru guta, pentru degetele deformate de artrita si pentru articulatiile chinuite de dureri reumatice.
* Dupa o baie cu apa fierbinte, in care se dizolva sare si bicarbonat de sodiu, se aplica pe ciocuri un unguent preparat din 50 g de mustar, o lingura miere de albine si o lingura de sare, sau se aplica un aluat din parti egale de faina si miere de albine.
* Lastarii de la cartofii incoltiti se spala bine, se toaca si se pun intr-un borcan de sticla. Se umple borcanul cu tuica sau alcool de 70% si se macereaza 10-14 zile, pana solutia va capata culoare maronie. Lichidul se strecoara in sticluta si se ung ciocurile zilnic, inainte de culcare.
* Primavara, cand infloreste papadia, se culeg semintele (puful alb). Intr-un borcanel de 200 ml, se amesteca puful cu tuica de calitate, ca sa fie acoperit 2 degete, si se macereaza timp de 6 zile. O bucatica de burete se imbiba cu macerat, se stoarce putin si se pune acolo unde se simte ciocul. Deasupra se inveleste in celofan si se prinde cu leucoplast sau cu fasa de tifon. Se lasa o zi sau doua. Se repeta 3-4 proceduri.
* Urzica de mai se da prin masina de tocat. Masa obtinuta se intinde pe o frunza de brusture (pe partea din interior) si se aplica pe ciocuri. Deasupra, se pune un celofan si se panseaza sau se prinde cu leucoplast.
* Ovaz nedecorticat, nu mai putin de un borcan de 500 ml, se pune in 3 l de apa rece, se aduce pana la fierbere, apoi se raceste pana la o temperatura suportabila si se face baie la calcaiul bolnav. Apa nu se arunca dupa prima procedura, se reincalzeste si se foloseste de cateva ori. Imediat dupa baie, talpa se pune pe un dispozitiv pentru masaj, in forma de cilindru, sau pe o bucata de creanga cu scoarta si se rostogoleste, inainte si inapoi, apasand cu forta pe zona unde se afla crescatura nedorita.
* Se fac bai in apa fierbinte, in care se dizolva sare de mare sau de bucatarie. La 2 l de apa, se pun un pahar de sare, cateva picaturi de iod si cateva cristale de permanganat de potasiu. Se sta cu picioarele in lighean 30-40 de minute, adaugand apa fierbinte, pentru mentinerea temperaturii. Cei care nu au voie sa faca bai cu apa fierbinte (tumori, hipertensiune, tromboza) vor aplica comprese inainte de culcare. Dupa procedura, locul se unge cu iod.
* O lingura cu faina de mustar se dizolva in 200 ml de apa fierbinte, se mai adauga un litru de apa calda, in care se tin picioarele, nu mai mult de 10 minute, apoi se incalta cu sosete de lana.
* Toamna, se strang seminte de brusture, cu care se umple un borcan de 3 litri. Se toarna tuica si se lasa la macerat timp de 12 zile. Se foloseste pentru comprese sau pentru frectii, pentru cazuri de artrita si dureri lombare.
* Se fierbe un cartof mare in coaja, se scoate din apa si se piseaza. Piureul obtinut se amesteca cu o lingurita de petrol lampant si se aplica cat este fierbinte, pe locul dureros. Se tine 20 de minute. Se inveleste cu un prosop flausat, ca sa se pastreze caldura. Se fac 10-12 proceduri.
* Intr-un vas de metal se pune un pahar de urina, amestecat cu 2 linguri de otet. Se incalzeste pana la o temperatura suportabila. Vasul se pune pe o caramida fierbinte sau in alt vas cu apa incalzita bine ca sa pastreze temperatura cel putin o ora, sau, mai bine, 1,5 ore. In functie de vechimea afectiunii, este nevoie de 4-10 proceduri.
* Un castravete murat in butoi (nu de plastic!) sau in borcan de sticla se feliaza. Se acopera calcaiul bolnav cu felii subtiri, se imbraca o punga de plastic deasupra, ca sa nu curga. Se panseaza strans si se lasa pana dimineata.
* O ridiche neagra se spala cu apa calda, cu periuta, se da pe razatoare mica, impreuna cu coaja. Locul bolnav se unge cu ulei sau crema de galbenele. Masa de ridiche se aseaza intre 2 straturi de tifon si se aplica pe locul bolnav, pentru o ora dimineata si una seara. Nu lasati compresa mult timp ca sa nu ardeti pielea.
* Se fierb in lapte 2 linguri de seminte de in si se aplica fierbinti, cu un tampon de vata, o data pe zi.
* In medicina populara toate partile florii de liliac se folosesc pentru prepararea leacurilor. Pentru tratarea ciocurilor, se culeg florile, se pun intr-o sticla cu gatul larg (aproximativ 1/3 din inaltimea sticlei), apoi se toarna tuica de 40%. Se macereaza 8-10 zile. Extern, se maseaza ciocurile si se aplica comprese, iar intern, se beau 18-25 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, dupa masa.
Calcaie crapate
* Se taie cubulete 2-3 cepe de marime medie, se prajesc bine in ulei de floarea soarelui. Se scoate ceapa din ulei, se stoarce bine, iar in ulei se mai pune aceeasi cantitate de ceapa cruda si se mai prajeste o data. Se scoate si se tine deoparte. Se dau pe razatoare mica 2 morcovi si se prajesc 6-8 minute. Se inlatura jumatate din morcov si se rade in uleiul din tigaie o lumanare de parafina si o lingura de ceara galbena. Se topeste tot pe un foc foarte slab. Se adauga ceapa stoarsa. Cand se raceste putin, se ambaleaza in borcanele de sticla si se pastreaza la frigider. Calcaiele crapate se spala bine cu apa fierbinte si se ung zilnic, inainte de culcare. Se imbraca deasupra pungi de celofan si o pereche de sosete calduroase.
* Din mijlocul dovleacului se scot firele de care sunt prinse semintele. Se aplica pe zona cu crapaturi, iar deasupra se imbraca cu o punga de plastic. Se leaga strans si se tine 4-8 ore. Inainte de procedura, se fac bai cu bicarbonat de sodiu. Dupa inlaturarea compresei, calcaiele se ung cu ulei de floarea soarelui sau ulei de in, in care s-au macerat galbenele.
* Cei care au in casa o aloe de 3-4 ani pot folosi o frunza din partea de jos a plantei. Frunza se spala, se taie atent cu foarfeca tepele laterale si pielita aspra de pe partea de sus a frunzei. Cu partea moale, se aplica frunza pe crapaturi si se prinde strans cu leucoplast sau fasa elastica.
* Se face decoct din seminte si iarba de schinduf. Se raceste putin si se foloseste pentru bai de picioare, de 3-4 ori pe saptamana.
* Doua-trei mere se curata, se taie cubulete si se fierb in 150-175 ml de lapte. Se mixeaza ca sa obtinem o pasta omogena, care se intinde pe calcaiele crapate si se acopera cu pansament, pentru 30-50 minute. Se repeta zilnic.
* In 5 l de apa fierbinte se infuzeaza pana la racire 700 g de tarate, apoi se strecoara si se storc bine. Lichidul incalzit se foloseste pentru bai de picioare, timp de 20 de minute. Daca lichidul se raceste repede, se mai adauga apa fierbinte.
* Se topeste osanza si se amesteca cu miere de albine, in proportia 1:2. Se ung locurile crapate, se acopera cu un prosopel si se lasa 2-3 ore zilnic sau de 3-4 ori pe saptamana.
Sa va fie de leac!