DRUMUL LUNG SPRE CIMITIRUL VESEL

Corina Pavel
Celtii se intalnesc la Sapanta. Din doua margini de Europa, irlandezii si romanii din Maramures se intorc la radacina comuna

Semnul crucii cu brate egale inscrisa in cerc si avand deasupra un acoperis, povestile despre iele versus "fata padurii", structuri ritmice si melodice, miscari ancestrale pastrate in danturile din Oas si Maramures sunt cateva "locuri comune", conturate la prima vedere, ale spiritualitatii nordice romanesti si ale celei irlandeze. Reporteri ai revistei "Formula AS" au facut acum doi ani o scurta descindere in Scotia si insulele Orkney, "adulmecand" aceste urme comune impresionante prin asemanarea lor. Iata ca acum, irlandezii sunt cei care vin la noi, pe urmele stramosilor lor, in locurile unde acestia au trait secole si unde si-au lasat semnele. Asadar, Cinci zile cu muzica romaneasca si irlandeza, doua culturi care se intrepatrund, ateliere de creatie si invatare, si alte intamplari de tot felul la Sapanta, intr-un eveniment denumit generic: "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" si care va avea loc in perioada 12 - 15 august 2010. Evenimentul este prezentat de Asociatia Culturala Irlandezo-Romana "New Grange", in colaborare cu Consiliul Local Sapanta, Parohia Ortodoxa Sapanta, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures. Producator - Peter Hurley, un mai vechi prieten si admirator al culturii traditionale romanesti.
"Drumul lung spre Cimitirul Vesel" inseamna si cinci zile cu muzica "altfel", prezentata de Grigore Lese si invitatii lui, apoi muzica unui cunoscut compozitor in stil etno-irlandez, Shaun Davey, cantata live de 120 de artisti, ateliere de olarit, dans, muzica taraneasca, gatit traditional, pastravarit si multe altele, scene dintr-un trai "eco", in armonie cu natura si sinele.
Festivalul este gandit ca o intalnire pentru suflet, o cautare a radacinilor in traditie, o deschidere spre spiritualitate. "Nu imbiem turistii cu mici, bere si muzica comerciala. Oferta noastra este clara: invitam oameni care isi inteleg radacinile, care recunosc ca au intrebari, care isi respecta traditia si natura. Credem ca zona Sapantei are un urias potential spiritual si turistic, dar nu vrem ca exploatarea ei sa o transforme intr-un butic", declara Peter Hurley, producatorul evenimentului. Deloc o coincidenta, festivalul se va suprapune peste marea sarbatoare crestina Adormirea Maicii Domnului (14-15 august). Ea va fi urmata de un concert extraordinar, ce va avea loc chiar pe pajistea de langa Cimitirul Vesel. 160 de muzicieni - corul barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramures, o orchestra de camera romaneasca si instrumentisti alesi dintre cei mai buni muzicieni traditionalisti ai Irlandei - vor interpreta o lucrare a lui Shaun Davey, in noaptea de Sfanta Maria, pe pajistea de langa Cimitirul Vesel. Textele acestor melodii sunt chiar epitafurile de pe mormintele din Sapanta. Asadar, ideea de a organiza un festival a pornit de la dorinta ca aceasta creatie sa fie cantata chiar la Sapanta, locul care a inspirat-o. Invitat in proiect in calitate de muzician, profesor de etnomuzicologie si realizator TV, Grigore Lese, militant fervent, recunoscut, al pastrarii spiritualitatii romanesti, a acceptat rolul de regizor artistic al Festivalului, alaturi de Shaun Davey, ocupandu-se de partea muzicala si de toate aspectele care tin de conservarea autenticului.