Micul paradis de la Harman

Redactia
Intr-un sat de langa Brasov va asteapta o Doamna cu suflet mare si o casa ca in povesti

Doriti sa vedeti cum e sa te intorci la radacini, dupa o perioada lunga de timp petrecuta in strainatate? Atunci vizitati, de exemplu, casa cu nr. 441, de pe strada Mihai Viteazul, din comuna Harman, judetul Brasov. Aici se simte o adevarata efervescenta creatoare, in spatele careia se afla o mama a trei copii, originara din Brasov si care, dupa 19 ani traiti in Germania si in Sua, s-a hotarat sa cumpere o casa saseasca in Honigberg, cum se numeste Harmanul in germana. A pastrat fatada spre strada asa cum era, dar cand intri in curte ai impresia ca te afli pe un teren de sport: un spatiu mare si luminos. Dependintele au fost modernizate cu mult gust si imbie la relaxare. Si cand mai pui ca in incinta curtii s-a amenajat si o piscina, parca nu-ti mai vine sa pleci pana nu te-ai racorit putin, in aceste zile toride de vara.
Initiativa ii apartine Marcelei Cosnean si este un indemn in vederea salvarii de la ruinare totala a vechilor case trainice, construite de-a lungul secolelor de sasii transilvaneni, in nenumarate localitati din Ardeal. In Harman, de pilda, toate casele sunt intretinute sau se afla in renovare, ca si impunatoarea biserica-cetate, una dintre cele mai mari din Transilvania, cu ziduri inalte de 12 metri. Turnul bisericii - cel mai inalt dintre turnurile bisericilor rurale din Tara Barsei - este inconjurat de schele si se lucreaza la restaurarea lui. (In Tara Barsei sunt peste 200 de biserici-cetati construite de sasi.)
Dar sa revenim la gazda noastra. Marcela Cosnean si-a inceput cariera la Brasov, ca invatatoare, apoi in Germania, unde s-a specializat in arta designului si s-a preocupat creativ de muzica si arte. Pe langa acestea, a crescut trei copii, lucru care o califica pentru sarcina pe care si-a propus-o in Harman. In aceasta casa urmeaza sa-si petreaca zile de vacanta, in grupe de cate zece pe serie, fete care vor sa invete sau sa-si aprofundeze cunostintele de limba germana si engleza, facand excursii in imediata apropiere, invatand cate ceva din obiceiurile sasesti, ingrijind plante in gradina, ajutand la gatit etc. (Aici vor gasi doar bucate preparate din ingrediente naturale, ca la tara, cu rafinament de mare clasa.) Dar mai este ceva de adaugat: in asa-zisul "Harman Saxon Cottage", televizorul nu face parte din dotare. Motto-ul taberelor ce vor avea loc aici suna cam asa: "Stingem televizorul si dam drumul la distractie".
Prin aceasta indepartare de tehnica moderna, d-na Cosnean doreste in primul rand sa arate fetelor ca exista si alte modele decat cele oferite de starurile de televiziune. "Copiii nostri au dreptul sa-si petreaca cel putin o data vacanta departe de mesajele negative si de modelele nesatisfacatoare." Ea pledeaza pentru constientizarea importantei naturii, pentru dezvoltarea umana in general si pentru educarea tinerei generatii in mod special. Astfel, doreste sa contracareze suprasaturatia in ceea ce priveste programele de televiziune de toate felurile si sa ofere posibilitatea fetelor de a-si recunoaste si dezvolta adevaratele capacitati creative. O oferta generoasa, chiar daca nu usor de realizat.
Dar cu acestea nu s-au terminat planurile si visurile acestei doamne cu suflet mare. Curtea interioara va fi pusa la dispozitia unor artisti plastici, ca o galerie in aer liber, cu vernisaje, cu invitati speciali, la nivel international. Visul cel mare este amenajarea, tot aici, a unei asa-numite "Beauty-Farm" (ferma de frumusete) pentru adulti, cum se gasesc in Vest. Frumusetea insemnand, in primul rand, sanatate fizica si mentala si pastrarea constienta a acesteia. Oferta este deschisa indiferent de sezon si se adreseaza mai ales femeilor si oamenilor de afaceri stresati, care aici vor putea sa se relaxeze si sa-si ingrijeasca corpul si sufletul. Iarna, ar putea de exemplu merge la schiat in Poiana Brasov sau la drumetii pe muntii din apropiere.
Nu ezitati sa contactati telefonic sau prin e-mail acest nou asezamant, care este mai mult decat o pensiune agroturistica, este o veritabila scoala pentru cei care vor sa duca o viata sanatoasa, din toate punctele de vedere.
Adrese utile: tel. 0268/36.70.51, 0721/46.48.75, e-mail: Mcosnean@yahoo.com

Beatrice Ungar